RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Roditeljski razgovori

Poruka

drznica -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (10.12.2011 22:59:18)

Isplakah vam se ja pravo...rana me uzas zulja...11 dana od poroda,jel to OK? Jel neko imao manju epiziotomiju da ga ja bolilo nakon 10 dana? Stavljam sad kantarion ulje na vir, pomoglo je juce ali evo danas nece.
Animagical mi je zvijezda vodilja, ali sve kontam zena imala preko 30 konaca, ne moze se poredit sa ovim mojim.

Popih sad paracetamol, ne mogu izdrzati,a uz to sve isla sam i u wc (poradjala se opet) pa i to boli...
Stvarno oporavak slomi [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

palachinken -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (10.12.2011 23:12:55)

Drznice, jos malo pa ces na bolje. I mene je tek sedam dana po porodu pocelo da boli i sjecam se suza i patnje, a eto proslo. Jedino sue malo uzeu usili iznutra a sam sva ko djevica hahaha . Vjeruj i hormoni odrade svoje, suze zato slobodno pustaj i nadji nesto svoje, uzmi komad dana za sebe.

palachinken -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (10.12.2011 23:14:13)

Ja se uspricavam zbog gresaka u kucanju [sm=smiley1.gif]

drznica -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (10.12.2011 23:19:14)

Pomislim da nikad necu ozdraviti i da cu uvijek bit vezana za ovaj krevet.Zao mi mm kad me vidi uplakanu i njemu oci pune suza...

Palachinko hvala sve mislim da nesto nije ok kad zaboli,al tacno boli samo taj rez [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Valja mi noc pregurati[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

Anoniman -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (10.12.2011 23:25:49)

Drznice imam ti ja jedan melem koji preporodi bukvalno, ja sam imala preko 20 konaca sa Anom i to je bila ziva patnja dok nisam njim pocela mazati, bukvalno se odmah preporodila. Pazi sa kantarionovim da ne fasujes gljivice pa samim tim i oporavak teze ide. Ako te bude boljelo i sutra ako hoces posalji tm do mene pa mu dam ovej melem pa probaj.

animagical -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (10.12.2011 23:27:44)

drznice  meni je u tim danima pomagalo da se duze istusiram, upalim komp, tv, bilo sta...mislim da se svima cini da nikad nece proci,a prodje...kad budes mogla bolje na noge, izadji makar na balkon, uzmi zraka...znam kako je meni pomogao izlazak u apoteku 15 dan, setnja 20 dana iza poroda,a sve sam sepala jos... evo vidi nas sve sada, setamo, sve ok, ja cak i vjezbam,a mislila sam da necu moci 2 mjeseca sjesti

drznica -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (10.12.2011 23:39:49)

Hvala vam drage moje [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

Jelo imas pp

mala_sa -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (11.12.2011 0:09:50)

Vece drage moje [sm=smiley1.gif]
Evo mi spremni za put [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]. Nadam se da ce A slusati sutra mamu, i da nece puno zanovijetati; jer idemo sami...

Medi nadam se da nam je drug ozdravio??

Amam mirnu noc vam zelimo, dusa bas mi ga je zao [sm=smiley31.gif]

Bint masAllah nam drugara, da nam uvijek bude na Pravom putu aBd [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

Jelo nisam upratila sta je malenoj, uglavnom zelimo joj brzo ozdravljenje [sm=smiley31.gif]

Odoh se i ja pridruziti ovim "vjezbacicama" [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

sporty mamaa -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (11.12.2011 0:20:18)

IZVORNA PORUKA: drznica

Isplakah vam se ja pravo...rana me uzas zulja...11 dana od poroda,jel to OK? Jel neko imao manju epiziotomiju da ga ja bolilo nakon 10 dana? Stavljam sad kantarion ulje na vir, pomoglo je juce ali evo danas nece.
Animagical mi je zvijezda vodilja, ali sve kontam zena imala preko 30 konaca, ne moze se poredit sa ovim mojim.

