|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  20 21 [22] 23 24   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
31.8.2010 9:35:01   
Munjeviti Jurić
Ajoj!  Lejlaka, ja sam sigurna da ti imas dobre namjere, kao i da konsultantica ima veliko znanje, ali to to ona savjetuje je jako bolno, moze rasiriti ranu, izvuci dren, a mislim da nije ni moguce napraviti vakum i povuci kad iz sike visi dren, tufer, okolo ima pola kile zavoja koji je samo labavo naslonjen. 

Mene su (Dr Ademovic i glandularni hirurg koji mi je operisao) izricito savjetovali protiv toga, nego da rucno izmuzam koliko mogu, ali da ne pretjerujem. 

Dren i zavoj ce otici u ova 2 dana, mozda vec danas, i onda ce moci dojiti, ali ni tada pumpicom jer moze povrijediti ranu. 

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 526
31.8.2010 9:44:03   
Lejla Ka
Poštujem!
Ja nisam imala lično iskustvo, zato nastojim iznaći neko općenito rješenje. Važno je da se mlijeko iz oboljele dojke izvuče maksimalno, a Allssa zna kako bi išlo, a kako nikako ne bi išlo. Bitno nam je da se u oboljeloj dojci ne nakuplja mlijeko u količini koja bi izazvala eventualno začepljenje na drugom mjestu.

M. J. koliko često si ti izdajala?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Munjeviti Jurić)
Neposredna veza do poruke: 527
31.8.2010 10:12:14   
Munjeviti Jurić
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

M. J. koliko često si ti izdajala?

Zad god sam mogla (makar kap) i cim sam osjetila bilo kakvu napetost.  A curilo je ono i na rez (sjecam se da sam sva bila mokra od mlijeka koje je izlazilo na ranu). 

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 528
31.8.2010 12:33:34   
allssa
Evo mene opet. Jutros sam bila na premotavanju. Izvadili su mi dren  - 10 cm je bio uvucen u tkivo, nisam mogla vjerovati... a sve je radjeno bez anestezije user posted image
Pozitivna stvar je da smo cini mi se prevazisli vrhunac problema, sad bi trebalo da bude lakse, da ide na bolje...

Sto se tice izdajanja mislim da je nemoguce izvrsiti pomocu pumpice, kako je Munjeviti Juric i rekla, jer je nemoguce napraviti vakum.. Nadam se da ce rana biti otvorena jos par dana (dr mi je rekao jos nekoliko dana trebam dolaziti na previjanje) i da cu nakon toga moci dojiti ili barem izdajati pumpicom...

Lejla Ka hvala jos jednom na ogromnom ulozenom trudu, pp i kontaktu sa specijalistom, naravno Munjeviti Juric hvala na iskustvenim komentarima i svima ostalim na ogromnoj podrsci... zaista mi je to neprocjenjivo...

Trenutno me brinu jos dvije stvari... zasto mi i dalje govori da ne treba antibiotik i cinjenica da je tkivo oko rane tvrdo jos uvijek...

Sutra bih trebala imati nalaze bioloske analize uzorka i misnjenje o tome... Munjeviti Juric sjecas li se karakteristika tkiva u tvom slucaju do normalizacije... Hvala unaprijed!

Pozdravi 

Neposredna veza do poruke: 529
31.8.2010 12:47:58   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: allssa

Trenutno me brinu jos dvije stvari... zasto mi i dalje govori da ne treba antibiotik i cinjenica da je tkivo oko rane tvrdo jos uvijek...

Postoji li mogućnost da se u vezi antibiotika posavjetuješ još sa nekim, potražiš drugo mišljenje. I meni je čudo da nisu ordinirali antibiotik u ovakvom slučaju. Dojenje nije prepreka, ima antibiotika kompatibilnih dojenju.

