Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.9.2010 12:13:36
Hanady RR
idacha draga moja
e sad da ti ja napišem koju pametnu
imaš temu kalendar nadoharen....pogledaj obavezno... tada ćeš znati kada šta smiješ dati... ono što ti ja savjetujem u tvoj slučaju jer beba je osjetljiva na pormjene hrane... koristi jioš hip pre...pa da ne zeznete stolicu... nemoj joj babanu samu davati mješaj uvijek sa jabukom dok se stolica ne ustabili... mrkvu isti tako mješaj sa jabukom... jer mrkva i banana mogu djelovati na zatvor stolice...
soooooooo ne ... nakon 12 mjesevi ili eventulano kada osjetiš sama kao majk amalo ranije ali obavezno morska....
samo polako... nemoj paničiti...ali kalendar nadohrane neka ti bude osnov i temelja z odgoj bebača... vjeruj kad bebi bude 87-8 mjeseci moći ćeš i neka ''pravila'' kršiti ali dok je mala poslušaj savjete onih koji su godinama izučavali šta bebi daje osnov za zdrav život.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.9.2010 14:12:18
rose 87
IZVORNA PORUKA: anidla
de da i ja sta pitam, samo ovdje pametujem
ovako, vidjela sam onu nesttle 8 zitarica sa kakaoom, ja bih mu je rado ponudila al me strah kakaa...(jel se vako pise? )
naime, nama je pedijatrica rekla nema cokolade i tih slicnih stvari do godine dana zbog dermatitisa a i opcenito...a mene zelja vuce pa vuce...
smijem li?
mi ruckimo to od kad smo napunili 8 mj. ali opet mi nemamo problem AD a sto nebi sacekala,kazu uvijek je bolje sprijeciti nego lijeciti,ili da kupis pa probas samo po kasikicu,dvije i polako povecavaj kolicinu eh mi cemo danas teletinu sa spinatom,imamo slabo zeljezo pa moramo meso ruckit,a ped. mi neki dan kaze da mu dam sok od kupina ,mene nesto bas strah,moja mama je alergicna na jagode i znam kako se pati ako pojede,neznam sta da radim
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.9.2010 22:42:42
lekica83
rose 87 ja sam negdje citala da su ustvari samo jagode alergene a ne svo bobicasto ili jagodicasto voce, kako se to vec kaze, tako da valjda maline,kupine, itd se mogu ranije uvesti u ishranu bebe. Medjutim kao dosta ljudi to poistovjecuje pa kao bez razloga navodi i ove vocke kao alergene. Ne znam ovo zasigurno ali eto malo pogledaj na nekim temama mozda ima o tome govora ili progooglaj pa se informisi, mozda je ovo i istina...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.9.2010 22:44:33
teacher75
IZVORNA PORUKA: lekica83
rose 87 ja sam negdje citala da su ustvari samo jagode alergene a ne svo bobicasto ili jagodicasto voce, kako se to vec kaze, tako da valjda maline,kupine, itd se mogu ranije uvesti u ishranu bebe. Medjutim kao dosta ljudi to poistovjecuje pa kao bez razloga navodi i ove vocke kao alergene. Ne znam ovo zasigurno ali eto malo pogledaj na nekim temama mozda ima o tome govora ili progooglaj pa se informisi, mozda je ovo i istina...
