AAvalon -> RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) (22.12.2011 12:32:22)
|
Amelic, bravo za ulazak u 28.sedmicu, eto, najgore si pregurala, sad ce jos malo pa biti "lete mi lete trideseteeee"... znam i sama kako je, i meni je tako bilo. samo se pazi i cuvaj... a inace, za sve koje interesuje, sto se tice interpretacije CTG-a, potrebno je da se vidi povecanje pulsa (a normalan puls je 110-160 kod fetusa) kod bebe (od 15 otkucaja u minuti u trajanju od barem 15 sekundi) barem jednom tokom 10 minuta ili 2 puta u 20 minuta... posebno treba da se poveca puls ako majka osjeti pokret bebe, a to mozete i cuti tokom CTG-a, ja svaki put kad moj mali sutne cujem da mu srceko ubrza, sto je dobar znak da dobiva dovoljno kisika... ako nema povecanja pulsa u nekom odredjenom periodu, onda se CTG ponavlja jer ne mora nista da znaci, moze biti da je beba samo spavala, a ako se desi i po nekoliko puta, onda moze znaciti da je beba pod stresom pa se pristupa porodu ili daljim testovima... eto, posto ste pitali za CTG a ja se sve raspitala [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
|
|
|
|