Drago mi je da ide na bolje, i želim ti uspješan oporavak, i da što prije prestane da boli.
Javljaj nam razvoj situacije.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu allssa)
Neposredna veza do poruke: 530
31.8.2010 12:48:10   
Munjeviti Jurić
Pretpostavljam da je tvrdo jer se stvara oziljak i jer jos uvijek ima gnoja na tom mjestu.  Ne mogu se sjetiti koliko je dugo bilo tvrdo i osjetljivo, ali je par mjeseci kasnije oziljak bio jedva vidljiv (sad ga samo ja vidim kad se dobro zagledam).  Ako si u Sarajevu, nazovi Centar za dojenje Dr Ademovic i pitaj za antibiotik.  Ja nesto mislim da bi ga morala piti, ali valjda doktor zna bolje.  Ko ti je rezao? 

Nikad mi nece biti jasno zasto se to radi bez ikakve anestezije.  Postavljanje drena koji je ispao je sigurno bila najgora bol koju sam ikad osjetila. 

Meni nisu nikakve analize tkiva radili. 

< Poruku je uredio Munjeviti Jurić -- 31.8.2010 12:51:00 >

(odgovor članu allssa)
Neposredna veza do poruke: 531
31.8.2010 13:01:57   
allssa
Sto se tice antibiotika pitala sam i drugog doktora koji radi na klinici i on mi je rekao da ne treba... Pedijatrica koju sam pitala kaze da ne bi bilo lose i da ima antibiotik kompatibilan s dojenjem, rekla mi je da sacekam do sutra zbog tog nalaza...

Kod dr Ademovic sam bila prije nego sam dospjela na hirurgiju, smatrala je da je rijec o zacepljenju kanalica i pokusala mi ih "odcepiti", sto koliko procitah nije uopste bio pametan potez user posted image

Munjeviti Juric zaista se slazem oko ovog komentara vezano za anesteziju... ja sam htjela da pitam mogu li kupiti i donijeti... u cemu je fazon... meni je ovo zaista gore nego porod...

Nadam se da smo hvala Bogu prezivjeli najgore i da ce biti sve ok...

Puno pozdrava

Neposredna veza do poruke: 532
31.8.2010 13:04:56   
ziki
Allssa već nekoliko dana pratim tvoju situaciju i nikako da ti se javim jer sličnog iskustva nemam niti znam nekog sa sličnim iskustvom. U svakom slučaju divim ti se za podnošenje boli i tolikom željom za dojenjem. Nadam se da će uskoro sve bit kako treba i da će dojenje bit izvor uživanja. 

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

Neposredna veza do poruke: 533
31.8.2010 14:18:49   
allssa
Hvala ziki... tebi, kao i svim clanicama foruma zelim sve naj...

(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 534
1.9.2010 12:51:14   
allssa
Evo jos jedno javljanje... Jos jedna kontrola je bila, kaze dr ide na bolje... u bakterioloskoj analizi ustanovljeno je postojanje Stafilococcus aureus :(. Dr mi i dalje govori da ne treba antibiotik user posted image , pedijatrica mi je takodje rekla da ne mora... Nadam se da cemo uskoro smjeti nastaviti dojiti na bolesnoj strani... Hvala Bogu ide na bolje...

