|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  12 13 [14] 15 16   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Danas sam tužna :(
26.6.2012 12:26:20   
mama75
user posted image Veliki user posted image mmm je takodjer ostao bez oba roditelja, mladi su umrli. Kada mu je mama umrla rekao je: e sada vise nisam dijete user posted image

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 326
10.7.2012 23:27:25   
DM
"NE HALALIM TI,.......
DIRLJIVA PRIČA MAJKE;
Svake noći zaspem učeći bismilu i ajetul kursijju. Molim se Bogu dž. š. da zaspem i lahko se probudim.
Sinoć sam dovu bezbeli smetnula, čim, »junače«, tebe usnih.
U snu vidjeh ljude, kako idu u hajku po pobješnjelog šumskog vuka, što im je raskomadao stada i odnio čitav mal. Kažu – bio si sakriven nekamo, pa te jedva našli.
Iz daljine začuh graju, povike, urlike, šenluke. Rekoše mi da su te našli skrivenog u nekoj jazbini. Dovedoše te u lanicma svezanog. Učinje mi se da nisi vuk, no nekaka nakaza sa dvije pogane glave. Nigdje nemaše one snage, junaštva, nigdje sile, niti imade oružja.
»Havo, evo ti ga, ti mu sudi! Tebi je zaklao šestero janjadi, odjednom» – rekoše mi.
Ta janjad su bila šest mojih sinova, šest ljutih rana srca moga.
Ispod dugačkih vjeđa, što ka’ ježu štrče, poznah ti oči. Prepoznala bih ih u milion da su umiješane. Samo majka krvnika cijeli vijek pamti.
- Junačeee! Poznaješ li meee? Sjeti me se, kukavče, sjeti! Kano si zaboravio, kad si me pred kućom ostavio kraj ubijenog šestog mi sina. Tada ne pukoh od bola, ni poklekoh, no tu kraj mrtvog sina, na livadi sedždi padoh na ikindiju i istiharu namaz. Tvoj pogani lik mi se u istihari ukaza, sa lancima na rukama, baš ‘vakim što te sad gledam. Allah mi, u bešaretu dade sabur, nadu da živim i doživim da te stigne kazna Njegova. Izdržala sam do sad, živjela, radila, saburila, Allahu se molila da dočekam ovaj dan, na koljenima da te gledam.

Sina RASIMA, prvog si mi ubio. Poš’o bio na drugu stranu rijeke, brašna iz vodenice da nam donese. Kažu, naredio si da ga s mosta u rijeku bacu, ka cuku. Bio mi je još dijete, tek mu bila sedamnesta, peti mi bio po redu, radost moja peta. Plav mi bio, rumen, zdrav, mlad, nevin ko rosa. Ponos majčin bio, oči i očinji vid. Slušo me, u intat mi bio, ko svaki hairli evlad.
Bio goloruk, bespomoćan. Ti »junače« sa psima tvojima, jači bio od nejakog djeteta moga.
Stegnu srce majka, za njim ne zaplaka. Bacih s mosta u rijeku crveni duvak, što sam ga spremila za nevjestu petu. Zavezah ga krvavim suzama, kletvom i vjerom da će te kazna stići kadli – tadli.

FADILA i ADILA si ubio na livadi, čim su iz šume izišli da se predaju na tvoju zakletvu da će biti slobodni. I oni su goloruki bili, ni četkicu kod sebe imali nisu. Ja sam hi »junače« od malehna učila da ljude poštuju,
a ne da ubijaju. Odgajala sam djecu, pričajući him o ljubavi prema bližnjem komšiji, prijateljima, svim dobrim ljudima. Smetnuh da im napomenem da ima »junačina« sa silom tuđom. Ne vjerovah da će i nas zijaretit zvjeri žedne ljudske krvi, bez vjere, Božjega straha i srama.
Bili su mi bliznjaci i treći po redu, jednaki ka prepolovljena jabuka. Jedan bez drugoga dihat mogli ne mogahu. Ka da si znao da hi odjedama ubiješ. Da si jednog ostavio živog, tražio bi te cijeli vijek, bratove rane da osveti.
I za njih jatka srce steže, ne zaplaka. Sama sam hi u ćefine zavila, povila ih ka kad su mi malehni bili. Malo sam ih tako povijene držala na krilo, grijala ih i kao u beši ljuljala. Bjehu lijepi, kao zaspali, kao da snijevaju kolo puno djevojaka. Stalno su se nešto došaptavali, krili i smijali se. Imali svoje tajne i jedan drugoga nisu odavali. No, ja načula, koje su cure iz sela za nevjeste odabrali. Čekali smo da žito i šljive prodamo, pa da him svadbe obojici spremamo. Krijući sam cure mjerkala kolko su visoke, haljine da im na vakat režem. Obadvije bjehu lijepe, ko vile gorske, iz kuća dobrije. Jedna crnka, druga plavka, ne zna se koja je od njih dvije ljepša. Mene sve vrelo u prsi od ponosa i radosti, pa bi da poletim. Prodavala sam ponešto, pa krišom kupovala i slagala da mi se za nevjeste trefi.Prouči im majka talkin, nemade ko drugi, no jatka. Pod jabukom na kraj njive mezare im iskopasmo. Sa njima ukopah dva duvaka i ruha nevjestačka. Svakom u ćefin zavih šta je njegovo. I namaze klanjah, za duše njihove i dovom ponovih »junače« kletvu ti istu.
Osta mi pola srca, druga mi živa sagore.

