Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
i osim toga nije mi jasno zašto bi neko izuzev miješanih brakova davao neutralna imena??? ajde ono ljudi su u miješanom braku pa da zadovolje obje strane ili ustvari da ne zadovolje nijednu ne mogu da shvatim da nijedno ime ti se ne svidja iz naroda kojem pripadaš??? u čemu je kvaka??? bježanje od onog što jesi??? ili da se lakše izgovara ako se odluči za van živjeti??? pa kako će onda prezime da mu izgovore???? mislim na ono IĆ???? ne kontam....
i osim toga nije mi jasno zašto bi neko izuzev miješanih brakova davao neutralna imena??? ajde ono ljudi su u miješanom braku pa da zadovolje obje strane ili ustvari da ne zadovolje nijednu ne mogu da shvatim da nijedno ime ti se ne svidja iz naroda kojem pripadaš??? u čemu je kvaka??? bježanje od onog što jesi??? ili da se lakše izgovara ako se odluči za van živjeti??? pa kako će onda prezime da mu izgovore???? mislim na ono IĆ???? ne kontam....
Tiki pitanje ide općenito ne tebi
JA sam za to da svako da djetetu ime kakvo zeli.
Meni je jako bitno da moja djeca imaju prava muslimanska imena.I ponosna sam na ime svoje kcerke.
nije to nekad, to je oduvijek bilo Haaana na prostoru BiH al sad smo otišli ka Evropi pa smo skratili mnogo toga gdje je respekt prema onom odakle potičeš??? halo ba, nešto smo ko face ako sve istumbamo, smiješno meni života mi Bosanci smo to i ostanimo, sve se nešto ko ponosimo Bosnom, mašemo sa zastavama a sve što je naše izvorno shebasmo
Meni je jako bitno da moja djeca imaju prava muslimanska imena.I ponosna sam na ime svoje kcerke. user posted image user posted image user posted image user posted image
Meni je jako bitno da moja djeca imaju prava muslimanska imena.I ponosna sam na ime svoje kcerke. user posted image user posted image user posted image user posted image
ma naravno, ja onako pišem, gledanje iz mog ugla
Vesela ja se potpuno slažem sa tobom, i moje mišljenje je kao tvoje, ali hB svi imamo pravo izbora .
meni uopste nije bitno da li je ime cisto muslimansko ili tzv neutralno, ali mi se jednostavno svidja ima Arian, a prvi sin mi se zove Ajdin. Bitno mi je da ime lijepo zvuci a ni meni ni mm nije toiko bitno da li je cisto muslimansko, a nismo mijesani brak.
nema veze sto ide opcenito, evo ja cu odgovoriti ni meni ni mm nije bilo presudno da ime nase ima porijeklo iz drzava gdje se praktikuje islam (arapsko, tursko ili perzijsko) vec smo gledali da nam lijepo zvuci, da ima lijepo znacenje i da se lako izgovara i pamti svudje u svijetu. ipak, nismo htjeli ni da damo ime koje je tipicno za neku drugu vjeru ili narod, pa smo na kraju nasli nekoliko imena koja su nam se svidjala (medju tim imenima je bilo i "neutralnih" ali i imena koja uglavnom daju muslimani ali koja zadovoljavaju gore boldirani kriterij. konkretno, imena u opticaju su bila: lana, mona, dalia, dania, nadina, tara, berna (tursko), nina, dunja. na kraju mi se najvise svidjelo lana i tako smo dali djetetu ime od muskih imena su mi se najvise svidjali arian i arman
nije to nekad, to je oduvijek bilo Haaana na prostoru BiH al sad smo otišli ka Evropi pa smo skratili mnogo toga gdje je respekt prema onom odakle potičeš??? halo ba, nešto smo ko face ako sve istumbamo, smiješno meni života mi Bosanci smo to i ostanimo, sve se nešto ko ponosimo Bosnom, mašemo sa zastavama a sve što je naše izvorno shebasmo
kad smo vec kod toga, meni su imena: damir, zlatan, nina, dunja, itd.... puno vise bosanska imena nego ova sad neka nova turska, arapska koja se izvlace iz sapunica itd... koja nikad nisu bila prisutna kod nas u nasoj drzavi
i osim toga nije mi jasno zašto bi neko izuzev miješanih brakova davao neutralna imena??? ajde ono ljudi su u miješanom braku pa da zadovolje obje strane ili ustvari da ne zadovolje nijednu ne mogu da shvatim da nijedno ime ti se ne svidja iz naroda kojem pripadaš??? u čemu je kvaka??? bježanje od onog što jesi???