Hvala svima na podrsci i savjetima, bas je neprocjenjivo... pusice

(odgovor članu allssa)
Neposredna veza do poruke: 535
1.9.2010 14:23:45   
Lejla Ka
Stafilococcus aureus nije bauk, najčešće se nalazi na površini kože, i često se otkrije u brisu nosa, tako da je vjerovatno ušla sa površine kože. Ona se najčešće ne tretira ničim, ako baš ne pravi teškoće. Ako doktori tvrde da antibiotik ne treba, ti nemaš temperaturu i općenito se ne osječaš loše (koliko možeš zbog rane na dojci) slobodno se opusti i nastavi prema konačnom ozdravljenju.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu allssa)
Neposredna veza do poruke: 536
1.9.2010 20:18:59   
Leena
Drage moje, ja nikada nisam imala nekih vecih problema sa dojenjem, hvala Bogu, tako da ni ne znam sta treba uraditi u ovoj situaciji... Ovako, moja prijateljica je rodila prije 16 dana, do sada je imala rane na bradavicama i mastitis (tek se izlijecila)... Ima dva pitanja, bila bih presretna ako neko zna sta se u toj situaciji radi ili kome se obratiti...
Prvo, i bitnije, na jedoj od ragada na bradavici se pojavila krasta iz koje sada curi gnoj i ona ne zna smije li djetetu davati tu siku uopste sada i kako to da lijeci?
Drugo, njoj su nakon mastitisa rekli da mora nakon sto beba doji izdojiti ono sto ostane, kaze da ugl. bude oko 20ml... E sada, kako ona to izdaja, to se i dalje stvara, treba li to stvarno izdajati, i ako da, kada moze sa tim pestati.... To je dosta iscrpljuje,a i nekako mi je logicno da sto vise izdaja vise ce se i stvarati, tj. ono sto beba sada ne popije, jer se prije toga zasiti, ce se i dalje praviti, jer se svaki put izvuce... Joj nadam se da sam jasno postavila pitanjauser posted image
Hvala unaprijed!

<3 Ljubičica <3 21. 4. 2010. u 15:10h (3400g, 52cm)

*Pahuljica* 7. 1. 2014. u 20:15 (3450g, 54cm)

Macak mali 23.12.2015. u 21:20 (4100g, 57cm)

All I ever wanted
All I ever needed
Is here in my arms

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 537
1.9.2010 20:23:23   
acudesa
IZVORNA PORUKA: Leena

l... E sada, kako ona to izdaja, to se i dalje stvara, treba li to stvarno izdajati, i ako da, kada moze sa tim pestati.... To je dosta iscrpljuje,a i nekako mi je logicno da sto vise izdaja vise ce se i stvarati, tj. ono sto beba sada ne popije, jer se prije toga zasiti, ce se i dalje praviti, jer se svaki put izvuce... Joj nadam se da sam jasno postavila pitanjauser posted image
Hvala unaprijed!

ovo je logicno, i na znam ko joj je rekao da to radi, je mislim da beba treba da doji koliko moze i to je sve...
a, za prvo pitanje, ne znam bas da li je pametno da dijete doji gdje je zagnojeno, neka tu izdaja, da ne nestane mlijeka...dok se to ne sanira

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu Leena)
Neposredna veza do poruke: 538
1.9.2010 20:26:27   
Leena
Ma patronazna joj rekla ako to ne bude izdajala da ce opet dobiti mastitis user posted image
Meni je to odmah bilo cudno,mislim do kad tako...
Hvala puno:)

All I ever wanted
All I ever needed
Is here in my arms

(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 539
1.9.2010 20:33:26   
acudesa
misim da patronazna grijesi..i meni je moja davala pogresne informacije, nije namjerno-al nije znala..
neka se ona jos malo raspita, ali ja mislim da grijesi...
mozda da pomalo umanjuje izdajanje, da ne radi to naglo...
sva manje i manje-dok se organizam (dojka) ne nevikne na manju kolicinu proizvodnje

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)

(odgovor članu Leena)
Neposredna veza do poruke: 540
1.9.2010 23:24:20   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: acudesa RR

misim da patronazna grijesi..i meni je moja davala pogresne informacije, nije namjerno-al nije znala..
neka se ona jos malo raspita, ali ja mislim da grijesi...
mozda da pomalo umanjuje izdajanje, da ne radi to naglo...
sva manje i manje-dok se organizam (dojka) ne nevikne na manju kolicinu proizvodnje