Popih sad paracetamol, ne mogu izdrzati,a uz to sve isla sam i u wc (poradjala se opet) pa i to boli...
Stvarno oporavak slomi [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Znam kako ti je, taj rez bas zna boliti[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Mene je prestao negdje 10. dan, i to odjednom prestalo, a imala sam savovai vani i unutra. Nama je doktor govorio da smijemo slobodno dva paracetamola odjednom, ja sam pila po jedan i popustili bi me na par sati, ali sam tih prvih dana doslovno pila svaki dan. A i ostale zenice u sobi, sjecam se da smo se bas sve "kljukale" paracetamolom. A to za wc, isto znam kako ti je, samo jedi kompot od sljiva i lako probavljivu hranu. Sve ce to ubrzo proci vidjeces[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

drznica -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (11.12.2011 0:24:24)

I kod mene je bilo puno unutrasnjih, a 4 vanjska...mada ja osjetim tacno taj rez zulja vjerovatno vanjski...ne znam ni sama znam da booliii.
Onda pomislim da nesto nije OK, mozda mi je ostalo posteljice...ali bolio bi stomak a ne rez[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

sporty mamaa -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (11.12.2011 0:27:56)

Ma to ti je  sve normalno, boli, pecka, ne mozes sjesti na tu stranu, poslije te moze i svrbit pomalo, pa ce onda proci. Da je ostalo posteljice imala bi ti temperaturu, ne brini[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

drznica -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (11.12.2011 0:37:21)

E da, bas tako zulja, boli...a i svrbi ...
Necu vam vise kukati, moram se strpiti, pokvarih vam temu. Evo mi dijete spava, ko da zna da me boliod 21:30 spava...usecerio nista ga ne moze buditi. Dusha draga, zao mi da gabudim, a moram zbog mlijeka.

Idem ja, hvala vam puno, bas date covjeku samopouzdanja.

Ljubim vas sve...
Laku noc

Bebica11 -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (11.12.2011 7:16:44)

IZVORNA PORUKA: drznica

E da, bas tako zulja, boli...a i svrbi ...
Necu vam vise kukati, moram se strpiti, pokvarih vam temu. Evo mi dijete spava, ko da zna da me boliod 21:30 spava...usecerio nista ga ne moze buditi. Dusha draga, zao mi da gabudim, a moram zbog mlijeka.

Idem ja, hvala vam puno, bas date covjeku samopouzdanja.

Ljubim vas sve...
Laku noc

e moja drznice sta bi rekla za moju ranu koja se bila i inficirala krvlju iz maternice jer su me 2 puta radili???? al su se cudili brzinom mog oporavka hB, bebi sapun i tusiranje VISE PUTA DNEVNO obavezno s bebi sapunom i pospi beonicina po njoj, moguce da ti se malo upalila, ja cim sam pocela sa beonicinom (po preporuci dr Imsirije) smirio se bol, imam jedan kao kliker otvoreni dio(gdje je zadnji konac bio) on mi se raspucio i boli pravo i tesko zarasta, moram ga drzati suhim pa posipam ga stalno i lakse mi, ostalo je zaraslo haman, meni je rez toliki da ga ja vidim bez pomagala[sm=smiley36.gif]

Bebica11 -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (11.12.2011 7:25:05)

Hej zenice

da vam se javim s novim info

ona 48h kad smo bili na AD bebica nije imala stolicu al patronazna rece da je ok da nekad nema nijednom a nekad 10 puta pa nismo dramili, cim sam je vratila na (.) dijete pocelo kakiti kuglice, i tako svaka 2-3 sata jedno 4 pelene pa sam se bila zabrinula jer sam skontala da je to od tvrde stolice al cim je malo vise dojila vratila se normalna stolica[sm=bravo.gif]

eh ja vam inace bebu dohranjujem jer nisam dojila prva 4 dana zbog operacije i sporije mi mlijeko nadolazilo a ona jede kao velika hB, i sad je dohranjujem, al pokusavam sto manje, al mi nema nikakvog reda, doji po sat vremena pola spava pa place ponovo dok ne dam AD, imal ko savjet za nadolazenje mlijeka i uspostavljanje nekog reda u dojenju???? i jos nesto, ima grcice kako doji a dok je bila na AD nije uopce plakala, samo hapila i spavala[sm=zmeden.gif]

Bebica11 -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (11.12.2011 7:26:53)

jos jedno pitanje, patronazna rece da bebici stavim 2-3 D3 kapi i malo mlijeka i dam a pise na otpusnom da ttrebam i ja, koliko ja kapi trebam i kako uzeti????

