|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Spermiogram?
27.1.2010 19:36:22   
Banana
Nema na čemu user posted image
Bioastin kupujemo u Sarajevu u Makrovitinoj radnji u BBI centru. Jedno pakovanje od 60 kapsula je 50 KM i traje 15 dana, uvijek uzmemo za cijeli mjesec.

Ja Hadi, Ja Mudžibu...

3 IUI -

user posted image došlo samo

i drugo user posted image došlo samo

(odgovor članu mina minka)
Neposredna veza do poruke: 301
27.1.2010 21:06:57   
prva
IZVORNA PORUKA: Banana

Nema na čemu user posted image
Bioastin kupujemo u Sarajevu u Makrovitinoj radnji u BBI centru. Jedno pakovanje od 60 kapsula je 50 KM i traje 15 dana, uvijek uzmemo za cijeli mjesec.

Kako tako kratko? Posto pise da se uzima jedna dnevno, a tm uzme 4?

(odgovor članu Banana)
Neposredna veza do poruke: 302
27.1.2010 22:40:46   
Banana
Za poboljšanje spermograma trebaju četiri, to piše na brošuri sa pojašnjenjima o različitim Bioastinima.

Ja Hadi, Ja Mudžibu...

3 IUI -

(odgovor članu prva)
Neposredna veza do poruke: 303
28.1.2010 13:56:29   
prva
Evo mm nalaz:

broj: 20 mil
pokrenih: 30%
prog. pokretnih: 5%
normalnog oblika: 45%
patoloski: 65%

Dg: astenospermia, pathomorphospermia.

zamalo i oligospermia.

Koliki je belaj ovo ? user posted image

(odgovor članu Banana)
Neposredna veza do poruke: 304
28.1.2010 15:05:33   
malena27 RR
prva, nalaz nije najbolji.

broj spermica mali
pokretnih mali
progresivno pokretnih jako mali
normalnog oblika i patoloski omjer treba da bude 70:30 tako da je visoko odstupanje....
astenospermija znaci slaba pokretljivost, pathomorphospermia znaci da ima vise patoloskih oblika spermica nego sto bi trebalo... oligospermija je mali broj spermija.

savjet: javiti se urologu, uraditi briseve, uzv testisa, pregled prostate i hormonski status.

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
09.08.2011. rođen moj dunjaluk
Beta 09.06.15. <5
Beta 12.05.16. 504 i 16.06.16. spontani
27.01.17. vanmatericna

(odgovor članu prva)
Neposredna veza do poruke: 305
28.1.2010 15:22:31   
prva
Ma znam ja protumaciti nalaz, ali hvala zbog drugih :)

Ne znam samo koliko je moguce pomoci. Ovo je drugi spermogram, i gori je od prvog po broju. Prema dopleru: varikokela I/II.

(odgovor članu malena27 RR)
Neposredna veza do poruke: 306
28.1.2010 19:58:16   
mina minka
prva mor se nesto raditi i to duze vrijeme da se vidi pomak. mm je pio cak i proxsed koji je ko fol za to i nalaz je bio losiji.

(odgovor članu prva)
Neposredna veza do poruke: 307
28.1.2010 20:02:29   
mina minka
iz tuzle
a ti
pogledacu ja kod nas pa ako ne nedem mozda postom mi posaljesuser posted image

(odgovor članu prva)
Neposredna veza do poruke: 308
30.1.2010 18:55:19   
Banana

Tačno nakon dva mjeseca imamo novo brojčano stanje user posted image

Volumen: 3 ml
Broj spermatozoida: 12 miliona
Progresivnih: 28,5%
Slabo pokretnih: 17,8%
Invalida: 53,5%

user posted image

Sad nešto gledam ovaj nalaz i pored 12 miliona piše mm2. Dosad je uvijek bio broj spermija po ml. S obzirom da mi matematika i fizika nisu jača strana, jel moguće da ih ima više ili, ne daj Bože, manje? user posted image

Ja Hadi, Ja Mudžibu...