Mastitis, sam po sebi, dok se sanira, smanji proizvodnju. Preporučiti da se nakon mastitisa izdaja nakon podoja je velika greška. Majka, umjesto da prepusti bebi da iznivelira potrebnu količinu opet navlači više nego je porebno. No kako je "šteta" već učinjena, neka majka polako prestaje sa izdajanjem nakon podoja. Najbolje bi bilo da ako je dojka meka nakon podoja majka ne izdaja, jedino ako dojka postane napeta i prepunjena (bilo koja, i u bilo kojem trenutku) da izdoji samo toliko koliko da napetost i pritisak popusti. I savjetuj joj stalni oprez i kontrolu mjesta na kojem je bio mastitis. On se zna vratiti na istom mjestu jer su kanali rašireni.
Gnojnu ranu bi obavezno trebao pogledati neko stručan, eventualno očistiti. Ne znam koliko je moguće, ali potražiti nekog drugog osim pomenute patronažne sestre. Mogao bi za to poslužiti i ljekar opće prakse u nadležnoj ambulanti, ili ginekolog koji se o majci brinuo tokom trudnoće.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 541
2.9.2010 15:24:41   
allssa
Leena ja bih svakako tvojoj prijateljici preporucila da se posavjetuje s nekim strucnim. Ovo govorim iz vlastitog iskustva, jer sam izgubila dosta vremena slusajuci savjete patronaznih sestra isl, koji su nazalost bili pogresni. Bolje je bespotrebno otici kod strucnjaka, nego zapustiti problem ukoliko postoji - to je moje misljenje... Nadam se da ce tvoja prijateljica biti dobro i da ce uspjesno nastaviti dojenje...

Lejla Ka hvala na informaciji o Stafilococcus aureus, to mi niko od medecinara nije rekao - informacija je ohrabrujuca.

Nazalost nema poboljsanja kod nas, opet su mi vratili dren, nista jos od dojenja user posted image user posted image user posted image ... Ovo vec traje, nadam se da nece biti predugo i da cemo se uspjesno vratiti dojenju...

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 542
2.9.2010 17:02:15   
Munjeviti Jurić
Allssa, cuvam fige.  Budi strpljiva.  Ako sta treba, znas kako ces me kontaktirati.  Imas jednu povecu diskusiju o zlatnom stafilokoku ...
Leena, uz ovo sto je Lejla Ka rekla, ja mislim da prijateljica kupi one Aventove sesirice u apoteci da joj beba ne povredjuje te ragade svaki put.  A ne bi bilo lose i one kupole koje stite bradavice od stalnog trenja odjecom (nisu udobne i ne izgledaju lijepo, ali se bradavice fino oporave zahvaljuci njima).  Ja isto ni slucajno ne bih rizikovala da beba popije mlijeko s gnojem

< Poruku je uredio Visnja RR -- 2.9.2010 17:04:01 >

(odgovor članu allssa)
Neposredna veza do poruke: 543
2.9.2010 21:39:13   
Leena
Hvala vam puuuno!!!

All I ever wanted
All I ever needed
Is here in my arms

Neposredna veza do poruke: 544
4.9.2010 15:26:28   
š t a
Dojim bebu od 2 mjeseca na nastavak jer nemam bradavice, ako neko zna neka mi odgovori ima li šanse da mi izvuče bradavice i počne dojiti bez nastavka?
i još nešto svo vrijeme dojimo ležeći jar kad sjedim njemu sve mljeko curi niz lice i ništa ne pojede. Imate li neki savjet?
Hvala.

I Bog da ptici da nebom leti...
i skoljki da biser stvori...
a majci podari djecu da radja...
njen let beskrajima,
njene bisere oko srca..!
02.07.2010.

(odgovor članu Leena)
Neposredna veza do poruke: 545
4.9.2010 15:58:25   
Munjeviti Jurić
IZVORNA PORUKA: š t a

Dojim bebu od 2 mjeseca na nastavak jer nemam bradavice, ako neko zna neka mi odgovori ima li šanse da mi izvuče bradavice i počne dojiti bez nastavka?
i još nešto svo vrijeme dojimo ležeći jar kad sjedim njemu sve mljeko curi niz lice i ništa ne pojede. Imate li neki savjet?
Hvala.