Super Beba -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (11.12.2011 8:40:54)

IZVORNA PORUKA: Bebica11

jos jedno pitanje, patronazna rece da bebici stavim 2-3 D3 kapi i malo mlijeka i dam a pise na otpusnom da ttrebam i ja, koliko ja kapi trebam i kako uzeti????

Ti bebici slobodno stavi najmanje 3 kapi (ja svom malom i dan danas dajem 5 kapi), a ti popij 3 kapi...

a za dojenje, sasvim je normalno da beba od 2 sedmice doji non-stop...s tim da bi trebala da je "forsiraš" da na siki doji, a ne da spava...al' u svakom slučaju, pomiri se sa svojom novom ulogom, barem na početku - a to je da si ti izvor hrane za svoju bebu...što više efektivno doji, to se više mlijeka stvara (princip ponude i potražnje)...što joj više daješ ADa, potražnja za mlijekom će biti manja, i obratno...prati, gledaj...pokušaj je navići što više na siku, jer je bebicama teže da se prešaltaju sa flašice na siku, jer je flašica puno lakša za povući...
ne znam šta bih ti pametno rekla osim da se naoružaš strpljenjem, odustaneš od bilo kakvog spremanja kuće i sl. i da uživaš sa bebicom...izležavajte se, konektuj je kad god hoće...al isto tako pazi, ako zakmeči, ne mora značiti da je uvijek gladna..malo je pronosaj, pričaj s njom, masiraj je, presvuci i sl..

Super Beba -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (11.12.2011 8:46:37)

a ja imam pitanje za ove starije mame - kad vi dajete onaj HIPP za laku noć? Čim beba krene da spava ili u nekom od buđenja...kod mene mali ide na spavanje oko 20h, s tim da ga ja tada podojim, pa kontam jel'' OK miješati tu hapicu i mlijeko? Da se ne zbućka u stomaku :) A i da mu ne bude previše? A dala mu sinoć to oko ponoći i pojeo samo 50 ml...bezze se mučila sa mućenjem [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

i medi - kako drug?
Jelena - sretno danas sa nalazima!

Bebica11 -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (11.12.2011 8:47:43)

hvala na savjetu

ima jos jedna stvar, kako smo bile gore u bolnici 12 dana gdje ne paze propuh i sl bebica mi je pocela sliniti na nosic, stalno sam trazila da joj ga ciste a sad ja to pumpicom polahko, kako je sinoc bila nervozna naumpalo mi da joj izmjerim temp ispod pazuha, i bila je 37,5[sm=zmeden.gif] znam da analno treba tolika biti a za pazuh mi previse, pa kontam da je nisam pretoplila, u kuci mi 24-25 stepeni a ja joj bodic dugih rukava navukla, jos benkicu dugih rukava i kapicu i pokrila je jorgancicem[sm=zmeden.gif] sad sam joj skinula benkicu
izvinite ako smaram pitanjima[sm=smiley13.gif]

Super Beba -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (11.12.2011 8:49:25)

e što me nervira što nema opcija brisanja posta, poslah dvaput na isti :))

Super Beba -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (11.12.2011 9:08:50)

IZVORNA PORUKA: Bebica11

hvala na savjetu

ima jos jedna stvar, kako smo bile gore u bolnici 12 dana gdje ne paze propuh i sl bebica mi je pocela sliniti na nosic, stalno sam trazila da joj ga ciste a sad ja to pumpicom polahko, kako je sinoc bila nervozna naumpalo mi da joj izmjerim temp ispod pazuha, i bila je 37,5[sm=zmeden.gif] znam da analno treba tolika biti a za pazuh mi previse, pa kontam da je nisam pretoplila, u kuci mi 24-25 stepeni a ja joj bodic dugih rukava navukla, jos benkicu dugih rukava i kapicu i pokrila je jorgancicem[sm=zmeden.gif] sad sam joj skinula benkicu
izvinite ako smaram pitanjima[sm=smiley13.gif]

