Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Anidae i ja mislim da su platnene pelene najbolje,nazalost mi ih nismo koristili iz nekih tehnickih razloga Prvenstveno iz zdravstevnih razloga su bole,a o cijeni da i ne govorimo.Samim tim sto ostaju i za drugu bebu.
Mya ove baby star pelene mi koristimo i stvarno su super,ne propustaju i pravo su povoljne.Međutim jedina mana je sto su se tek pojavile na trzistu i ja sam ih samo nasla u Hose komercu u Sarajevu.Jedino da ti ih neko ovdje uzme pa posalje
ja sad kupila Adinu mega pakovanje lumpi 4 i vec su mu male i kupim 5 taman mu ostalo mi je jos pola velikog pakovanja 4 pa moram potrosit i onda prelazim za stalno na 5..guza velika narasla
I ja ću ubrzo ako Bog da donijeti na svijet bebicu, i uveliko već razmišljam o tome da koristimo platnene pelene, kada je mogla moja mama iako je bila zaposlena zašto ne bih i ja, još kada znam da su i zdravije to mi je sasvim dovoljno. Naravno, uvijek ću imati pri ruci jednokratnu pelenu u slučaju putovanja ili odlaska u grad ili sl. Tješim se time da ću ionako prve dane visiti u kući boriti se s dojenjem pa zašto ne onda i uključiti mašinu :))) Podržavam sve one, mada ih do sada uglavnom nisam sretala koje se odluče na dobre stare-nove platnene pelene
Kako me raduje da razmisljate i o platnenim pelenama Pohvalno je cak i razmisljati a kamoli koristiti. Mali osvrt za i protiv platnenih nakon mog sada 2,5god iskustva koristenja i pravljenja tzv modernih pelena
ZA - zdravije su sigurno od jednokratnih = kod djevojcica su ceste upale prouzrokovanje esherihijom coli a kod djecaka se pregrijavaju testisi - finansijski su isplativije dugorocno (iako se cini mnogo izdvojiti 200KM za 10Kom sa zastitnim gacicama - ali trebaju vam takva 2,5paketa za cijelo pelenastvo) - dijete u njima ima isti osjecaj suhoce kao u jednokratnim ali kasnije je ipak svjesnije svojih fizioloskih potreba nego djeca u jednokratnim -bebina kaka ide u wc solju sto je prihvatljivije od otpada na smetljiste u jednokratnim - ne bacate nista i ne stvarate ogromne kolicine smeca - prakticne su i ne peglaju se a povremeno je dobro otkuhati ih
PROTIV -vise je fizickog posla (pranje i susenje svaki 2-3dan) -ako nemate prostora za susenje ili susilicu -kad krenete na put bolje nosite jednokratne (moja mala se osipala od jednokratnih pa sam morala nosati pp sa sobom)
ZA I PROTIV -osip u platnenim je jednako moguc kao u jednokratnim, kod nekih beba se javlja i osjetljivost na deterdzent, a neke bebe se izljece od osipa u jednokratnim u pp
Meni licno nije bio problem prati pelene jer za svoju curu skinula bih zvijezde sa neba a kamoli odradila ovako mali posao. I sad kada bih rodila jos jedan mali paketic nebih se sigurno dvoumila oko pelena, platnene pelene su
Pa, nije valjda je je curetak toliko dugo nosila pelene, ovo te pitam jer sva djeca koja su bila na platnenim, ameđu njima i ja, do godine dana su se riješila pelene, ali skroz. Vjeruje da su za to zaslužne pele platnene, jer beba u ovim modernim nema baš taj osjećaj mokrine, kao kod platnene.
Pa, nije valjda je je curetak toliko dugo nosila pelene, ovo te pitam jer sva djeca koja su bila na platnenim, ameđu njima i ja, do godine dana su se riješila pelene, ali skroz. Vjeruje da su za to zaslužne pele platnene, jer beba u ovim modernim nema baš taj osjećaj mokrine, kao kod platnene.
Ja imam iskustva sa pp i sa drugim bebama nakon Hene a da nisu moje bebe Hena se pocela odvikavati sa 18mj i skinuli smo sve totalno sa 19mj. To je po meni odlicno i prva je od beba koje su koristile pp a njeni su vrsnjaci.
Daj mi molim te navedi koja se to beba odvikla od pelena sa godinu dana jer ja stvarno mislim da je to nemoguce
Iskreno ne vjerujem da beba od godinu dana moze samostalno kontrolisati svoje fizioloske potrebe. To su bile vise istrenirane mame a ne bebe I jedan mali tip - prije su koristili klasicne tetra pelene u kombinaciji sa zastitnim tzv "melni" gacicama koje su obicne plasticne gace --- sto ustvari i nije bilo dobro jer u plastici koza ne dise pa tako su bebe imale isti efekat kao u jednokratnim.... Novi materijali od kojih se prave zastitne gacice za savremene platnene pelene su prihvatljiviji jer su zrakopropusni a vodonepropusni pa koza moze da dise
mamina cura, ja preko tetri stavljam nepromocivu svedsku pelenu (ne znam koliko je to slicno melini gacama) i ogromna je razlika u odnosu na jednokratne. Prvo, dok smo koristili jednokratne uvijek mi je pelena bila nekako topla kad je skinem. Odkako mu stavljam tetre to se nikad nije desavalo. Drugo, kad se ukaki ili upiski, bebac puno ljepse mirise, jednostavno nema onog ruznog smeka koji daje vjestacki materijal.
