Hanady RR -> RE: Fondant 2 (15.11.2012 23:00:57)
|
IZVORNA PORUKA: anđelo IZVORNA PORUKA: Hanady RR IZVORNA PORUKA: anđelo eh ovako ja sad iz shopinga mom prvačiću za 7 dana rođendan,kupih i Bingu,boje dr.oetker(u kompletu crvena,plava,zelena i žuta)onih u prahu u kesicama nije bilo.samo crvena i plava.... -koje su ti ovo boje u komletu...da nisu one za crtanje a ne za bojenje mase...de nam il uslikaj il nađi na netu... eh sad,ne nađoh nigdje crnu boju,treba mi za cestu[sm=zmeden.gif],a ni vatrom,et nisam našla... - crne je odavno nestašica...ja imama malo crne negdje...pošaljem ti kod moje mame ne treba ti mnogo da dobiješ sivu cestu :) kupih 100 ml glukoze u onoj apoteci na Alipašinu,pa u DM fruktozu 500 gr,goveđi želatin dr.Oetker,šećer u prahu bony 500 grama.... - ako ćeš raditi komletnu mjeru fondanta po receptu sa minjine kuharice...900 gr šećara u prahu trebaš...dokupi još i vodi računa u receptu je đželatin do 10gr...ako je tvoj goveći kesa je veća 20gr...popolovi to :) http://www.minjina-kuhinjica.com/fondan-i-gum-pasta/figurice-od-fondana/domaci-fondan-uz-video-klip/ eh sad da li sam uzela potrebnu količinu dovoljnu za fondant? jel mi još nešto treba? i da taj krem buter kojim trebam poslije premazati tortu,kako njega da napravim? butter crema ide ovako Butter krem: 125 gr margarina 200 gr šećera u prahu 3 kašike mleka dobro umutiti ovo, ja u ovo dodam i 2 kocke čokolad otopljene na pari... i koju tortu mi preporučujete da naparvim da nije puno komplikovana? reform, teodora, jaffa, carska.....sad kaži koje recpete da ti dam :: nije ni jedna posebno komlikovana a svaka ukusna eh evo tih boja http://das-ist-drin.de/Dr-Oetker-4-Back-Speisefarben-40-g--423131/ za ovaj buter premaz jel može maslac,ne volim margarin da korstim? uzela sam goveđi želatin ,ok samo 10 grama koristim šta znači kompletna mjera fondanta? moja torta će biti u obliku pravougaonika, cjeli je prekriti zelenim fondantom,a onda staviti cestu u obliku broja 7 preko nje...par autića poredati,neko jezerce napraviti ,možda i mostić,ako nađem smeđu boju[sm=smiley13.gif] eh valjda mi bude dovolno fondanta za sve ovo.... znači Hanady dokupim još 400 grama šećera u prahu ukupno 900 grama za fondant, i još 200 grama šećera u prahu za butter cream? za crnu boju hvala puuunoooo[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif] eh sad za recept daj koju hoćeš ,ja nisam pravila ni jednu od tih tako da mi je svejedno [sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif] ovo su ti boje za pisanje po torti... nije ovo boja da unutra stavljaš i mješaša u fondant... ovo su klasične jestive pisaljke... i predpostavila sma da si tu stavila... eh sad jedna mjera fondanta može biti za to što radiš u opisu... evo recimo moje jedne toga oblika i ostalo mi sitnih djelova fondanta dosta od jedne mjere... https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3598055262349&set=a.3592244397081.2149476.1002520942&type=3&theater kupi i gustin...kad budeš razvijala fondant da na njemu to radiš...lkaše ide i ne ljepo se za prekrivanje torte.. šećera ti tačno 900 gr treba za kuglu veliku bijeloga fondanta... sad kad dodoaješ boje, posebno ove u prahu...stvaljš s anjima kap vode... dodoavanjem toga obično moraš dodoavati i šećera u prahu još da dobijek kompaktnu črvtu msjesu u boji... zato ti slobodno dokupi 400 gr za fondat + 200 gr za butter + 200/300 d aimaš za rad... i da i ja stavljam puter uvijek u kreme i bitter cream može čak je i pjenasti meni i bolji...mada sma jednom stavljala onaj margarin s avrhnjem zvjezdin dosta je jeftiniji i da ti kažem da je nikakav razlika u odnosu na putter...tako da i to imaš na umu... a recept torti sad ti na temi torte prekopiram na zdanji post ove nabrojene pa ti po satavu odluči sama :) a crna boja će ti već prekosutra biti kod moje majčice... de nabroj sve boje koje si htjela koristiti...da vidim možda nekih imama i duplih...iste su to boje u korištenjima uglavnom svima nam amaterima :)
|
|
|
|