Lejla Ka
|
Ja ću ti sad napisati neke naučene i neke iskustvene stvari. Ti ćeš naravno, ipak znati najbolje, jer ja tvoje dijete ne vidim, i ne boravim s njim cijeli dan, ti si mama i ti znaš najbolje Ovu vezanost za tebe obično opisuju kod faze tzv. krize odvajanja, koja se statistički, u prosjeku najčešće pojavljuje oko 8 mjeseca bebinog života. Beba postaje svjesna da je zasebna jedinka, a ne produžetak majke. Beba postaje svjesna sebe kao osobe, i javlja se strah od odvajanja od majke. Ovo može, i ne mora biti uzrok nervoze i poremećaja sna u zadnjem periodu, a može biti i u kombinaciji sa drugim stvarima. U literaturi tvrde da beba već od 4.-5. mjeseca može za večeru pojesti toliko da joj bude dovoljno da prespava noć. To je, kao i sve u literaturi, neki statistički prosjek, i veoma individualna stvar. Ja sam sigurna, da bi ti svoju bebu, uz više ili manje teškoća mogla odvići od noćnih obroka a da ona to ne osjeti u smislu fizičkog napredovanja. Ovo ti govorim, ne zato što to trebaš učiniti, nego da ti pojasnim perspektivu iz koje trebaš posmatrati vaš noćni "problem". Tvojoj osmomjesečnoj bebi nije neophodan noćni obrok. To ne znači da joj nije potreban. Bebe koje su gladne jedu (budi sigurna da ti imaš sasvim dovoljno mlijeka), međutim bebe koje su nervozne iz drugih razloga nemaju strpljenja da pokrenu obilniji tok mlijeka jer ih nešto muči. One žele prije svega da riješe "svoj problem", a tek onda da jedu, jer ih i to jelo smiruje. To bi moglo biti objašnjenje zašto se tvoja djevojčica ipak smiri kad pojede obrok iz flašice (od tamo ide jednostavno, i brzo donosi smiraj). Šta da radiš? Pa najbolji savjet koji ti mogu dati je da se naoružaš strpljenjem, i nastaviš kao do sad. Znači, ipak potenciraš dojenje, nudiš ga kao rješenje, a kad dođe do trenutka da dojenje ne smiruje ponudiš druga rješenja (mada sam ja snažno protiv davanja AD-a bebama koje doje). Da li ste probali za smirenje ponuditi možda vodu, ili neku drugu tekućinu na flašicu? Meni ovo, iz iskustva djeluje kao prolazna faza, na kraju koje će se iskristalisati razlog njenog nastanka, i ako se on sad možda ne vidi jasno. Mislim da zaista nemaš razloga ni za brigu, ni za sumnju u svoje dojilačke sposobnosti.