RE: Fondant 2 (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Honey3 -> RE: Fondant 2 (13.6.2012 22:10:34)


IZVORNA PORUKA: ElmaB


IZVORNA PORUKA: zaha

mom malcu je u petak rodjendan,pa ne znam sta da radim...prvo sam mislila grb Sarajeva,jer je pitar,ali mi tesko izvodivo,onda sam mislila nesto ovako,ali ne znam kako izvesti http://www.coolinarika.com/slika/393412/ [sm=zmeden.gif]

Ja sam pravila ovakvu tortu. Bila je od plazma keksa punjena čokoladom. Nije komplikovana. Ove crne osmougle, sam prvo izrezala na papir, pa onda prenijela na fondat. Evo da vidiš kako je moja izgledala. http://www.facebook.com/media/set/?set=a.264447143604776.65167.234869626562528&type=3#!/photo.php?fbid=344062425643247&set=a.264447143604776.65167.234869626562528&type=3&theater

a kako si to izvela sa plazmom,u sta si stavljala plazmu,nikako mi nije jasno[sm=smiley13.gif] jesam smotana,a ova mi se bas svidja,i sutra bih je trebala praviti...




ElmaB -> RE: Fondant 2 (13.6.2012 22:22:19)

Ćao draga. Ovako, recept za onu tortu je: 1 kg mljevenog keksa pomiješati sa dva bjelanceta, pet kašika kakkao praha i 250 grama štaub šećera. Dodaš malo tople vode da dobiješ kompaktnu smjesu. Oblikuješ loptu. Vrh lopte pažljivo izdubiš nožem ili kašikom. U međuvremenu skuhatu u pola litre vrhnja za kuhanje tristo grama čokolade i ostaviti u frizider jedno pola sata da se oghladii. U ohlađenu masu dodati 250 grama omekšalog putera. Ponovo vratiti u frizider i kada se strvrdne fil napuniti loptu od keksa. Kao poklopac staviti onaj keks koji si izdubila onda malo vlaznim rukama pritisnuti da poprimi oblik lopte. Ostaviti da se stisne u frizideru. Namazti buter kremom koju pravi satko što pinješaš 250 grama štaub šećera sa 100 grama omekšalog putera i par kašika miljeka. Namzati kompletnu loptu i obloziti je fondatom. Dok prrvaiš fondat mozes dodavati boju da bi dobila zeljenu nijansu. One sestougle izrezi na papir pa prisloni na fopndat i po njima izrezi iste takve od crnog fondata. Lijepiš ih tako što razmutiš malo štaub šećera sa malo vode i kistom premazes svaki sestougao. Isto tako pravis i travu. Ona slova i brojevi su radjeni pomoću kalupa. Nadam se da sam pomogla.




Honey3 -> RE: Fondant 2 (13.6.2012 22:36:32)

ElamB bas ti hvala,misim da sam skontala,samo me zanima hoce li se raspasti onaj keks kad ga izdubim[sm=zmeden.gif],i je li kolika ova torta???....
P.S otkad hocu da ti kazem da su rijetki profesionalci kao ti,koji nesebicno otkrivaju svoje kulinarske tajne,stvarno si srce[sm=smiley20.gif]




ElmaB -> RE: Fondant 2 (14.6.2012 6:53:20)

Nece se raspasti, zato sto se keks poprilicno brzo stisne pa sa njim je lako raditi. Ukoliko primjetis da je keks popucao, nemoj se sekirati jer ces sve to zakamuflirati butter kremom. Ova torta je bila za nekih 25 ljudi, otprilike, a tebi ako treba veca povecas kolicinu mljevenog keksa. Hvala ti na tako lijepim rijecima!




ziki -> RE: Fondant 2 (14.6.2012 10:55:54)


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Ziki meni krasno izgleda...al voljela bih je veću vidjeti...
kad na sliku kliknem neće mi slikomat d aje otvori veću[sm=smiley13.gif]

konacno evo vece
http://www.facebook.com/zinaida.ademovic?ref=tn_tnmn
sad ocekujem puuuno pohvala od svih[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




zeze -> RE: Fondant 2 (14.6.2012 11:08:05)


IZVORNA PORUKA: ziki


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Ziki meni krasno izgleda...al voljela bih je veću vidjeti...
kad na sliku kliknem neće mi slikomat d aje otvori veću[sm=smiley13.gif]

konacno evo vece
http://www.facebook.com/zinaida.ademovic?ref=tn_tnmn
sad ocekujem puuuno pohvala od svih[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


A nema je Ziki, hocu i ja da vidim.

