Silver
|
IZVORNA PORUKA: ziki IZVORNA PORUKA: Silver A sta mislite o bacanju, rize, zita, Kur'an pod ruku, okretanje djeteta, darivanje onoga ko skine mladinu cipelu, darivanje onoga ko donese mladoj serbe...ma i vi ovdje gulite mladu opasno Silver zemo ne znam iz kojeg si dijela Sandzaka al mene su ovako moji Sandzaklije ogulili Kad sam ja bila mlada ovo su jedini obicaji koji su ispostovani, ostalog nije bilo, znam da ima i to pokrivanje crvenom maramom tzv "duvak" pa da mlada kad krene ne smije da se okrene i mahne svojim i slA sad darivanje mlade kad dodje prvi put u kucu obavezno, pa onda "cetresnica" kad kod nekog odvedes prvi put dijete i kod nas u Sjenici bebi se daju jaja, neparan broj i jos nesto, malo para, gardarobica... Ziki zar i ti ??? Mi smo iz Prijepolja, nema nekih stvari a neke strogo postuju, ma gluposti Boga mi, kaze nemoj se okrenuti kad te povedu svatovi, kao da mahnes ili tako, da se nebi vratila A to sa djetetom se postuje, i ja to ovdje postujem, smao ja dajem pare a ne jaja kad mi beba prvi put dodje i ne buni se niko , sta ces duboko usadjeno u meni Ali kao sto rekoh sreca moja udadoh se za bosanca, pa me neke stvari mimoidjose a neke me tek snadjose! Eh ovo za "obikusu" prvi put cujem!