Kako to misliš nemaš bradavice?  Jesu li možda uvučene? 
I nije mi jasno kako mu može mlijeko curiti po licu a ne u usta. 
Ja bih rekla da on ne primi bradavicu dobro.  Imas li patronaznu ili pedijatra ili nekog ko ti moze pokazati ti kako osigurati da dijete primi bradavicu?  Trebalo bi sacekati da otvori usta sirom, onda ga primaci sebi i staviti u usta ne samo bradavicu nego i onaj tamni krug okolo, i to je puno lakse i efikasnije kad je beba nize od dojke (da ti lezi u naramku ili krilu, ili ga stavi da lezi na krevetu, a ti cetveronoske iznad njega - izgleda glupo, ali radi). 

Ako doji preko sesirica, nije dovoljno da samo vrh sesirica sisa.    Mora jako otvoriti usta. 

< Poruku je uredio Munjeviti Jurić -- 4.9.2010 16:00:47 >

(odgovor članu š t a)
Neposredna veza do poruke: 546
4.9.2010 16:04:35   
acudesa

Hvala.

mislim da beba ne uzima bradavicu pravilno, jer traba da se stvori vakum i kad ti sjedis, da je onaj tamni dio u ustima i ne bi trebali da curi sa strane

(odgovor članu š t a)
Neposredna veza do poruke: 547
4.9.2010 16:22:29   
š t a
e to su ti šeširići jer mi se uvlači bradavica, a mljeko samo curi nemora on da stiska pa ne uspije progutati sve iz šeširića pa mu se prospe, a kad mu probam dat bez njega samo vrti glavom: ma nije to velik problem sisa on tako 2 mjeseca po 6-7 puta dnevno. Meni je bitno da on napreduje. Pitanje je hoće li se bradavice prestati uvlačiti da normalno doji?

I Bog da ptici da nebom leti...
i skoljki da biser stvori...
a majci podari djecu da radja...
njen let beskrajima,
njene bisere oko srca..!
02.07.2010.

(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 548
4.9.2010 16:38:21   
acudesa

e to su ti šeširići jer mi se uvlači bradavica, a mljeko samo curi nemora on da stiska pa ne uspije progutati sve iz šeširića pa mu se prospe, a kad mu probam dat bez njega samo vrti glavom: ma nije to velik problem sisa on tako 2 mjeseca po 6-7 puta dnevno. Meni je bitno da on napreduje. Pitanje je hoće li se bradavice prestati uvlačiti da normalno doji?

kako god, ja mislim da je bolje da ga malo naucis bez stitnika,  neobicno mu je pa nece, forsiraj ga...vjerujem da bi i bradavice dosle na svoje mjesto

(odgovor članu š t a)
Neposredna veza do poruke: 549
6.9.2010 11:52:19   
allssa
Evo mene opet. Nazalost stanje jos uvijek nije dobro, drugi dren stavljan, pa izvadjen... svakodnevne kontrole... kazu ide na bolje...
Na preporuku pedijatrice pocela sam piti antibiotik, kaze neophodno je zbog bebe... Kazu mi da ne smijem jos dojiti na bolesnoj strani...
Bojim se kako ce se to odraziti na nastavak dojenja, vec je proslo 10 dana kako ne dojim na jednoj strani, trudim se da izdajam svaka tri sata... nazalost ne smijem koristiti pmpicu, bojim se da se ne smanji kolicina mlijeka... Ima li neko iskustvu s slicnom situacijom...

Takodje me zanima zna li neko gdje se moze izvrsiti analiza mlijeka. Ja bih jako voljela sto prije nastaviti s dojenjem, a svi doktori su mi nedoreceni u tom pogledu, samo kazu nemoj jos...

Svaki savjet i iskustvo u ovom pogledu bi mi dobro dosao... Hvala unaprijed!

(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 550
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  20 21 [22] 23 24   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  20 21 [22] 23 24   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *