balasgirl
|
Ime mi je Đorđe Balašević... Prijatelji me uglavnom zovu Đole... Neprijatelji me ne zovu. Ali ne zovem ni ja njih. Pa ko duže izdrži... Rođen sam 1953. g. (Bik), u Novom Sadu, u gradu kroz koji protiče Dunav... U Evropi... Formalno. Išao sam u gimnaziju, ali nisam maturirao. Studirao sam geografiju, ali nisam diplomirao. Sve u svemu, nije baš sjajno, ali korisnije nego da sam u međuvremenu doktorirao marksizam, kao neki moji ambiciozni vršnjaci. Vojnu obavezu sam regulisao, u cjelosti, nisam osuđivan, ni krivično gonjen, i nisam bio član Saveza komunista. Nosilac sam najvećih društvenih priznanja, od kojih nemam ni njamanje lične koristi. Ubrajaju me u prvih pet kantautora u našim zemljama, ali u našim zemljama ima taman toliko kantautora da, kako god okreneš, moraš biti među prvih pet, i jedinih pet... Snimio sam deset singlova i devet LP ploča. Pozlatile se, dao Bog... U anketama pojedinih dnevnih i noćnih glasila, i na sumnjivim festivalima, proglašavan sam, u više navrata, tekstopiscem, kompozitorom, pa čak i pevačem godine, što samo potvrđuje sumnje da je sve to namešteno i neregularno. Profesionalnih uspeha imao sam, hvala na pitanju, a jedan od tih, na samom domaku istorije je i POslednjajugoslovenska turneja, u mmaju 1990. Poslednja jugoslovenska, ne moja... Jedva čekam da vidim ko će sledeći "napuniti" Skoplje, Niš, Beograd, Sarajevo, Zagreb i Split, o istom trošku... Trenutno propuštam visinu. Pred narodnjačkom najezdom, povukao sam se u utvrđene gradove. Živimo, još uvek, u Novom Sadu, gde sam za sebe plaćam socijalno i penzijsko osiguranje. O porezu da ne govorimo. Oženjen sam, sretno, devojkom po imenu Olivera, ponosan sam otac dve lepe devojčice. I gotovo... Oni koji su me zavoleli po muzičkoj liniji, znaju štošta o meni. Oni koji me dosad nisu zavoleli, i neče, bojim se... Ni zbog ovog romana. Mog prvog, inače... Pardon... Prvog koji je duži od šest minuta.. Tri posleratna druga, Mart, 1991.