SELIM mi bio pravi vrag i svak ga volio. Niko nije umio tako poigrat kolo. Cura imo kolko mu volja, mijenjo ih sad jednu, sad drugu. Ja ga karala, tjerala da se smiri i oženi, vakat mu bilo. On me grlio: »Još je rano za ženidbu stara. Hoću da živim slobodan ko tica.« Volio je život, slobodu, cvijeće, cure, ljude, sunce… Radan bio i sve sa pjesmom. Kažu da je i umro, smijući se.
Ubio si ga zajedno sa desetoricom drugova. Branili su jedan šumarak od tebe zlikovče. Nestalo him municije. Zarobio si hi i njih bez oružja »junače« nemoćne ubio.
Doniješe mi haber, da mi je jope u kuću zakukala kukavica i utrobu mi moju nožem rasporila. Okinu mi neko još jedama komad srca, naživo. Usu mi so u živu ranu, oči mi se ugasiše, ka ćorava da sam. Puhnuh oko sebe, sedždi padoh, sa dovom Allahu sabura i pameti da imadem, da kunem klicu i korijen tvoj »junače«. Da živim do ovoga današnjeg dana, tako jadna, ponizna da te vidim.

MUSTAFU nisam našla, do dana današnjeg. Pošao je zemlju da brani od hajduka tvojih. Nije stigo do vojske i položaja naših. Negdje gredom si ga sreo, iz zasjede njega si nenaoružana, kukavički ubio. Bio mi prvorođenče, radost prva, domaćin i uzdanica naša. Najbolji kosač i pomagač u selu u svemu najbolji bio. Osta mu tek dovedena nevjesta. Majka bešu spremala, da him ljuljam i njivim djecu malehnu. Kad je prestala nada, bacih u rijeku bešik pun suza, čemera i kletve.

OMERA si mi iz ruku oteo, šestu ranu djetinju moju. Tek mu bila trinesta nastala godina. Čupo me za skute, pomoć čeko, vuko me za bluzu, za prsi moje pet put ranjene. Prokapa i proplaka mi mlijeko od bola, basmu okvasiše čemerne suze. Pucanj mi srce otkinu najljućom sabljom, mozak mi okameni. Pao mi je pred noge mrtav, ka kad se jednom spotako na kamen, pa koljeno razbio. Puhala mu majka, ljuljala ga, duhan na ranu privijala. Liječila ga zagrljajem, mlijekom, ruke mu u njedra skrivala.
Ne pokleknuše mi noge, ka da su od željeza. Gledala sam te u oči »junače« ka sad što te gledam. Upamtila sam ti ti lice, svaki trptaj oka dušmanskoga. U snu mi se priviđali smijeh i riječi tvoje »Nju nećemo, nek živi. Život će joj biti gori, od same smrti.«
Nosila sam to u glavi, sakrila u mozak da pamtim i da ne zaboravim.
Ostah sama ko drvo suho, ka šuška sama na vjetru. Ostaše mi neorane njive, trava nekošena, hajvani u štali nijemi, oko kuće mi i ptice zamukle. Ognjište se ugasilo, sofra okamenjena, grabulja i ralo zahrđali, srce suho, krilo prazno, suza ni kapi jedne, duša mi živoj umrije.

- Gledaj me u oči »junače«, dok te pitam:

Ja, Hava, Bošnjakinja, majka, iz sela Kozarac, pitam te:
Kazuj, »junače«, gdje su mi sinovi?

Gdje mi je MUSTAFA? Gdje mi je OMER, a gdje su FADIL i ADIL? Kud mi je RASIM a kud SELIM?
Gdje ti je sad, junače« ona sila sa psima tvojim? Gdje ti je slava? Gdje su ti straže silne? Je si li spavat mogao, sa šest živih rana mojih? Je si li se sjetio kletve moje, suza, i pravde Božije?
»Junače« ni pljunut te neću, da mi se bismila i dova, ne opogane na katilsko lice tvoje.

