|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Fondant
25.4.2009 12:50:53   
Ilhana RR
Pozdrav hanumice, kontam da se pripremim za pravljenje torte za Lamijin prvi rodjendan koji je uskoro ako Bog da. I nasla sam na internetu nekih cool izgleda, za unutrasnjost mi je najlakse tu imam dosta dobrih recepata ali kako da dekorisem nemam pojma jos ali nezelim koristiti marcipan jer to ovde slabo ko voli, mislim od ovih nasi.
Nasla sam kako prave tortu sa necim sto se zove fondant, to se pravi kod kuce i izgleda da je jednostavno ali milino recepata na google pa reko da vidim sa vama mojim hanumicama dali je iko od vas ovo pravio?

evo ko ima vremena neka pogleda ovaj snimak

http://www.youtube.com/watch?v=IsrgS9eB1bE

extra majke mi a volila bih da mogu na ovaj nacin da dekoriram tortu....

oblik torte koji sam mislila je fifi ili nesto drugo na taj fazon...

< Poruku je uredio Hanady RR -- 18.3.2013 20:02:58 >


_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Fondant
25.4.2009 13:10:26   
Anoniman
a nije...sada vidim..to je iskljucivo secer

http://www.pastrywiz.com/season/fondant.htm

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Fondant
25.4.2009 13:12:11   
Ilhana RR
nije, zove se fondant... nasla sam recept jedan sto koristi jedna slasticarna u americi

35 grama zelantina
1/5 dl hladne vode
1 1/2 dl sirupa (neznam kako se zove na nasem, izgleda ko med ali nije med stavlja se u peciva slatka)
1 kasika glukoze
1 kasika margarina
1 kaskica vanilinog extrakta
25 dl secera u prahu (ili dok nenapravis tvrdo tijesto)

jedva prevedoh recept dok nadjo sve njihove nazive za mjere hehe... al imaju i slike kako sta ide na ovom sajtu...

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Fondant
25.4.2009 13:19:10   
Anoniman
interesantno je pravo...nisam ovo prije vidjela..e sad kakvog je ukusa to je pitanje...probaj napraviti malu kolicinu da vidis kako ce se ponasati, da ti ne padne citav projekat u vodu ako je komplikovano...dobra stvar je sto mozes raznih boja praviti...sada cu bas pogledati u sveznajucem kuharu moje mame velikom pelapratu...imal' ista o tome pa ti napisem

(odgovor članu Ilhana RR)
  Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Fondant
25.4.2009 13:21:35   
Ilhana RR
eh super i ja odoh do prodavncie da prosetam sa Lamijom pa da kupim sta mi treba inace.... mislila sam i nako malo da napravim jer bezveze mi napraviti veliku masu a ono neispadne kako treba...


_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Fondant
25.4.2009 13:35:14   
Anoniman
'vako kaze veliki pellaprat

Fondan ili topljena glazura- ili kako bi francuzi rekli Fondant pour le glacage des gateauxuser posted image

Šećer ukuhamo do male grude, izlijemo ga na čistu mramornu plohu (koju svako ima u kućiuser posted image ),razmažemo i ostavimo da se jako ohladi. Kada je gotovo potpuno hladan obrađujemo ga kuhačom ili paletom sve dok ne postane bijel i čvrst, odnosno dok ne "odumre" kako kaže stručnjakuser posted image . sad ga dlanom još malo izgnječimo i do upotrebe stavimo u lončić od kamenine (kojeg također svi imamo u kućiuser posted image ) ugnječimo ga i pokrijemo čistom ovlaženom krpom. Za upotrebu ga malo zagrijemo, dodamo aromu i počnemo glaziranje...SRETNO!user posted image

mislim da je puno jednostavniji ovaj tvoj recept..ipak je ovo stari kuhar


(odgovor članu Ilhana RR)
  Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Fondant
25.4.2009 20:49:31   
Ilhana RR
ja iz prodavnice pa u shopping hahah...

evo me u glavnom trenutno pravim, ukus je odlican, sada samo cekam da postane tjesto kako treba ali da sam rucno mjesila nebi do sutra jer uzasno tesko se mjesi... stavila sam u masinu sada pa cemo vidjeti kako ce ispasti al mislim da je dobro... napravila sam citavu smjesu jer tesko bi mi bilo da ja to izracunam u manju smjesu...

