Hanady RR
|
prenos postova IZVORNA PORUKA: Nemirna Ovako, pošto sam ja alergična na offtopic, tj miješanje tema, otvoriti ću novu jer mi ova tema ne ide tamo u "Koja kolica su dobra.." Dakle... ovih dana surfam danonoćno i tražim nosiljku u kojoj ću iznijeti bebu iz porodilišta a da ujedno može biti i autosjedalica. Do sad sam našla jedino ovu koja mi je san snova Znači, košara je ali ima četiri položaja Čini mi se super dobra. Bebara u njoj može i pajkiti. Znam da su i one od 0+ namijenjene za novorođenčad ali ja ne želim da mi beba u njoj izgleda ovako Hoću ovu pozu Ja slikovnicu pravu napravih... E da, i ova mi se čini dosta zgodna za tek rođenu bebu. Sad molim sve tete da mi jave ako su gdje vidjele da ima kupit ovakvo nešto. Znam da ima s kolicima 3u1, 4u1 ali ja bih odvojeno jer sve ostalo već imam. IZVORNA PORUKA: hanabanana Ako ti treba autosjedalica najbitnije je da ima žutu oznaku za sigurnost, čime dokazuje da je u skladu sa propisima EU o sigurnosti. Autosjedalica služi za ono što sama riječ govori - transport djeteta u autu. Za ostalo ne služi. IZVORNA PORUKA: Nemirna Pa ne mislim sad da će mi noćima spavati u njoj, samo mi se ne kupuje i ona standardna spuzvana i ova jer, već rekoh, onu do 18 kg već imam... i ona je za novorođenče ali jednostavno nije to to. Moj maleni se baš rodio krupan i dugačak ali sjedalicu nisam koristila do njegova 3-4 mjeseca jer mu nije pasala! Hoću da je ravna i to je sve. Kad pođemo na vakcinu (gdje se na red čeka po dva sata) i na dužu vožnju da ne moram misliti da li je kičma opterećena. Hvala na info o sigurnosti no moje pitanje je bilo da li je neko vidio kod nas nešto slično. IZVORNA PORUKA: Cvrle Pa koja ti je marka ove AS sto it je na slici? IZVORNA PORUKA: Nemirna Ova gore sa 4 položaja je Jane (Matrix) ali marka nije toliko bitna. Samo mogućnost da se dovoljno izravna. Ova plava je Bellelli (Grillo) Nemam sad baš toliko vremena za hodanje pa rekoh možda je ko od vas tamo što "šnjuvate" po sarajevskim izlozima vidio nešto slično :D IZVORNA PORUKA: Nadi Jane marku imas u USA pa jedino da ti neko posalje u Evropu pa onda u BiH. Moja prijateljica tako uradila ima i kolica. IZVORNA PORUKA: Nemirna Ima u Hrvatskoj... evo link gdje sam gledala sve ovo http://www.adax.hr Vjerovatno nije problem doći do toga ali eto. Radije bih da lično pogledam prije nego kupim pa mi ovdašnje lokacije više odgovaraju IZVORNA PORUKA: BebaEna Slazem se sa hanabananom..... Dakle, stolica sluzi za transport djeteta u autu i ne smije biti u sjedalici duze od dva sata. Najvaznije je da ima atest i certifikat EU za sigurnost, da godina proizvodnje nije vise od 5 godina (ustvari od dana proizvodnje rok je 5 godina autosjedalici i ne preporucuje se za dalje koristenje jer ne garantuju sigurnost), da se lako moze postaviti u automobil a i da se moze dobro pricvrstiti i to je najvaznije.... Malo sam u tvom odgovoru na hanabananin odgovor naslutila sarkazma (ispravi me ako grijesim), ali zena ti je rekla skroz ispravnu stvar a i dobronamjernu. Primjer koji navodis sa vakcinom je malo prenapuhan... Moja ima 2 god i 3 mj i bilo je vakcina i vakcina i nikada nisam cekala po dva sata, i da, i ja sam svoje dijete donosila u autosjedalici u ambulantu ali da sam morala cekati dva sata na vakcinu izvadila bih je iz autosjedalice i drzala u rukama. Autosjedalica je