RE: jezicke pogreske (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Odgoj

Poruka

Neca xxx -> RE: jezicke pogreske (13.2.2013 23:54:12)

IZVORNA PORUKA: zinanina

Moja zna reći LJ ( 3,9 g.) ali ne znam otkad zna [sm=smiley36.gif]

Samo još uvijek govori blaka ( dlaka) i pašgete[sm=smiley36.gif]

I kod nas je blaka (dlaka), bljiva (gljiva) i duska (guska). [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

Neca xxx -> RE: jezicke pogreske (13.2.2013 23:57:10)

Ja neki dan pitam stariju kćerku nešto, ona ne zna, rekoh, haj bubni, šta god, kaže mlađa, evo ja ću i bubnu glavom od sto [sm=jezicek.gif]

[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=sad.gif][sm=sad.gif]

A moja je ovako neki dan udarila glavom od pod i onda je nama htjela pokazati kako se udarila, pa je dva puta udarila namjerno glavom od pod, oba puta jace od tog originalnog udarca. [sm=smiley29.gif]

Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (18.2.2013 12:48:23)

[Sadržaj poruke je obrisan]

mala_sa -> RE: jezicke pogreske (18.2.2013 17:23:39)

IZVORNA PORUKA: Neca xxx

Ja neki dan pitam stariju kćerku nešto, ona ne zna, rekoh, haj bubni, šta god, kaže mlađa, evo ja ću i bubnu glavom od sto [sm=jezicek.gif]

[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=sad.gif][sm=sad.gif]

A moja je ovako neki dan udarila glavom od pod i onda je nama htjela pokazati kako se udarila, pa je dva puta udarila namjerno glavom od pod, oba puta jace od tog originalnog udarca. [sm=smiley29.gif]

[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]

Evo i nasih:
olotim - otvorim
ologim - ogulim
leson - telefon
labuka - jabuka
Maki sas - Miki maus [sm=smiley36.gif]

Hannica -> RE: jezicke pogreske (18.2.2013 17:51:29)

Moja Hana slovo H gura i gdje treba i gdje ne treba,pa skoro na svaku rijec koja poscinje samoglasnikom.
hUma
hAfan
hOvo
hOno
hOpet [sm=smiley36.gif]
A u zadnje vrijeme je pocela sama da izmislja rijeci,valjda joj tako lakse...
moje-menino
tvoje-tebino [sm=jezicek.gif]

reallove -> RE: jezicke pogreske (18.2.2013 17:57:00)

Joj Hana je glavna[sm=smiley36.gif]..

Bebica11 -> RE: jezicke pogreske (24.2.2013 14:11:10)

IZVORNA PORUKA: Bebica11

IZVORNA PORUKA: Bebica11

Naima 12mj sutra aBd

papihaaa-papiga
olao-orao
maNJA-masaAllah
alaaa- halo
paje- lijepa
daaa - daj
teta - tetka
blap - bubble up( ona gummy bear pjesmica)

[sm=smiley1.gif]

napredovali smo, nepunih 14mj

sad je

tetaka- tetka[sm=smiley36.gif] a tetak super kaze[sm=smiley1.gif] (da se primjetiti da dijete ime milion tetki)[sm=smiley36.gif]
dajjj-daj
dajdza- dajda
hljep-hljeb
taptap- laptop
hoTe-hoce
nje nje- ne, ne
palaaa-spava
tele(k) nekad kaze samo tele a nekad telek- televizor
babo-beba (hahahah) babo joj je izraz i za oca i za lutku
i da pocela me ponekad zvati MAMO
a dojku zove-MOJA (za to sam ja kriva jer se u igri otimamo i ja govorim moja i dijete tu rijec usvojilo)
bala-balon
dobla-dobra (obicno poslije jela ponavljamo dobra hapa) :)

eto to je Barekallah moja mala govorusa[sm=smiley1.gif]

