Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Ja morala odustati od izdajanja. Jednostavno, pojele su me obaveze. Nisam stigla redovno ni izdajati, a kamolil prati pumpicu, sve njene dijelove i fla[ice za hranjenje pa još ih i umakati u ključalu vodu.Da je prvo dijete moglo bi se stići, ili da imam nekog da se brine o starijem. Djetetu dala ya ručak hrenovke večeru čokolino. Beban plače na sisi ne vuče gotovo ništa. Nisam se razočarala jer sam to i očekivala a nisam mogla da ne probam. Ipak ja danas odem u savjetovalište i pitam doktoricu valja li to malo mlijeka što beba povuče. Ona kaže da valja koliko toliko i da mu dam slobodno pa nahranim flašicom. Ja dam bebi da sisa on dobro povuče a mlijeka nadošlo dosta. Baš sam se iznenadila koliko ima mlijeka mislila sam da treba mnogo više dana da se ti hormoni povrate. Uglavnom zadovoljna sam, možda se i bebac navikne na sisu malo ću mu davati malo izmuzati.
Beba više neće ni da sisa ni da pije moje mlijeko iz flašice. Opet ga je nestalo. Nema veze, nije mu ni našodilo ovo eksperimentisanje. Malo me naljutilo jer sam ovo sve mogla riještiti na početku. Pročitala sam ovdje priče o dojenju i vidjela da je sličnih slučajeva bilo dosta i da su to žene manje više uspjele riješiti tako što su slušale svoju intuiciju a ne savjete onih koji se smatraju stručnima ili pametnijima. Ja sam lijepo trebala odvesti dijete odmah pedijatru da pregleda dijete i propiše nistatin da mu se manje gadi sisanje. Gadila se njemu i flašica ali manje. Sestre se nisu udostojile reći to doktoru u bolnici, ali možda se tada gljivice nisu bile ni namnožile. Nisam trebala slušati babice i davati djetetu adaptirano. Kao, izgubiće na težini. Mogla sam platiti neku babicu da ga samo dolazi vagati par dana. Trebala sam izbaciti sve prisutne iz sobe dok pokušavam dojiti. Nego, ja se hrvam sa bebom a muževa tetka stoji i samo što ne igra od nervoze pored mene. Samo govori treba ovo treba ono. Jadna svekrva je pokušava izvući jer je i ona vidjela da mi smeta. I na kraju reče da muške bebe ne smiju plakati. Zašto, ne znam. Vidim da se to dešavalo mnogim ženama i da su im djeca znala par dana i plakati i kalirati bez obzira da li su djevojčie ili dječaci. Nije ni jednom naškodilo, samo je pomoglo. Napisala sam ovo ako se još nekom desi isto da ne misli da je njegov slučaj usamljen i nerješiv kao što sam ja mislila. Još imam sreće što mu ovo adaptirano i odgovara, nema puno grčića. Samo se užasno sporo vari obrok dijete bljucka po tri sata i vidim da mu smeta da zaspi. A da se uspava od flašice kao od dojenja, nema šanse.
Sandy bitno je da si pokušala. Jako bitno da si uvidjela gdje su se potrkrale greške. Sad si puno pametnija, pa ćeš na popravnom briljirati
Muška djeca ne bi trebala puno da plaču zbog toga što se tako povećava rizik da dobiju bruh, preponsku kilu, jer stomačni mišići nisu dovoljno razvijeni ni jaki, a muška anatomija je takva da njihovo povećano naprezanje može uzrokovati bruh. A šta znači "puno plakati". To bi značilo da poslušaš one savjete "pusti ga malo da plače tako se razvijaju pluča", "nemoj ga odmah uzimati, nek malo plače, da ga ne naučiš na ruke", "nek se isplače, bolje će zaspati" što su sve nebuloze. Pa ti ostaviš dijete da plače sve jače i jače. A bruh dječaci znaju dobiti i kad nisu u opće plakali ni plačljivi.
Drage moje, moja bebica ima 5 mjeseci. 4 i po mjeseca smo iskljucivo dojili a zadnjih 15 dana sam joj uvela pomalo kasica da proba jer se za mjesec dana vracam na posao. Moj prvobitni plan je dio da zadnja dva mjeseca krenem sa izdajanjem i zaledjivanjem mlijeka tj. pravljenjem zaliha medjutim izdajanje mi ne ide bas najbolje pa tog mog mlijeka nece biti ni priblizno dovoljno da bih se pouzdala u ovu metodu. Juce sam se posavjetovala sa pedijatricom po ovom pitanju i ona mi je savjetovala da ovaj zadnji mjesec uvedem jednu flasicu AD-a a da se onda u tom periodu izdojim. Bebica je popila nekih 40 ml AD-a danas i nije htjela vise ali i to je uspjeh jer prije toga nije htjela ni primirisati flasici. Ja sam prije 7 dana dobila i imam osjecaj da mi se kolicina mlijeka smanjila. Bebica stalno kenjka kad je na (.), duze treba da krene mlijeko, nije joj dovoljna jedna (.) nego po jednom podoju odmah pojede dvije i do slijedeceg podoja imam osjecaj da se nije proizvelo dovoljno mlijeka. Cesto je stavljam da doji ne bi li mlijeko nadoslo ali cini mi se da bas i ne pali. Sta mi vi predlazete??? Ima li neka hrana od koje nadolazi mlijeko?? Bas ne bih voljela da prestanem dojiti. Nije valjda da mi se zbog smanjila kolicina. Pomagajte
Poenta je slijedeća, zbog hormona koji regulišu ciklus mlijeko zna promjeniti ukus, refleks otpuštanja se nešto poremeti, a količina koja se proizvodi se nešto malo smanji. Ovo stanje je kratkotrajno i vrlo brzo se vraća u normalu, ako se bebe doji na zahtjev, bez obzira koliko često tražila. Nema potrebe da jedeš ili piješ ništa drugačije nego do sad.