ovo je tacno. mi smo probali do sada i maline i kupine ali nismo jagode jos, sacekacemo iducu godinu
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.9.2010 11:02:22
lavić Simba
Hajde dajte mi prijedloge sta bih jos mogla uvesti od ishrane???? Svaki dan pojede ujutru 150ml mlijeka i cokolino(medolino,grisolino.....) pa kasnije pred spavanje Hipp 3 120ml,kada se probudi voce.... pa opet pred spavanje 120ml pa povrce sa mesom(jedan dan puretina,piletina,pa riba,teletina) pa posle podne vocni jogurt...i oko 19h ide jos 100ml i onda pred spavanje 180ml mlijeka.I naravno nocni obrok oko 2-3h 150 ml!Voli mlijeko cesce a po malo ....nekada mu napravim i jaja sa sirom i vajkremom ili jede sa mnom i mm rizu i krompirice....Pedijatar kaze oko 500ml mlijeka ali on popije sa nocnim obrokom i 600ml,plus ujutru cokolino...ali kaze nema veze posto je zivahan sve on istrosi
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.9.2010 11:07:22
teacher75
IZVORNA PORUKA: lavić Simba
Hajde dajte mi prijedloge sta bih jos mogla uvesti od ishrane???? Svaki dan pojede ujutru 150ml mlijeka i cokolino(medolino,grisolino.....) pa kasnije pred spavanje Hipp 3 120ml,kada se probudi voce.... pa opet pred spavanje 120ml pa povrce sa mesom(jedan dan puretina,piletina,pa riba,teletina) pa posle podne vocni jogurt...i oko 19h ide jos 100ml i onda pred spavanje 180ml mlijeka.I naravno nocni obrok oko 2-3h 150 ml!Voli mlijeko cesce a po malo ....nekada mu napravim i jaja sa sirom i vajkremom ili jede sa mnom i mm rizu i krompirice....Pedijatar kaze oko 500ml mlijeka ali on popije sa nocnim obrokom i 600ml,plus ujutru cokolino...ali kaze nema veze posto je zivahan sve on istrosi
ja u zadnje vrijeme za dorucak svaki dan pravim puru sa mladim sirem ili abc sirem, bas joj se svidja. evo jedna ideja
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.9.2010 11:50:22
anidla
IZVORNA PORUKA: teacher75
ja u zadnje vrijeme za dorucak svaki dan pravim puru sa mladim sirem ili abc sirem, bas joj se svidja. evo jedna ideja
ja puru isto pravim, ali nikako mi ne uspije, vazda fulam omjer palente i vode...
imas li tecaher neku mjeru? npr, jedan fildzan palente, i koliko na to vode? ja sve pokusava al nigdje veze iako Noa porucki sve
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.9.2010 12:13:45
lavić Simba
ma ja imam problem nece mi jos krutu hranu odma pocne da povraca kao ode mu na stranu,a i mislim da bi mu se pura lijepila i jaje mu razrijedim,jer mu je ljepljivo pa mu se povraca a kada stavim hljeba ma nije naucio da zvace.... ima samo tri zuba
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.9.2010 12:54:41
teacher75
ja puru isto pravim, ali nikako mi ne uspije, vazda fulam omjer palente i vode...
imas li tecaher neku mjeru? npr, jedan fildzan palente, i koliko na to vode? ja sve pokusava al nigdje veze iako Noa porucki sve
ja koristim kukuruzno brasno, ne palentu. stavim mozda decilitar (pola case) vode da prokuha, onda dodam par kasika brasna, dodam malo maslinovog ulja, smanjim na najmanju temperaturu i mijesam 15-ak minuta, ako je pregusto dodam vode. pred kraj dodam sira i sve fino pomijesam da se sjedini- nemam neku mjeru posebnu. lavic simba, lana jos nema nijednog zuba, i ja njoj sve uglavnom blendam ali puru napravim tako zitko da bude kao kasa
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.9.2010 14:44:16
Hanady RR
palenta se kuha 1 ;3 za nas odrasle... a za djecu da ti bude žiđa.... 1;4...što znači 4 fildžana vode sa malo maslinovog ulja neka prokuha pa staviš 1 fildžan palente i mješaš 2 minute...smanji vatri i pormješaj još malo 7-8 minuta i skini sa kola to je gotovo
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.9.2010 17:43:49
teacher75
grozna sam sta sam danas uradila... lana nije htjela "slani" obrok nikako jer je bilo malo vise krompira a primjetila sam da bas ne voli krompir. moze ga pojesti u kombinaciji sa drugim povrcem kada ga nije puno, a danas je bas preovladavao. nikako nije htjela a banane jednostavno obozava. i ja se sjetim da uzmem pola banane, izgnjecim i pomijesam sa tim "slanim" obrokom. skoro sve je pojela
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.9.2010 17:45:13
leona81
moja curica ovih dana bolje jede...ujutru voce i zitarice, popodne povrce i meso a navecer kasicu za laku noc...medjuobroci su nam svjeze voce, stiropor, dvopek ili hljeb sa abc sirom, pavlakom, jogurtom...
ima li novih ideja, uskoro punimo 10 mj
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.9.2010 17:54:47
teacher75
IZVORNA PORUKA: leona81
moja curica ovih dana bolje jede...ujutru voce i zitarice, popodne povrce i meso a navecer kasicu za laku noc...medjuobroci su nam svjeze voce, stiropor, dvopek ili hljeb sa abc sirom, pavlakom, jogurtom...
