Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2010 22:40:42
salmy
IZVORNA PORUKA: lekica83
I mi smo danas probali puru ali je pojela par zalogaja i pocela negodovati, ja je stavim na siku i pojela je ona pofino i ja ponovo hajd reko da vidim hoce li sad malo pure kad ona spuca vise od pola tanjira .. eh ko bi znao sta ona misli u svojoj maloj glavici
Jesi pravila puru kao i obicno' ili za nju posebno
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2010 22:41:26
teacher75
IZVORNA PORUKA: salmy
Ma super Lanica velika i mi se vrtimo u krug.Danas buranija bila jeo je ali nije odusevljen! Sutra planiram da pravim puru,nismo jos probali vidjecemo reakciju! inace voce i keks su glavni jutarnji obroci!
a kod nas su stalni jutarnju obroci voce sa pahuljicama jednom davno sam joj bila napravila puru sa mladim sirom i nije nikako htjela, moracu opet probati...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2010 22:45:12
lekica83
Napravila sam samo s vodom, bez dodatka soli a nama inace dodam i ulje a njoj nisam a sad kad skontam trebala sam dodati makar par kapi maslinovog, i ja kasno palim . Znaci samo s vodom ali sam kasnije dodala malo kajmaka da joj ne bude suho i bljutavo.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2010 22:45:49
Lady26
Eeeee vidis mogla bih joj to probati, volim i ja puru a mm ni slucajno... A buraniju eto jos nisam joj davala, sirimo krug , grasak jesmo i super je proslo A inace i kad pojede svoj obrok ako mi nesto jedemo uvijek je mmm mmmm aaaa i jos pojede koji zalogaj, probali smo smokve, pojela 3, lubenicu, grozdje...Masallah da je ne ureknem...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2010 22:50:14
lekica83
IZVORNA PORUKA: Lady26
A inace i kad pojede svoj obrok ako mi nesto jedemo uvijek je mmm mmmm aaaa i jos pojede koji zalogaj
i kod nas je isti slucaj, nema sanse da mi jedemo a njoj nista da ne damo iako je 5 minuta prije ona jela, tako da sad obavezno kad pravimo sebi da jedemo i njoj se napravi nesto pa da jedemo skupa
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2010 22:52:54
teacher75
A inace i kad pojede svoj obrok ako mi nesto jedemo uvijek je mmm mmmm aaaa i jos pojede koji zalogaj
i kod nas je isti slucaj, nema sanse da mi jedemo a njoj nista da ne damo iako je 5 minuta prije ona jela, tako da sad obavezno kad pravimo sebi da jedemo i njoj se napravi nesto pa da jedemo skupa
mi ne mozemo nista tako jer jedemo sve nezdravu hranu a i lana nece skoro nista sto nije izblendano
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2010 22:55:30
salmy
Napravila sam samo s vodom, bez dodatka soli a nama inace dodam i ulje a njoj nisam a sad kad skontam trebala sam dodati makar par kapi maslinovog, i ja kasno palim . Znaci samo s vodom ali sam kasnije dodala malo kajmaka da joj ne bude suho i bljutavo.
