sandy82
|
I ja na ovako lijepom vremenu čamim u kući. Zbog svog kratkog fitilja. Čitavu trudnoću sam se pazila, sve sam radila pažljivo i polako, nošenje težeg tereta pretpusitla ukućanima. Malo sam se umorila ovih dana, noćas me malo stezao stomak. Rekoh, odmoriću danas, prestaće. Na brzinu skuhala ručak, stavila veš da se pere... I tu počinje moje nerviranje. Bubanj se ne okreće, ja nekoliko puta palila i gasila. Jedva se okreće prazan. Dok ne vidi majstor, ostavila. Sreća pa ima svekrvin stančić, njena veš mašina. Samo drugi ulaz, ja imam ključeve. Odnesem tamo veš. Od savijanja oko te glupe veš mašine, toliko sam se iznervirala. Od ljutine mi se sav stomak svalio u prepone. Ne mogu bez napora koraknuti. Leđa počela da bole. Odem da legnem malo, curica se rasplače. Viče da idem u kuhinju, ne voli da ležim. Prije toga me nazvala mama. Kaže daj mi malo dijete da pričamo. Ona neće. Mama moli da je zovem da priča. Ja se iznerviram i kažem, ženska glavo, sjaši mi još i ti s glave. Tako pričam kako sam se umorila. Ona onako s visoka kaže "Tako je to s trudnicama". Ma nemoj, kažem. Ima ih kojima je bilo puno lakše. Aludiram na drugu ženu kojoj ona skoro svaki dan čuva dijete, sramota je odbiti. A ja nudim da joj platim da dođe nekad da mi pomogne, ona kaže doći će, da se ne šalim sa tim da joj nudim pare. Blizu je, svega nekoliko kilometara. Ne bi to mene ništa nerviralo, već je sveki bila čitavu zimu ovdje, prije jedno mjesec otišla na selo. Obećala doći čuvati dijete kad odem u bolnicu, ostati koliko treba kad se porodim. Odjednom, kad je krenula, kaže da neće moći. Kao, neće dati svekar, trebaće njemu. On je prije toga rekao meni da nema problema što se tiče toga. Ja joj to prešutim. Nerviraju me te babetine. Pomoći će mi neko, znam. Samo, ja više nemam snage da ih moljakam. Odlučila sam da to pretpustim mužu. Nek njemu fino kažu jel mogu ili ne mogu. Najgore je što on nema radnom vremena, odgovoran je čitav poslu. Od jutra do mraka. Moraće na vrijeme da namoli jednu od njih, ili da nađe neku komšinicu da joj plati da se brine o djetetu, bar dok sam ja u bolnici.
|