Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
eno onaj moj prokihao jutros i kašljuca..odoh da se ronem
Dajemo kazu ovdje do dvije godine ....Ja dajem 5 kapi na dan imaju jos jedna vrsta malo blaze njih 8 kapi na dan + zeljezo ...
R. ima 2,5 godine pa ne znam ni sama...ja bih mu davala dane kada nema sunca tj. kada ne izlazi vani u kojim namirnicama uopšte ima tog D vitamina (osim u ponekom mlijeku) ima u puteru, je li tako
Mlijeko,maslac,jaja, riba,suncanje
< Poruku je uredio MarinaDK -- 29.11.2011 10:42:04 >
"Vitamin D se u tijelu može sintetizirati u koži pod utjecajem ultraljubičastih zraka iz provitamina. Ali se može unositi i hranom. Najviše ga ima u ribljem ulju i mesu, mlijeku i mliječnim prozvodima i žumanjku, te gljivama. Dnevni zahtjevi za vitaminom D relativno su mali i odrasli ga nadoknađuju izlaganjem suncu ili hranom"
Nedostatak vitamina D oituje se kliniki hipokalcijemijom, hipofosfatemijom ili opom demineralizacijom kosti, bolovima u kostima, spontanim frakturama i slabou miia
Samo da kazem da moja Lana ne voli ribu
< Poruku je uredio Lady26 -- 29.11.2011 10:41:29 >
"Vitamin D se u tijelu može sintetizirati u koži pod utjecajem ultraljubičastih zraka iz provitamina. Ali se može unositi i hranom. Najviše ga ima u ribljem ulju i mesu, mlijeku i mliječnim prozvodima i žumanjku, te gljivama. Dnevni zahtjevi za vitaminom D relativno su mali i odrasli ga nadoknađuju izlaganjem suncu ili hranom"
Nedostatak vitamina D oituje se kliniki hipokalcijemijom, hipofosfatemijom ili opom demineralizacijom kosti, bolovima u kostima, spontanim frakturama i slabou miia
Samo da kazem da moja Lana ne voli ribu
R. ribu obožava, ali moram priznati da je rijetko pripremimo..mrsko mi otići do merkura, a pred nosom mi je a i usmrdi mi se komplet kuća..to mi je jos gore ali moraću ovih dana da je kupim, i ja je volim
pa sta si mu ti rekla ko sam? nisi mu valjda spominjala N.
ma jok bona. imaju stvari koje se muževima ne spominju
rekla mu odakle se znate i ko ti je stari i odmah se sjetio. u detalje nisam ulazila, nema potrebe
ma ne smeta meni..to je svakako bilo niđe veze pa bas zato-reko ako mu to kažeš kao podsjetnicu neće sigurno skontati bas zato jer je nebitno bitnije je ovo odakle se znamo..i mojne pričati svima za link koji ti poslah..to znate samo ti i lady26
eno onaj moj prokihao jutros i kašljuca..odoh da se ronem
Dajemo kazu ovdje do dvije godine ....Ja dajem 5 kapi na dan imaju jos jedna vrsta malo blaze njih 8 kapi na dan + zeljezo ...
R. ima 2,5 godine pa ne znam ni sama...ja bih mu davala dane kada nema sunca tj. kada ne izlazi vani u kojim namirnicama uopšte ima tog D vitamina (osim u ponekom mlijeku) ima u puteru, je li tako
Izvori vitamina D Vitamin D prisutan je većinom u namirnicama životinjskog podrijetla. Najbogatiji prirodni izvor su ulja jetre bakalara i drugih masnih riba, poput sardine, lososa i sleđa. Dobar izvor vitamina D su i žumanjak jajeta, maslac i jetra, iako količine mogu varirati. Mliječni proizvodi nisu bogati vitaminom D, pa se mlijeko često obogaćuje ovim vitaminom. Proizvodi biljnog podrijetla sadrže vrlo male količine ovog vitamina, pa se zato često njime obogaćuje i margarin. Vitamin D otporan je na visoke temperature, nije topiv u vodi, pa se prilikom kuhanja i pripremanja hrane u vodi ne gubi. Otporan je i na sušenje i dimljenje ribe, pasterizaciju i sterilizaciju mlijeka i sušenje jaja. Stabilan je u kiselim i lužnatim sredinama. Nestabilan je jedino na svjetlu i u prisutnosti kisika.