Probacu sutra ja solim pomalo! garant je pura neslana bljaka
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2010 22:59:31
lekica83
Ni moja Lana do skora nije htjela nista sto nije izblendano i to jos je moralo biti rjedje npr ako izblendam kuhani krompir,mrkvu i tikvicu moram dodati i vode u kojoj se to kuhalo da ne bude puno gusto i tek onda ona to hoce pojesti. U zadnje vrijeme kako praktikujemo da jedemo zajedno, ona hoce sta god joj damo. Bas je fino pocela da zvace iako nema zuba ali fino desnima zvace i premece zalogajcice s jedne strane usta na drugu tako da joj dajem male komadice voca koje nije tvrdo kao npr banana, dinja, lubenica, grizdje itd. Cak sam joj davala i malo integralnog hljeba, tj sredine ali bez icega i ona to fino polako sazvace pa proguta. Mozda je gleda nas kako zvacemo pa i ona hoce pojma nemam ali drago mi je da napokon hoce zvakati.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2010 23:01:07
teacher75
Ni moja Lana do skora nije htjela nista sto nije izblendano i to jos je moralo biti rjedje npr ako izblendam kuhani krompir,mrkvu i tikvicu moram dodati i vode u kojoj se to kuhalo da ne bude puno gusto i tek onda ona to hoce pojesti. U zadnje vrijeme kako praktikujemo da jedemo zajedno, ona hoce sta god joj damo. Bas je fino pocela da zvace iako nema zuba ali fino desnima zvace i premece zalogajcice s jedne strane usta na drugu tako da joj dajem male komadice voca koje nije tvrdo kao npr banana, dinja, lubenica, grizdje itd. Cak sam joj davala i malo integralnog hljeba, tj sredine ali bez icega i ona to fino polako sazvace pa proguta. Mozda je gleda nas kako zvacemo pa i ona hoce pojma nemam ali drago mi je da napokon hoce zvakati.
i lana hoce bananu, a juce sam joj dala skroz sitna zrna grozdja i to je pojela. hljeb isto glodje-koricu hljeba i pojece pomalo kao i keks. ostalo nece ako nije izblendano (povrce, jabuka itd...)
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2010 23:01:57
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: teacher75
mi ne mozemo nista tako jer jedemo sve nezdravu hranu a i lana nece skoro nista sto nije izblendano
teacher ja evo već nekoliko puta nalijećem na tvoj post kako se ti i tovoj mm nezdravo hranite a lanu zdravo hraniš. mislim nije mi jasno...ako jedeš nezdravo kao prvo vjerujem da to igra ulogu u tvom opštem zdravlju...Ti lanu dojiš zar ne...i sve joj mlijekom daješ od sebe...i ona fino napreduje...zar nije malo nelogično da onda toliko nezdravo se hraniš.
A dalje i ono što je najbitnije... sada je zaista normalno da vi i lana jedete različito i da se posebno sprema... ali iduće godine u ovo doba lana će sjediti sa vama za stolom i željeti sve ono što jedete i vi...ja smatram da ako se zaista nezdravo hranite vrijeme je da za njeno dobro navike mjenjate...jer ako to ne uradite biće uzaludan sav tvoj trud zdrave ishrane koji si ti do sada učinila.
Vjeruj mi na riječ...dvije sam odgojila...sa dvije godine nećeš tako lako moći da joj daješ nešto drugo da jede što nije kod tebe na tanjiru...ovo je dobronamjeran savjet. Nemoj šta da zamjeriš...ali za djetetovo dobro morate mjenjati navike u ishrani.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2010 23:02:01
lekica83
Mozda da probas prvo dati bebi bez soli pa ako prihvati super a ako ne onda malo posolis pa probas onda. Samo prijedlog , ipak ti znas najbolje za svoju
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2010 23:03:40
Lady26
Teacher moras je poceti "uciti" na komadice...mislim da joj je vrijeme, i ja Lani blendam vecinu (nesto samo viljuskom izgnjecim) ali izmedju obroka jede sredinu hljeba sa namazom ili samu, keks, bananu odgrize sama komadic i zvace, lubenicu, smokvu... Nije da pametujem samo savjet sa najboljom namjerom
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2010 23:07:59
teacher75
Teacher moras je poceti "uciti" na komadice...mislim da joj je vrijeme, i ja Lani blendam vecinu (nesto samo viljuskom izgnjecim) ali izmedju obroka jede sredinu hljeba sa namazom ili samu, keks, bananu odgrize sama komadic i zvace, lubenicu, smokvu... Nije da pametujem samo savjet sa najboljom namjerom
