Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Skidanje temperature, kada i čime 8.2.2011 21:14:57
Inayat
Nemam nas toplomjer, ali po Americkom mu je 102 bila. Evo nakon sat i po se spustila mashallah na 98.5 On je imao virusnu upalu grla prosli mjesec i ovaj put mu je preslo od sestre koja je tek ozdravila. Doktor mi je objasnio da postoji 8 vrsta virusnih upala grla i da se ne zna koji moze i kad pokupiti. On to jako tesko podnosi, knjezav, place, ne spava nocu, slabije jede i temp. je cesta.
RE: Skidanje temperature, kada i čime 8.2.2011 21:22:31
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: esmina i bebina mam
Ni meni niko nista ne odgovora kolika je temperatura kod tvoje bebe
salko je beba od 2 mjeseca... temperatura koju si navela nije velika... međutim ja lično u tvom slučaju jer si i sama bolesna nebih sama dijagnosticirala niti čekala dali je to virus ... Mislim da trebate pratiti temperaturu noćas... u slučaju da u guzi bude 39 dajte mu patacetamol sirup koji ste dobili nakon rve vakcine u slučjau ture....na kutiji ti piše koliko za koji uzrast djeci tako maloj idu lupocet čepoći...ako ih imate trećinu stavite ako temperatura u guzi bude 40... svakako u sčujau da temepartura potraje noćas ja bih ti savjetovala dolazak pedijatru ujutro. Tako maloj bebi od tzv. narosnih lijekova samo obloge od stajaće vode preporučuju....i to obloge od nogice prema gore sa neznatnim kvašanjem čela glave ni slučajno
RE: Skidanje temperature, kada i čime 8.2.2011 21:24:44
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: Inayat
Nemam nas toplomjer, ali po Americkom mu je 102 bila. Evo nakon sat i po se spustila mashallah na 98.5 On je imao virusnu upalu grla prosli mjesec i ovaj put mu je preslo od sestre koja je tek ozdravila. Doktor mi je objasnio da postoji 8 vrsta virusnih upala grla i da se ne zna koji moze i kad pokupiti. On to jako tesko podnosi, knjezav, place, ne spava nocu, slabije jede i temp. je cesta.
ne razumijem s eu ovaj toplomijer...u kojim mjerama je iskazan nisu celzijusi...nego
U svakom slučaju...pitala si za senf...on je jak....ako staviš bebi do 8 mjeseci i sama o tome doneseš osluku budi pažljiva u količinama istog i dužini držanja jer je to mlada koža koju senf može izgristi...a na sve to ako niste porbali jaje senf se ne preporučuje radi eventualne alergije.
ja ne bih sa senfom sa bebema ispod godine porbavala...ali zato stajaća voda i tuširanje na način kako sma gore napisla esminoj i mamiinoj bebi.
RE: Skidanje temperature, kada i čime 8.2.2011 21:25:49
esmina i bebina mam
uf nemam pojma koliko je to Celzija Ako budes stavljala obloge od sirceta u svakom slucaju stavi veci omjer vode jer mu koza njezna mozes probati kao sto ti je rekla marijana samo sa vodom A za senf ja sam E stavljala ali kad je bila veca mozes pikusta i sa bjelancetom na dlanove i tabane
RE: Skidanje temperature, kada i čime 8.2.2011 21:27:33
Hanady RR
uf nemam pojma koliko je to Celzija Ako budes stavljala obloge od sirceta u svakom slucaju stavi veci omjer vode jer mu koza njezna mozes probati kao sto ti je rekla marijana samo sa vodom A za senf ja sam E stavljala ali kad je bila veca mozes pikusta i sa bjelancetom na dlanove i tabane
samo ako je dijete već probalo jaje da se ne izazove alegijska reakcija
RE: Skidanje temperature, kada i čime 8.2.2011 21:29:43
dzeni_nl
moja malena je danas cijeli dan pod temperaturom, prvi put kad sam mjerila bila je 38.9, a sad je vec 39.7. zvali smo kucnog dr. i kaze da sve do 41 i bez povracanja, groznice i crvenih fleka po tijelu nije zabrinjavajuce. al ja se ipak brinem, jadnica kenjka cijeli dan i cvili kao mace. sad sam joj stavila cepic paracetamol i nadam se da ce spasti.
imam jedno pitanje, cijelo vrijeme su joj nogice i rucice ledene, samo glava gori, obrazi se crvene kao da ce svakog trena krv iz njih da pljusne i prsa joj gore. sad me zanima kako da joj turu stjeram u noge, neko napisa masazom, al moze li mi iko pojasnit kako trebam da masiram?