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Fondant
25.4.2009 21:41:23   
Ilhana RR
evo gotovo i uspijela sam... i boje sam uspijela napraviti kako treba =)
ukus je dobar, podsjeca me na secernu vunu...

user posted image  Naravno i bijela boja ima =) nisam svu smjesu koristila ovo sam samo probala... za rodjendan ce biti tortica pa cu slikati i postaviti kako mi je ispala =) ali uglavnom ovo preporucujem pravo... samo dodajte dvije kasike margarina jer postaje brzo suho ako se nestavi u frizder...

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Fondant
27.4.2009 17:29:54   
tea lana
marshmallow fondant- nova masa za oblaganje i dekorisanje= user posted image Sastojci 250 gr marshmallow-bijeli 500 gr secera u prahu 1,5 kasike vode
secer u prahu za ra Priprema 250 grama marshmallow
sa 1,5 kasikom vode prelijte pa stavite u mikrovele da malo odmekne toliko da se moze mijesiti .Uoriginalnom receptu pise da se na pocetku radi sa mikserom ali ja sam radila rukom .Ako nemate mikrovele marshmallow otopite nad parom u cjediljci bez dodavanja vode ili u rerni isto sa vodom kao u mikrovele.Marshmallow OTOPITI ne rastopiti znaci samo malo ra se ugrije i da se moze raditi rukom da nije vrelo po prstima.Prvo stavite pola kolicine secera i onda dodajete i ostalo postepeno mijesajuci .Masa je dobra kad mozete da je valjate u rukame kao loptu a ne lijepi se za dlanove .Bitno je da nemozete pogrijesiti -ako je smjesa rijetka dodajte secer ako je tvrda malo je ugrijte u mikro ili na pari ponovo malo navlazite .Masa je tako dobra za oblaganje da je mozete tako lako raditi ne razvlaci se , ne puca ne susi se brzo ali ne i dugo.Ako dodajete tecne boje ponovo dodajite secer u prahu dok ne dobijete zeljenu cvrstinu
Zelim vam puno uspjeha i radosti koliko sam je ja imala sa ovom masom

savjet
marshmallow kupim u marketu gdje stoje bombone one kako ih ja zovem spuzvaste ima ih raznih boja ali i bijelih a moze masa da stoji i do 120 dana ako je umotate u prozirnu frisch foliju i u hermeticki zatvorenoj posudi

sa cokolinarke



(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Fondant
27.4.2009 17:31:00   
tea lana
Fondant/* */
user posted image

