Hanady RR
|
IZVORNA PORUKA: Banana hanady, jel se ja to sad trebam izvinjavat ako su ta djeca roditelja ateista i ostalih zaista dolazila jer im je bilo zanimljivo? njima su ti časovi bili ok, da im je zasmetalo nešto, ne bi ponovo dolazili. pogrešno si me shvatila, ja sam za sve vjeronauke + kultura religija, to sjedenje po zbornicama mi nije poznato, logičnije je da se od direktora škole traži promjena rasporeda pa da vjeronauka bude zadnji čas. institucionalizovano, naravno. evo ti finog teksta iz knjige povratak. napisao je dr. halit ertugrul, pedagog i pisac iz Turske, inace prosvjetni radnik, a u jednom periodu je obavljao funkciju savjetnika u Ministarstvu za prosvjetu i obrazovanje Turske: “ U jednoj drzavi u kojoj zivi priblizno 100% muslimana, drzava mora na jedan uredjen I sistematican nacin gradjanima ponuditi vjersko obrazovanje. Ukoliko to ne ucini ili ukoliko to previdi,pojavice se nekompetentni ljudi koji ce tu prazninu popuniti. Osoba ili pak grupe,koje na ovaj ili onaj nacin zele drzavi nanijeti zlo,pokusat ce da iskoriste nezainteresovanost I udaljenost drzave od vjere. Jedna drzava ovo ni u kom slucaju ne bi smjela dozvoliti ! Zamislite da se u ovoj drzavi zatvore medicinski fakulteti, pa kad se doktori ne bi skolovali od strane drzave , pojavili bi se mnogi nestrucni ljudi koji bi zloupotrijebili imetak I zivote ljudi. Nacin zaustavljanja zlonamjernih ljudi otvaranje medicinskih fakulteta I skolovanje doktora na jedan naucan nacin. Pitanje vjere je poput ovoga. Covjek zeli da nauci nesto o vjeri I da mu dijete nauci. Ukoliko se ovoj zelji, putem skole na jedan uredjen I trajan nacin ne udovolji,ukoliko ovo ne urade strucni ljudi,javit ce se ljudi sa losim namjerama,koji ce htjeti popuniti ovu prazninu. Posao oko vjere drzava ne smije prepustiti nekome drugom,vec to mora sama uraditi. Tada ce se u velikoj mjeri stati na put ovakvim zloupotrebama.” o tom učenju po kućama imamo dovoljno primjera ovdje na forumu kako se šta nauči, recimo, za plaćanje vitri za nerođenu bebu. raspon ti je od onog da je nečiji dedo bio hadžija i da on zato zna do onog da to neko radi otkako zna za sebe, pa ti biraj :) zar nije stvari najbolje prepustiti stručnim osobama? i nije ko biva, već je to ministar zaista uradio. evidiš ovo što je napisao ovaj učenjak baš je lijepo napisao... samo kakve veze to ima s anašom temljom... ili je možda smao federacija naša zemlja...ili nam je vsaki kanton zasebna dražava ja izgleda nažalost živim u bosni i hrecegovini pa me mišljenja učenjaka iz turske o približno 100% življu muslimana ne dotiču...jer se to na moju zemlju ne odnosi...jer posljeni popis urađen u ovoj zemlji ima stavrno drugačije podatke...a i kad urade novi a uradiće kad-tad približno 100% mulsimana neće biti u BiH, možda u nekom kantonu al u našoj zemlji ne sigurno. a po kućama bilo je figuraivno.... valjda draga moja svaki roditelj zna gdje je džamja i crkva i da djete tamo na vjeronauk spremi ako to želi... kada dijete u okviru predmeta zajedničkoga prisutsvovanja času shavti što želi, a alko će mu se kazti...roditelj je dužan da ga uputi u mjesto gdje o svojoj vjeri naučiti će dobro... u krajnjoj liniji neki do naših stručnjaka nemaju pojma o nekim stavrima...tipa nedavnog Bugarijvog istupa na TV hayat po pitanju plaćanja vitri za nerođeno dijete...a i on od strane ijaseta ima pravo voditi vratnički džemat...a isto bi pravo stekao i d apredaj u školi... Mislim da to nije orpavdanje da bolje će naučiti...jer nisu svi koji predju očito ni sami dobro nučeni nekim stavrima... Ostali jesu...al ljepše čas dražti u školi i d amisnistarsvo platu daje nego biti u džamiji 1 sedmično...i držati čas za djecu džematlija toga odručja ja to razumijem, egzistencija je to...i ni ja ne bih sad mlade majke ostavila bez redovnih primanja...al platu ne daje rijaset nego ja iz svoga poreza. i dam platu, i onda još izabiram bil dijete u ljevu il u desnu učionicu poslala...a šta ako joj najbolja druagrica bude htjela da budu zajedno pa ja moradnem popiustiti i na vjeronauk je poslati. O tome kako će se rodittelji s atim izborom boristi niko nije misilo...nema veze...ja sma spremna na sve.. ali nemojmo se onda kriti iza ''prave starvi''... neka ide sada kako ide... dobili smo izbor... dao ga miisitar isti onaj što ga linčovaše prije nekoliko mjeseci...eto sad on valja...bez obzira što od pristiskom uradi što uradi...