samo za transport i ne sluzi da dijete provodi vrijeme u njoj, a napravljene su (barem ove kvalitetnije) upravo onako kako odgovara kicmi djeteta. Ne znam o kojoj sjedalici do 18 kg pricas, ja sam koristila korpu od 0-13 kg, nakon toga stolicu 9-18 kg ( i jos je u njoj). IZVORNA PORUKA: laracroft Slazem se sa gore navedenim i nije mi jasno gdje su slikana ta djecica u onakvim pozama???I moj sin je koristio AS od 0-13 kg i nije uopce izgledao onako.Uz duzno postovanje,ali meni je ta naveta bacanje para,jer ja svoju nisam koristila,a bila je mnogo skupa. IZVORNA PORUKA: Cvrle Apsolutno sve o autosjedalicama: http://autosjedalice.info/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=38 IZVORNA PORUKA: Nemirna Ma čujte, nema nikakvog sarkazma. Sve pet, samo, postavila sam temu da pitam je li neko vidio ovdje kod nas onakve ravne autosjedalice. A dobila savjete o sigurnosti... Upoznata sam sa svim time i zato sam rekla hvala na info ali zanima me druga stvar. Nema sarkazma. Laro, one slike sam nasla na zvanicnoj stranici peg perega i moj sin je u onakvom tipu sjedalice izgledao identicno. Jos je bio dug jako ali nikako mu nije odgovarala.. sav bi se nekako "skuvljao" u njoj. Bacanje ili ne bacanje para je stvar za sebe.... Imam svoje razloge zasto trazim ovakvu sjedalicu i mislim da ni u jednom svom postu gore nisam nekog uvrijedila. Samo sam trazila info. A ako ipak jesam, molim za oprost. IZVORNA PORUKA: jupajdi Mi smo Emina stavili tek od 5 mjeseca u auto sjedalicu ovakvu, samo je imala uložak za bebe. U njoj je bio sve do neki dan kada smo mu kupili samo Kikovu sjedalicu bez naslona u kojoj mogu sjediti djeca do 3' kg. Smatram da je za bebu, a i dijete najsigurnije u stolici nego po rukama. IZVORNA PORUKA: nikka Mišljenja sam da dijete od izlaska iz bolnice do 5 godina nesmije da se vozi bez autosjedalice i moje neće sigurno. Najbitnije je da je AS sigurna i udobna za dijete,barem u današnje vrijeme ih ima za sve uzraste raznih modela i raznih cijena tako da nema opravdanja kad se nešto nedajbože desi djetetu a što bi moglo vrlo jednostavno da se spriječi, zato postoje ovakvi forumi da majke i buduće majke razmijene mišljenja i pitaju za pomoć što je i meni puno puta pomoglo. IZVORNA PORUKA: Shee meni je ovo za auto sjedalice velika tema, jer je to stvar sa vrha liste koju treba da nabavim. Posto smo muz i ja cesto u autu, fakticki svaki dan, treba mi dobra, komotna itd. I dobro ce mi doci svaki prijedlog. A ono sto mi nije jasno nikako je: Moram li kupovati dvije, ispocetka malu, poslije dr. ili je moguce naci jednu koja ce mi sluziti i poslije? IZVORNA PORUKA: laracroft Ja savjetujem da se za pocetak kupi ona sjedalica do 13 kg u kojoj se beba vozi okrenuta suprotno smijeru voznje,a tek poslije da se kupi ona od 9-18 kg,pa onda one do 3' kg....Nekako sam nepovjerljiva u ove sjedalice 0-18kg.Mislim da to nije bacanje para i ne znam kako bih otisla negdje bez AS.Drzati dijete u rukama tokom voznje izuzetno umara,a da ne govorim da je sigurnost bebe ugrozena.Nema te majke koja je u stanju sacuvati svoju bebu od ispadanja cak i pri onom blazem sudaru,a pri brzini od nekih 25km/h. IZVORNA PORUKA: idana_85 Vidjeh maloprije u promotivnom letku u Robotu ima autosjedalica,nosiljka za 100KM. Ne razumijem se bas puno u to,al djeluje mi simpa. IZVORNA PORUKA: Arijana2 Drage