Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Zašto bebe ne smiju jesti ono što kuhamo ... 21.8.2010 23:52:43
teacher75
IZVORNA PORUKA: bebbe RR
IZVORNA PORUKA: teacher75
ja svojoj sama napravim vocni jogurt, kad sam procitala kakva je hemija u vocnim jogurtima i sama sam prestala da ih kupujem sebi a prije sam ih redovno kupovala i jela/ pila...
De, ba, Teacher! Kupi prizvod od dobrog proizvođača, a ne neko smeće, pa se nećeš otrovati voćnim jogurtom i hemijom iz njega! Pa, nije cijela prehrambena industrija usmjerena na trovanje ljudske vrste! Mislim, ono, ako ideš do besvjesti s tim, onda je najbolje da kupiš kravu i zasadiš voćnjak. To je jedini garant da ćeš jesti voćni jogurt k0ontrolisanogh porijekla i kvalitete.
mislim da je puuuuno zdravije uzeti obicni jogurt i pomijesati ga sa vocem, i zasto onda da kupujem gotov vocni jogurt
Osobno ne bih kupila voćni jogurt ni u ludilu, ali ne razumijem tvoje razloge - zašto vjeruješ proizvođaču običnog jogurta da te neće otrovati?! Ili svom piljaru da nije voće prskano tvarima koje polagano ali sigurno ubijaju?
pa necemo sad ici iz krajnosti u krajnost, a ja sam vec navela zasto ne kupujem vocne jogurte, pa ne bih da ponavljam...vrati se malo unazad i pronaci ces odgovor
RE: Zašto bebe ne smiju jesti ono što kuhamo ... 21.8.2010 23:53:41
bebbe RR
IZVORNA PORUKA: Skvo RR
ja svojoj sama napravim vocni jogurt, kad sam procitala kakva je hemija u vocnim jogurtima i sama sam prestala da ih kupujem sebi a prije sam ih redovno kupovala i jela/ pila...
De, ba, Teacher! Kupi prizvod od dobrog proizvođača, a ne neko smeće, pa se nećeš otrovati voćnim jogurtom i hemijom iz njega! Pa, nije cijela prehrambena industrija usmjerena na trovanje ljudske vrste! Mislim, ono, ako ideš do besvjesti s tim, onda je najbolje da kupiš kravu i zasadiš voćnjak. To je jedini garant da ćeš jesti voćni jogurt k0ontrolisanogh porijekla i kvalitete.
Ni nase zemljiste nazalost nije kako treba...
Problemi:) Trebaće za kravu nabavljati eko sijeno i travu da papa, a za voćke posebnu zemlju sa zadovoljavajućom količinom minerala i kiselosti:)
RE: Zašto bebe ne smiju jesti ono što kuhamo ... 21.8.2010 23:55:44
Anushka
bebbe nedostajala si mi
vesela, mi smo promijenili flasicu i upola smanjili kolicinu mlijeka, ne jede vise nocu a u toku dana je flasica sa kljunom u kojoj je voda, jedan dan bojkotovao i sad je OK (a morali smo promijeniti jer je skoro odgrizao vrh stare flasice) i jede znacajno vise gh nego do sada iako je u odnosu na neku drugu djecu to jos uvijek malo.ali i ja malo jedem u odnosu na mma npr
noa, ne brini, kazu od prvog rodjendana djeca jedu znatno manje jer se usporava rast. Imali ste i vakcinu, vrucine su vam velike. A moj je tako od rodjendana poceo sa odbijanjem skoro svega (nista voce povrce, pomalo meso, hljeb i pavlaka, cak ni puru nije htio vise), nama je naraslo i 12 zuba u 4 mjeseca pa je i to pogorsalo sve. Kuhaj supe i nudi redovno, cijedi voce ako nece da ga jede. Ja ne znam nikoga ko je u bolnici zbog anemije zaglavio posebno na mjesec dana. a vas strajk je tek poceo kod nas traje evo 10 mjeseci ali raste nije mrsav, jak ko beton sto bi mm rekao, i najbitnije zdrav i veseo. Dok je tako i kod vas ne brini. Samo nemoj uvoditi grickalice i sl a kad bude gladan jest ce.