sa ovim se slazem u potpunosti
zato sto na turskom znaci jabuka a turci padaju od smijeha kad cuju da se neko tako zove, jer nemaju ime elma vec im je to naziv za jabuku, kao kad bi kod nas dosla neka strankinja i rekla da se zove jabuka, svi bi joj se smijali
< Poruku je uredio teacher75 -- 11.5.2011 0:21:13 >
kad smo vec kod toga, meni su imena: damir, zlatan, nina, dunja, itd.... puno vise bosanska imena nego ova sad neka nova turska, arapska koja se izvlace iz sapunica itd... koja nikad nisu bila prisutna kod nas u nasoj drzavi
Potpis! A, Haaana je u Bosni Haaana, a drugdje se drugačije izgovara, odnosno izgovara se onako kako njeni roditelji kažu, bilo u Bosni ili bilo gdje drugo.... Pa, nije Bosna cijeli svijet. I ako se ne vežem isključivo za jedno ne znači da bježim od drugog. Svako ima svoje, ima ljudi kojima pojam nacionalnog nije od velike važnosti i nisu fascinirani izvornim ili tradicijom, i imaju pravo i na to... Mislim, poštujem svačije, ono sasvim i potpuno, bilo da izabere nacionalno i/ili vjerski obojeno ime, ili neko koje smatra neutralnim.
zato sto na turskom znaci jabuka a turci padaju od smijeha kad cuju da se neko tako zove, jer nemaju ime elma vec im je to naziv za jabuku, kao kad bi kod nas dosla neka strankinja i rekla da se zove jabuka, svi bi joj se smijali
Pa mostarci su poznati po voćkicama . Ja svoje ime ne smatram muslimanskim, a ime moje kcerke je 100 posto muslimansko.
a turci padaju od smijeha kad cuju da se neko tako zove, jer nemaju ime elma vec im je to naziv za jabuku,
bas tako ticherka ja kad odem kod turak au radnju pise elma i cijena jabuka pa mi smijesno kako imam od devera cerku pa ona meni kaze da moje ime nije muslimansko a ja nju zezam a tvoje kao jeste
evo recimo ime hatidza znaci nedonosce tako moj sin koji je nedonosce pitam se da li bi ga arapi zvali ili oslovljavali sa hatidza
ili recimo ime elma koje znaci jabuka po kojoj logici je to muslimansko ime ili prepoznatljivo za odredjenu veru
ja se ne bi smijala, kad može Jagoda što ne bi i Jabuka helem ne volem preseravanja s imenima naravno smiješna su mi i ova iz sapunica vrlo i to mi nisu naša imena, e čuj npr Kan imamol stanovnika u BiH starijeg od par godina da se zove Kan?? ne vjerujem isto kao ni još nekih imena, da ne nabrajam da se ko ne nadje prozvan, a nije mi nijet
a ovi ostali moraju i svoja imena promijeniti pa da sve bude neutralno
A šta se može kad su nama roditelji dali to ime - njihova želja bila Ne mogu ja sad zbog svog imena dati djetetu ime koje se meni ne sviđa a da se ipak "uklapa" sa mojim.
a meni duga stara arapska imena jednostavno ne pasu uhu i ne svidjaju mi se, volim kratka i jednostavna imena bez afrikata, nebitno cije je
Pa mostarci su poznati po voćkicama . Ja svoje ime ne smatram muslimanskim, a ime moje kcerke je 100 posto muslimansko.
evo recimo ime hatidza znaci nedonosce tako moj sin koji je nedonosce pitam se da li bi ga arapi zvali ili oslovljavali sa hatidza
ili recimo ime elma koje znaci jabuka po kojoj logici je to muslimansko ime ili prepoznatljivo za odredjenu veru
ja se ne bi smijala, kad može Jagoda što ne bi i Jabuka helem ne volem preseravanja s imenima naravno smiješna su mi i ova iz sapunica vrlo i to mi nisu naša imena, e čuj npr Kan imamol stanovnika u BiH starijeg od par godina da se zove Kan?? ne vjerujem isto kao ni još nekih imena, da ne nabrajam da se ko ne nadje prozvan, a nije mi nijet
Vesela, ovdje imam komšinicu, oba roditelja katolika, rođena ovdje, i nosi isto ime kao ti:) Samo za izgovaraju sa produšenim prvim "a":)
pa dobro, šta je onda sa jagodama i višnjama kod nas, meni je to ok, decenijama su ta imena na našim prostorima E sad Elma tj jabuka šega, meni nije