mame ,ne znam da li ste imale slicnu situaciju ,ja koristim auto sjedalicu koju smo dobili uz kolica chicco ,sjedalica je od 0 do ?kg uglavnom ,moja beba sad ima tri mjeseca 'kg i 100g i kad mu obucem jaknicu da idemo van jedva ga "uglavim" u sjedalicu,ne moze se mrdati sta mislite da li mogu preci na vecu autosjedalicu jer je ipak mala beba IZVORNA PORUKA: Visnja RR NE ... jer vece AS su za bebe koje uveliko sjede... savjet kad uneses bebu u auto raskomoti je tj. skini jaknicu... inace mnogo o AS ima na pdf BEBE - Oprema za bebe ... IZVORNA PORUKA: Nellica Nemirna , sjedalicu o kojoj ti pričaš gledala sam u adax centru u Splitu, ali razmisli prije kupnje ja sam gledala u paru kolica, sjedalicu i košaru i ta košara Matrix je teška izmedju '-8 kg, tako da kada dodaš još težinu bebe, razmisli možeš li to nositi ... LP IZVORNA PORUKA: sahara Arijana, ima li umetak za male bebe u AS, ako ima, vjerovatno je vrijeme da ga sklonis, kod nas je bilo obavezno s tim umetkom do ' kg, pozdrav IZVORNA PORUKA: abh Interesuje me da li drzite autosjedalice non stop u autu ili ih vadite iz auta svaki put. Meni se nesto ne vade iz auta svaki put, a opet ne znam bojim se da je ne ukradu. IZVORNA PORUKA: Skvo RR Nikada ne vadim! Istina imam jednu pa je uvijek noham iz auta u auto, ali da je nosam kuci, nikada! IZVORNA PORUKA: Skvo RR IZVORNA PORUKA: Arijana2 Drage mame ,ne znam da li ste imale slicnu situaciju ,ja koristim auto sjedalicu koju smo dobili uz kolica chicco ,sjedalica je od 0 do ?kg uglavnom ,moja beba sad ima tri mjeseca 'kg i 100g i kad mu obucem jaknicu da idemo van jedva ga "uglavim" u sjedalicu,ne moze se mrdati sta mislite da li mogu preci na vecu autosjedalicu jer je ipak mala beba Ista stvar je i nama bila sa chicco sjedalicom koju smo dobili uz chicco trokolicu! Beba mi nije mogla stati u nju, ali nikako! Nije pomagalo ni kada joj skinem jaknicu, ako je i nekako uvalim, revala je sve vrijeme! Mi smo presli u vecu sjedalicu, jer je bila opcija ili da je drzim u rukama ili da kupimo vecu! Druga varijanta je bila sigurnija ! IZVORNA PORUKA: triplemama Ja se izvinjavam što prije ne vidjeh temu. Nermina ova AS je dobila loše ocjene na testovima ADAC-a http://djeca.org/site//index.php?option=com_sobi2&sobi2Task=sobi2Details&catid=0&sobi2Id=''&Itemid=5' imaš npr ovu koja je ravna nosiljka a dobila je super ocjene http://djeca.org/site//index.php?option=com_sobi2&sobi2Task=sobi2Details&catid=0&sobi2Id=138&Itemid=5' Vjeruj mi da ako dijete fino namjestiš nije mu neudobno u AS i nisu te firme same napravile AS nego su ih konstruisali sa pedijatrima i ortopedima. U Americi se samo na recept može kupiti ravna AS za dijete koje ima nekih poteškoća. S tim da su uvijek najsigurnije AS koje se voze suprotno od smijera vožnje a da ti dijete ne bi "propalo" u nju možeš ovako postaviti pelenu ili peškirić važno ja da je guza odmah u pregibu AS a za glavu i ne prebrzo prelaziti u veću AS jer dijete svojom fizionomijom nije spremno za to Moj E. se vozio do 21 mj. u AS 0-13 kg grupa 0+ IZVORNA PORUKA: polimicka Ljudi, zna li neko ima li se negdje kupiti posebno ulozak za AS za male bebe (onaj jastucic)?? Dobila sam koristenu Chicco autosjedalicu, ali nema tog uloska jer se kazu poderao, izlizao, sta li vec... Ako ne nadjem to, je li rjesenje ovako sa nekim peskiricima popuniti luft oko bebine