Ja, Hava, majka, Bošnjakinja, ne halalim, prvorođenče sina MUSTAFU.
Ne halalim SELIMA,
Ne halalim RASIMA,
Ne halalim FADILA, ADILA, ni maksuma OMERA.
Ne halalim, praznu lubinu moju, usta osušena, noći bez sna, oči moje izvađene.
Ne halalim kuću, bez živog ognjišta, bez smijeha, mladosti.
Ne halalim bačene duvake, bešik bez čeda, njive bez sjemena.
Ne halalim neprocvalih šest pupoljka mojih, ruže neprocvale, ognjište da mi ukrase i Bosnu mirisom da namirišu.
Ne halalim pokudane stabljike, izdanke utrobe moje, korijen što mi se utrije.
Ne halalim, život bez sunca, bez radosti.
Ne halalim srce iščupano, ranu otvorenu.
Ne halalim, ne halalim, ne halalim… San mi postade java, elhamdulillah.

Izvor: bosnjaci.net
Autor: Šefka Begović-Ličina

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

(odgovor članu mama75)
Neposredna veza do poruke: 327
   [Obrisana poruka]
10.7.2012 23:36:26   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu smajli80)
  Neposredna veza do poruke: 328
10.7.2012 23:37:42   
Hanady RR
user posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu DM)
Neposredna veza do poruke: 329
11.7.2012 0:02:37   
dinaa
user posted image user posted image

Moja djeca su moje najvece blago!!!

(odgovor članu DM)
Neposredna veza do poruke: 330
11.7.2012 8:08:15   
Pingvina
Pretesko..user posted image user posted image user posted image

Ovo sunce ne grije kao prije...Ni ova kisa ne pada kao nekada...Nikad me nije boljelo kao tada...I mozda nece prestati vise nikada...
05.03.2012.:(((
Moje drugo proljece, moja utjeha...mislila sam nikad vise....11.3.2014. :)))

(odgovor članu dinaa)
Neposredna veza do poruke: 331
11.7.2012 9:07:31   
veeseelaa
»Junače« ni pljunut te neću

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu DM)
Neposredna veza do poruke: 332
   [Obrisana poruka]
11.7.2012 9:10:14   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu veeseelaa)
  Neposredna veza do poruke: 333
12.7.2012 15:24:41   
tajcika
RE: Danas sam sretna jer... :)
16.8.2010 23:06:15

Status: prisutan e moram ovo podijeliti sa vama,moja jako dobra radna kolegica je od danas direktor nase firme,a moj ugovor je stari direktor iz određenog pretvorio u neodređen user posted image user posted image user posted image

e ovo je bilo ne tako davno da bi danas bila tuzna sto ista vise nije na toj funkciji,sto su place dolaskom novog direktora smanjene,sto mi je brat predio ime sinu a da to niko nije znao i eto...tako tuzna sam,al sta je sve ovo naspram tuge od juce,naspram svih drugih tezih i bolnijih stvari...hvala ti Allahu dz.s. na svemu,sacuvaj me od tezih iskusenja narocito u mojoj djeci i vjeri...
lijepo je imati negdje sve reci....

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 334
12.7.2012 22:09:47   
koka i po
user posted image
tuga je prolazno osjecanje ...nada da ce biti bolje nikada ne umire ...barem nebi trebalauser posted image

Dva hajduka ....jedan veliki i jedan mali

Ja cu biti uvijek obicna zena, u masi neprimjetna...neko kome je stalo da barem malo uljepsa i promjeni ovaj svijet i podari mu malo ljudskosti.

(odgovor članu tajcika)
Neposredna veza do poruke: 335
13.7.2012 9:27:59   
tajcika
sjoj koko ma ti si user posted image na koju god temu da se javis

(odgovor članu koka i po)
Neposredna veza do poruke: 336
13.7.2012 9:59:43   
Blue rose RR
IZVORNA PORUKA: tajcika

RE: Danas sam sretna jer... :)
16.8.2010 23:06:15

...sto mi je brat predio ime sinu a da to niko nije znao i eto...

Zašto je to učinio?

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu tajcika)
Neposredna veza do poruke: 337
13.7.2012 10:14:15   
tajcika
moja draga ako nisam znala da ga je promijenio,onda je suvisno reci da o razlozima znam jos manje,nazalost tako je al zivot ide dalje .....

