Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
To što pije dosta danju i nema veze-češće ćeš ga nuditi i riješen problem. Zato će vam noć biti problem. Kod mene je bila slična situacija. Kad smo ukinuli flašicu iz koje je pio u ležećem položaju, momku je bilo teško ustajati često da bi se napio iz čaše. Tako smo se mi vrlo brzo riješili pelena. I sad danju pije dosta tečnosti, i noću još ponekad zatraži, ali puno manje.
Da li je zaista tacno da se ne moze skinut pelena sve dok je nocna pelena puna?
Ne bih se složila s tim,a evo i zašto. Moja je imala 1god 10 mj kada sam je počela učiti na tutu,3 dana je piškila gdje stigne,i taman sam kontala da nema ništa od našeg odvikavanja,a ona meni 4.dan doleti i sama traži tutu,naravno i dalje se znalo desiti da se upiški ali sve rjeđe. A na veče sam joj nastavila stavljati pelenu još 9 mj,upravo iz razloga jer bi ujutru bila punaaa,ali sam onda ipak odlučila probati bez,i prvu noć se upiškila,već 2 nije,doduše ja sam je možda mjesec dana stavljala na tutu,kada bih krenula leći,i do jutra ne bi bilo nezgoda. Evo sad već 6 mjeseci spava bez pelene,i samo joj se dva puta desilo da se upiški (tu prvu noć i jednom kad je imala temp.) inače se sama budi i traži tutu,a da sam čekala to famozno jutro da se probudi suha,mislim da bih još uvijek čekala,možda i ne bih,ne znam. A opet,to je sve individualno,evo mojoj mlađoj je sad 1god 8mj,a čisto sumnjam da će prije ljeta skinuti pelenu.
mene je malo sramot kad vidim ima i manje djece kad su pocela na tutu a mi jos nismo nikako. Nama je 16.mjes.nije jos probao sjediti. Iskreno skoro me svi ruze i cudno im,sto ga nestavljam /neucim.... Al,sta ja znam sve kontam jos je on mali za to jest sipak......Stvarno trebala bi ako nista probati....al cisto sumnjam da bi htjeo sjediti.....
mene je malo sramot kad vidim ima i manje djece kad su pocela na tutu a mi jos nismo nikako. Nama je 16.mjes.nije jos probao sjediti. Iskreno skoro me svi ruze i cudno im,sto ga nestavljam /neucim.... Al,sta ja znam sve kontam jos je on mali za to jest sipak......Stvarno trebala bi ako nista probati....al cisto sumnjam da bi htjeo sjediti.....
Tebi je znači važnije šta će drugi reći nego je li tvoje dijete spremno za tutu I ko su svi Vrati se nekoliko stranica unazad pa pročitaj da se mame čija djeca imaju više od dvije godine bore sa tutom i pelenam..šta bi nama ti "svi"trebali reči Nemoj misliti da te napadam i obeshrabrujem ali ti najbolje znaš svoje dijete, pokušaj sa tutom, ako baš vidiš da ne ide odustani na mjesec-dva pa opet pokušaj..i pusti šta govore drugi, je tvoja
Nista mi nije jasno. Ovdje kazu da do kraja druge godine ne treba ocekivati veliki rezultat. Jednostavno, misici nisu dovoljno razvijeni da bi djeca mogla kontrolisati nuzdu. Zato bismo se trebali suzdrzati od puc puc po guzi. I to kazu da bi mogli bolje osjetiti veliku od male nuzde. A ovo sto procitah kao vasa iskustva je bas suprotno. Mi smo probali nekoliko puta pa odustali jer place i nece...
A koliko je staro tvoje pilence? Ja sam pročitala da treba početi s navikavanjem kada je dijete spremno i kada pokaže znakove, tipa da zna šta se dešava kada piški, ili kaki, ostane suho po noći (što ne važi uvijek)... Uglavnom, piše da su neka djeca spremna prije drugog, neka poslije trećeg, a većina između drugog i trećeg rođendana, i ja u to vjerujem. Juče sam baš pričala s jednom vaspitačicom koja 30 godina radi s jasličkom kategorijom i imala je zanimljivu tezu - nekada su sva djeca do godinu i po bila u gaćicama, a sada i do 4 godine nose pelene. Ona misli da je povezano s ljenošću roditelja, jer učenje na tutu fakat zaokuplja svu pažnju, te sa konforom koji donose jednokratne pelene. Mi smo sada već sedmicama bez pelene i sve OK, a danas se žena ukakila u gaće!!!! Nismo se pucale po guzi niti dizale frku, samo sam je oprala i rekla da slijedeći put traži tutu da ne smrdi. I da, moje iskustvo je da lakše nauče kontrolisati malu nego veliku nuždu.
Nista mi nije jasno. Ovdje kazu da do kraja druge godine ne treba ocekivati veliki rezultat. Jednostavno, misici nisu dovoljno razvijeni da bi djeca mogla kontrolisati nuzdu. Zato bismo se trebali suzdrzati od puc puc po guzi. I to kazu da bi mogli bolje osjetiti veliku od male nuzde. A ovo sto procitah kao vasa iskustva je bas suprotno. Mi smo probali nekoliko puta pa odustali jer place i nece...
A koliko je staro tvoje pilence? Ja sam pročitala da treba početi s navikavanjem kada je dijete spremno i kada pokaže znakove, tipa da zna šta se dešava kada piški, ili kaki, ostane suho po noći (što ne važi uvijek)... Uglavnom, piše da su neka djeca spremna prije drugog, neka poslije trećeg, a većina između drugog i trećeg rođendana, i ja u to vjerujem. Juče sam baš pričala s jednom vaspitačicom koja 30 godina radi s jasličkom kategorijom i imala je zanimljivu tezu - nekada su sva djeca do godinu i po bila u gaćicama, a sada i do 4 godine nose pelene.Ona misli da je povezano s ljenošću roditelja, jer učenje na tutu fakat zaokuplja svu pažnju, te sa konforom koji donose jednokratne pelene. Mi smo sada već sedmicama bez pelene i sve OK, a danas se žena ukakila u gaće!!!! Nismo se pucale po guzi niti dizale frku, samo sam je oprala i rekla da slijedeći put traži tutu da ne smrdi. I da, moje iskustvo je da lakše nauče kontrolisati malu nego veliku nuždu.
sa ovim boldiranim se slažem, dijete od tri godine i više može da se kontroliše a roditelji su tu da ga postreknu. Felix tvoje dijete je još malo i nema potrebe da žuriš. Ja sam nemirka rano počela da stavljam pa ako nam se posreći dobro je. Kod nas je bio ovaj knjiški slučaj da je prvo naučio da kaže kad će da kaki a kasnije, možda i 3 mjeseca da kaže da će da piški.
Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
Evo da se malo pohvalim... iako sam mislila da Dž. prije ljeta ni ne pokušavam odvikavati od pelene,predomislila sam se,i evo mogu reći da nam ide dobro.Treći dan je bez pelene,nekad traži tutu sama,nekad joj ja nudim,a nekad obje zaboravimo pa se upiški,ali nema odustajanja,naoružala sam se strpljenjem,i vjerujem da ćemo uspjeti.
E sad,ove dvije noći joj nisam stavljala pelenu i zaista ujutru se probudi suha prvo jutro je htjela odmah na tutu i piškila je,a jutros nije bila raspoložena za tutu,i uzalud moje nagovaranje,moljakanje ona se upiški u pidžamicu i prođe naravno na deku na kojoj je sjedila,tako da sam u dilemi dal da joj večeras stavim pelenu,voljela bih je odmah odviknuti i noćne pelene,ali se bojim da opet neće htjeti tutu,a ne mogu sad svaki dan prati deku,jorgančić,problem mi je za sušenje
felix draga tvoj dječak je još uvijek mali da bi se odviknuo od pelena.Nemoj da ga siliš sa odvikavanjem jer bi samo mogla napraviti kontraefekat. Djeca počinju sa odvikavanjem u periodu između 1.6-3god.Dječaci nešto kasnije.Moja curica je ostavila pelene kad je imala 1.6god.Ali je ona bila svjesna da piški i tražila je tutu.Moja drugarica je počela prerano da svog stavlja na tutu kad je imao 1.4god dok još nije bio spreman za to.Sad mu je 2.8god i ne pada mu napamet da skine pelenu. Tvoj će ti reći sam da mu se piški i tad počni sa odvikavanjem. Šta te briga šta će drugi da kažu,samo se ti vodi prirodnim potrebama svog djeteta,svi oni ostave pelene do 3 god.
djecu treba oko prvog rodendan pocet stavljat na tutu,tek tako da se uce na to.naravno da neces djetetu od godinu dana skinut pelenu i obuci gacice i ucit na tutu.mali od mog rodak ima godinu,svako jutro i vece kaki u tutu i par put piski,al i dalje u pelenama i sigurno ce skinut pelenu prije drugog rodendana.netreba djete silit i tjerat al treba ga ranmo stavljat na tutu.danas je sve normalno,djete od 3 godine sve zna,uvazava se njegovo misljenje al to sto je u pelenama je uredu.Moja Ajla je skinula pelenu s 2 god al i sad ima nocnu i kaki u gace.sve vis mislim da je to moja greska.mozda da sam je stavljala na tutu ranije a ne cekala da se gospodica smiluje da trazi tutu,mozda bi stvari bile drugacije.Ako nista drugo bilo bi zdravije za nju.
Noa je dobio od nency tutu za Bajram a ja sve gledamm u nju i jos mi zao da ga stavim, malen mi je jos, tek je napunio godinu, a i zima je...kontala sam od maja nekad poceti, jel kasno?
Već sam pisala na ovu temu kako smo mi krenuli rano sina stavljati na tutu i dobro nam je išlo, onda nije nikako htio na nju pa sam napravila pauzu. U zadnje vrijeme mi neda da mu stavim pelenu. Opet ga krenem stavljati na tutu, al niti piški, niti kaki. Objašnjavam mu kako treba tražiti tutu, i onda mu neću staviljati pelene. Pitam ga svakih 10 min. hoće li tutu, a on krene plakat. Neki dan mi kaže: mama, piški,tutu i pokaziva na gaće, ja pogledam dole kad ono lokva. Danas je opet u pelenama.
Neznam više šta da radim, neće na tutu, neće na šolju, neće ni onaj nastavak za šolju.
mi se još ni ne pokušavamo tutati, tamo nekad na ljeto ćemo početi, a znam jednu mamu sa RR kaže joj dijete noću: mama daj tutu, kaže ona, imaš pelenu pišaj u nju , (al ne radi to više, mislim mama, sad je fina i redovno da tutu kad ko zatraži
da se pohvalimo , mi smo danas skinuli pelenu, mislim krenuli sa odvikavanjem. mislila sam da cu je stavljati svakih 15 min na tutu, ali stavljala sam svakih 40 min, i piskila je , samo jednom nije. jednom je tatila. cuvajte nam fige, i javimo se da kazemo kako napredujemo.
Moram da napisem, da bi me vi malo napale pa da se popravim , da smo zanemarili tutu. Poceli smo prije dva mjeseca i to svakodnevno, kada piski ili kaki dignemo je i sve super. Ali smo nesto stali i nikako da se ponovo nakanim, a trebalo bi. Sve se tjesim da ima vremena
ista sam ovakva samo sto ja anela jos nisam nikako stavljala dok ti,jesi i bile se jel da naucile i napravile pauzu i sad opet sve ispocetka ...... Ja sam kontala od ljeta ga abd.pomalo uciti i stvaljat sad mi preko zime se neda nesto,nikako i hladno je mada nece piskit i kakit vani al,bas mi se neda.... Zato drago ljeto i vani u gacicama samo neka piski velika basta !!!!!!!!
Noa je dobio od nency tutu za Bajram a ja sve gledamm u nju i jos mi zao da ga stavim, malen mi je jos, tek je napunio godinu, a i zima je...kontala sam od maja nekad poceti, jel kasno?
Ma nije kasno mali je on još za to tek mu je godina.A i hladno je... Po mom mišljenju trebala bi početi kad on bude spreman a to će ti sam reći.
dal je ovo istina ako je onda super ja cu cekat da je zatrazi ......
Ma vodimo rat dok joj stavim pelenu, izvrce se i bjezi sa kreveta. Sad bi tuta bila spas, sama sam sebi kriva... A nije se bas bila naucila da samo piski i kaki u tutu, ali obavi nesto kada je stavim, pa je ja sklonim da bi skontala za sta tuta sluzi. Ni sama ne znam sto sam stala
mery neda se ni anel presvlaciti bjezi,pobjegne jednom a vec drugi puta kazem doce baba roga pojest cunu on kaze uuuuuuuuu,uhvati se za nju i nemice dokle ce ta fora paliti vidjecu Cim mu ovu upisanu pempu skinem drugu odma stavljam ako traje duze od 3sek.on bjezi