Izdajanje se uči, i ti učiš izdajati, i dojke uče da ih se izdaja nečim drugim osim da ih beba sisa. Treba biti strpljiv, uporan i istrajan. Postoje i tehnike kojima se može pripomoći, zagrijavanje dojki prije izdajanja, izdajanje uporedo dok beba doji, i što je najvažnije mirno i opušteno okruženje dok traje izdajanje.
ema, evo nasa Lejla ti je dala konkretne savjete sta i kako, mada nemam sta dodati ja samo zelim da te podrzim i pozelim ti da uspijes u svojoj nakani da za svoju bebicu i nakon povratka na posao cinis najbolje ...sretno
hvala vam puno na savjetima, procitala sam i ove predlozene teme pa valjda ce se ova krizica prevazici pa da nastavimo gdje smo stali . Pred spavanje je porucala obje (.) sa malim negodovanjem, ja joj spremila jos i AD da vidim da nije jos gladna i nije ga htjela. Valjda je sita.
Nije jednostavno to si u pravu,imala sam ja teskih momenata u ovom periodu,ali na sve sam pomisljala samo ne na to da odustanem i evo isplatilo se,kako si jednom napisala treba samo sebe ubijediti da mozes i uz veliku zelju, i to je to. Zajedno smo jaci svakako
ema_28 i ja sam osjetila manju kolicinu mlijeka kad sam dobijala , i beba je vise tih dana trazila da sisa i jednostavno sam imala utisak da joj mleko nije dovoljno.. medjutim, ja sam nastavljala sa dojenjem sasvim normalno, mozda sam tih dana vise mucila i nju i sebe.. ali jednostavno je to prolazilo samo od sebe.. ne daj se..
Lubičice koliko je beba stara? Koliko otprilike imate dnevno podoja (tj. hranjenja)? Koliko beba ima stolica i koliko mokrih pelena u toku dana?
Lejla Ka, hvala ti puno na prethodnim postovima ...problem sam riješila odvraćanjem bebine pažnje na nešto drugo u kriznim momentima ili ga jednostavno dam nekom dr. (mm ili mami) da zaboravi na (.) . A što se tiče pitanja maleni je star 40 dana, podoje vjeruj ne mogu izbrojati jer mu stalno nudim a on stalno traži , dojimo svakih sat-dva, rijetko prođe tri sata (obično prvi san ili nakon kupanja) između podoja, stolica je do prije desetak dana imao 6-7 a zadnjih dana nekad 2-3, nekad 5-6 i sve su žute boje, presvlačim ga svakih 2-3 h i svaka pelena je puna bez obzira na stolicu. Zadnjih 10-ak dana mu ne dajem nikakvu dohranu a i čaj smo sveli na samo 20 ml ujutro jer se baš muči da izbaci stolicu i on mu pomogne malo
Jučer smo išli na kontrolu i za mjesec dana je dobio 1130 gr. (od toga je možda popio svega 300 ml AD tako da kontam da nije moguće da dobije toliko od toga). Mislim da smo riješili problem, ali bih ipak tebe zamolila za mišljenje
Moje ti je mišljenje SAVRŠENO!
Izbaci čaj, ne slušaj šta ti govore da se mora bebi davat nešto osim tvog mlijeka, da je žedna, da je gladna, itd. 1130g za mjesec dana dojenja je SAVRŠENO! Vaše dojenje je na pravom putu i samo tako nastavite. Vjeruj, postupaš kako treba, bebi treba davati kad god traži, samo tako ćeš i proizvoditi onoliko koliko mu treba. Znam da ti sad izgleda kao da se sve svelo samo na to, ali to će se vrlo brzo ustabiliti. Bebi će se povećati želudac pa će u njega moći stati više, osnažit će pa će piti jače i krače, i nerćeš ni trepnuti, a razmaci će se povećati i ti ćeš opet imati vremena za sebe
Evo mene sa novim izvještajem
Dojenje smo nastavili uspješno hB, za mjesec dana je dobio 1350 gr. bez ijednog ml AD
Lejla Ka , hvala ti puno na savjetima i podršci, sretni smo što te imamo
Čaj nažalost nisam potpuno izbacila ali ga dajem svaki 3-4 dan po 20-30 ml i to kad se maleni baš muči sa stolicom i ništa drugo ne pomaže. Ma izbacila bih ja i to potpuno ali mm ne da . Ja prezadovoljna, samo da aBd nastavimo ovako
p.s. malo se bojim sljedećeg skoka u razvoju
Izdoji maksimalno moguće iz obje dojke. Nema "potrebne količine". Trebaš izodojti "sve" tj. sve što možeš da bi se proizvodnja održala. To ne znači da izdajaš cijeli dan već u intervalima, po mogučnosti kad je beba uobičavala dojiti.Količina nije toliko bitna jer to mlijeko svakako ne ide bebi.
kazu da je dojkama dovoljno 20 minuta da se ponovo napune mlijekom kada je laktacija vec uspostavljena . Medi , kad beba zavrsi sa dojenjem i kad je sredis kako ste vec navikli onda kreni sa izdajanjem i da ti kazem i meni je bilo lakse rucno a dojila sam 14 mjeseci
Hitno mi treba savjet - rodica se porodila,ima uvucene bradavice, sestra joj predlozila one sesirice jer ih nikako beba ne moze izvuci! Imate li kakav pametan savjet kako ih moze izvuci, i jel neko dojio s tim sesiricima?