regi
|
koliko ja znam, metformin se daje kad je utvrdena inzulinska(takode,mislim da je bitno da ti rade inzulinsku krivu,dakle i inzulin i glukoza,jer se desava da jedno bude ok ,drugo ne,pa je i to inzulinska,ali to pitaj dr.-a) medutim,kako on indirektno utice i na snizenje androgena(a ti spominjes testosteron povisen), time i poboljsanje O,onda se mozda daje i kad nije IR utvrdena.koliko je povisen Testosteron?(nisi navela ref vrijednosti) osim toga,nemas onaj karakteristicni omjer fsh-lh,kad je lh veci od fsh ,sto je prvi znak PCOS-a. ali,PCOS i jeste sindrom,dakle,obuhvata vise simptoma i vrlo cesto su oni razliciti kod zena(neko ima IR,neko ne,neko ima povisene androgene,neko ne, neko ima O,neko ju nema,neko dobije M redovno,neko ne dobije po 6 mjeseci,pa ti ajde sad znaj) uglavnom, metformin pomaze,i kazu (a i ja sam imala spontani do sad u postupku kad sam pila gluformin)da zene cesto brzo (medutim,nekad ej potrebna i godina dana,zavisno koliko je tezak poremecaj)regulisu M,time i O i da (sto je jako bitno) dolazi do implantacije,tj do trudnoce. moja dr (ako nemas endokrinologa,koji ti je jako bitan za ovo,dr Zelija je odlicna) veli da poviseni androgeni mogu dovesti do okruzenja u metrnici koje ne dozvoljava implantaciju(ugnjezdavanje) embrija.