Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Baby, hvala na komplimentu za kolica. U Hr smo bili naručili da pošalju u TL u Sarajevo, ali došla samo plava. Tako da smo morali naručiti u Njemačkoj preko rođaka. Stigla za 7 dana.
Suzana, nemoj da te brine prevelika razlika u kilaži beba. Pitala sam dr-a zašto se dešava.Kaže da se često desi da, kada mjeri dužinu bederene kosti, beba se pomjeri i 1 milimetar kraća kost može značiti 100-200 gr manje za bebu...Dakle, sve je do mjerenja....A ovo za preuzimanje krvi, ne znam...Ta blizanačka transfuzija se dešava kod blizanaca koji su jednoj posteljici. jesu tvoji dečki tako? Proguglaj o tome malo.... Kolica možeš vidjeti u albumima. Jučer sam postavila dvije slike
Mirnac, ja sam se za kolica raspitala kod hrvatskih mama duplica. One su mi pomogle u odabiru. Kako će moje biti biti ljetne, preporučile su mi kišobran kolica i to ova Hauck speed sun duo. Imaju nulti položaj ( za bebe od rođenja) plus četiri do sjedećeg, moći će se u njima voziti do kad budu imale po 15 kg. Lagana su ( 12 kg) što je kolica za blizance važno, jer saberi kolica i dvije djece, nakupi se toga ako su kolica masivna. Ogva koštaju 150 eura i to njihova prosječna cijena. Ne znam, raspitaj se, vidi...
Eto drage moje, i ja očekujem pregled sljedećeg petka....Danas mi je pune 33. sedmice i lagano ulazim u 34. Bliži se, bliži....aaaaaaaaaaaaaa
Issa pronasla sam tvoj albumcic i kolica, lijepa su, moja buduca zaova je bila spremna dati 1200 KM, naravno rekli smo joj da cemo potraziti u BiH, i da ni slucajno nista ne kupuje, pa tek sam 10 sedmica trudna. Suzana sad si me ( nenamjerno) nasekirala, 'uhvatila' sam vremena i preletila malo po ovoj temi, (sta ste pisale dok meni trudnoca nije ni u planu bila). Ima svega korisnog sto ja tek prolazim, (pa sam vam mozda i dosadna), ali ima stvari koje su me stvarno prepale, i odustala sam -necu da citam. Sto se tice dr.Mehmedbasica, nesto ste lose culi o njemu vezano za neke trudnoce ili nesto drugo? ja nisam nikad nista, pa sam se i iznenadila, ali voljela bih znati. Prije 7 godina imala sam ceste infekcije, patila se sa vaginaletama i svim ostalim, i tada sam isla kod one dr u Papagajci, necu ni ime da joj pominjem. Nasla mi je tri vece ciste na jajnicima i bezuspjesno me 2 godine kljukala lijekovima raznoraznim. Ne znam ni sama zasto nisam pobjegla ranije. Jedan dan sam bas 'prevrnula' i nisam znala gdje cu, odem kod njega. Za pola godine njegove terapije dvije ciste su skroz nestale, a jedna je smanjena na jedan cm. Govorio mi je da cu vjerovatno zbog toga imati problema da ostanem trudna, međutim eto manje-vise neplanirano su se zacele dvojke Inace sam imala u planu otici kod dr Perve, posto je tatin prijatelj, (radio je na Kosevu, ne znam gdje ce kad se vrati). Trenutno je u inostranstvu. Imate neki savjet? U vezi mijenjanja doktora? Sad sam zbunjena, koliko vidim nikome osim meni dr nije rekao da ne lezim previse??? Sve najbolje zelim svima kiss m.
Pa sta je mojoj Dr... Da, u pravu si Issa, blizanacka transfuzija je moguca samo kod jednojajcanih blizanaca, sto mislim da moji nisu?! Uvijek je govorila da su dvojajcani, samo na jednom pregledu rece zena mozda bi mogli biti i jednojajcani, kao isti su joj totalno po velicini, juce u jednom momentu kad ih je gledala spomenu za jednu bebu "da l' bi ovo mogla biti curica", a poslije toga da je jedan malo, neznatno manji, i da mu vjerovatno veca beba uzima malo krvi ali nije nista strasno. .... lud zbunjenog. Moji djecaci su odvojeni u dvije amnio vrecice i imaju dvije posteljice, mada me evo sad i to buni, juce rece u jednini da je "posteljica zrela" ... Ma necu da se opterecavam, vazno je da su oni dobro.
Mirna, nemoj da se brines, vidis da guramo lijepo! Pa ces tako i ti. Ja jesam cula o Dr Mehmedbasicu lose stvari, i necu ti nista pisati o tome, ti ako si zadovoljna, to je najvaznije! Ja sam definitivno prestala raditi u 5. mjesecu, radila sam i serklazu, a Dr kada procijeni da trebas na bolovanje, reci ce ti to. Ipak si i ti na samom pocetku!
Suzana, ako svaka beba ima svoju posteljicu blizanačka transfuzija je nemoguća kao i omotavanje jedne pupčane vrpce oko drugog blizanca.Dakle, bez brige. meni moj dr svki put na UZV-u pokaže dio gdje se dodiruju posteljice i naglasi kako je to što su razdvojeni najmanje opasno po bebe. Moj prijedlog je da je pitaš sljedeći put.I onako ćeš za koju sedmicu opet ići. Uglavnom, ne brini, važno je da su bebe dobro, žive i zdrave! I da je mama sretna, pa će ih takve i roditi.
Nego, jeste li razmišljale o korištenju platnenih pelena? meni je jedna mama s ovog foruma sašila i sad čekam da mi pošalje. Prekrasne su, a i financijski isplative...
Hvala ti. Sve si u pravu i sve ja to znam, izgleda da moju Dr nekada nesto "prenese". Juce nisam pripremila pitanja na papiricu, sto sam do sada uvijek radila, nekako ih nisam ni imala, glavna mi je tema sada kako su bebe, i priblizavanje poroda.
Moram ti reci da ti se divim sto planiras koristiti platnene pelene.. Bojim se da je to ogroman posao i dodatni stres oko pranja, peglanja i svega, tako da meni to ne pada na pamet, hehe dok ima Pampersa, a zene bogami hvale i ovu nasu Violetu - treba pogurati domacu privredu.
Suzana, ove pelene se posebno šiju i isti su fazon kao Pampers. Samo što su od pamuka. Evo ti link da vidiš pelene koje je meni sašila naša forumašica Mamina cura http://public.fotki.com/naidah/pocket-pelene/
Imaš na pdf-u Bebe i temu "Platnene pelene" pa malo pogledaj....Peru se u mašini na 60 stepeni, ne peglaju se i ne stavljaju u omekšivač.Mogu se prati sa ostalom bebinom robicom....Ma super su mi...Meni će mama sašiti ostatak... Mamina cura je iz Sarajeva pa ako ti se svide pelene, javi joj se na PP.... Ja ih planiram koristiti preko dana, a navečer Pampers...Siguirna sam da će se isplatiti...Mame u Hrvatskoj, posebno duplice, isključivo koriste ove pelene....Pogledaj, pa javi mišljenje...
Navodno ovaj debeljuco krade malo krvi od mrsavka,
Issa i ja sam razmisljala o tim pelenama , mada sam i ja mislila sa pamucnim pelenama u pocetku a kasnije kad malo porastu uzet pampers kad se vise budu kretali i pomjerali
Ja sam htjela da vas pitam bas za savjet ovih platnenih pelena , kako mogu i ja stupit u kontakt snjom
Baby, odi na podforum Bebe i tamo imaš temu "Platnene pelene". Mamina cura i Triplemama su glavne promotorice ovih pelena, pa se s njima posavjetuj. Ja sam odušwevljena s tim pelenama, našla sam ih u Hrvatskoj, čak tražila način kako da mi jedna mama iz Rijeke pošalje jednu pelenu i kroj pa da moja mama meni šije. Na kraju nađem Maminu curu i uspostavimo suradnju. Odi tamo, pročitaj šta one pišu o tome...
Ja ću ih koristiti preko dana, a navečer Pampers. Isplatnije je 10 puta, i isto toliko zdravije za bebe. Isto ih presvlačiš svaka 2 sata kao i sa Pampersom, samo što je guza u prirodnom materijalu ( pamuku) , a ne u hemiji ( Pampersu).
Evo kratko da vam se javim. Nadam se da ste sve dobro, kao i vase bebice. Mi se polako oporavljamo, rastemo i spavamo! Slike sam stavila u album pod nazivom moji blizanci, pa ako imate vremena pogledajte.
Cestitam Elma na bebicama. Gledala sm slike, tako su slatki, preslatki, nježni.... Zelim im sve najljepše sto se može poželiti na ovom svijetu, sreću, zdravlje i veliku ljubav. Tebi, također, želim snagu, zdravlje i sreću.
svim bebama i njihovim mamama ( i ako nas koji tata cita) da pozelim dobro jutro juce sam dala krv da konacno utvrdim jesam li Rh negativna, da skinem tu brigu. Djevojka koja mi je uzela krv kaze da ne brinem, njena mama je negativna, a njih je 4 rodila, zivih i zdravih i odraslih malo sam citala o ovim vasim pelenama, meni je jos jako rano da razmisljam, ali me mama 'filuje': 'kako je to super, kako mi sve sad glumimo gospodje, trosimo pare na plastiku, a na ustrb zdravlja svoje djece' i sl. komentari Vi cure u BiH cete, dok ja rodim, imati pravo iskustva s tim, pa cemo vidjeti ja radim jos ovu sedmicu, pa vam se necu javljati dok se ne vratim s bracnog na kontrolu idem 5.tog aBd nisam se okanila metra, ( moram, drage, zbog vjencanice da vidim treba li je prosirivati) i struk mi je stalno 80 cm, kako god mjerim Vidjela sam Denija i Lanu na slikama, skoro sam se rasplakala, preslatki su Nek' su zivi i zdravi. cao m.
mirnac, ne brini, ja sam RH negativna, i rodila sam dvoje djece8jedno po jedno) i sve je u redu. Jedino moraš primiti injekciju nakon rođenja djeteta i to samo ako je ono pozitivno poput oca! Elma B blizanci su divni, tako su majušni ali je zato velika seka glavna faca u kući vjerovatno. Srećno
Hvala eris, ali bezveze sam zabrinula i vas i sebe, najvise zato sto mi je tata B- . Juce sam dobila nalaze: 0+, kao moja mama (i kao kolegica s kojom sjedim u kancel.sto je dobro znati . Nije ni to neka sreca, mogu primati samo 0+, a davati svakome. Kako ste svi? Spavate? pozdrav m.
Gdje ste vi, debeljuce? Pa danima nikog nema? Štrajkujete, ha?
Pa samo Mirnac dolazi!Draga, ne brini zbog krvne grupe! Naša Suzana je isto negativna, pa redovno pratoi situaciju kod dr-a, dobit ćete injekciju poslije poroda i to je to...Samo bez frke i panike. Sretno na bračnom i čuvaj se
Baby, jesi šta riješila za pelene sa Maminom curom. meni stižu u ovo koji dan...
Elma, dječica su prekrasna! Nadam se da ste dobro i da se uzajamno slušate!Ljubni ih za mene...
Kod mene sve po starom, pripreme za dolazak mojih princeza su gotove, ostalo je da riješimo još nekoliko sitnica, uglavnom sad mirna čekam da me zaboli ili šta već...nemam brige hoće li sve biti spremno kad rodim, sve je sređeno...U petak ćemo na novi pregled pa ćemo znati detalj više o svemu što nas čeka....nemam nikakvih tegoba, osim što mi je stomak sve teži i noge otiču...ali dobro, ja se ne žalim, brzo će i to proći...
Bas tako draga Issa, malo se strajkovalo. A meni nemate sta zamjeriti, ja kad se javim i pisem BAS napisem!
Mene je u nedelju uhvatila panika, sta, kako, pa nista nisam jos zavrsila, a onda sam u ponedeljak sjela i napravila plan za ovu heftu. Danas sam s tatom isla u kupovinu krevetica, kupili i komodicu, posteljine... Sve je tako slatko. Sutra mi muz ide po stvari koje su stigle iz Amerike, kolica, sjedalice, garderoba........ pisala sam vam, i to me tako raduje, pa cu vjerovatno biti i mirnija... Ciko mi treba doci da okreci djeciju sobicu, pa da i nju pripremimo... Trebam takodjer jos nekih stvari pokupovati, pa i to cemo aBd polako. Issa, upravo kao sto kazes, ti si hvala Bogu sve zavrsila i mirna si, ja takodjer to zelim, pa da onda kao i ti "sjedim i cekam"... Malo me je strah... Kod mene, kako stvari sada stoje, trebalo bi ici prirodnim putem. Uf... Malo mi je frka jer su dvije bebice. Issa, ti si uvijek spominjala carski rez, jesu li ti curice okrenute glavom i kakva je situacija kod tebe?
Mirna, ja sam ti detaljno napisala za neg. krvnu grupu. Ali ok. Pozitivna si.
Baby nema na mapi.
Hej curke, sutra/prekosutra bih trebala skoknuti do Elme na kafu, da vidim njene blizancice hehe. Radujem se tome.
Suzana, na zadnjem pregledu prije mjesec dana dr mi je rekao da su okrenute kako treba ( jedna glava dole, druga gore), ali ja bih ipak na carski, sigurnije mi je zbog beba. Novi pregled je u petak, pa ćemo mm i ja tad pričati s njim i pokušati dogovoriti. Znaš kako ide kod nas, kažeš da novac nije problem i to je to. Pokušat ću s tom metodom
Super za te stvarke, vjerujem da si uživala u kupovini, to je baš lijep osjećaj...kad sve stigne, poslikaj pa posalji da vidim. Obožavam te dječje stvarke....Kad odeš kod Elme, puno je pozdravi i ljubni bebe...Javi se,
cao lijepo sto ste primjetile da sam juce bila sama na forumu sta cu kad mi je hvala Bogu ove sedmice dosadno na poslu a i treba mi malo mira pred svadbu. Skoro je sve gotovo.
Suzana, hocemo li se upoznati prije nego se porodis? Ako si za- posalji mi mail. Ja sam u Sa do nedjelje, a poslije cu doci u iduci pon na pregled, i vracam se 12. maja na posao.
Kod mene je sve super, samo mi je nekad malo muka, dodje mi na sred ceste.......uhh, ali vama sa vasim problemima ja sam sad mala maca Sinoc mi je buduca zaova objasnjavala kakva su ta kolica od 1200 KM, bilesi mogu se bebe gledati, mogu jedna drugoj okrenuti ledja, mogu gledati jedna naprijed jedna nazad, i to od male bebe do 4-5 godina (sto je meni- ne daj Boze-vidjeti tako veliko dijete u kolicima, ali tamo u UK je to normalno i potrebno).
Ja imam malu Lanu prijateljicinu (40 dana), u nedjelju sam joj kupovala u Oviesse u Interexu, nisu tako skupe stvari, ja sam se 'razbolila'. Kupila sam joj neutralne boje ako moji budu djecaci da im ostane Puno puno poljubaca m.
Gdje ste cure, kako ste mi? Ja se izležavam, čuvam svoje bebare....Dr me naručio tek u nedjelju na pregled, a ja ću se ucrvati do tada...Sve me nešto strah da će mi reći da moram u bolnicu na ležanje do poroda, pa zato stalno ležim...bojim se da neće krenuti otvaranje, jer mi je užasan pritisak dolje...
cao ja sam skoro stalno ovdje, citam sta ste pisale, Issa i Suzana, kad ste vi bile 10-12 sedmica trudne, nisam bas skontala ko je ono jos sa blizancima osim vas dvije i Elme, je li baby? Sve mi je nekako kao i vama slicno, pa se malo 'sokolim' kad skontam koliko ste vi vec iznijele svoje curice i momke. A onda nekad procitam nesto strasno, a ja sam tek 11 sedmica trudna (po mojoj racunici i manje, ali to se ne pika) pa se bas prepadnem. Najmanje radim, samo dzabe sjedim i primam platu Jos kad telefon ne bi nikad zazvonio tacno bih zaspala issa draga ne sekiraj se samo lezi (kad ti se moze), bice sve ok pa ces nam slati slikice svojih bebaca puno pozdrava svima m.
Hej Mirna, Suza i ja smo pred kraj trudnoće ( 34 sedmice), Baby je malo manje trudna ( 2-3 sedmice), ElmaB je rodila prije 20-tak dana... Nemoj se sekirati ni zbog čega i baš te briga što te na poslu džaba plaćaju...Ja sam sa 11 sedmica otvorila bolovanje (prokrvarila sam i ležala u bolnici) i vjeruj mi da cijelu trudnoću uživam.Nekad kontam da sam ostala raditi, Bog zna šta bi bilo sa mojom trudnoćom, jer mi je posao jako stresan. Zato, uživaj u onom što ti je Bog dao, a drugi nek se sekiraju. A ti se nemoj sokoliti, jer si odgovorna za dva života u sebi!!!!
Moj savjet je da oko sebe napraviš "pozitivni zid" i ne dozvoliš nikom da išta negativno priča pred tobom, o bilo čemu. To sam ja uradila i zato sam sretna.
Što više odmaraj, jer naše trudnoće su jaaaako rizične, mada toga nismo ni svjesne.
Dobro je ako si ti uspjela to sa 'zidom', trudim se, stvarno bih voljela da mogu, trudicu se vise.
Znas da je meni sad frka i oko svadbe, a i na poslu ima puno turbulencija, nastojim se distancirati, najvaznija su mi djeca, svakako. Unaprijed se izvinjavam, jer ne mogu suditi koliko su necija djeca zeljena. Ali hocu da kazem, iako neplanirana, moja djeca su jako zeljena- ja sam jedinica, a buduca zaova vec 10 god u braku nema djece. Tako da osim nas dvoje, roditelja, imamo jos 6 odraslih ljudi koji strjepe nadamnom. Strah me je (mozda babski) zato sto je toliko ociju upereno u moj stomak, sa tolikom zeljom. Iako se svi trude da mi maksimalno pomognu, meni njihova zelja stvara dodatni pritisak. Sto se svadbe tice, necu se iznenaditi kad mi dragi umjesto 'da', usred vjencanja kaze: 'znas koga smo jos zaboravili zovnuti na svadbu'. Pocecu ga sanjati kako ovo govori. Sta jos da vam kazem, drijemam cijeli dan, a moj dragi kreci, gdje da pobjegnem dok sve bude gotovo??? Pozdravcic m.
Ma nije važno jesu li djeca planirana ili ne, djeca su djeca. Moja su željena i planirana i razumijem te kada govoriš o pritisku koji okolina i familija stvaraju. Isto se osjećam. Strah me tolikih očiju uperenih u moj stomak, to si dobro rekla! Ali upravo zbog toga treba se odmaknuti i uživati u trudnoći. Učini to, čim prođe svadba!
Draga moja Issa, tek sam sada vidjela tvoj post! Nisam stigla ranije. Bebice su, hvala Bogu dobro. Danas mi je bila Suzana. Dobro izgleda i super podnosi ostatak trudnoce. Utiske o bebama ce vam ona prenijeti. Nadam se da ste mi sve vi duple buduce mame dobro. Ako vam trebaju neki detalji vise o porodu, posebno carskom rezu, ili bebama, slobodno pitajte.
Pusica svima i cuvajte se! Ja cu se javljati s vremena na vrijem, tj. kada stignem!
Cao trudnice, Kako ste? Ja sam od danas u 33. sedmici i sutra idem na kontrolu. Vidim da je kod vas sve ok, osim malog stresa oko svadbe, ali to su mozda slatke muke.
Ja jedini problem imam sa spavanjem i snovima, pa me zanima da li vi sanjate, odnosno desava li vam se da je nesto neuobicajeno u odnosu na vrijeme prije trudnoce. Ja mislim da kod mene jest.
Suzi, znam da si negdje napisala prije, ali iskreno ne da mi se trazit, pa ako mi mozes napisat broj od dr Dizdarevic, moja prijateljica isto ide kod nje pa kad sam joj rekla da sad ima svoju praksu zamolila me da joj javim.
Elma bebice su ti masala, vidjela sam slike, ma bas su super, Mozes mi molim te reci kako ti je mala Tea, jer mene zanima zbog kcerke, nekad mislim da nece bit problema a nekad vidim da ce bit i te kako. jer ja kako sam skontala one su tu negdje. I jos me zanima da li e tacno da drugi carski boli vise od prvog? Doduse ja cu dobit jednu bebu, pa ce mi vjerovatno bit malo lakse, ali imam brigu, opet je to beba i jos jedno dijete, pomisljam da trazim neku pomoc, neko ko ce mi malo intezivnije pomagat tih dana.