Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: Anoniman Njegovi troskovi: dorucak u firmi, gorivo, i oko auta, ponekad u prodavnicu kad mu kazem da mi nesto fali, sam nikad ili vrlo rijetko, vise nikad nego rijetko, i ja vise vjerujte ne znam koji on to ima trosak, a sam trosi 10 ili vise km dnevno jel to ok? Moji troskovi: dorucak, rucak svaki dan plus voce jer sam trudna i sokovi, ne stedim stvarno na hrani, jer mi je beba najvaznija, potom kupiti skoro sve za bebu od stvari.. ne mislim na krupne krevetaci to vec na benkice, gegice, kremice, posteljinu itd. a gdje je higijena sva, i njemu ako fale carape ili nesto jer moram misliti i na to, jucer mu kupila od tih 50 km zvake za auto koje su 4,60 i ne pita odakle vec super, hvala mila. i tako uvijek ako mu sta fali, dezodorans i sve mu kupim cak i sampon naravno on nista to ne kupuje. I sto to on mora imati po 100 ili vise km u novcaniku a kada on treba meni dati izvuce bjednih 20 KM i pita jel ti dosta? hahhah pa gdje je tu pamet? racune placamo kad budete plata svaki put, to je ok. nekad se koljemo oko racuna telefona ali ok ,puno pricam,... Ako imate zajednicku ustedjevinu onda i ti treba da znas koliko stoji na racunu...Ili ako nemate napravite kucni budjet, tu idu rezije, krediti ako ih imate, gorivo, sta znam potrebstine za auto....Jedan budzet za hranu,,,Sta znam stavite neku cifru, za iduci mjesec....Ti si ta koja ekonomises oko hrane kuhas pa znas i koliko sta kosta, ako je nesta na akciji kupis po toj cijeni onaj dio koji si ustedila ide na stranu....Odvojite dzeparac za oboje npr nek je 100 km mjesecno...Kazes on trosi na dorucak na poslu i sta znam cigare, zvake e to nek odbije sebi od svog dzeparca, nije nekad sramota ni sendvic od kuce ponijeti, vec ako je toliko zagrijan da stedi nek krene od sebe....I znam da postoji tema negdje na forumu o ustedjevini za djecu...otvorite odmah i bebi racun s kojeg ne mozete dizati novce pa 10 km mjesecno 10... Ovo ti je moj savjet, ja ovako radim i vjeruj isplati se...Jednom mjesecno idem u veliku nabavku, sta znam secer, kafa deterdzent, brasno, meso, namirnice koje mogu stajati, a sedmicno otprilike planiram sta kuhati tako da znam otprilike i sta kupiti da ne trcim u zadnjem trenu po piletinu ili puru...Ovdje svake sedmice sve prodavnice podijele reklame, snizenja, pa i ja prema tome trosim i uvijek se moze nesta ustediti...I bolji pregled nad parama imas...ispocetka dok se nisam uhodala u ovaj sistem zapisivala sam na papir koliko bih potrosila na hranu tj na sve tako da iduci mjesec znam koliko stavim na razne potrebstine...visak bi stavila u stek za nedaj boze slucaja...Ovaj rezim ekonomisanja sam pokupila iz jedne knjige zene koja je fakticki bila beskucnik i ekonomisanjem stigla do miliona....
|