ima li novih ideja, uskoro punimo 10 mj
evo ja vec gore predlozila puru moja nece hljeb sa ABC-om, ali hoce sam hljeb, gricka koricu i ABC kad ubacim sa purom pojede
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 13.9.2010 17:10:30
lavić Simba
i Lavic hoce samo koricu hljeba samu....a ja njemu stavim sir ABC sa jajetom...uzmem 2 zumanceta ,malo vajkrema,malo ABC sira i mlijeko da mu ne bude gusto i ljepljivo jer nece da mu stavim hljeb unutra i to na puteru.... Pojede fino
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.9.2010 16:48:17
seka87
drage moje mame neznam zapravo odakle da ponem ni kako radi se o tome da imam kcerkicu koja ce ako bog da 1,10 imati godinu dana a ona jos uvjek nemam niti jedan obrok cvrste hrane gotovo da zivi od mlijeka ona ce sve probati malo i to je to ali nece jesti i dan dans svaka 3 sata pijemo flasicu znam je sustiti po 6-7 sati cat da nejede da odladni da jede cvrstu hranu ali nista malo proba i nece i oper joj moram dati mlijeko-pijemo hipp!!
ona ima samo 4 zubica tek donje jedinice i gornju lijevu 1 i 2 negdje sam citala da djeca dok nemaju zube neaju potrebu zapravo da im se ne trazi cvrsta hrana
sta vi mislite o svemu bojim se vec jer njenom organizmu nije dovoljno samo mlijeko ja to znam ali sta da radim!!! izvinite zbog obilnosti
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.9.2010 19:06:48
teacher75
IZVORNA PORUKA: seka87
drage moje mame neznam zapravo odakle da ponem ni kako radi se o tome da imam kcerkicu koja ce ako bog da 1,10 imati godinu dana a ona jos uvjek nemam niti jedan obrok cvrste hrane gotovo da zivi od mlijeka ona ce sve probati malo i to je to ali nece jesti i dan dans svaka 3 sata pijemo flasicu znam je sustiti po 6-7 sati cat da nejede da odladni da jede cvrstu hranu ali nista malo proba i nece i oper joj moram dati mlijeko-pijemo hipp!!
ona ima samo 4 zubica tek donje jedinice i gornju lijevu 1 i 2 negdje sam citala da djeca dok nemaju zube neaju potrebu zapravo da im se ne trazi cvrsta hrana
sta vi mislite o svemu bojim se vec jer njenom organizmu nije dovoljno samo mlijeko ja to znam ali sta da radim!!! izvinite zbog obilnosti
bas mi je zao zbog te situacije, mogu misliti kako si zabrinuta! ovo boldirano jos nisam cula do sada i iz vlastitog iskustva moram da kazem da to kod nas nije slucaj. lana je mladja od tvoje samo 7 dana i nema nijednog zubica a fino jede cvrstu hranu- pojede po obroku oko 250 ml (ja joj i dalje blendam jer komadice jos ne moze da jede) lana doji jos uvijek(3-4 puta dnevno) i ima 4 cvrsta obroka dnevno (ujutro, u podne, popodne i navecer). nekad nesto malo manje voli da jede ali je ja zaigram, dam joj neke nove predmete i dok ih ona analizira ili dok gleda tv, ja joj "ubacujem" hranu ko u pekaru i tako sve pojede na kraju. ne znam u cemu je problem sa tvojom , posavjetuj se sa pedijatrom jer ona mora jesti i cvrstu hranu, vec je velika...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.9.2010 18:29:03
lekica83
anidla ja sam koristila dm-ovo proso za bebe ali ono kasasto, ne od citavog zrna, tako da ako si na to mislila ja sam ga rijetko kada pravila samog s mlijekom kako pise, nego izmiksam voce koje cu dati bebi a posebno okvirno stavim oko pola case vode i onda dodajem proso do odredjene gustine, recimo ako sam ovamo izmiksala dinje i breskve pa je to dosta rijetko onda proso napravim gusce da bi kad sve izmijesam bilo one gustine kako mi odgovara da Lana jede. Znaci nisam se drzala neke mjere nego dodajem pomalo dok ne vidim da je to to.. a ona cijela zrna jos nisam koristila..