pocahontas - moj A i danas ako odgrize veci zalogaj pljuje ga i izgleda kao da ce povratiti, doduse ne povrati ali ni ne pojede. Stavi pred njega manje zalogajcice i vidi koju velicinu moze savladati. Meni se nekad cini da ptice hranim kolisne zalogaje jede ali koliko toliko jede. Sad vec zna i sam koliko ce odgristi, ali mi smo i stariji od vas.
oko montea sam se sama uvjerila da ima E740 cini mi se, karagenan, alga koja se pokazala stetnom za zdravlje a kod zivotinja cak uzrokovala i rak, kod ljudi nije potvrdjeno. U Svedskoj ga i nema, ali nema ni milke pa me ne cudi. Uglavnom i ja sam par puta dala lomeci se izmedju razlicitih informacija, jer taj karagenan je i u jaffa keksu i vecini zelatinoznih proizvoda i zabranjen je u australiji cini mi se samo.. uglavnom ja sad pravim pudinge a od kupovnog jede danonino ali ne svaki dan..
i mi sa 22 mjeseca imamo 90-91cm, ja sam niska ali ima na koga biti visok, i mislim da ima oko 13kg..
RE: Zašto bebe ne smiju jesti ono što kuhamo ... 21.8.2010 23:56:31
škorpija
jooj bebe stvar je u tome što se taj glupi monte koji nije ništa nego obični puding reklamira ko da od njega djeca rastu zdrava i velika, i onda svaka kona koja dođe da te obiđe ponese tablu monte-a i još je sva sretan jer misli da ti je donijela najzdraviju stvar na svijetu. to je slatkiš ko i svaki drugi, ali problem je što se stvorila takav fama pa je monte postao hrana na razini AD mlijeka
RE: Zašto bebe ne smiju jesti ono što kuhamo ... 22.8.2010 0:00:17
bebbe RR
IZVORNA PORUKA: Anushka
bebbe nedostajala si mi
I ti meni, jaaako! Pusa za tebe i tvog velikog frajera! Ma, jedu djeca, rastu... Naše je da ih hranimo, damo im što više strpljenja i ljubavi i sve dobro... A, Škorpija, slažem se ja s tim što ti govoriš, baš tako, slatkiš ko i svaki drugi...
RE: Zašto bebe ne smiju jesti ono što kuhamo ... 22.8.2010 0:02:23
bebbe RR
hvala Anushka na detaljima u vezi Montea, jer ja ovdje ispadoh babaroga sto pretjeruje
Ti si, Teacher, fakat konfliktan čovjek. Ja, obično, nisam, ali danas ti nešto neću prešutiti - nisam ti nigdje rekla da pretjeruješ, već da hranu koja nema oznaku ZDRAVA nemaš pravo okarakterisati NEZDRAVOM. I, nisi ti Sunce u sunčevom sistemu da se sve oko tebe vrti. Samo sam ti skrenula pažnju na tu sitnicu i to je sve!
RE: Zašto bebe ne smiju jesti ono što kuhamo ... 22.8.2010 0:02:27
Visnja RR
IZVORNA PORUKA: Anushka
bebbe nedostajala si mi
vesela, mi smo promijenili flasicu i upola smanjili kolicinu mlijeka, ne jede vise nocu a u toku dana je flasica sa kljunom u kojoj je voda, jedan dan bojkotovao i sad je OK (a morali smo promijeniti jer je skoro odgrizao vrh stare flasice) i jede znacajno vise gh nego do sada iako je u odnosu na neku drugu djecu to jos uvijek malo.ali i ja malo jedem u odnosu na mma npr
noa, ne brini, kazu od prvog rodjendana djeca jedu znatno manje jer se usporava rast. Imali ste i vakcinu, vrucine su vam velike. A moj je tako od rodjendana poceo sa odbijanjem skoro svega (nista voce povrce, pomalo meso, hljeb i pavlaka, cak ni puru nije htio vise), nama je naraslo i 12 zuba u 4 mjeseca pa je i to pogorsalo sve. Kuhaj supe i nudi redovno, cijedi voce ako nece da ga jede. Ja ne znam nikoga ko je u bolnici zbog anemije zaglavio posebno na mjesec dana. a vas strajk je tek poceo kod nas traje evo 10 mjeseci ali raste nije mrsav, jak ko beton sto bi mm rekao, i najbitnije zdrav i veseo. Dok je tako i kod vas ne brini. Samo nemoj uvoditi grickalice i sl a kad bude gladan jest ce.