glave ili nesto tako, mozda oni jastucici sto se koriste za putovanje u obliku slova U??? Hvala unaprijed na pomoci!! IZVORNA PORUKA: idana_85 Nama su ukrali autosjedalicu pa ako neko prodaje molim vas neka mi javi ili ako je neko vidio negdje da ima povoljno,neko snizenje...hvala vam puno IZVORNA PORUKA: sahara Meni treba info o AS peg perego, ova nova 2009., zna li iko ista o sigurnosti istih , ona mi je super jer se moze vezati pojasevima a poslije se kupi isofix baza i moze i tako, jer pravo rijetko moze oboje da se iskombinuje kod ostalih IZVORNA PORUKA: sahara Ovo je ta AS IZVORNA PORUKA: Miau Moze li mi netko objasniti kako ide to s bazom??? U jednom mi je ducanu (gdje uz AS ide i baza) prodavacica rekla da se bez baze ne moze ni sjedalica montirati, i ako kupim AS bez baze opet posebno moram kupiti bazu koja i nije tako jeftina. Aa u drugom (peg peregovom) se smijala na to i rekla da naravno da se moze montirati bez baze. Samo se veze pojasom i to je to, a baza se moze i ne mora kupiti, po zelji. Šta je tu istina IZVORNA PORUKA: Ilhana RR kad koristis bazu, baza ti je uvijek u autu i jednim potezom stavljas i vadis korpu dok ako nemas bazu moras se uvijek bakcati sa kajisem koje oduzme malo vise vremena nego samo sa bazom... Meni je bilo mnogo lakse sa bazom i nakako sam se osjecala sigurnija jer sam se onih par puta pitala dal sam kako treba je zavezala bez baze... Ta druga ti je dobro rekla! Mozes bez baze koristiti korpu! IZVORNA PORUKA: Ilhana RR vidis ovaj donji dio nevadis nikad, njega "zavezes" i samo kao sto sam rekla jednim klikom vadis korpu... a inace ti na korpi ima nacrtano kako se veze korpa bez baze ;) IZVORNA PORUKA: bubuli mi smo imali posudjenu AS 0-13kg i nikad nije htjela u nju stalno je plakala i kad je stavim izgledala je tuzno...i kad sam izvadila umetak isto... baba ima 5 mjeseci i 8,5 kg i neki dan smo kupili brevi 0-18kg ima 5 polozaja a beba blista... uziva dok se vozi i nikad se nije jos bunila... razgleda cuva se za kajseve i furamo.. IZVORNA PORUKA: faris0' IZVORNA PORUKA: Mila_80 da li su baze za AS univerzalne ili svaki proizvođač AS ima svoju bazu koja je samo za njegove AS...nisam još kupila AS pa me ovo interesuje Svaki proizvodjac ima svoju orginalnu bazu.Mi imamo grakovu od 0-13 kg sa bazom, ali ja nisam bas zadovoljna. Nekako nikad nisam uspjela staviti bazu kako treba, uvijek mi bilo malo klimavo, tako da stavljam samo AS na sjediste i fiksiram pojasom. IZVORNA PORUKA: denny evo ja bi kupila neku veću sjedalicu, znači za preko 13 kg, akko netko ima da bi prodao IZVORNA PORUKA: seka87 moze li mi molim vas netko objasniti kako se postavlja baza u auto IZVORNA PORUKA: Lejla Ka Denny, veoma pazi kod kupovine korištene sjedalice. Ono što je najosnovnija informacija je to da sjedalica nije bila u sudaru, a to možeš doznat samo od ljudi u koje imaš povjerenje da ti neće zatajit takvo nešto. Morala bi je pregledati i na oštečenja svih dijelova. IZVORNA PORUKA: Renny mi smo dobili AS maxi-cosi cabriofix, beba je dosta krupna i nogice mu izvire sa umetkom pa ne znam dali smijem izvaditi taj umetak? bebi je 2 mjeseca. nisam ga jos probala staviti bez umetka bojim se za kicmu ali ovako uziva u njoj. hvala unaprijed pozzz IZVORNA PORUKA: Visnja RR Na PDF Bebe imas dio Novorodjence, beba - Oprema za bebe i tamo imas dvije teme o AS...