mišur
|
IZVORNA PORUKA: Darko Moj prijedlog je da svoje dijete ipak upišete u državni vrtić. Postoji mnogo razloga zbog čega ovo pišem. Planirali smo dijete upisati u privatni vrtić i jedan dan smo obišli skoro sve privatne vrtiće u Banjoj Luci. Neki se trude malo više, neki malo manje, ali kad se crta podvuče jako smo nezadovoljni ponudom. Prvo neki vrtići nemaju elementarne uslove za boravak djece (wc šolja za odrasle, nezaštićene el.utičnice i kablovi i sl...). Opet problem kod drugih vrtića leži u tome što vaspitačice jako slabo plaćaju (1000KM u državnom, a u privatnim od 400 do 700KM). Problem konkretno kod vrtića Ciciban je to što nemaju čistačicu i što su "tete" jako slabo plaćene. Te iste vaspitačice dakle ribaju wc šolju, toalet, usisavaju, peru prozore i suđe i uz sve to moraju voditi računa o djeci. Koliko vremena vaspitačicama ostaje da posvete djeci dok obave sve ove poslove. Konkretmo mene je odbila i sama pomisao na to da vaspitačica riba wc šolju pa nakon toga hrani moje djete. U vrtiću u Novoj Varoši (zaboravio sam ime) djeca se žale da su gladna, moj prijatelj je ispisao dijete iz tog vrtića. Sve u svemu ko može dobiti državni vrtić nema šta čekati. Vaspitačice su tu godinama, imaju uigrane timove i rade svoj posao, dok je u privatnim vrtićima česta praksa mjenjanja radnika na što se djeca jako teško privikavaju. Pošto moje dijete ide u vrtić Ciciban, moram se oglasiti po ovom pitanju Da li imaju čistačicu ili ne, ne znam, ali znam da ništa od navedenih poslova ne rade dok su djeca tu! Pa neće valjda usisavati ili prati prozore dok deset klinaca skače oko njih??? Ciciban kraj Ekonomske škole ima i wc šolju za djecu, veliko travnato dvorište sa toboganom, ljuljam i pijeskom, ograđeno i zaključano. Tete koje čuvaju djecu su, po mom iskustvu, i više nego divne. To su cure od nekih 30-ak godina, jedna završava Pedagogiju, druge dvije su već završile. Moj dječak ih obožava, i stalno priča o njima kod kuće. Ujutro ga dočekuju ljubeći ga i grleći ga, nikad se još nije desilo da je došao mokar(obavezno ga presvuku), prljav ili slično. Što se hrane tiče, on je veliki gnjavator i neće ništa tamo da jede osim banana, ali to nije do teta. Ja sam generalno zadovoljna tretmanom mog djeteta, mada naravno da će biti i onih koji imaju ružna iskustva, konkretno sa ovim vrtićem. Mislim da je razlika državni-privatni prvenstveno u cijeni, a onda i u mojim očekivanjima da se za taj višak novca prema mom djetetu postupa za nijansu bolje nego u državnom. I da ja imam puno pravo glasa da se žalim ako smatram da nešto ne štima!!! Razlika je i ubroju djece koja idu u privatni-u ovaj vrtić je upisano 15 djece, od kojih otprilike 10-ak ide svaki dan, jer je uvijek neko bolestan. Do 12h su dvije teta sa njima, od 12h dolazi nova, a jedna iz prijepodnevne smjene ide-tako da su uvijek bar dvije tete tu. Gazdarica skoro svakodnevno navraća i pomaže tetama, u to sam se uvjerila milion puta kad sam dolazila po dijete. Opet, svako ima svoje mišljenje, ali ja sam definitivno za privatne vrtiće, ukoliko neo može sebi priuštiti.
|