RE: Skidanje temperature, kada i čime 8.2.2011 21:33:14
esmina i bebina mam
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
samo ako je dijete već probalo jaje da se ne izazove alegijska reakcija
Vidis nisam znali i da preko koze moze doci do toga hvala draga Hanady
RE: Skidanje temperature, kada i čime 8.2.2011 21:36:29
škorpija
dženi namočiš gazu ili pelenu u mlaku vodu( nikako hladno, mora biit ugodno mlaka) možeš u to stviti i malkice alkohola ali može i bez njega, i onda fino dijete masiraš tom gazom po prsima i leđima, glavu nemoj, to neka potraje jendo pet minuta i onda dijete zamotaj u suhu plahtu, možeš to ponavljati svako pola sata dok tura ne spaden. e tako su meni sestre objasnile kad smo ležali u bolnici i ja tako radim
RE: Skidanje temperature, kada i čime 8.2.2011 21:37:38
škorpija
IZVORNA PORUKA: škorpija
dženi namočiš gazu ili pelenu u mlaku vodu( nikako hladno, mora biit ugodno mlaka) možeš u to stviti i malkice alkohola ali može i bez njega, i onda fino dijete masiraš tom gazom po prsima i leđima, glavu nemoj, to neka potraje jendo pet minuta i onda dijete zamotaj u suhu plahtu, možeš to ponavljati svako pola sata dok tura ne spaden. e tako su meni sestre objasnile kad smo ležali u bolnici i ja tako radim
gazu naravno često i obilno namoči u vodu, čim osjetiš da se malo ugrijala
RE: Skidanje temperature, kada i čime 8.2.2011 21:40:33
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: dzeni_nl
moja malena je danas cijeli dan pod temperaturom, prvi put kad sam mjerila bila je 38.9, a sad je vec 39.7. zvali smo kucnog dr. i kaze da sve do 41 i bez povracanja, groznice i crvenih fleka po tijelu nije zabrinjavajuce. al ja se ipak brinem, jadnica kenjka cijeli dan i cvili kao mace. sad sam joj stavila cepic paracetamol i nadam se da ce spasti.
imam jedno pitanje, cijelo vrijeme su joj nogice i rucice ledene, samo glava gori, obrazi se crvene kao da ce svakog trena krv iz njih da pljusne i prsa joj gore. sad me zanima kako da joj turu stjeram u noge, neko napisa masazom, al moze li mi iko pojasnit kako trebam da masiram?
u principu temperatura se skid atako da se iz glave spusti u nogice i rukice... ja sam nedavno copy-past post jedne kolegice koja je imala kućnu posjetu doktorice koja je njenoj djeteti to uradila ovako Sistem je ovakav,,,,ubaci dijete u kadicu..ispod peskir....krene sa mlakom vodom tusem odozgo prema dole..i onda do malo hladnije....sve skupa minut-dva traje i za kraj joj energicno listove protrlja....
eh... aja uzmem šerpicu stajaće vode...znači na sobnoj temperaturi...raspremim dijete pa najprije vlažnim peškirićem stopala istrljama a onda nogice do koljena jako istljam da porcirkulišu...inda rulice, prvo dlanoce pa ruke do lakata ...pa leđa malo niz kičmeni stub, pa stomak malo, a onda vratne žile istrljam...i onda stavim vlažan peškirić na čelo bebi i tako rashlađujem al smao na čelo.