Sastojci 450g secera 1 supena kasika glukoze 1 ½ dl vode Priprema
    Posuti vodom po mramornoj ploci ili velikom plehuUgrijatu secer,vodu i glukozu na niskoj temperaturi. Mjesati drvenom kasikom dok se secer sav neotopi.Prokuhati i pokriti poklopcom, ostaviti da kuha 3 minute.Dignuti poklopac i staviti termometar ostaviti da kuha dok nedosegne 116 stepeni na termometru,ili ukapajte kasiku secerne smjese u casu ledene vode,ako se moze napraviti loptica koja je mekahna onda je gotovo.Sklonuti serpu sa spareta i dno zamociti u ledenu vodu da bi se zaustavilo kuhanje. Sasuti smjesu na pripremljenu podlogu. Ostaviti da se hladne koji minut oko 2 minute.Velikim palet nozem koji malo smo nakvasili dizati kantove smjese i prebacivati prema sredini, postupak ponavljati dok masa nepostene gusta,sjajna i zuckasta.Pokvasiti drvenu kasiku i mjesati masu kao da pisete broj osam tako raditi bez prestanka sve dok nepostene tesko za mijesati a masa bude bijela oko 5-10 minuta.Pokvasiti ruke i namladjivati kao tijesto dok god masa nebude glatka i mekahna. Pomocu noza odvajati od podloge ako se zaljepi..Formirati masu u lopte i poloziti u nakvasen tanjur pa pokriti sa navlazenom krpom. Ostaviti 12 h na mlakom mijestu da se odmara.Cuvati fondant ako i slatkise od njega u posudi u koj7 nemoze zrak da ude.
U receptu pise da se masa namladjiva 5-10 minuta dok se neizgube sve mrvice secera,medutim ja sam masu namladjivala ravnih 25 minuta pa se i vi slobodno mozete ravnati sa tim
slike pripreme Posluživanje dobije se oko 350g Fondata.. kad se odmori 12h onda se prebaci na podlogu kojui smo posuli secerom u prahu i razvuce se . Zareze se na par mejsta ako se zeli dodati boja i aroma… ponovo senamladi dok se sve dobro neukomponira i pravite razne figure a moze se i otopiti na pri pa sluziti kao glazura za kolacice.. :)

(odgovor članu tea lana)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Fondant
5.5.2009 22:34:55   
lamama
Ilhana ekstra ti je torta, neka je sretan i hairli rođendanćić tvoje kćerkice, želim joj sve najljepšeuser posted image

Imam jedno pitanje u vezi ove mase, gdje kupiš glukozu za ovu masu, je li u tečnom ili čvrstom stanju, ja jako volim da pravim torte, pa bih voljela da i ovo probam, super je ova masa za ukrašavanje.


_____________________________

dijagnoza sekundarni sterilitet, dvije vanmaterične, jedna trudnoća-plod se nije razvijao, odstranjen jajovod, drugi prohodan
1. IVF Mb -0
2. IVF Mb -0

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Fondant
5.5.2009 22:43:58   
Ilhana RR
ovde se zove dextro i u prahu je... slicno seceru u prahu... vjerovatno mozes naci gdje su preparati za kolace... tu sam ja nasla ovaj, izmedju preparata za kolace i secera...

Probaj i odusevit ces se... hiljadu puta i bolje i ukusnije nego marcipan... ;)

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu lamama)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Fondant
10.6.2009 10:39:35   
HanaBana
Ilhana, torta je savrsena. Sretno ljepotici:)))
Ja obozavam praviti ove torte ali se jos nisam usudila taj fondant napraviti. Obicno kupujem gotove figurice pa stavljam na tortu.
Sve se bojim da necu moci naci sve sastojke u prodavnici i da ih necu znati odraditi a probacu ovih dana jer i mojoj Hani drugi rodjendan za 16 dana:)))mada cemo mi biti na moru ali taman kada se vrati. Evo torte koju sam ja napravila u nedjelju za djecicu koja su mi dosla iz Svedske.
user posted image
user posted image

_____________________________

Hana 26/06/07- mamina najbolja prijateljica

(odgovor članu dinciii)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Fondant
11.6.2009 19:01:42   
Mama1
user posted image

_____________________________

Mnogi ljudi će ti prolaziti kroz život, ali samo pravi prijatelji će te voljeti i ostaviti trag u srcu.

ellma
Elmini


(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Fondant
11.6.2009 19:03:03   
Mama1
user posted image

_____________________________

Mnogi ljudi će ti prolaziti kroz život, ali samo pravi prijatelji će te voljeti i ostaviti trag u srcu.

ellma
Elmini


(odgovor članu Mama1)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Fondant
11.6.2009 19:03:58   
Mama1
user posted image

_____________________________

Mnogi ljudi će ti prolaziti kroz život, ali samo pravi prijatelji će te voljeti i ostaviti trag u srcu.

