Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 3.8.2010 10:43:40
teacher75
evo mene da malo pohvalim lanu kako mi fino jede niko ne vjeruje koliko moze pojesti, i ja se sama cudim, jer je sitne konstrukcije, ne znam gdje joj sve stane za dorucak, npr. pojede: 1 breskvu, 1 jabuku, skoro citavu bananu, 3 sljive i 3-4 kasike pahuljica 3 zita! sve joj to izmixam i pomijesam i bez problema pojede sve odjednom, puna zdjelica. do rucka pojede mozda 2 keksa plazma i doji, onda za rucak: pola tikvice, pola krompira, mrkvu i komadic teletine, ili npr: 100gr blitve, pola krompira, mrkvu i zumance (izmixano) isto puna zdjelica (oko 200 grama) pocela sam joj uvoditi i veceru- pojede pola hippove teglice za laku noc. po danu doji 3-4 puta a po noci otprilike 3 puta... mashallah
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 3.8.2010 10:50:57
de_de
Teacher pa to je odlicno. Ja imam osjecaj da Keno kako je veci sve manje jede cvrstu hranu, a sve vise doji. Kada smo tek pocinjali sa dohranom mogao je pojesti i po 100 gr kasice, a sad duplo manje. Al zato doji svaka 2 sata, a nekada i svakih 1.5.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 3.8.2010 10:55:12
teacher75
IZVORNA PORUKA: de_de
Teacher pa to je odlicno. Ja imam osjecaj da Keno kako je veci sve manje jede cvrstu hranu, a sve vise doji. Kada smo tek pocinjali sa dohranom mogao je pojesti i po 100 gr kasice, a sad duplo manje. Al zato doji svaka 2 sata, a nekada i svakih 1.5.
sve se to mijenja. i kod nas je bilo dojenje svaka 2-3 sata. prije par dana tek smo dosli na 3-4 puta dnevno,vise hodamo, zabavim je keksom ili se najede fino cvrste hrane pa ne misli na dojenje, al je navecer isto ko prije
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 3.8.2010 10:56:44
teacher75
a mozda keno manje jede sada zbog vrucine.imala je i lana tu fazu prije mjesec-dva kad su isto bile one velike vrucine, pojela bi smao par kasikica povrca jedva, sve sam bacala. a vidi je sad
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 3.8.2010 11:05:15
de_de
E moze biti, a i osunecen je prije 15 dana, pa se samo mazi i trazi moju blizinu. Ma on i dalje dobro napreduje, samo me strah da mu ne opadne zeljezo. Sad si me bas umirila
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 3.8.2010 15:29:03
mala86
cure jel se moze tikvica zamrznuti,kako i jel gubi svojstva?jer dobila sam domacu ima je dosta,pa bi htjela da je spremim?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 3.8.2010 16:14:52
teacher75
IZVORNA PORUKA: megi
za lanu pojede mnogo vise nego adna
samo da je ne ureknemo, ko zna kakva ce kasniej biti, i ja i mm smo pravo teski sa hranom, a bili smo nekidan sa laninim rodjacima, jedno ima 11 mjeseci a drugo 17 i nisu sebi mogli doci kad su vidjeli koliko je pojela, njihovi su sad u fazi kad nista nece, bas se sekiraju, nista im djeca ne jedu
< Poruku je uredio teacher75 -- 3.8.2010 16:15:03 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 4.8.2010 12:30:16
pocahontas
IZVORNA PORUKA: mala86
cure jel se moze tikvica zamrznuti,kako i jel gubi svojstva?jer dobila sam domacu ima je dosta,pa bi htjela da je spremim?
ja koliko znam samo se nikako ne smiju zamrzavati gljive i krompir (niti prenociti u frizideru)...ostalo sve moze valjda onda
teacher, bravo za Lanu, i meni se čude isto koliko Raffi pojede 6 obroka po cca 200gr (ili ti ga puna šolja od 2dl)....ali ista stvar, mrva je mrvicaa bas kao i Lana...valjfa sve potroši jer ne staje bukvalno pa to tako tumačim iako se ja svim silama trudim da ga udebljam ali mi ne ide nikako pa polako odustajem .... nego, mozda je razlog i to sto recimo hrana koju oni jedu nije uopste kaloricna jer im pazimo na masnoce, ugljikohidrate isl. jer sta on ima od jabuke ili breskve ili povrća kada je to dijetalna hrana, a on potroši od hodanja pa haman jedan čitav hljeb a ne pojede toliko hljeba naravno tokom dana..mozda dvije kriske plafon....tako da, dok god ne jedu pečenje neće ni biti debeli....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 4.8.2010 22:55:30
myb@by
IZVORNA PORUKA: nerkica
konacno smo se izborili sa prolivom sad me interesuje kad mozemo preci na normalnu ishranu i sta da joj prvo pocnem davati
Stvarno ne am sta bi ti savjetovala. Ja bi mozda bebi napravila neku supicu sa povrcem i mesnom vodom, ili skuhala krompir i mrkvicu. Malo bi me bilo strah voca dok se to sve fino ne sredi. Nadam se da sam ti malo pomogla
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 5.8.2010 8:50:11
lekica83
IZVORNA PORUKA: nerkica
konacno smo se izborili sa prolivom sad me interesuje kad mozemo preci na normalnu ishranu i sta da joj prvo pocnem davati
I kod nas je bio isti problem i ja sam kuhala supicu od piletina i onda u tu vodu dodala mrkvicu i krompir ili rizu i onda blendala koristeci tu vodu tj supu i jos malo bijelog mesa od piletine..
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 5.8.2010 8:57:37
tinchita
Nerkice, možda da pokušaš kao napraviti povrtnu kašicu, kao što kaže myb@by, krompir , mrkva i možda riža. Imaš i one rižine pahuljice od Hipp-a, super su možeš ih kombinirati i s voćem i povrćem! Ja bih još malo pričekačla s mesnim juhicama...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.8.2010 17:09:14
Lady26
Mi sve jedemo osim mlijeka...tj flasice, to popije samo ujutro oko 7 i vise nijednom, hoce samo kasikom cvrstu hranu...hB fino rucka, ali nemam ideja sta da joj dajem, jede svaka 3-4h ujutro flasica (jedva 100ml) oko 10 dorucak : cokolino/keksolino/grizolino onda rucak poslije miksano voce sa zitaricama ili grizom vecera baby keks (hipp) ili keksolino imamo 1000000 obroka
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.8.2010 17:16:32
teacher75
IZVORNA PORUKA: Lady26
Mi sve jedemo osim mlijeka...tj flasice, to popije samo ujutro oko 7 i vise nijednom, hoce samo kasikom cvrstu hranu...hB fino rucka, ali nemam ideja sta da joj dajem, jede svaka 3-4h ujutro flasica (jedva 100ml) oko 10 dorucak : cokolino/keksolino/grizolino onda rucak poslije miksano voce sa zitaricama ili grizom vecera baby keks (hipp) ili keksolino imamo 1000000 obroka
ako ne unosi dovoljno mlijeka, probaj sa mljecnim proizvodima: jogurt, mladi sir, ABC namaz. kod nas je skroz drugaciji raspored kad uporedim s tvojim. dorucak: voce sa zitaricama, popodne-rucak: povrce sa ili bez mesa ili sa zumancem, prosom, rizom i veceru smo tek uveli-hippove kasice za laku noc, a pocecu joj i praviti nesto slicno za veceru. tokom dana doji 3-4 puta a tokom noci otprilike jos 3 puta. izmedju obroka jos ponekad pojede keks ili neku vocku...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.8.2010 17:23:42
Lady26
Ma meni je nesto glupo dati joj voce za dorucak....zato ga dajem poslije spavanja tj oko 5-6 A ovo sto nece flasicu je "novo" tek od prije 2 dana, samo bi kasikom jela, sto mi je drago jer hoce hB sve sto joj ponudim da pojede, masallah da ne ureknem. Pa mlijeko unosi kad joj pravim dorucak i veceru (nekad sa AD pravim a nekad sa pravim mlijekom) i to sto 1-2 popije flasicu. Upravo razmisljam da joj uvedem nocni obrok prije nego ja krenem spavati, a nismo ga imali mjesecima....prespava od 21-7
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.8.2010 17:27:59
lekica83
lady i mi imamo isti "problem" Lana stalno jede plus doji 5-6 puta dnevno, i cini mi se da svaki dan jede jedno te isto jer dorucak je rizolino, rucak povrce sa ili bez mesa s tim da ona jede samo par vrsta povrca pa joj to zajedno i mixam a predvece jede voce i to pojede citavu bananu, breskvu i jabuku izmiksanu , a ima 7 mjeseci i nesto vise od 7 kg, ziva cigra pa se nista ne prima a jela bi non-stop.. Nemam ideje sta da joj vise pravim kad po ovim tablicama ispade da nista skoro ne smije ...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.8.2010 17:28:19
teacher75
Ma meni je nesto glupo dati joj voce za dorucak....zato ga dajem poslije spavanja tj oko 5-6 A ovo sto nece flasicu je "novo" tek od prije 2 dana, samo bi kasikom jela, sto mi je drago jer hoce hB sve sto joj ponudim da pojede, masallah da ne ureknem. Pa mlijeko unosi kad joj pravim dorucak i veceru (nekad sa AD pravim a nekad sa pravim mlijekom) i to sto 1-2 popije flasicu. Upravo razmisljam da joj uvedem nocni obrok prije nego ja krenem spavati, a nismo ga imali mjesecima....prespava od 21-7
ok onda sto se tice mlijeka ali voce uopce nije preporucljivo davati pred spavanje jer je tesko za zeludac. do sad sam svugdje citala da voce ide ujutro.... i lana sve, hvala bogu jede osim mladog sira i jogurta, al ih ja ubacim u vocni obrok, pa fino sve pojede mi ne jedemo toliko cesto ali ima bas obimne obroke, pojede oko 250ml odjednom. mashallah! evo jutros za dorucak pojela: 1 jabuku, 1 breskvu, 1 bananu i 3 kasike "3 zita "(pahuljica) sve izmjesano! ja ne bih mogla toliko pojesti!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.8.2010 17:31:10
