Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: dzeni_nl Lejla vezano za soor, moja je malena imala vec sam ti pisala o tome, mi smo potrosili dvije doze nistatina i jos sam joj cistila gazom, ali jos uvijek joj je jezik bijel. kada ocistim gazom nema nista, al dok opet jede bude bijel. da li jos uvijek ima soor ili je to normano? Nakon podoja, bebi na jeziku ostaje mlijeko. Ako to možeš obrisati, npr. štapičem za uši, onda nije soor. Soor se ne skida, osim nečim grubljim kao što je gaza. IZVORNA PORUKA: Iman83 Lejla, pojavile su joj se bijele flekice unutar usta, ali se ne daju skinuti...ali kad brišem nystatinom i gazom, skida se! Joj, Mona, sad me zabrinu....pa nije valjda da još uvijek trebam brinuti za žutilo, ja sam mislila da je to samo u početku poslije rođenja....meni je 7 dan po rodjenju bila patronazna i rekla da ne brinem, da beba nije zuta!A ona tako pajki samo navecer, po danu samo jedanput odspava 1-2, 3 ako je bas raspolozena:)! Al eto u ponedeljak nam je kontrola, pa vidjecu i sa Dr. A kontam da nebi ovako fino dobijala na kilazi da ima zutilo, jer vec sa 20 dana je bila dobila 915 gr, sunce mamino! Jooooj, zene drage, ja muku mucim sa hem....idima, u pomoc! Ako imate kakav savjet kako ste se s tim izborile(nije valjda da sam ih ja jedina fasovala na porodu) u pomoc!!! Ja skoro pa ne mogu sjediti nakon sto idem u wc....dobila sam u apoteci neku mast na bazi propolisa, al ne pomaze ... To je najvjerovatnije soor, nastavi terapiju, ako ne bi primjetila poboljšanje u nekih 4-5 dana, traži da ti prepišu neki oralni gel protiv gljivica (ne znam gdje živiš, u BiH se daje Dakterin ili Daktanol). I OBAVEZNO i ti i beba pod terapijom, nema svrhe da se jedna liječi, dok joj druga vraća gljivice. Ti možeš napraviti male oblogice od gaze natopljene nistatinom i držati na bradavicama između podoja. Još ću ti preporučiti anti-gljivičnu dijetu: šećer na 0 (maksimalno moguće), hrana sa kvascem na minimum minimuma, puno, puno jogurta sa laktobacilusima i acidofilima (1l i više dnevno). Ja mislim da je Mona spomenula žutilo jer je izgubila iz vida koliko je beba stara. Sigurna sam da njeno lijepo noćno spavanje nema nikakve veze sa žutilom, i sigurna sam da nije nikakav problem, već si ti jedna sretna mama dobre noćne spavalice. Ne brini.