I da napomenem da mi ne koristimo nikakve kreme za guzu jer jednostavno nema potrebe - guza ko jabuka, da je gricnez.
I treba praviti razliku izmedju tetra pelena u koje su nas umatali i platnenih koje recimo pravi mamina cura. Ove moderne platnene su dosta lakse za odrzavanje jer se ne moraju peglati (mada ja i tetre ne peglam ako nemam vremena), kod mene se i brzo suse jer ima dosta vjetra i sunca na mom balkonu. Cak ih i otkuhavam pri svakom pranju, a izgledaju kao nove iako ih koristim vec pola godine. Jedino sto su za moj dzep skupe da bih potpuno presla na njih. Osim toga, bebaca nekako najvise volim vidjeti umotanog u bijele tetre, k''o paketic , bas uzivam u tom prematanju svaki put. I odgovorno tvrdim, jer koristila sam i jedne i druge i trece, da ni moderne ni klasicne platnene pelene ne uzimaju nista vise vremena mami od jednokratnih.
< Poruku je uredio malena sharena -- 27.5.2010 10:01:20 >
Sorry, evo vidjeh pa da sebi i odgovorim, znači u paketu dođe 10 kom, a ukoliko su nam potrebna 2,5 paketa to je oko 25 pelena i to dođe oko 500 KM, ako sam dobro izračunala???
Napisala je gore mamina cura, znaci, ako sam dobro shvatila 10 platnenih pelena sa zastitnim gacicama kosta 200 km. Meni je to bilo skupo s obzirom da treba oko 25 pelena ukupno. Zato platnenih imam samo nekoliko i kombinujem sa tetrama.
Sorry, evo vidjeh pa da sebi i odgovorim, znači u paketu dođe 10 kom, a ukoliko su nam potrebna 2,5 paketa to je oko 25 pelena i to dođe oko 500 KM, ako sam dobro izračunala???
Svatko zna koliko mu je dubok dzep i to naravno postujem. Rijetko ko ima novaca kupiti odmah 25kom pelena, samo u hr. Obicno se uzimaju po 5-10kom pa se mjesecno ili godisnje dopunjuju. Ni tetrama nista ne fali naravno, bitno je da su pamucne A rijetki su oni koji priznaju koliko su ustvari potrosili na kupovinu jednokratnih pelena. Recimo da trosite u prosjeku 50KM za mjesec dana za jednokratne to je 1200KM za dvije godine Na zalost, zivimo u takvom vremenu, da je finansijska "racunica" na prvom mjestu. Ja bih voljela da vlada razum i da je bebino zdravlje na prvom mjestu.
Na zalost, zivimo u takvom vremenu, da je finansijska "racunica" na prvom mjestu. Ja bih voljela da vlada razum i da je bebino zdravlje na prvom mjestu.
Ima i toga, ali i mame grijese jer misle da ce im odrzavanje platnenih pelena oduzeti mnogo vremena. A nece, evo znam po sebi. Ovo se pogotovo odnosi na savremene platnene jer njih samo malo properes (ja to radim samo ako se beba ukakila), ubacis u ves masinu, pa u susilicu ili na balkon i to je sva filozofija. Zato su one prakticnije od tetri. Svako ko ima dovoljno novaca, ne vidim razloga da se ne opredijeli za platnene. Doduse znam mamu koja je podstanar, samo joj muz radi, pa je opet malo po malo kupovala platnene. Sve zavisi koliko su zene informisane i sta im je prioritet.
ej drage moje nadam se da cete mi pomo9ci oko kupovine pelena...jedna buduca mama koja nikad nije imala iskustva s pelenama
da li da uzmeme babylove ili pampers ili neke trece? po cijeni pampers newborn dodje 44kom i kostaju oko 15KM dok babylove dodje 28kom i kostaju 10KM...nije u pitanju samo cijena vec i koliko mi kom odnosno paketa tih newborn treba za pocetak???
ja sam newborn pampersov uzimala 2-3 puta na pocetku!to sve ovisi o tome kolika ce bebica biti,ali brzo oni to prerastu,brzo predju na 2
Mi od pocetka koristimo pampers, uzela jednom violetu i rekla NIKAD VISE! stvarno su grube i bas sam nezadovoljna... sad sam uzela u dm-u da probam babylove cine mi se skroz dobre... al problem je ko d svakih sto E. kad god spava na strani prodje mu najcesce, ne uvijek... jel se i kod vas to desava? do sad sam uzimala sleep and play pampers...
sad sam iscitala ostale postove u mene sve kontra, prvo postavim pitanje, pa onda procitam da se godinama pise na tu temu uglavnom vidim da vecina dijeli taj isti problem... sad za sad sam uzela da probam babylove pa cu vidjeti dalje... isprobavat cemo