teacher75
mozda bi i ova moja htjela stalno jesti, al ja joj ne nudim stalno. nemam vremena ni da joj stalno nesto pravim, jer setamo 2 puta dnevno po 2 sata a i spava 2 puta dnevno po sat i po -dva. u medjuvremenu ima ta 3 obroka, doji i mislim da joj je sasvim dovoljno. ne bih voljela da joj se rasiri previse zeludac pa da poslije ima problema sa kilazom...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.8.2010 17:34:55
Lady26
Pa vidi, s obzirom da lana spava oko 21-21,30 ne dodje joj voce pred spavanje, jer ima poslije jos jedna obrok, a nikad nisam primjetila da joj nesto skodi inace ne bih joj davala. Lekica, ma Lane su Eh eto mi imamo tu fazu ne pijenja flasice...ali dobro samo nek ruckamo Danas je pojela punu zdjelu grasak+mrkva+teletina+krompir, prestala sam da "brojim" koliko pojede a mjerila sam prije, sad otprilike po njoj vidim koliko joj je dosta i ako je drzi po 3-4h znaci da joj je dovoljno... Teacher masallah, Lana fino rucka, samo tako A uvijek, uvijek izmedju obroka nesto zvace, ja sta god uzmem da jedem mmm mmm mmm i mora probati hihihi...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.8.2010 17:38:11
lekica83
nas problem je sto ona skroz malo spava, nekad tri puta utoku dana ali po 15-20 minuta a nekad odspava i sat i po ali nikako da se to ustali, svaki dan je drugacije iako ja pokusavam da joj uvedem rutinu ne ide bas, pa mozda zbog toga sto je budna i dosta ziva ja stalno mislim da je gladna i kad god joj nudim ona hoce a eto gledam naspram kilaze kada bi joj manje davala pa bila bi prava mrvica. I mi setamo doduse jednom dnevno ali po odprilike 2 i po sata kada je lijepo vrijeme i tada i odspava fino a kada smo kuci onda je borba
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.8.2010 17:40:57
teacher75
Pa vidi, s obzirom da lana spava oko 21-21,30 ne dodje joj voce pred spavanje, jer ima poslije jos jedna obrok, a nikad nisam primjetila da joj nesto skodi inace ne bih joj davala. Lekica, ma Lane su Eh eto mi imamo tu fazu ne pijenja flasice...ali dobro samo nek ruckamo Danas je pojela punu zdjelu grasak+mrkva+teletina+krompir, prestala sam da "brojim" koliko pojede a mjerila sam prije, sad otprilike po njoj vidim koliko joj je dosta i ako je drzi po 3-4h znaci da joj je dovoljno... Teacher masallah, Lana fino rucka, samo tako A uvijek, uvijek izmedju obroka nesto zvace, ja sta god uzmem da jedem mmm mmm mmm i mora probati hihihi...
kod nas ovo ne bi islo, jer ja izmedju obroka jedem samo nezdrave stvari, sto lana nikako ne bi jos smjela ni probati (sladoled macho ili king, komad pizze, forneti, cokoladu, pijem coca colu), tako da me za sad moze samo gledati kako jedem a onda ok sto se tice voca, ako ne ide rano na spavanje. moja lana vec oko 8-pola 9 u krevetu, rijetko zaspi iza 9, tako da joj veceru dam oko 7 (hipp kasica za laku noc). lino proizvode joj uopce ne dajem jer joj jos nisam uvela nikakvo drugo mlijeko, a i ne vidim neke koristi od njih...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.8.2010 17:43:04
teacher75
IZVORNA PORUKA: lekica83
nas problem je sto ona skroz malo spava, nekad tri puta utoku dana ali po 15-20 minuta a nekad odspava i sat i po ali nikako da se to ustali, svaki dan je drugacije iako ja pokusavam da joj uvedem rutinu ne ide bas, pa mozda zbog toga sto je budna i dosta ziva ja stalno mislim da je gladna i kad god joj nudim ona hoce a eto gledam naspram kilaze kada bi joj manje davala pa bila bi prava mrvica. I mi setamo doduse jednom dnevno ali po odprilike 2 i po sata kada je lijepo vrijeme i tada i odspava fino a kada smo kuci onda je borba
ma sta se zalis na kilazu- moja lana ce uskoro imati 10 mjeseci a ima samo oko 8kg. a kad vidim koliko pojede ne znam gdje joj to stane valjda stvar genetike (kod nas uglavnom svi mrsavi) a i bebe sto doje su puno sitnije