lepetetka -> RE: jezicke pogreske (4.3.2013 10:39:31)
|
IZVORNA PORUKA: Vinetu Mamice, mamice... ne brinite previše, ali se trudite da ispravite greške u izgovoru riječi. Naravno, to se odnosi na ovu stariju djecu od 3-4 god. Moja je curica nedavno napunila 4 god. ali još uvijek ima riječi koje nepravilno izgovara. Uvijek je ispravljam (to mi je profesionalna deformacija) ali ne ide uvijek kako ja hoću. Tek je sinoć naučila da kaže SVJETLO umjesto SVJEKLO. Pojedini glagolski oblici su katastrofa iako stalno zvocam i ponavljam kako je pravilno. Glas R još uvijek ne zna izgovoriti, a ostalo je prilično dobro. Ona još uvijek izmišlja riječi i koristi deminutive, ali ja se ne brinem zbog toga. Gledam na to kao na igru riječima, jezičku kreativnost. To nju zabavlja, a i meni bude simpatično (i s majčinog i s lingivstičkog stajališta : )). Ako dijete griješi u izgovoru neke riječi, zamolite ga da vas gleda dok vi izgovarate tu riječ, a zatim razgovijetno i nešto sporije (ne presporo i otežući) izgovorite tu riječ. Djeca pogrešno čuju zbog svoje okupiranosti drugim stvarima, pa onda i izgovaraju pogrešno. I vi, kada učite neki novi jezik, lakše savladavate izgovor ako ste prije toga gledali usne druge osobe dok izgovara određenu riječ. Vinetu i moj je dugo govorio svjeklo [sm=smiley36.gif] on je stariji, napunio je 5 godina, ali neke riječi još uvijek nepravilno izgovara, R nam je još uvijek misaona imenica, ali eto vježbamo, mada je on dosta tvrdoglav, i kada ga opomenem za njegovu pogrešku, on često neće da vježba i da ponavlja riječ, već istoj traži zamjenu i nastoji da je izbjegne.. A što se rodova tiče, nikada ih nije miješao...
|
|
|
|