po tome što si napisala, pretoplila si je sigurno...novorođenčad po pravilu se trebaju malo toplije oblačiti, al' ne baš k'o za velikog minusa :))) slobodno il' smanji temp (na 21 stepen) ili joj skini bodi dugi rukav i obuci kratkih rukava, umjesto jorgana joj stavi dekicu i skini kapicu, za tim nema potrebe uopće...
al' u svakom slučaju, prati joj temp, čisto da si mirna...a za slinice - čisti nos sa pumpicom što više možeš, slobodno koristi one fiziološke otopine (ja koristim nisita sprej), ovlaži malo prostoriju, da nije suh zrak...mada, koliko me sjećanje služi, slinice su normalne kod malih beba, ne moraju biti povezane sa prehladom i sl...jedino vidi da li beba hropti...

Bebica11 -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (11.12.2011 9:42:44)

hvala Super Beba skinula sam je, i sad cemo smanjiti temp u stanu na 22 aBd, a upraticu, svakako moram pedijatra zvati da mu kazem kako je beba reagovala na onih 48h, rekao je u nedjelju da zovem

ladyblue RR -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (11.12.2011 10:00:50)

IZVORNA PORUKA: Super Beba

a ja imam pitanje za ove starije mame - kad vi dajete onaj HIPP za laku noć? Čim beba krene da spava ili u nekom od buđenja...kod mene mali ide na spavanje oko 20h, s tim da ga ja tada podojim, pa kontam jel'' OK miješati tu hapicu i mlijeko? Da se ne zbućka u stomaku :) A i da mu ne bude previše? A dala mu sinoć to oko ponoći i pojeo samo 50 ml...bezze se mučila sa mućenjem [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

daš mu oko 19h tu kašicu i onda ga podojiš prije spavanja

Super Beba -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (11.12.2011 10:27:33)

ko će znati odgovor nego naša lady :) hvala draga! Nadam se da je N. dobro! :*

animagical -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (11.12.2011 10:36:22)

bebice, mi nikad kapu nismo stavljali u kuci, mislim da je to pretopljavanje... a za dojenje, sasvim je normalno da nema reda u dojenju, i ne treba da ima...beba mora da provede svoje...dojice konstantno ako joj dozvolis i navuci sebi neku solidnu mlijeka...ako budes davala ad ona ce za toliko manje popiti tvog mlijeka i toliko ce se manje proizvoditi..ja ti stvarno nisam iz lose namjere govorila da ne treba prekidati dojenje, nego iz razlog sto to stvori probleme kod dojenja, kao i sto vidis..bebe koje piju iz flasice nauce da mlijeko samo tece pa se tako male znaju uspavati na siki jer ne tece samo, pa probaj raditi kompresije, i stavljati tople obloge prije podoja...nema hrane za povecanje kolicine mlijeka, samo treba da jedes normalno i pijes normalno, ostalo je samo stvar ponude i potraznje... probaj ne davati toliko ad, tj bar ne povecavati kolicinu jer time smanjujes kolicinu mlijeka u grudima... imas pdf dojenje i dodavanje pa najbolje pitaj na problemi s dojenjem lejlu, ona ce ti to najbolje objasniti

zene, jutro[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] mi se probudili oko pola 10 i izlezavali, navijem mu mobile i on se igra... primjecujem da nam je nosic ujutru malo zacepljen ali bez problema ocistim nisita sprejem i vatenim stapicima...da li da kupim babyvac?

ladyblue RR -> RE: Bebe 0 - 1 godine (chat) (11.12.2011 10:39:30)

IZVORNA PORUKA: Super Beba

ko će znati odgovor nego naša lady :) hvala draga! Nadam se da je N. dobro! :*

jučer smo završile sa antibiotikom. još kašljuca i slini ali to ignorišem jer traje već mjesec dana. još da stolicu regulišemo i imada budem happy. od antibiotika joj otišla crijevna flora pa se mučimo...

kako nam je drug? sluša li? kako ćuna pionirska?

Stranica: <<   < Prethodna stranica  42 43 [44] 45 46   Sljedeća stranica >   >>