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 338
13.7.2012 10:25:39   
Blue rose RR
Fascinatno, kako se u neka doba uhvatimo kako razmišljamo o stvarima, ljudima, djelima ljudi koji bi trebali biti bezuslovno uz nas.user posted image  

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu tajcika)
Neposredna veza do poruke: 339
13.7.2012 10:40:47   
veeseelaa

moja draga ako nisam znala da ga je promijenio,onda je suvisno reci da o razlozima znam jos manje,nazalost tako je al zivot ide dalje .....

pa čemu sekiracija,njegova stvar

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu tajcika)
Neposredna veza do poruke: 340
13.7.2012 11:38:19   
tajcika
jeste vesela njegova stvar,slazem se vec odavno da je sve sto neko radi njegova stvar i da niko ni za jedan svoj postupak ne treba traziti nicije odobravanje i potvdu,al biti tetka samo formalno je stvar koja boli mene i zato sam ovo i napisala

Neposredna veza do poruke: 341
13.7.2012 11:44:00   
Anoniman

jeste vesela njegova stvar,slazem se vec odavno da je sve sto neko radi njegova stvar i da niko ni za jedan svoj postupak ne treba traziti nicije odobravanje i potvdu,al biti tetka samo formalno je stvar koja boli mene i zato sam ovo i napisala

user posted image ]user posted image user posted image

znas kako je rekla jedna " odlucila sam se da ne trosim ljubav na osobe za koje nisam bitna"
glavu gore user posted image

(odgovor članu tajcika)
  Neposredna veza do poruke: 342
18.7.2012 20:01:16   
sretna sam jako
DANAS SAM TUZNA user posted image user posted image user posted image
Test na trudnocu mi pozitivan, a dojka me boli- otisla na uzv...moram sutra na kirurgiju....imam cistu koja bas ne obecaje....user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 343
18.7.2012 21:40:06   
bellla

IZVORNA PORUKA: sretna sam jako

DANAS SAM TUZNA user posted image user posted image user posted image
Test na trudnocu mi pozitivan, a dojka me boli- otisla na uzv...moram sutra na kirurgiju....imam cistu koja bas ne obecaje....user posted image user posted image

Nadam se dobrim vjestimauser posted image bit ce sve u redu aBd

Be happy,it drives people crazy!

(odgovor članu sretna sam jako)
Neposredna veza do poruke: 344
18.7.2012 21:52:32   
sretna sam jako
I ja se nadam- al evo prosao me crnjak...sad slavim zivot na veliko!user posted image
Samo da me sutra ne strefi opet jedan!user posted image

(odgovor članu bellla)
Neposredna veza do poruke: 345
19.7.2012 8:57:00   
veeseelaa
šta je bilo kod dr? javi

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu sretna sam jako)
Neposredna veza do poruke: 346
20.7.2012 15:00:31   
sretna sam jako
Rađena mi punkcija vođena uzv-om. Poslije toga operacija s malo lokalne radi bebe gotov naživo al dobro sam sad ne boli samo kad previjaju. Imala unutarnji čir. Nalaz citologije ok, mikrobiologija u ponedjeljak!

Neposredna veza do poruke: 347
21.7.2012 14:27:07   
Apotekarka
Kako ljudi znaju razocarati,gledaju samo sebe i svoje guzice,a ja naivna uvijek tu kad nekom nesto trebauser posted image

Nase malo zlato Antonio stiglo je 30.06.2009
Nasa mala princeza Ana stigla 14.04.2013

(odgovor članu mama75)
Neposredna veza do poruke: 348
24.7.2012 21:18:54   
Apotekarka
Bas ti hvala tata...POvrh ovog stanja s Antoniovim grlom uspio si me bas naljutiti,nasikirati i razocarati...Ne kaze se dzaba otac moze biti svatko a MAMA JE MAMA....I bas mi nedostaje silno a ti se nikad ama bas nikad i nisi nesto trudio da mi nadoknadis onu paznju majcinsku koja mi je uvijek trebala...

Nase malo zlato Antonio stiglo je 30.06.2009
Nasa mala princeza Ana stigla 14.04.2013

(odgovor članu Apotekarka)
Neposredna veza do poruke: 349
24.7.2012 21:31:23   
smajli80
Ne kaze se dzaba otac moze biti svatko a MAMA JE MAMA....I bas mi nedostaje silno

Istina mamu niko ama baš niko ne može zamjeniti-ni ja je nemam, ali je uvijek tu skrivena u uglu mog srca i daje mi snagu da idem dalje.user posted image

Isplači se dobro da ti bude lakše-sutra je novi danuser posted image

Mamina velika curica 5.3.2008
Mamin mali dječak 26.1.2012.

(odgovor članu Apotekarka)
Neposredna veza do poruke: 350
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  12 13 [14] 15 16   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  12 13 [14] 15 16   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *