Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
jesmo ,na svetu Luciju navece posadio mm!juce je stavio na radijator,kad vidim jutros pocela je
Božić volim jako, jeste da je sve komercijalizirano i da se gubi pomalo bit Božića, ali neka je malo svečanije. Bor okićen još prije Sv. Nikole, a ovaj vikend slijede pripreme za pravljenje kolača i kupovina poklona. Uvijek mi je tjedan pred Božić naporan jako, volim da mi zamirišu kolači i sarma i da pokačim ukrase po kući. E ove godine neće biti tolika frka jer sam slobodna za Badnji dan, pa ću moći malo razgoditi poslove, a i MM je slobodan pa će mi pomoći. Samo mi je žao što odavno nisam otišla na ponoćku, ali uvijek je jako hladno i ja sam jako umorna, pa to ostavim za neku ranu jutarnju misu na Sv. Ivana ili Sv. Stjepana, kad se vratim u Sa. Jedva čekam .
Jedno Pitanjce... Moj mm slavi Bozic i sinoc mu pricam to za psenicu i to niko u aus ne radi niti su ikad culi za to,cak Ni moj svekar,Ni svekrva neznaju za to,Pa da vas pitam.. Sta je Bit sadjenja Te psenice i jel se to radi samo na balkanu il je to opcenito u krscanstvu????
Malena dusa 01.10.2009 melek i andjeo Arian 23.08.2010g u 23:11h mamino i tatino veliko srce Armin 22.07.2012 u 15:47 Nase maleno zlato
Jedno Pitanjce... Moj mm slavi Bozic i sinoc mu pricam to za psenicu i to niko u aus ne radi niti su ikad culi za to,cak Ni moj svekar,Ni svekrva neznaju za to,Pa da vas pitam.. Sta je Bit sadjenja Te psenice i jel se to radi samo na balkanu il je to opcenito u krscanstvu????
Na Svetu Luciju sijala se božićnapšenica, a bila je simbol plodnosti, novog života i njegove obnove. Samim svojim izgledom davala je zelenilo i nadu usred zime i snijega, a služila je i kao blagoslov ljetine istodobno ukrašavajući domove. Isti običaj postoji u Italiji i Portugalu te nije toliko raširen. Pšenica se sadila na Svetu Luciju i rasla bi do Božića kad bi se uredila.
< Poruku je uredio maja78 RR -- 15.12.2010 11:41:00 >
Vlati pšenice zasijane u plitici, u punom će sjaju zasjati na sam Božić, i svojom rodnošću (gustoćom i bojom) nagovijestiti dobru ili slabiju žetvu iduće godine. Na taj su je način nekada doživljavali na selu. Božićna pšenica također simbolizira obnovu života, odnosno skoro ponovno buđenje prirode u proljeće, plodnost i blagostanje, kakvo si priželjkujemo i nastojimo priuštiti u blagdanskom vremenu.
kod mene je sade otkad znam za sebe,i uvijek bi stajala na stolu za Bozic,i jos bi stavili u nju svijece
Moja baka je uvijek sijala punu sobu pšenice i onda pred Božić dijelila svoj svojoj djeci/unucima da je stave pod bor. A jedna posebna, malo veća, se ostavljala za Božićni stol, ukrašava se sa tri svijeće (Otac, Sin i Duh sveti), jabukom u sredini i trakicom okolo. Onda se taj aranžman stavi na sredinu tvrde beskvasne Božićne pogače koja se peče nabockana viljuškom, kako bi se mogla okolo ukrasiti bršljanom (grane bršljana se zabadaju u te rupice). Svijeće se pale uz molitvu prije Božićnog ručka, a gase nakon ručka i pjevanja Božićnih pjesama.
I sad ja oplakah na poslu, jer ovoga više kod nas nema otkako je baka umrla i svi se razišli da u svojim kućama slave Božić. Tata, MM, Ema i ja upalimo tek jednu svijeću da se pomolimo, jer bih uz ovo vjerovatno preplakala cijeli dan.
Mala86 i kod mene muz posadio psenicu, stavio ledenice na balkon.... On ti uziva oko tih stvari Hej jel vi stavljate zemlju ili samo u vodi sadite, mm posadio samo u vodi, ono kako pise na upustvu na onoj kutijici....
Moja baka je uvijek sijala punu sobu pšenice i onda pred Božić dijelila svoj svojoj djeci/unucima da je stave pod bor. A jedna posebna, malo veća, se ostavljala za Božićni stol, ukrašava se sa tri svijeće (Otac, Sin i Duh sveti), jabukom u sredini i trakicom okolo. Onda se taj aranžman stavi na sredinu tvrde beskvasne Božićne pogače koja se peče nabockana viljuškom, kako bi se mogla okolo ukrasiti bršljanom (grane bršljana se zabadaju u te rupice). Svijeće se pale uz molitvu prije Božićnog ručka, a gase nakon ručka i pjevanja Božićnih pjesama.
I sad ja oplakah na poslu, jer ovoga više kod nas nema otkako je baka umrla i svi se razišli da u svojim kućama slave Božić. Tata, MM, Ema i ja upalimo tek jednu svijeću da se pomolimo, jer bih uz ovo vjerovatno preplakala cijeli dan.
Rasplakah se i ja i moja baka je umrla al ostaju lijepa sjecanja na nju i tradicije
jesmo ,na svetu Luciju navece posadio mm!juce je stavio na radijator,kad vidim jutros pocela je
Mala86 i kod mene muz posadio psenicu, stavio ledenice na balkon.... On ti uziva oko tih stvari Hej jel vi stavljate zemlju ili samo u vodi sadite, mm posadio samo u vodi, ono kako pise na upustvu na onoj kutijici....
mm je stavio malo zemlje iznad!tako kod nas pise na kutijici,ili vatu,ali mi smo stavili zemlju od cvijeca
I Bog da ptici da nebom leti... i skoljki da biser stvori... a majci podari djecu da radja... njen let beskrajima, njene bisere oko srca..! 02.07.2010.
Zahvaljujem se na odgovoru i mm mi je sad rekao da fest sveta Lucija Potice iz skandinavskih zemalja na pocetku decembra... Medjutim Sa Tim 3 svijece (otac,sin i Sveti duh) vec nije u vjeri mog mm jer oni su Po starom testamentu evangelisch tj protestanti... Ipak hvala na odgovoru
Malena dusa 01.10.2009 melek i andjeo Arian 23.08.2010g u 23:11h mamino i tatino veliko srce Armin 22.07.2012 u 15:47 Nase maleno zlato
Joj mi pšenicu uvijek kupimo, nikada ne sadimo A nisam ni znala koje joj je značenje, vidim sad od vas
Meni je Božić najljepši praznik i uvijek mu se posebno radujem... Moji su Hercegovci i zadržali su običaj da se posebno dariva prva muška osoba koja na Božić dođe u kuću...Zove se polaznik! Naravno, to je sad Luka Mm je iz Banja Luke i oni nikada nisu čuli za taj običaj ...
Ja sam sad zaokupljena poklončićima za najmlađe koje pripremam za Sv. Nikolu 19.12. Imam 3 djece i moje dvoje, i jedva čekam da im sve pripremim i da vidim njihovu sreću kad to budu raspakivali...
Malo me, iskreno, nervira što je zadnjih godina izvučena priča o Sv. Nikoli, umjesto o Deda Mrazu, pa već vidim da je Luka prilično zbunjen, jer ja pominjem Deda Mraza, a kad nam neko dođe, obavezno ga pitaju šta će mu Sv. Nikola kupiti... Mm predlaže da mu kažemo da se Deda Mraz zove Sv. Nikola, a preziva Deda Mraz , a pošto je Sv. Nikola i drugačije obučen, da mu kažemo da se presvukao Genijalac, nema šta
Mi za Badnje veče idemo kod mm porodice i tu je obavezno sijeno i čokoladice i bombonice za "pijukanje", a za Božić kod mojih. Na trpezi je neizostavna pogača sa kovanicom, i ko je izvuče, imaće para te godine Zatim, pečenje, sarma, pite, kolači....
I, da, moja mama je uvijek praktikovala da nam na Božić obuče nešto novo, makar i čarapice...Eto, ne znam otkuda taj običaj, ali sad sam ga se sjetila...
Misure mi imamo obicaj , tj svake godine imamo polaznika za pravoslavni Bozic....Barem kod moje bake se birao polaznik neko ko je marljiv, posten , dobre duse , on se dariva a vjeruje se da ulaskom dobre osobe ta osoba na Bozic unosi ili siri tu ljepotu....
Ja sam pokupovala sve poklone uh sad mi je srce na mjestu , znam da cu svoje najdraze obradovati....Napravila sam takodje par ukrasa za stolove....Na Badnje vece idemo kod nasihprije i prijatelja na veceru, ja cu abd na ponocku....Nadam se da ce malo snijega napadati da imamo Bijeli Bozic, posto se sve otopilo
Volim Božić zbog atmosfere koju donosi....Lampice.kuglice,sve blista,puno jkolaca,pokloni,obilazenje rodbine....Samo kud da potrefi subotu i nedjelju ja u pon moram na posao
sporty, noa- ulaz u zimsku caroliju je free...radno vr. od 16-21 h radnim danom, vikend od 12-21h..vlakic vozi svaki sat vremena..sve je skoro spremno za djecu i bit ce punoooo sadrzaja za djecu, otvaranje u petak u 16 h, ztraje 7 dana...opet smo i mi dolje s a svojim standom..i novom izlozbicom..pa ako se pitate sto me nema ..a ja u poslu opet...slavimo bozic ima 3 mjeseca..vec mi điđe da ne povjerujete dodijale ;))) sad treba svoju kucu srediti i okmititi
sporty, noa- ulaz u zimsku caroliju je free...radno vr. od 16-21 h radnim danom, vikend od 12-21h..vlakic vozi svaki sat vremena..sve je skoro spremno za djecu i bit ce punoooo sadrzaja za djecu, otvaranje u petak u 16 h, ztraje 7 dana...opet smo i mi dolje s a svojim standom..i novom izlozbicom..pa ako se pitate sto me nema ..a ja u poslu opet...slavimo bozic ima 3 mjeseca..vec mi điđe da ne povjerujete dodijale ;))) sad treba svoju kucu srediti i okmititi
Super, procitala sam to danas u vecernjem listu I prekrasno izgleda, kazu pravi mali Bozicni grad iz bajke, mnostvi sadrzaja, jaslice koje ce vremenom ozivjeti, priredbe, muzika, kreativne radionice za djecicu, autici za djecicu, prodajni dio, i da ne povjerujete GRUDANJE SA SNJEGOVICEM I da sve je freeeeeeeee........... Samo ne znadoh za taj vlakic, ma cool, ajmo zene jedan dan zajedno, slazete li se????
Super, procitala sam to danas u vecernjem listu I prekrasno izgleda, kazu pravi mali Bozicni grad iz bajke, mnostvi sadrzaja, jaslice koje ce vremenom ozivjeti, priredbe, muzika, kreativne radionice za djecicu, autici za djecicu, prodajni dio, i da ne povjerujete GRUDANJE SA SNJEGOVICEM I da sve je freeeeeeeee........... Samo ne znadoh za taj vlakic, ma cool, ajmo zene jedan dan zajedno, slazete li se????
joj kud je Mostar tako daleko ,i ja bi na taj Bozicni sajam
ali stavite nam bar slikice
od 17 do 23... zao mi je sto nece duze...ono sto sam ja vidjela iz prve ruke je super i sto je bitno..djeca u svemu sudjeluju i sve je prilagođeno njima...moja smjena je u subotu od 16-21h..pa moje drage naletitite