nepunih 15mj

Usavrsila rijec neĆu jos napuci usne kad je kaze sva vazna[sm=smiley36.gif]
super kaze:oko, hoću, deka, kaka, kakila[sm=smiley36.gif], bacila, dedo, nana, auto, gaće, maće( ona je babino maće), maca i ove vec nabrojane gore
meni najdraza rijec: macaAla- masaAllah[sm=smiley27.gif][sm=smiley27.gif] i Eladulila- Elhamdulillah[sm=smiley1.gif]
UO-uho
baka- dlaka
paje-lijepa (jos nije ispravila)
tele-televizor(jos nije ispravila)
taptap- laptop(jos uvijek)
buuuba- beba
muuudo- medo[sm=smiley36.gif]
mu- krava[sm=smiley36.gif]
meko- mlijeko
deca-djeca
eka-zeko
liba-riba
paka-kaze za patku i pauka[sm=smiley36.gif]
mis je maca, misa i macku ne razlikuje[sm=smiley1.gif]
nona-noga
pop- popeti se
ljebe- ljubi (ovo je današnja pita mm dok me ljubi N "sta rade mama i babo?" a ona odgovara "ljebe"[sm=smiley1.gif])
djeci- "Dje si"[sm=smiley1.gif]
pele- pelena
moka-smoki
ooode-ovdje
polela-pojela
jedi-sjedi
pupa-stomak
iiiiiii puca-dugme[sm=sad.gif] to je mm naucio starinski naziv za dugme, sto je njegova nana koristila pa sad joj je glavno da nadje "puca" i svudge i svakome govori "puca" trazeci dugmad[sm=smiley36.gif]

eto Barekallah uci pomalo, vise nabada za nama a evo ove neke je naucila, dosta joj pomaze kad cujemo da nabada neku rijec pa je mi cesto ponavljamo dok je ne usavrsi, ili slikovnice su zakon to je bas dosta ovih zivotinja naucila

reallove -> RE: jezicke pogreske (2.3.2013 8:39:54)

Cupavica-trepavica[sm=smiley36.gif]

Maya_K -> RE: jezicke pogreske (2.3.2013 9:11:12)

moj mališa 3,3g
konfrit-pomfrit
baleta-tableta

ima još dosta što okrene, ali se sad nemogu sjetiti [sm=smiley36.gif]

chuci -> RE: jezicke pogreske (2.3.2013 9:43:57)

češkava kosa - čičkava kosa

canim -> RE: jezicke pogreske (2.3.2013 9:56:26)

Bebice nama je taptap mobitel i to odavno [sm=smiley36.gif]
A BA je laptop i ipad [sm=smiley36.gif]

animagical -> RE: jezicke pogreske (2.3.2013 10:03:36)

hoce da zavrsi pricu i kaze cica mica gotova prica i svaki put kaze cica maca gotova prica[sm=smiley36.gif] i svjetlo nam je jos uvijek svjeklo[sm=smiley36.gif]

nego, sve hocu da pitam, kada djeca usvoje gramaticki rod? A. nam redovno sve mijesa, pa kaze kupila babi, i pravio mama nesto.... i kada uspostave normalan recenicni red? on npr sve istumba u recenici pa kaze Kupi kinder jaje dedo Anuju svome, meni bas nezgrapno zvuci

canim -> RE: jezicke pogreske (2.3.2013 10:07:19)

Draga moja animagical mojoj je 26 mjeseci i jos nije ni usvojila rijeci ni recenice kako treba a ti bi gramaticki rod [sm=smiley36.gif] de ti njega odmah u skolu [sm=smiley36.gif]

smajli80 -> RE: jezicke pogreske (2.3.2013 10:23:59)

Evo i Sofiinih bisera[sm=smiley1.gif]

kamarone-makarone
škabete-špagete
Vasa Vačubrilović-Vasa Čubrilović(ime naše OŠ)
Helov Kiti
svendić-sendvić

A ovo o rodovima to je usvojila tek sa 3.5god i još uvjek govori MI umajesto JA.
U utorak puni 5 god.

saritaa -> RE: jezicke pogreske (2.3.2013 10:53:09)

IZVORNA PORUKA: animagical

hoce da zavrsi pricu i kaze cica mica gotova prica i svaki put kaze cica maca gotova prica[sm=smiley36.gif] i svjetlo nam je jos uvijek svjeklo[sm=smiley36.gif]

nego, sve hocu da pitam, kada djeca usvoje gramaticki rod? A. nam redovno sve mijesa, pa kaze kupila babi, i pravio mama nesto.... i kada uspostave normalan recenicni red? on npr sve istumba u recenici pa kaze Kupi kinder jaje dedo Anuju svome, meni bas nezgrapno zvuci

ma Ajnur je pravi brbljivac, moj majkemi jos nista ne prica...i svi su mu mama, zna reci babo, ali jok on i njega zove mama, smijesan je skroz...

a djeca cini mi se dugo brkaju to ona, on itd., Sari je dugo sve bilo u zenskom rodu...

ljubičica 28 -> RE: jezicke pogreske (2.3.2013 10:53:26)

IZVORNA PORUKA: animagical

[sm=smiley36.gif]

Baš me nasmija, o čemu se ona brine a dijete joj priča k'o veliki [sm=smiley2.gif]

Nego, moj malac je rodove poprilično usvojio (kupio, kupila i sl. riječi nikad ne miješa) ali zato nigdje u rečenicama nema pom. glagola [sm=smiley36.gif], tako da jutros meni govori ja pejo umjesto ja SAM pejo (neki lik iz crtića), veznici ne postoje još za njega [sm=jezicek.gif] a red u rečenici je nekad baaaaaaaš pretumban [sm=jezicek.gif]. Zamjenice su ok, razlikuje ja, ti, mi, nas, naš i sl. i nikad ne miješa ni to.

Ma ja mislim da je to sve individualno, k'o i sve. Al' tvoj malac je stvarno za 10. Baš je napredan u svakom pogledu, mašallah. Da tako i ostane aBd [sm=smiley1.gif]

ljubičica 28 -> RE: jezicke pogreske (2.3.2013 10:55:00)

I da, i kod nas je svjetlo = svjeklo [sm=jezicek.gif]

I ispravili smo bič na bip (džip) [sm=bravo.gif]

MicoTico -> RE: jezicke pogreske (2.3.2013 12:38:30)

IZVORNA PORUKA: ljubičica 28

I da, i kod nas je svjetlo = svjeklo [sm=jezicek.gif]

i kod nas isto [sm=smiley36.gif]

malena sharena -> RE: jezicke pogreske (2.3.2013 12:42:42)

skakiljati - kaskiljati

zasikava - zafrkava

Inace se sav mazi i peci kad prica, prije nismo obracali toliko paznju, jer smo mislili da je jos mali i da ce s vremenom poceti ''normalno'' govoriti, al sad bas zna zaparati usi. Zato smo sad u fazi ispravljanja, nadam se uspjehu.

ljubičica 28 -> RE: jezicke pogreske (2.3.2013 15:01:02)

IZVORNA PORUKA: malena sharena

Inace se sav mazi i peci kad prica, prije nismo obracali toliko paznju, jer smo mislili da je jos mali i da ce s vremenom poceti ''normalno'' govoriti, al sad bas zna zaparati usi. Zato smo sad u fazi ispravljanja, nadam se uspjehu.

Koliko je tvom dječaku i otkad je to tako?

Ovo je počeo i moj dječak da radi i ne popušta ga već nekoliko dana. I to većinom kad smo nas dvoje sami ili je s nanom i dedom. Ja nemam pojma šta da radim, ne bih voljela da mu pređe u naviku. Ja ga ne ispravljam, nego mu samo kažem da ga ne razumijem i sve dok ne kaže lijepo ne popuštam. A da para uši, itekako! Kontam da ga pođem ignorisati kad tako priča [sm=zmeden.gif] i ne obraćati pažnju toliko na to. I samo molim Boga da je to faza koja će proći!

malena sharena -> RE: jezicke pogreske (2.3.2013 16:10:29)

Moj je ipak dosta stariji od tvog, 3,5 su mu godine. On je kasno progovorio, sa 21 mjesec prva jasna rijec, a sa pune dvije godine je poceo sastavljati recenice, pa smo mi bili sretni sto je uopste progovorio i nismo nesto ni obratili paznju na to kako izgovara, mislili smo, hajde, normalno je tako, pa tek je progovorio. Al evo, ima haman i godina dana mi se borimo s tim da ne razvlaci recenice ko zvaku, da prica jasno i razgovjetno. Uspijemo ako pricamo s njim odrjesito, glasno i razgovjetno (priznajem, ja dosta zbrzam kad pricam, uvijek sam tako pricala), ne libimo se ni da ga ispravimo cim pogrijesi. Onda on ponovi ispravno i lijepo. I ne znam da li mi se to samo cini, kad se vrati od nana i dede, onda je jos gori, mozebit da se ja ta dva dana odviknem, pa mi jos vise smeta [sm=smiley36.gif]Inace, recenice su mu super, u skladu sa uzrastom, samo sto se sav razvlaci ko zvaka dok prica [sm=zmeden.gif]

animagical -> RE: jezicke pogreske (3.3.2013 22:47:49)

to mazenje je faza, moj sestric (3 god) je nedavno par mjeseci sviju zvao u deminutivu, i sve sto voli je bilo isto umanjeno i obavezno uz tepanje i mazenje...i jos je volio reci da je on maja beba[sm=smiley36.gif]

nego, danasanji provala razgovor...

Ajnure,sta ti radi nana? -peje sudje, sisava i pavi jucak
sta radi dedo? -geda vijesti
a sta radi babo? geda Gafoda (Garfilda)[sm=jezicek.gif] oplakala sam nacisto

animagical -> RE: jezicke pogreske (3.3.2013 22:48:36)

i nemojte me zezati, meni bas bilo sega sto mijesa rodove[sm=smiley36.gif]

Vinetu -> RE: jezicke pogreske (4.3.2013 10:31:09)

Mamice, mamice... ne brinite previše, ali se trudite da ispravite greške u izgovoru riječi. Naravno, to se odnosi na ovu stariju djecu od 3-4 god.
Moja je curica nedavno napunila 4 god. ali još uvijek ima riječi koje nepravilno izgovara.
Uvijek je ispravljam (to mi je profesionalna deformacija) ali ne ide uvijek kako ja hoću.
Tek je sinoć naučila da kaže SVJETLO umjesto SVJEKLO. Pojedini glagolski oblici su katastrofa iako stalno zvocam i ponavljam kako je pravilno. Glas R još uvijek ne zna izgovoriti, a ostalo je prilično dobro. Ona još uvijek izmišlja riječi i koristi deminutive, ali ja se ne brinem zbog toga. Gledam na to kao na igru riječima, jezičku kreativnost. To nju zabavlja, a i meni bude simpatično (i s majčinog i s lingivstičkog stajališta : )).
Ako dijete griješi u izgovoru neke riječi, zamolite ga da vas gleda dok vi izgovarate tu riječ, a zatim razgovijetno i nešto sporije (ne presporo i otežući) izgovorite tu riječ. Djeca pogrešno čuju zbog svoje okupiranosti drugim stvarima, pa onda i izgovaraju pogrešno.
I vi, kada učite neki novi jezik, lakše savladavate izgovor ako ste prije toga gledali usne druge osobe dok izgovara određenu riječ.

chuci -> RE: jezicke pogreske (4.3.2013 10:35:07)

Vinetu kažeš da ti je to profesija. tamam da te pitam ako ti nije teško odgovoriti. šta je sa izgovorom LJ. moja to još ne zna izgovoriti i mijenja najčešće sa J.
čula sam da je to jedno od najtežih slova za izgovoriti djeci.
može li tvoja to izgovoriti

Stranica: <<   < Prethodna stranica  31 32 [33] 34 35   Sljedeća stranica >   >>