Ja vec kontam sta da pravim, koju tortu, koju temu? Mojoj se sve voli, Nody, traktor Tom, Tomica , pojma nemam.
Elma B. koliko kostaju jestive slike ? Vidjela sam na tvojoj stranici, jel ti pravis? Mogla sam i sliku nalijepiti.




palachinken -> RE: Fondant 2 (14.6.2012 22:17:25)

Dajte mi prijedlog za neku "lakšu" tortu za pod fondan. Svi naše superstar torte su poteške za vruće ljetnje dane.




calahoe -> RE: Fondant 2 (14.6.2012 22:26:45)

Palachinken da probas red velvet cake?
Ja sam bila ma samo takvam skeptik ,,glede" te torte ,djelovala mi je ono americka, cake boss-ovska torta skroz.Al totalna fula,odusevila me je i sve koji su je probali,moja kci kaze da joj je to torta br 1 sada.Lagana je ,nije onoliko jaka kao reform,teodora cokoladne i sl.
Bas je ljetna torta skroz.Ja sam na fil dodala i jagode ,ma famozna je bila




palachinken -> RE: Fondant 2 (14.6.2012 22:31:50)

Evo gledam slike i recepte, stvarno izgleda ooodlično! Svakako cu napraviti jednu testnu prije nego dođe dan d.




calahoe -> RE: Fondant 2 (14.6.2012 22:36:16)

ja sam radila po ovom receptu
http://www.coolinarika.com/recept/869077/
Napravi pola mjere za probu,nadam se da ce ti se svidjeti [sm=smiley1.gif]




Amam -> RE: Fondant 2 (14.6.2012 22:39:59)

IZVORNA PORUKA: palachinken

Dajte mi prijedlog za neku "lakšu" tortu za pod fondan. Svi naše superstar torte su poteške za vruće ljetnje dane.



Nekad sam procitala da moze ova [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] http://www.coolinarika.com/recept/posna-moskva-snit-torta/ vocna je bas za vrele dane,pa ju malo istrazi.

Ziki divne su ti tortice [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Hanady RR -> RE: Fondant 2 (14.6.2012 23:56:14)


IZVORNA PORUKA: ziki


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Ziki meni krasno izgleda...al voljela bih je veću vidjeti...
kad na sliku kliknem neće mi slikomat d aje otvori veću[sm=smiley13.gif]

konacno evo vece
http://www.facebook.com/zinaida.ademovic?ref=tn_tnmn
sad ocekujem puuuno pohvala od svih[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


a snimih je na FB prekrasna[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]




Graziella -> RE: Fondant 2 (15.6.2012 14:28:16)

Upomoc!moze li neko da mi kaze kako da "okrijepim"fondant nakon par dana.bio je super prvih dan- dva,i moglo se super s njim raditi,i onda ga fino zamotam u kesu i stavim u kutiju sa poklopcem.sad ga uzela da radim s njim ali raspada se.ata da mu radim?da zagrijem malo?da stavim malo glicerina?




Hanady RR -> RE: Fondant 2 (15.6.2012 14:45:57)


IZVORNA PORUKA: Graziella

Upomoc!moze li neko da mi kaze kako da "okrijepim"fondant nakon par dana.bio je super prvih dan- dva,i moglo se super s njim raditi,i onda ga fino zamotam u kesu i stavim u kutiju sa poklopcem.sad ga uzela da radim s njim ali raspada se.ata da mu radim?da zagrijem malo?da stavim malo glicerina?


trebao bi s emoći raditi ako je recept bio ok...ako su ga obojjila i soatvial možda je malo pormjenio konzistensciju ali pokuaj na radnoj površitni na malo šećrea u prahu mjesiti ga dok ponovno ne bude spreman za rad...




bebacha -> RE: Fondant 2 (15.6.2012 14:48:15)

meni se to jednom desilo i sve sto sam ga vise gnjecila to jest pokusavala vratit u normalnu forumu on se vise mrvio.morala sam ga bacit
bice da si stavila previse secera




cinceza -> RE: Fondant 2 (15.6.2012 15:14:38)

Drage moje,
moze li jedan savjet za pocetnicu :). Mojoj maloj je ubrzo rodjendan i ona je odabrala hello kitty tortu (da je spomenula dvorac onesvjestila bih se ).
Meni se jaaako svidjela ova http://www.coolinarika.com/recept/834633/ i super je opisan postupak, ali me strah da je ovo preambiciozno. Iskreno i da je napravim ne znam kako bih ja ovo izrezala uopste :). Imate li savjeta za nesto jednostavnije ili da se odvazim pa sta bude. Strah me da zbog manjka iskustva (i prevelike zelje da joj se svidi torta) pocnem da pravim nesto sto je komplikovano i vama iskusnijim. (inace volim da pravim torte ali sa ovim 3D nemam nikakvo iskusto bas)