RE: Skidanje temperature, kada i čime 9.2.2011 0:26:30
Inayat
Kod nas noc pada pa je malom malo teze. Molim ako neko zna da mi odgovori kako da skidam temp. sa bjelancetom? Trenutno ima temp. 38 Sirup sam mu dala prije gotovo sat vremena. Imao je 38.5
RE: Skidanje temperature, kada i čime 9.2.2011 0:39:14
Hanady RR
Kod nas noc pada pa je malom malo teze. Molim ako neko zna da mi odgovori kako da skidam temp. sa bjelancetom? Trenutno ima temp. 38 Sirup sam mu dala prije gotovo sat vremena. Imao je 38.5
najprije znači da spada... a kao drugi jeli ti dijete od 8 mjeseci već porbalo bjelanec????
RE: Skidanje temperature, kada i čime 9.2.2011 12:42:54
dzeni_nl
Skorpija i Hanady hvala vam puno na savjetima.
sinoc u 9 sam joj stavila cepic paracetamol i u 23 sam ponovo mjerila bila je 38 u guzu. uspjela je nekako zaspati, alse budila cijelu noc. u 5 se bas probudila i nije htjela vise da spava do 8. u sam joj opet mjerila u guzu i opet 38. maloprije sam mjerila po pazuhom i bila je 37. vidim da je bolje i obrazi se vise necrvene. al joj je i dalje glavica vise topla, a rukice kao led ledene.
ne znam od cega joj je tura? nije prehladjena, nismo bila na vakcini, jedino moze bit od zubica, jer su joj i desne grile i kad je masiram prstom njoj bas godi. al jos joj nije nikao zubic, pa sad ne znam?
RE: Skidanje temperature, kada i čime 9.2.2011 18:05:56
Inayat
Dzeni, ni moj mali nema simptoma prehlade, ne kaslje, ne kise, nista sem temperature i da slabije jede. Doktor ga je pregledao i ustanovio jaku upalu grla, virusnu. Takav je bio i prosli put. I dalje ima temp. svako nekoliko sati ali srecom nakon uzimanja sirupa spadne na par sati...slabije jede i ne znam sto ali cesto povrati sirup. Stvara mu mucninu
RE: Skidanje temperature, kada i čime 9.2.2011 20:50:05
Anoniman
Dzeni, ni moj mali nema simptoma prehlade, ne kaslje, ne kise, nista sem temperature i da slabije jede. Doktor ga je pregledao i ustanovio jaku upalu grla, virusnu. Takav je bio i prosli put. I dalje ima temp. svako nekoliko sati ali srecom nakon uzimanja sirupa spadne na par sati...slabije jede i ne znam sto ali cesto povrati sirup. Stvara mu mucninu
sirup ti povrati jer mu nadraži grlo. moj nikola je prosli tjedan imao virusnu upalu grla,nije gotovo nista jeo, znao je i povratiti,sve skupa je trajalo 5 dana i proslo, kupila sam mu neki sprej za dezinfekciju grla i neznam jel nam to pomoglo al uglavnom nakon 5 dana sve je proslo..
RE: Skidanje temperature, kada i čime 9.2.2011 20:53:24
samedi
Ovo pitam samo iz predostroznosti,nadam se:
Ako u toku noci primijetim da beba ima temperaturu hocu li je odmah buditi ili joj mogu izmjeriti dok spava i dati paracetamol pa ako ne spadne da je onda budim u stavljam obloge ili tusiram?
Moja ljubicica-bubicica N. 5.5.2010. 2850gr 51cm 18:25 Prohodala 6.6.2011.<3 Bubamara A. je stigla 15.11.2012. 3400gr 55 cm 02:45
RE: Skidanje temperature, kada i čime 9.2.2011 22:44:47
dzeni_nl
nama opet danas tura skocila u isto vrijeme kao i jucer i to odmah na 39.7. odmah sam je umotala u mokru pelenu i zamotala u suh peskir i tako je ostavila dok sam vodu nagodila za tusiranje istusirala je ucinilo mi se da je malo spala al vraga u 18 mjerim kad ono 40.2 sokirala se stavila joj cepic i spala je. nekako je zaspala, al do kad ne znam i kad ce tura opet da se vrati, nadam se da nece u toku noci
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.