Hanady RR
|
IZVORNA PORUKA: veeseelaa ja kad pročitah naslov začudih se pravo ja nisam u trudnoći uopće pila, jesam li to mogla? smjela? auuuu ja trpila svih 9 mjeseci, ni čašu vina ne popih nema veze nadokandit ćeš u drugoj a došla sma staviti jedna poučan tekstić i naletim na post stari Sve što pojedete ili popijete tokom trudnoće direktno kroz vašu krv prenosi se do posteljice i kroz posteljicu do djeteta. Ako popijete alkoholno piće, popit će ga i vaše dijete. Obzirom da većina žene ne zna da su trudne sve do 6 tjedna trudnoće ili kasnije, to može biti problem ako redovito konzumirate alkohol. No, nema dokaza da nekoliko pića u nekoliko prilika može ozbiljno štetiti djetetu, pa se nemojte zabrinjavati ako ste umjereno pili dok niste znali da ste trudni. Međutim, ako nastavite redovno konzumirati alkohol tokom trudnoće to može uzrokovati niz problema u razvoju djeteta. Kako alkohol utječe na dijete? Istraživanja su pokazala da dijete u razvoju ima vrlo malu toleranciju na alkohol. Djeca rođena od majki koje su konzumirale alkohol tokom trudnoće mogu imati ozbiljne zdravstvene probleme. Nerođenom djetetu alkohol ometa normalan dotok kisika i hranjivih tvari potrebnih za normalan rast i razvoj moždanih čelija i unutarnjih organa. Čak i umjereno konzumiranje alkohola (jedno ili dva pića na dan ili povremeno konzumiranje više pića dnevno), ako se događa tokom trudnoće, može uzrokovati ozbiljne probleme. Evo nekih problema koji su zamjećeni kod djece majki koje su umjereno pile tokom trudnoće: - dijete malih proporcija i smanjenje tjelesne težine - sporiji razvoj djeteta tokom odrastanja - deformacija rebara - deformacija krelješnice i kukova - savijeni ili defornirani prsti i šake - smanjena pokretljivost vilice ili smanjena vilica - manji opseg glave - abnormalnosti lica - smanjena pokretljivost očiju - kratkovidnost - problemi s disanjem - niže postavljene ili loše razvijene ušne školjke - deformacija unutarnjih organa - nepravilnosti rada srca - deformacije bubrega i urinarnog trakta - malformacije genitalija - hendikepi centralnog živčanog sustava - mentalna retardacija - poteškoće s učenjem - hiperaktivnost u djetinjstvu - smanjena tjelesna koordinacija Nema sigurne količine alkohola tijekom trudnoće, te čak i male količine mogu izazvati teške komplikacije kod nerođenog djeteta. Tijekom dojenja male količine alkohola ulaze u mlijeko te na taj način i u dijete. Jedno istraživanje pokazalo je da su djeca majki, koje su tijekom dojenja pile jedno ili više pića dnevno, bila nešto sporija u sticanju motoričkih sposobnosti (puzanje i hodanje). Velike količine alkohola mogu također utjecati na količinu mlijeka koje majka ima.