Hanady RR -> RE: Fondant 2 (15.6.2012 21:41:48)

cineza ...
ja nisma fondat majstor da se zna...al sma napravila količinski dosta torti...možeš vdijeti na temama fondant i fondant 2...
ovakvu još ne...a i ne bih se usudila još...
[sm=smiley36.gif]

postupak je zaista lijepo opisan...nisma prije nalazila ovaj link...
sad s aovim opisom i ja bih pokušala...
al kako je rođendanska ja bih jednu probnu ipak uradila ( mislim d aje moj dvorac jednostavniji[sm=smiley36.gif])

zinanina je radila divnu kiti tortu...http://www4.slikomat.com/11/1231/tir-tajra-.jpg

a ja sma radila nekoliko kitika...
evo nekih
http://www4.slikomat.com/11/0203/4q6-407470.jpg
http://www4.slikomat.com/11/0219/vxw-190220.jpg
http://imageshack.us/photo/my-images/826/sl730656.jpg/




Honey3 -> RE: Fondant 2 (15.6.2012 21:56:12)

Boga mi Hanady ti bas imas kolekciju kitika i plus jos ostale torte,ko bi rekao da se ne bavis profesionalno poslasticarstvom[sm=smiley36.gif] Nego imala bih ja jedan prijedlog,samo ne znam kako je izvodiv, da se napravi jedan album nasih svih rr fondant tortica,ali samo slike,jer stvarno ima lijepih tortica,kad nam treba ideja,da ne moramo listati fondant i fondant 2 [sm=zmeden.gif]




R&T@ -> RE: Fondant 2 (15.6.2012 21:58:56)

Mislim da je Ilhana nekada "pokrenula" takvu temu, samo slike torti...




Hanady RR -> RE: Fondant 2 (15.6.2012 22:02:48)

[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]
dobro si ti zaho...ima još jedna kitika negdje moja prva[sm=smiley36.gif]
a i ostalo...nije vala malo...al nije vala zaho ni porfesionalno...čisto igranje bogami za bliže...a kud ću kad na sbližih ima mašalllah[sm=smiley36.gif]

nego ideja ti je zanimljiva...
mada ja mislim da smo negdje imali album ideje za torte da ga je Ilhana tako osmislila smao smo mi malo zaboravile na to[sm=smiley36.gif]




Honey3 -> RE: Fondant 2 (15.6.2012 22:03:50)

eto ja se toga ne sjecam[sm=smiley13.gif]
kad smo kod Ilhane,sta li je sa njom,nigdje nje[sm=zmeden.gif]




Hanady RR -> RE: Fondant 2 (15.6.2012 22:06:23)

http://www.ringeraja.ba/forum/Inspiracija_za_torte!/m_542799/tm.htm

al ko će sda svije teme fondata nać pa to prenijet...
hajd možda smo mogle svaka svoje skupit u jedna post pa pustiti[sm=smiley36.gif]




Graziella -> RE: Fondant 2 (15.6.2012 23:21:23)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: Graziella

Upomoc!moze li neko da mi kaze kako da "okrijepim"fondant nakon par dana.bio je super prvih dan- dva,i moglo se super s njim raditi,i onda ga fino zamotam u kesu i stavim u kutiju sa poklopcem.sad ga uzela da radim s njim ali raspada se.ata da mu radim?da zagrijem malo?da stavim malo glicerina?


trebao bi s emoći raditi ako je recept bio ok...ako su ga obojjila i soatvial možda je malo pormjenio konzistensciju ali pokuaj na radnoj površitni na malo šećrea u prahu mjesiti ga dok ponovno ne bude spreman za rad...

nije to to vise,jednostavno nece vise da se pretvori u jednu cjelinu,cim ga pocnem valjati on se mrvi.sreca nije puno taga ni ostalo pa mi nije zao baciti i napraviti drugi fondan,ali eto voljela bih zanti u cemu sam pogrijesila da znam za ubuduce.a nisam puno secera stavila,cak i manje nego po receptu,reko ionako se dodaje jos kad se radi s njim.skontacu valjda.zadala se ja pravo,smalo-malo pa torta.cim skontam kako,stavljam sliku




Hanady RR -> RE: Fondant 2 (16.6.2012 21:18:49)

profesionalci pomoć

za koliko osoba je ova torta
http://www4.slikomat.com/11/0612/kit-torta0.jpg

i ovaj kalup donje torte...koji li je u pitanju 26 ili 28[sm=zmeden.gif]





calahoe -> RE: Fondant 2 (16.6.2012 22:08:35)

Rekla bih da je promjer donje torte 28 cm, a gornje 24 ili cak 22 cm.Prije da je 22 cm
A za koliko je ljudi ces sama skontati jer ne rezu svi jednako,neko brate reze jako male odnosno tanke snite,nekad ostanem[sm=smiley3.gif] kad mi kazu koliko su porcija izrezali od torte standardne velicine 28 cm promjera.
Ja bih recimo od ove torte izrezala nekih 50 do max 60 porcija,to ako je donja 28 a gornja 22 cm
i ako bih djecici rezala manje komade.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  48 49 [50] 51 52   Sljedeća stranica >   >>