ellma
Elmini


(odgovor članu Mama1)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Fondant
11.6.2009 19:04:46   
Mama1
user posted image

_____________________________

Mnogi ljudi će ti prolaziti kroz život, ali samo pravi prijatelji će te voljeti i ostaviti trag u srcu.

ellma
Elmini


(odgovor članu Mama1)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Fondant
11.6.2009 19:06:22   
Mama1
user posted image

_____________________________

Mnogi ljudi će ti prolaziti kroz život, ali samo pravi prijatelji će te voljeti i ostaviti trag u srcu.

ellma
Elmini


(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Fondant
5.7.2009 22:14:41   
mamma mumi
Da li  se ima kupiti gotovi fondat? I gdje se nabavi glukoza?

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Fondant
1.9.2009 12:29:59   
Rabi
Evo i nas na ovoj temi:)
Nama je u nedjelju rodjendanko, pa smo mislili posto nam je prvi, potruditi se napraviti torticu:))
Eh, nasli smo neke sastojke za fondant, ali nisam nasla secerni sirup:(((
Gdje bih to mogla naci ili mozda napraviti?? Pomagajte zenice, bas bih voljela svom malom piletu napraviti torticu!!!! Nekako me sve to cini jaaaaaaako sretnomuser posted image

_____________________________

06.09.2008. Adnan
02.12.2010. Ajša

(odgovor članu mamma mumi)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Fondant
10.9.2009 19:30:58   
Ilhana RR
Evo recept koji sam nasla na jednom EXTRA blogu, ono sto ja zovem glukozom je fruktoza =)

Potrebno je:

1 kesica želatina u prahu
50 ml hladne vode (za želatin)
20 ml vode (za fruktozu)
100 gr fruktoze (voćni šećer)
1 velika kašika glicerina (kupuje se u apoteci)
900 gr šećera u prahu
user posted image


U vanglicu, prosejati šećer u prahu zbog grumuljica. Želatin preliti sa hladnom vodom i ostaviti da nabubri. Fruktozu i vodu staviti na vatru da se kuvaju. Kada počne da vri, kuvati još 30 sekundi a onda skloniti sa vatre. Odmah dodati glicerin i dobro promešati, a onda preručiti u nabubreli želatin i mešati dok se želatin ne istopi. U prosejani šećer, postepeno dodati vruću smesu i mešati sa kašikom dok može, a onda izručiti na radnu površinu i umesiti rukama u glatku masu.

Dobićete 1 kg odličnog fondana za torte. Ovako pripremljenu fondan čuvajte na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi. Ova količina je dovoljna za prekrivanje jedne torte i nekoliko figurica na istoj. Fondan bojte sa prehrambenim bojama u prahu.

Da vidite kako ova masa "radi", pogledajte donju sliku tortice koju sam juče radila.

user posted image

user posted image




_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu Rabi)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Fondant
10.9.2009 19:34:25   
Ilhana RR
Evo kako napraviti naprimer ovog zabca...

user posted image

user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image



_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Fondant
10.9.2009 20:13:00   
Ex Yu
Ilhana to ti je super probat cu samo jos nigdje kod nas nisam nasla boju jestivu iako sam trazila vise puta ... user posted image

_____________________________

Danijal 09.06.2009

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Fondant
10.9.2009 21:07:21   
Ilhana RR

IZVORNA PORUKA: Ex Yu

Ilhana to ti je super probat cu samo jos nigdje kod nas nisam nasla boju jestivu iako sam trazila vise puta ... user posted image


Neznam dal imate Tus u travniku, ja sam je samo tu u Sarajevu nasla... u prahu je, pa ako imas koga u Sarajevu neka ti kupi i posalje u koverti... male su kesice a mislim da je jedna kesica 39 feninga nisam sigurna...

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu Ex Yu)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Fondant
13.10.2009 11:59:20   
ivanak
Kad obložim tortu sa masom - fondom.... jeli to mogu staviti u frižider, hoće li se osušiti?


(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *