Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Drage mame zanima me da li ste odnosno da li cete organizovati neku ceremoniju povodom davanja imena vasem djetetu? Ne znam za druge religije ali,koliko sam upoznata, u islamu se obicno pozove neka ucena osoba koja nesto prouci i dadne bebi ime, nekad po svom izboru ili u dogovoru sa roditeljima, ima razlicitih obicaja opet. Ja bih voljela da moje dijete ponese svoje ime na takav nacin jer i sama sam tako dobila ime. Pisite o svojim iskustvima ili eventualnim planovima o ovoj temi
< Poruku je uredio Visnja RR -- 30.5.2010 1:21:44 >
Anida,mi smo ovako uradili: moj otac je dosao,proucio bebi ezan i ikamet jedno na desno uho,drugo na lijevo,proucio dovu,pitao nas koje smo ime izabrali,proucio dovu na nasem jeziku da mi razumijemo sta kaze,ukratko zamolio Allaha za zdravlje srecu i nafaku da joj donese to ime. Nismo pravili nikakve svecanosti,samo rucak i to je to. Kako si ti planirala taj obred?
Moja ljubicica-bubicica N. 5.5.2010. 2850gr 51cm 18:25 Prohodala 6.6.2011.<3 Bubamara A. je stigla 15.11.2012. 3400gr 55 cm 02:45
Ja sam planirala dati djetetu tako ime, dakle u smislu da mu neko prouci i nadjene ime. Meni je ime dao komsija, nesto je ucio i dobio je cini mi se neki poklon, pa sam na slican nacin i svojoj bebi tako nesto htjela prirediti, akobogda. Dakle, nikakva posebna slavlja, svecanosti, niti neki specijalni trosak vec bas kosto kazes nesto za bebinu srecu i nafaku, nego nisam znala tacnu proceduru, tj. da li sam dobro upucena a i zanimaju me, ukoliko postoje, neki drukciji obicaji ili navike drugih ljudi
Anida,mi smo ovako uradili: moj otac je dosao,proucio bebi ezan i ikamet jedno na desno uho,drugo na lijevo,proucio dovu,pitao nas koje smo ime izabrali,proucio dovu na nasem jeziku da mi razumijemo sta kaze,ukratko zamolio Allaha za zdravlje srecu i nafaku da joj donese to ime. Nismo pravili nikakve svecanosti,samo rucak i to je to. Kako si ti planirala taj obred?
Istu stvar smo i mi uradili po povratku iz bolnice! Od brata sin je proucio ezan i dovu(bili su sami u sobi),to mi je iskreno bilo tako lijepo i osjecala sam se nekako presretno! kaze bratic da je imao osjecaj da je znao i kaze da se malkice nasmijao!
Isto ovo smo uradili obojici sinova.Pozvala sam samo najuzu porodicu i napravila rucak i to je bilo to.
Prvi put cujem Nasa beba nije imala ime, skoro 7 dana nakon izlaska iz bolnice, nismo znali koje cemo hehe... A kad smo dali, muz otiso, prijavio je i to je to...
Prvi put cujem Nasa beba nije imala ime, skoro 7 dana nakon izlaska iz bolnice, nismo znali koje cemo hehe... A kad smo dali, muz otiso, prijavio je i to je to...
ni ja nisam nikad cula za ovo, a mi smo jos gori, prijavili lanu tek nakon 15-20 dana
ni ja nisam nikad cula za ovo, a mi smo jos gori, prijavili lanu tek nakon 15-20 dana
Pa i mi smo isti, buduci da je beba bila na pedijatriji 10 dana Jos 7 kod kuce hehehe... A prvo smo joj dali ime kao tvojoj djevojcici, a onda se ja predomislila ipak heheh.... No svejedno mi se svida
ja sam svojoj djeci ime daval uz tzv.''ceremeniju''. tetak moga muža je imam i porfesor teologije divan čovjek i živi u Njemačkoj...mis mos odlučili da on bude taj koji će našoj prvoj pa tako i drugoj curici poručiti ezan na uho i dovu koja se odnsi na davanje imena novoreođenčetu.
na dan davanj imena bili su prisutni užu članovi porodice...
e sad naš tetak to radi ovako...najprije smo ja i mm sa njim otišli u zasebnu sobu gdje nam je vazio o važnosti braka, učenju djece života u Islamu, porodici, poštivanju, običajima ...onda smo dogovorili portokoli.
U sredini kuće stojimo svi pirsutni i u čimo lailahe ilalah...dijete se nosi od ruke do ruke a očinje se od babe i ide na desnu stranu...kada ponovno dođe do babe prilazi imam i na desno uho orvo uči ezan i kaže ovo će se djete zvati ..... kćerka ....i ,......( imena roditelja)i to ponavlja 3 puta. Zatim isto to kaže i na lijevo uho.
nakon toga dijete ide do majke i uči se dova za nadivanje imena novorođenčetu.
čestita se međusobno i ppirstupa ručku ( zakuska)...mi smo pravili ručak za sve prisutne s tima da kod ans sa tetkom i njegovom ženom nas bližih ima10-tak.
ja imam i video snimak kako je to izgledalo...kratki ovaj dio kada se davalo ime...ali ne znam kako bi vam postavila...da znam bi rado.
Nakon toga smo večerali, malo posjedili, a kum je dobio peškeš , odnosno poklon, košulju i kravatu.
kaze bratic da je imao osjecaj da je znao i kaze da se malkice nasmijao!
Uvjerila sam se u to,na svojoj i tuđoj djeci.Bebama stvarno godi učenje,svaka beba se umiri i osluškuje,mada se uči tiho,i koliko god da su nervozne umire se,i blago se osmjehuju
Mi smo također prilikom nadijevanja imena iskupili užu familiju,imam proučio ezan i ikamet i dovu i na kraju tradicionalni ručak.
Moj brat je mom malcu proučio ezan na uho, a ceremoniju nismo imali, lijepo je to, ali mislim da je namjera u svemu najvažnija, a mi smo imali dobre namjere.
pa u principu acudesa i ja sam to ceremonija stavila pod navodnike...naime mi nismo klali kurban a razlog je što imamo dugove (kredite vraćamo) i nije baš primjereno da se u dugu kurban kolje. tako da smo tu sugestiju ispoštovali.
E sad taj ručak zakuska je bio za uže članove akkao je nas užih 10-tak jer svi su željeli biti tu...ručaj je bio malo većeg obima valjalo je tolike nahranit...
< Poruku je uredio Hanady RR -- 28.5.2010 23:00:13 >
Meni je ova "ceremonija" naumpala dok sam listala Dnevnik moje bebe (kupi se u knjizari obicno, ja dobila na poklon od supruga)... Tu ima ono moj prvi zubic, moje prvo putovanje i dodje na temu Ceremonija oko imena... Tek kroz par dana se skontam da je to to ustvari. Moj suprug bas i nije odusevljen ovom idejom ali naravno nije mi rekao ni da ne moze...Samo sad neznam jel malo u skladu s islamom to sto smo ja i muz vec izabrali i musko i zensko ime... Ja znam 100 % da cemo suprug i ja i ucena osoba prisustvovati a za ostalu familiju je malo nezgodno...raseljeni smo po Bosni a jedan dio koji je u Tuzli bas i nisu neki vjernici. Takodje vam hvala za informaciju da se to ucenje obavlja u prvih 7 dana rodjenja, mada neznam ni to koliko cu moci ispostovati jer idem na carski pa neznam koliko cu ostati u bolnici
Sto se tice ovog naziva `ceremonija` misleci na to da dodje neko ucen i nesto uci djetetu moram istaci da se veze za tradiciju i obicaje,a ne ono sto je propisano islamom i to se mora razdvojiti.Islamom je propisano da se djetetu 7 dan po rodjenju da lijepo ime,lijepog znacenja,da se(ko je u mogucnosti)zakolje akika,da se novorodjencetu premazu usnice hurmom kako bi osjetilo njenu slast(ni slucajno komadic staviti u usta).Sto se tice ezana i ikameta citala sam da se radi o daif tj.slabim hadisima. I ja sam svojima znala ime prije rodjenja,ali je bitno da sedmi dan dijete ne bude bez imena.Djecaci se obrezuju(ko zeli po pravilu) 7 dan.Dakle,ne mora djetetu ime dati ucena osoba,ne mora biti neki poseban dan(rucak i sl) osim ako roditelji zele ugostiti najblize.Samo je bitno znati da se radi o zelji,obicaju i tradiciji,a ne o islamskom propisu.
Bas bih voljela citati kakvi su obicaju u raznim krajevima nase zemlje,a i sire.
takodjer... meni iskreno glupo sad da neko drugi da ime, a mi ne ucestvujemo u odabiru... mene cim sam se porodila pitali kako cete dat ime, ja rekla Erol i to je bilo to... upisali ga, rodi list bio kroz 7 dana nit je ko sta ucio, nit mi to "hajemo" bogzna.. vjerujem, postujem, ali ne znam ucit nista posebno, niti su nam takve porodice...tako da nemam pojma o to obicaju....
Sto se tice ovog naziva `ceremonija` misleci na to da dodje neko ucen i nesto uci djetetu moram istaci da se veze za tradiciju i obicaje,a ne ono sto je propisano islamom i to se mora razdvojiti.Islamom je propisano da se djetetu 7 dan po rodjenju da lijepo ime,lijepog znacenja,da se(ko je u mogucnosti)zakolje akika,da se novorodjencetu premazu usnice hurmom kako bi osjetilo njenu slast(ni slucajno komadic staviti u usta).Sto se tice ezana i ikameta citala sam da se radi o daif tj.slabim hadisima. I ja sam svojima znala ime prije rodjenja,ali je bitno da sedmi dan dijete ne bude bez imena.Djecaci se obrezuju(ko zeli po pravilu) 7 dan.Dakle,ne mora djetetu ime dati ucena osoba,ne mora biti neki poseban dan(rucak i sl) osim ako roditelji zele ugostiti najblize.Samo je bitno znati da se radi o zelji,obicaju i tradiciji,a ne o islamskom propisu.
Bas bih voljela citati kakvi su obicaju u raznim krajevima nase zemlje,a i sire.
Slazem se, i ja sam u vjerskim knjigama citala u smislu "dajite svojoj djeci lijepa imena jer ce tim imenima biti prozivana na sudnjem danu" i sl. Dakle, nigdje nisam procitala da je obavezno ovo ucenje a pogotovo ne da se pravi ceremonija tj. neka svecanost. To ceremonija sam stavila vise da bi mi tema imala neki prikladan naslov. A otvorila sam temu isto tako jer me zanimaju i obicaji drukciji od ovog, pa cak i odredjeni rituali u drugim religijama jer, ma koliko mi tvrdili drukcije, ime je ipak jedna bitna stavka naseg identiteta i nije svejedno kakvo ime nosimo
Upravo ovako kao sto je jasmin opisala tako je i kod nas u sanzaku, mm malenom proucio ezan 7 dan, ime smo svi znali i prije, ali tada je postalo zvanicno, klali smo kurban a svekar i svekrva su isto u Makedoniji klali jos jedan, i proucili dovu u prisustvu samo najblize porodice.