pocahontas - moj A i danas ako odgrize veci zalogaj pljuje ga i izgleda kao da ce povratiti, doduse ne povrati ali ni ne pojede. Stavi pred njega manje zalogajcice i vidi koju velicinu moze savladati. Meni se nekad cini da ptice hranim kolisne zalogaje jede ali koliko toliko jede. Sad vec zna i sam koliko ce odgristi, ali mi smo i stariji od vas.
oko montea sam se sama uvjerila da ima E740 cini mi se, karagenan, alga koja se pokazala stetnom za zdravlje a kod zivotinja cak uzrokovala i rak, kod ljudi nije potvrdjeno. U Svedskoj ga i nema, ali nema ni milke pa me ne cudi. Uglavnom i ja sam par puta dala lomeci se izmedju razlicitih informacija, jer taj karagenan je i u jaffa keksu i vecini zelatinoznih proizvoda i zabranjen je u australiji cini mi se samo.. uglavnom ja sad pravim pudinge a od kupovnog jede danonino ali ne svaki dan..
i mi sa 22 mjeseca imamo 90-91cm, ja sam niska ali ima na koga biti visok, i mislim da ima oko 13kg..
imas li dokaz za to... crno na bjelo malo smjesno to na zivotinje da a na ljude nije dokazano... jel to neko opet pokusava minirati neki proizvod koji se prodaje ko halva
cudna da se taj prizovd prodaje a da ima tako lose karakteristike... ako imas dokaze dacemo to u medije ...pa da vidimo da li je tacno
RE: Zašto bebe ne smiju jesti ono što kuhamo ... 22.8.2010 0:03:30
teacher75
IZVORNA PORUKA: veeseelaa
mislim da monte i BH djeca ne jedu često, ipak je on za mnoge preskup
ma ja sam generalno za sto kasnije uvodjenje slatkisa u prehranu djeteta i u ogranicenim kolicinama. nakon godine cu davati pomalo, a sad mi ne pada napamet...
RE: Zašto bebe ne smiju jesti ono što kuhamo ... 22.8.2010 0:04:55
veeseelaa
IZVORNA PORUKA: veeseelaa
mislim da monte i BH djeca ne jedu često, ipak je on za mnoge preskup
ma ja sam generalno za sto kasnije uvodjenje slatkisa u prehranu djeteta i u ogranicenim kolicinama. nakon godine cu davati pomalo, a sad mi ne pada napamet...
i ja sam protiv slatkiša, u rijetke petke ih dajem malenoj
RE: Zašto bebe ne smiju jesti ono što kuhamo ... 22.8.2010 0:05:37
teacher75
oko montea sam se sama uvjerila da ima E740 cini mi se, karagenan, alga koja se pokazala stetnom za zdravlje a kod zivotinja cak uzrokovala i rak, kod ljudi nije potvrdjeno.
ja sam isto ovo bila negdje procitala i po meni je ovo nezdrava hrana, na znam sta sam ja to onda izmislila i zasto sam konfliktna osoba ako branim svoj stav...
RE: Zašto bebe ne smiju jesti ono što kuhamo ... 22.8.2010 0:07:20
bananica
kad se bilo koja od vas pobornica zdrave hrane nadje u situaciji da joj dijete nece jesti nista osim pudinga, cokolina, smokija, vocnih jogurtica, itd javite se da mi kazete da li mu/joj i to uskracujete
RE: Zašto bebe ne smiju jesti ono što kuhamo ... 22.8.2010 0:08:26
bebbe RR
Anushku i njeno misljenje silno cijenim, znam da puno zna, puno čita i informiše se na pravim mjestima, ali što se Montea tiče 1000% se slažem sa Višnjom! Pa, ljudi moji, 21 vijek je! Ako niko ne mari za djecu u BiH, zar zaista mislite da bi bkjelosvjetske guzonje pustile da im djecu truju?! Dokazano kancerogene tvari se povlače sa tržišta. Miniranje konkurencije!!!!!!
RE: Zašto bebe ne smiju jesti ono što kuhamo ... 22.8.2010 0:09:20
veeseelaa
IZVORNA PORUKA: bananica
kad se bilo koja od vas pobornica zdrave hrane nadje u situaciji da joj dijete nece jesti nista osim pudinga, cokolina, smokija, vocnih jogurtica, itd javite se da mi kazete da li mu/joj i to uskracujete
RE: Zašto bebe ne smiju jesti ono što kuhamo ... 22.8.2010 0:09:21
bebbe RR
oko montea sam se sama uvjerila da ima E740 cini mi se, karagenan, alga koja se pokazala stetnom za zdravlje a kod zivotinja cak uzrokovala i rak, kod ljudi nije potvrdjeno.
ja sam isto ovo bila negdje procitala i po meni je ovo nezdrava hrana, na znam sta sam ja to onda izmislila i zasto sam konfliktna osoba ako branim svoj stav...
