djoisa
|
mislim da integralne zitarice nisu dobre, bez predhodne pripreme, najvise zbog fitinske kiseline koju sadrze - fitinska kiselina vezuje minerale i mi ih ne možemo apsorbirati.. Neki načini pripreme hrane, koja sadrži fitinsku kiselinu, mogu smanjiti njen udio. Kuhanje djelomično uklanja prisutnost fitinske kiseline, učinkovitije metode su namakanje u kiselom mediju, fermentacija i klijanje. Fitinska kiselina ima jak afinitet vezanja na važne minerale u organizmu kao što su kalcij, magnezij, željezo i cink. U trenutku vezanja minerala na fitinsku kiselinu, on postaje netopiv, taloži se te se ne može apsorbirati u organizmu. Ovaj proces može doprinjeti manjku minerala u ljudskom organizmu (osteoporoza). Klasificira se kao antinutrijent, unatoč mogućim terapeutskim upotrebama — antioksidans je i može prevenirati neke oblike karcinoma. Osim toga ima i neke pozitivne osobine, a to su sposobnost vezanja i eliminacije toksičnih elemenata, smanjivanje procesa oksidacije u kojima sudjeluje željezo te usporavanje probave ugljikohidrata. i da upotpunim gore objavljen post: Ljudi koji su živjeli prije industrijalizacije su namakali ili fermentirali svoje žitarice prije nego su ih termički obrađivali. Namakanjem, fermentiranjem, ili klijanjem žitarica aktivira se enzim fitaza koji neutralizira fitinsku kiselinu koja se nalazi u tim namirnicama. Fitinska kiselina je oblik fosfora koji tijelo ne može iskoristiti . Ona na sebe veže razne minerale iz našeg tijela poput kalcija, magnezija, željeza i cinka. Istraživanja su pokazala da konzumiranjem prevelikih količina fitinske kiseline tijelo izlučuje više kalcija nego što ga dobiva. Tako dolazi do ozbiljnog manjka minerala, metabolizam usporava i tijelo počinje funkcionirati na poseban način. Počinje koristiti što je moguče manje minerala za preživljavanje. Osim toga fitinska kiselina inhibira enzime u našem probavnom traktu poput pepsina koji je potreban za razgradnju proteina u želucu, amilaze potrebne za razgradnju škroba u šećere i tripsina, potrebnog za probavu proteina u tankom crijevu što uzrokuje želučane tegobe i kroničan manjak nekih aminokiselina. Odrastao čovjek tako može funkcionirati desetljećima, ali kod djece to brzo dovodi do problema poput rahitisa, slabog rasta i razvoja kostiju, lošeg držanja, preuske vilice, kvarenja zubi, anemije i mentalne retardacije. Lako iskoristiv kalcij iz juha od kosti i svježih mliječnih proizvoda, te vitamin D iz nekih životinjskih masti mogu smanjiti neželjene efekte fitinske kiseline. Tu također pomažu vitamini A, C i betakaroten.
|