Hanady RR
|
IZVORNA PORUKA: anđelo IZVORNA PORUKA: Hanady RR IZVORNA PORUKA: anđelo eh ovako ja sad iz shopinga mom prvačiću za 7 dana rođendan,kupih i Bingu,boje dr.oetker(u kompletu crvena,plava,zelena i žuta)onih u prahu u kesicama nije bilo.samo crvena i plava.... -koje su ti ovo boje u komletu...da nisu one za crtanje a ne za bojenje mase...de nam il uslikaj il nađi na netu... eh sad,ne nađoh nigdje crnu boju,treba mi za cestu ,a ni vatrom,et nisam našla... - crne je odavno nestašica...ja imama malo crne negdje...pošaljem ti kod moje mame ne treba ti mnogo da dobiješ sivu cestu :) kupih 100 ml glukoze u onoj apoteci na Alipašinu,pa u DM fruktozu 500 gr,goveđi želatin dr.Oetker,šećer u prahu bony 500 grama.... - ako ćeš raditi komletnu mjeru fondanta po receptu sa minjine kuharice...900 gr šećara u prahu trebaš...dokupi još i vodi računa u receptu je đželatin do 10gr...ako je tvoj goveći kesa je veća 20gr...popolovi to :) http://www.minjina-kuhinjica.com/fondan-i-gum-pasta/figurice-od-fondana/domaci-fondan-uz-video-klip/ eh sad da li sam uzela potrebnu količinu dovoljnu za fondant? jel mi još nešto treba? i da taj krem buter kojim trebam poslije premazati tortu,kako njega da napravim? butter crema ide ovako Butter krem: 125 gr margarina 200 gr šećera u prahu 3 kašike mleka dobro umutiti ovo, ja u ovo dodam i 2 kocke čokolad otopljene na pari... i koju tortu mi preporučujete da naparvim da nije puno komplikovana? reform, teodora, jaffa, carska.....sad kaži koje recpete da ti dam :: nije ni jedna posebno komlikovana a svaka ukusna eh evo tih boja http://das-ist-drin.de/Dr-Oetker-4-Back-Speisefarben-40-g--423131/ za ovaj buter premaz jel može maslac,ne volim margarin da korstim? uzela sam goveđi želatin ,ok samo 10 grama koristim šta znači kompletna mjera fondanta? moja torta će biti u obliku pravougaonika, cjeli je prekriti zelenim fondantom,a onda staviti cestu u obliku broja 7 preko nje...par autića poredati,neko jezerce napraviti ,možda i mostić,ako nađem smeđu boju eh valjda mi bude dovolno fondanta za sve ovo.... znači Hanady dokupim još 400 grama šećera u prahu ukupno 900 grama za fondant, i još 200 grama šećera u prahu za butter cream? za crnu boju hvala puuunoooo eh sad za recept daj koju hoćeš ,ja nisam pravila ni jednu od tih tako da mi je svejedno ovo su ti boje za pisanje po torti... nije ovo boja da unutra stavljaš i mješaša u fondant... ovo su klasične jestive pisaljke... i predpostavila sma da si tu stavila... eh sad jedna mjera fondanta može biti za to što radiš u opisu... evo recimo moje jedne toga oblika i ostalo mi sitnih djelova fondanta dosta od jedne mjere... https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3598055262349&set=a.3592244397081.2149476.1002520942&type=3&theater kupi i gustin...kad budeš razvijala fondant da na njemu to radiš...lkaše ide i ne ljepo se za prekrivanje torte.. šećera ti tačno 900 gr treba za kuglu veliku bijeloga fondanta... sad kad dodoaješ boje, posebno ove u prahu...stvaljš s anjima kap vode... dodoavanjem toga obično moraš dodoavati i šećera u prahu još da dobijek kompaktnu črvtu msjesu u boji... zato ti slobodno dokupi 400 gr za fondat + 200 gr za butter + 200/300 d aimaš za rad... i da i ja stavljam puter uvijek u kreme i bitter cream može čak je i pjenasti meni i bolji...mada sma jednom stavljala onaj margarin s avrhnjem zvjezdin dosta je jeftiniji i da ti kažem da je nikakav razlika u odnosu na putter...tako da i to imaš na umu... a recept torti sad ti na temi torte prekopiram na zdanji post ove nabrojene pa ti po satavu odluči sama :) a crna boja će ti već prekosutra biti kod moje majčice... de nabroj sve boje koje si htjela koristiti...da vidim možda nekih imama i duplih...iste su to boje u korištenjima uglavnom svima nam amaterima :)
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.'' H- 25.6.2006 F-12.2.2009
|