znam draga, pokusala sam al nece ,vjeruj mi. izgnjecila joj viljuskom ,cak nije ni bilo velikih komadica, pojela samo 2 kasike i vristala je!!! kad sam joj to sve izblendala pojela punu zdjelicu sve se tjesim da ce htjeti jesti kad dobije zube, nema jos nijedan zub...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2010 23:09:08
lekica83
Teacher zaboravi napisati, bas neku noc smo mm i ja jeli kao piletinu i kao prilog kontinentalnu mjesavinu povrca od leda i tu ima mladog graska, onog u ljusci, neociscenog, ne znam kako se ono zove okolo u cemu grasak bude i to smo joj dali da jede, prepolovimo na pola i sve u mala usta ide i ona to zvace podugo ali se na kraju izbori i proguta i onda guguce trazi jos Dala sam joj malo i pilecih prsa, male komadice i to je jela. Tek sada kada sam napisala ovo sve skontala sam kako je ona ustvari dosta uznapredovala ovih dana po pitanju zvakanja
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2010 23:09:25
Hanady RR
selmy u pravu si neslano nama nije ukusno.... a ako si svom dječaku već počela soliti ja ti onda savjetujem da njemu daješ morsku sol ( ima u Dm oko 2Km čini mi se) isti učinak u ukusu ali bolji izbor u odnosu na unos nitrata.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2010 23:10:25
teacher75
hoce i ona bananu i keks, ali povrce ako nije dobro izblendano nece ni da okusi, neko malo tvrdje voce, kao npr. jabuka samo izbaci, pljune komadic. hljeb joj ne mogu mazati kad ne voli mladi sir ni jogurt pa pretpostavljam da nece voljeti ni pavlaku, a sta drugo da joj namazem?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2010 23:11:38
Hanady RR
znam draga, pokusala sam al nece ,vjeruj mi. izgnjecila joj viljuskom ,cak nije ni bilo velikih komadica, pojela samo 2 kasike i vristala je!!! kad sam joj to sve izblendala pojela punu zdjelicu sve se tjesim da ce htjeti jesti kad dobije zube, nema jos nijedan zub...
ja mislim da je njoj bolno jesti komadiće... lani je 10 mjeseci i vjerovatno se zubići damo dole spremaju za izlazak ubrzo i nju to boli mislim desno pa zato neće te komadiće sada... sigurna sam da će sa izlaskom 1 zuba sve to biti drugačije.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2010 23:13:46
teacher75
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
ja mislim da je njoj bolno jesti komadiće... lani je 10 mjeseci i vjerovatno se zubići damo dole spremaju za izlazak ubrzo i nju to boli mislim desno pa zato neće te komadiće sada... sigurna sam da će sa izlaskom 1 zuba sve to biti drugačije.
i ja se nadam da je to u pitanju, vidjecemo, pocne da se davi i odbija da jede, a ja ipak vise volim da mi pojede 250 grama izblendano (toliko u prosjeku pojede u jednoj porciji) nego 2 kasike u komadima...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2010 23:14:53
Lady26
Eh onda..ne znam...strpljenja i to je to...sto kaze Hanady mozda ce se sa izlaskom zubica sve promijeniti...Ja sam Lani dala 2-3 komadica piletine da proba (sitne kockice) i super proslo, pojela je prilicno i onda joj je jedan komadic zapeo u grlu i kako sam joj stavila prst u usta da ga izvadim tako je sve povratila...ali sam joj opet sutradan dala i proslo je ok...kad jede tako komadice ja sam pored nje, bukvalno buljim u nju i pratim je (ako je nesto novo u pitanju od hrane, nesto cvrsce), spremna da reagujem Namazi joj pastetu Salim se naravno...cmoka, idem spavati
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2010 23:21:37
lekica83
Teacher mozda da izrendas malo jabuke pa joj to das zajedno s komadicem hljeba, znam nije neka kombinacija koju bi mi jeli ali mozda joj poznati ukus jabuke potakne da krene zvakati, to bi joj bilo kao da si namazala s djemom od jabuke .. Ali najvjerovatnije je da je to do zubica tj da je desni bole od komadica, sigurno je uvrijede..A bananu vjerovatno jede jer je mekana pa je to mozda ne uvrijedi... Vec sam gore napisala, ko zna sta je u njihovim malim slatkim glavicama