Izvini. Pograšno sam procijenila. Mislila sam da si ti intelektualka koja mišljenje ne formira na osnovu nečega što je negdje pročitala i onda ga zove stavom.
RE: Zašto bebe ne smiju jesti ono što kuhamo ... 22.8.2010 0:10:16
bananica
jos da dodam da je i meni bilo lako hraniti je do 3.god, povrca i mesa je pojela vise nego ja u citavom zivotu, al problem nastaje tek kasnije.....kao i svi ostali hranjivi sastojci tako i slatko treba organizmu, u manjim kolicinama, al nikako bez
RE: Zašto bebe ne smiju jesti ono što kuhamo ... 22.8.2010 0:10:54
bebbe RR
IZVORNA PORUKA: bananica
Upravo sam to pisala, Bananice. Važno mi je da se moja porodica i ja hranimo zdravo, ali onih dana kada Ema nije htjela jesti ništa, ja sam joj rade volje dala monte.
RE: Zašto bebe ne smiju jesti ono što kuhamo ... 22.8.2010 0:10:55
Skvo RR
Radi se o Aditivu E407...Nije zabranjen u EU.
RE: Zašto bebe ne smiju jesti ono što kuhamo ... 22.8.2010 0:10:56
škorpija
oznaku da je kancerogeno može dobiti i stvar koju bi čovjek trebao jesti barem 100 godina pa da dobije rak (to mi je rekao jedan iskusni inspektor za hranu)
RE: Zašto bebe ne smiju jesti ono što kuhamo ... 22.8.2010 0:12:54
sporty mamaa
Ne znam, ja sam se u mnogo cemu vodila caspisom "Moja beba".... Stvarno imaju extra savjete... Jucer bas citam clanak o malim probiracima, koji je meni puuunoooooo pomogao..... Izmedu ostalog se kaze da djetetu treba ponuditi zdrav obrok i ne nastojiti mu u slucaju odbijanja to nadomjestiti smokijem ili grisinijem.... I svako malo mu nuditi taj isti obrok.... Oni kazu da se ne treba bojati da ce djete patiti ili izgladnjeti, nego jednostavno kad osjeti glad da ce bez problema pojesto obrok koji ste mu pripremili....Meni je to stvarno puno pomoglo, naravno nisam nikad izgladnjivala dijete, ali nakon sto bi dva puta odbila brokulu recimo, vjerujte da bi treci put pojela punu zdjelu
RE: Zašto bebe ne smiju jesti ono što kuhamo ... 22.8.2010 0:14:20
teacher75
Izvini. Pograšno sam procijenila. Mislila sam da si ti intelektualka koja mišljenje ne formira na osnovu nečega što je negdje pročitala i onda ga zove stavom.
pa naravno da cu formirati svoj stav o necemu na osnovu informacija koje dobijem odnosno procitam! svasta...
RE: Zašto bebe ne smiju jesti ono što kuhamo ... 22.8.2010 0:14:29
bananica
IZVORNA PORUKA: sporty mamaa
Ne znam, ja sam se u mnogo cemu vodila caspisom "Moja beba".... Stvarno imaju extra savjete... Jucer bas citam clanak o malim probiracima, koji je meni puuunoooooo pomogao..... Izmedu ostalog se kaze da djetetu treba ponuditi zdrav obrok i ne nastojiti mu u slucaju odbijanja to nadomjestiti smokijem ili grisinijem.... I svako malo mu nuditi taj isti obrok.... Oni kazu da se ne treba bojati da ce djete patiti ili izgladnjeti, nego jednostavno kad osjeti glad da ce bez problema pojesto obrok koji ste mu pripremili....Meni je to stvarno puno pomoglo, naravno nisam nikad izgladnjivala dijete, ali nakon sto bi dva puta odbila brokulu recimo, vjerujte da bi treci put pojela punu zdjelu
super pa je kod tebe upalilo , ali kako ni mi nismo iste tako ni nasa djeca nisu ista, ne pali ta fora kod svakoga