3 IUI -

(odgovor članu Banana)
Neposredna veza do poruke: 309
30.1.2010 19:28:44   
mina minka
banana mislim da je ml to znaci mililitar a mm znaci mili metar

(odgovor članu Banana)
Neposredna veza do poruke: 310
30.1.2010 22:58:30   
Banana
Ma znam ja jedinice samo nisam načisto sa ovim kvadratnim mm jer 1ml odgovara 1cm3 user posted image .
Oj, da mi je neko pričao kako će mi matematika trebati da brojim čojku spermiće... user posted image user posted image user posted image

Ja Hadi, Ja Mudžibu...

3 IUI -

Neposredna veza do poruke: 311
31.1.2010 0:14:40   
prva

Ma znam ja jedinice samo nisam načisto sa ovim kvadratnim mm jer 1ml odgovara 1cm3 user posted image .
Oj, da mi je neko pričao kako će mi matematika trebati da brojim čojku spermiće... user posted image user posted image user posted image

Mozda se posmatra koliko ih ima na kvadratnom milimetru? jer pod mikroskopom se vidi povrsina, pa sracunaju. Ne bi cudilo da imaju dva nacina racunanja

(odgovor članu Banana)
Neposredna veza do poruke: 312
6.2.2010 21:39:43   
yasemin
da li neko od vas dragi moji može da mi objasni ŠTA ZNAČI LEUKOCITI+++ =to je na spermogramu kod dr Mehmedbašića
i gdje ste vi radili spermogram gdje se pojavljuju brojevi leukocita4,15 itd?????
(dg mm je normozoospermia i leukocitospermia)
da bi druga 2 spermograma u dr lab. bili
leukociti dosta volumen 2 ml ph 8, pokretljivost dobra
br.spermia 1put 40 mil/ml 2 put 38 mil/ml .ništa mi nije jasno
i jel ko pio proksed puelvis ?? (rekao mu je da ga pije 6 mjeseci)

Neposredna veza do poruke: 313
7.2.2010 10:15:10   
smarija
jasmin napisala sam na temi UROLOG u vezi tok lijeka proxed pa ako zelite ti i tm da probate sa tim

(odgovor članu yasemin)
Neposredna veza do poruke: 314
7.2.2010 10:17:02   
smarija
izvini zbog napisanog jasmin a ne yasemin ,greska u koracima user posted image

(odgovor članu smarija)
Neposredna veza do poruke: 315
7.2.2010 20:26:19   
malena27 RR
prenos posta sa teme aglutinacija:

da li je ko upoznat sa aglutinacijom

muz mi je radio spermogram i rekli su mu da je vise nego dobar medjutim kada smo otisli privatno doktorici ne bi je imenovala rekla je da je problem u njegovom nalazu spermiograma gdje prisutna aglutinacija koja iznosi 005 pa me zanima da li se neko susretao sa ovakvim problemom

ima raznih pojmova aglutinacije u medicini ali pošto je vaša povezana sa spermiogramom ja sam pronašla ovo

Aglutinacija
Aglutinacija označava pojavu kod koje se spermiji «sljepljuju» jedan uz drugog, odnosno usmjeravaju se jedan prema drugom dotičući se repovima ili glavama, ili miješano, umjesto da se kreću pravocrtno, što im onemogućuje dolazak do jajne stanice. Prianjanje spermija za ostale stanice koje nisu spermiji ne smatra se aglutinacijom. Prisutnost ove pojave može ukazivati na postojanje antitijela na spermije (imunološki faktor), ali ona nije dovoljan pokazatelj na osnovu kojeg se može zaključiti o tome, već je indikacija za test na spermalna antitijela. Također može ukazivati na bakterijsku infekciju, npr. Escherichiom coli, zbog čega je potrebno napraviti bakteriološku analizu sjemena.
nadam se da sam pomogla

Pogledaj ovaj link:
http://www.kolevka.org/muski%20sterilitet/spermogram.htm

preduhitri me millenium

hvala ti puno  neznam sta da kazem ta doktorica nam je rekla da za to nema lijeka da samo umjetna oplodnja dolazi u ozir al ja mislim da samo zeli pare jer ona licno radi tu oplodnju i navodno je najjeftinija jer svi drugi doktori i urolozi su rekli mu da je nalaz uredan samo ona kaze da nije

e pa kad samo ona kaže da nije svi drugi da je onda nemoj nju slušat.i još ti rekla sve u redu samo to nije.ako je to dijagnoza onda nije Sve uredu.
ta dr.koja ti je to rekla me podsjeća na majstora koji dođe popravit tv(a tv-u nije ništa,ovi ga samo provjeravaju majstora)i majstor kaže slabo ovo,slabo ono,ne radi ovo,ono...100km molim

senda s obzirom da si na drugoj temi rekla da već 4 g pokušavaš, onda je već i krajnje vrijeme za neku od metoda medicinski potpomognute oplodnje

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
Beta 09.06.15. <5
27.01.17. vanmatericna

(odgovor članu smarija)
Neposredna veza do poruke: 316
8.2.2010 9:28:38   
bebica1989

Kako se pripremiti za analizu semena?
Preporučljivo je dva do pet dana pre analize semena suzdržati se od seksualnih aktivnosti koje rezultiraju ejakulacijom, što će osigurati najveći broj spermatozoida u ejakulatu i povećati pouzdanost rezultata testa. Poželjno je, ukoliko je moguće, seksualnu aktivnost ne izbegavati duže od jedne do dve nedelje pre sprovođenja testa, zbog toga što dugo razdoblje seksualne neaktivnosti može dovesti do slabije pokretljivosti spermatozoida. Takođe, trebalo bi izbegavati konzumiranje alkohola najmanje jedan dan pre izvođenja testa.

VRH

Kako se uzima uzorak semena?
Najčešći i najpouzdaniji način uzimanja uzorka je masturbacija, te usmeravanje ejakulata u čistu posudicu za uzimanje uzorka. Uzorak semena moguće je uzeti i za vreme polnog odnosa, prekidanjem odnosa pre ejakulacije (prekinuti odnos ili coitus interruptus), te ejakuliranjem u čistu posudicu za uzimanje uzorka. Još jedan način uzimanja uzorka semena za vreme polnog odnosa je uz pomoć kondoma. U slučaju upotrebe uobičajenih kondoma, potrebno ih je pre upotrebe temeljno oprati i ukloniti sve tragove praha ili lubrikanta koji bi mogli uništiti spermatozoide. Od doktora je moguće dobiti poseban kondom koji ne sadrži sredstva za uništavanje spermatozoida (spermicidna sredstva). Nakon ejakulacije potrebno je pažljivo skinuti kondom, njegov otvoreni kraj zavezati u čvor, te ga staviti u posudicu koja se može zatvoriti, za slučaj da kondom curi ili pukne. S obzirom na to da su moguća odstupanja u kvaliteti uzorka semena možda bi trebalo analizirati dva ili tri uzorka u razdoblju od tri meseca.

VRH

Šta utiče na rezultate analize semena?
Smanjenje broja spermatozoida mogu prouzrokovati neki lekovi (kao što su cimetidin i neki od lekova koji se koriste u lečenju karcinoma), te muški i ženski hormoni (testosteron, estrogen). Takođe na smanjenje broja spermatozoida mogu uticati i konzumiranje alkohola, cigareta ili marihuane. Postoje i neke biljke koje mogu uticati na rezultate analize semena. O njihovom konzumiranju potrebno je posavetovati se sa svojim doktorom. Uzorak se može doneti u laboratoriju od kuće, ali je nužno da to bude u okviru jednog sata od ejakulacije. Takođe, potrebno je paziti na održavanje telesne temperature uzorka, što je najlakše učiniti tako što se transportuje u unutrašnjem džepu kaputa ili u džepu košulje. Ukoliko se uzorak semena ohladi, rezultati testa pokretljivosti spermatozoida pokazivaće nerealno lošu pokretljivost. Izloženost radijaciji i neke hemikalije (poput određenih pesticida ili spermicida) takođe mogu uticati na smanjenje broja spermatozoida, njihovu slabu pokretljivost ili povećanje broja abnormalnih spermatozoida. Ukoliko uzorak semena nije uzet u celosti (što se može desiti kada se uzorak uzima nekom drugom metodom, a ne masturbacijom) rezultati merenja količine ejakulata biće netačni. Količina semena obično je veća ukoliko nekoliko dana ili duže pre testiranja nije bilo ejakulacije.

VRH

Normalne vrednosti spermograma
volumen > 2 ml
pH 7.2 - 8,0
koncentracija spermatozoida > 20 mil./ml
pokretljivost > 50 % progresivnih ili 25% brzo progresivnih
vitalnost > 50 %
morfologija > 40 % normalnog oblika
leukociti < 1 mil./ml
likvefakcija unutar 20 minuta

VRH

Izgled
Normalni uzorak semene tečnosti varira od bele do sivkasto-bele boje. Promene u boji obično ukazuju na neki zdravstveni problem. Kad je koncentracija spermatozoida izrazito niska, semena tečnost može biti prozirna, a ako je smećkaste, svetlo crvene ili ružičaste boje, to je znak da su u ejakulatu prisutni eritrociti (hematospermija).

VRH

Likvefakcija
Likvefakcija je pojava kod koje se plazma iz semena, koja se odmah zgrušava zbog prisutnosti faktora zgrušavanja, ponovo pretvara u tečnost zbog uticaja enzima u ejakulatu koji potiču iz prostate. Likvefakcija obično nastupa nakon 10-30 minuta izloženosti sobnoj temperaturi. Ako do likvefakcije ne dolazi ni nakon jednog sata, ili je ona produžena ili nepotpuna, smanjena je plodnost jer spermatozoidi ostaju u ugrušku i to može biti znak disfunkcije prostate.

VRH

Viskozitet
Viskozitet se odnosi na gustoću, odnosno lepljivost i procenjuje se na potpuno likvificiranom uzorku. Prema WHO (World Health Organization) standardima, kod normalnog uzorka opaža se viseća nit dužine oko 1,5 cm najduže 20 sekundi. Povećana gustoća i hiperviskozitet smanjuju plodnost smanjivanjem pokretljivosti spermatozoida. Može biti povezana s disfunkcijom prostate zbog neke prikrivene hronične upale.

VRH

Volumen
Laboratorije se razlikuju međusobno prema kriterijumima za normalan volumen ejakulata. Prema WHO standardima ta vrednost može iznositi od 1,5 do 10 ml, dok je najčešće između 2-6 ml i vrlo je promenjiva karakteristika. Ejakulat se sastoji od spermatozoida, sekreta polnih žljezda i sekreta epididimisa. Kod vrlo malog volumena smanjena je plodnost jer nema dovoljno tečnosti koja bi donela spermatozoide do cerviksa. Vrlo mali volumen može ukazivati na neke poremećaje u stvaranju tečnosti u polnim žljezdama ili njenoj sekreciji. Takođe može biti znak neke fizičke prepreke u reproduktivnom sastavu. Pojavljuje se i u slučajevima parcijalne ili retrogradne ejakulacije. Veliki volumen se u nekim slučajevima može povezivati s varikokelom ili jednostavno predugom seksualnom apstinencijom.

VRH

pH faktor
Ejakulat je blago alkalna tečnost, s granicama pH od 7,2 do 8,0. Semena tečnost tako štiti spermatozoide od kisele okoline materice. Nije se pokazalo da ima neke značajne učinke na plodnost muškarca.

Pokretljivost
Pokretljivost se odnosi na procenat aktivno pokretnih spermatozoida u ejakulatu. Prema proceni pokretljivosti, spermatozoidi se svrstavaju u sledeće kategorije, odnosno njihova se kinetika stepenuje prema sledećoj šemi (laboratorije se međusobno razlikuju prema preciznosti stepenovanja):
-nepokretni
-slabih pokreta ili pokretni u mestu
-sporo pokretni
-brzo pokretni (progresivni)
Barem 100 spermatozoida klasificira se po ovom sistemu, i uglavnom se procedura ponavlja s još jednom kapljicom semena, iz istog uzorka.

VRH

Ostale ćelije (osim spermatozoida)
Ejakulat obično sadrži i druge ćelije osim spermatozoida. To su ćelije iz uretre, ćelije iz kojih nastaju spermatozoidi, te bela krvna zrnca (leukociti) i razni mikroorganizmi. Neki od mikroorganizama su povezani s neplodnošću, dok drugi imaju vrlo mali ili nikakav uticaj na plodnost. Ako je prisutan veći broj leukocita, potrebno je raditi dalje mikrobiološke analize jer je to obično znak neke infekcije u polnim žljezdama u kojima se semena tečnost proizvodi. O infekciji se ne zaključuje samo na osnovu povišenog broja leukocita u ejakulatu. Jedan od opasnijih mikroorganizama koji mogu biti prisutni u ejakulatu je bakterija klamidija (Chlamydia trachomatis) koja može uzrokovati začepljenje semenovoda, poremećaj sazrevanja spermatozoida i povećanje broja antitela na spermatozoide. Obzirom da se klamidija ne može otkriti spermogramom, nužno je uraditi mikrobiološke analize semena i kulturu bakterija.

VRH

Aglutinacija
Aglutinacija označava pojavu kod koje se spermatozoidi slepljuju jedan uz drugog, odnosno usmeravaju se jedan prema drugom dotičući se repovima ili glavama, ili mešano, umesto da se kreću pravolinijski, što im onemogućava dolazak do jajne ćelije. Prijanjanje spermatozoida za ostale ćelije koje nisu spermatozoidi ne smatra se aglutinacijom. Prisutnost ove pojave može ukazivati na postojanje antitela na spermatozoide (imunološki faktor), ali ona nije dovoljan pokazatelj na osnovu kojeg se može zaključiti o tome, već treba uraditi test na spermalna antitela (ASA test). Takođe može ukazivati na bakterijsku infekciju, npr. Escherichiom coli, zbog čega je potrebno uraditi bakteriološku analizu semena (test SPERMOKULTURE).

VRH

Koncentracija
Pod pretpostavkom da spermatozoidi imaju dobru pokretljivost i sposobnost penetracije jajašca, čak i tako niska koncentracija spermatozoida od 5 do 10 miliona u ml semene tečnosti može dovesti do trudnoće. Ukupni broj spermatozoida u ejakulatu odraz je spermatogeneze i povezan je u velikoj meri s dužinom polne apstinencije. Kod 20-30 % muškaraca s jako malim brojem spermatozoida (ispod 10 mil./ml) ili bez spermatozoida u ejakulatu postoje genetski uzroci problema. Rešenje problema danas je u invitro oplodnji, i to pomoću ICSI metode.

VRH

Morfološke osobine
Procena morfoloških osobina spermatozoida vrlo je značajna u proceni plodnosti muškarca. Spermatozoidi normalnog izgleda imaju ovalnu glavu i rep koji je 7-15 puta duži od glave, jednostruk i ravnog, a ne spiralnog oblika. Nemaju nikakve anomalije repa, glave ili sredine, niti citoplazmatske kapljice na repu veće od 1/3 normalne veličine glave. Spermatozoidi se, s obzirom na oblik, mogu svrstati prema sledećoj klasifikaciji:
-normalni
-spermatozoidi s anomalijama glave (oblik ili veličina, uključujući i prisutnost dvostruke glave)
-spermatozoidi s anomalijama vrata i sredine (nepostojanje vrata, iskrivljenost, pretanak srednji deo itd.)
-spermatozoidi s anomalijama repa (dužina, oblik, dvostruki, spiralni, slomljeni rep)
-nezreli spermatozoidi
Nije poznat razlog zašto svaki muškarac proizvodi određeni broj defektnih spermatozoida (do 40 %), ali je poznato da veliki uticaj na povećanje procenta spermatozoida abnormalnog oblika imaju neke toksične materije kao npr. olovo, zatim pušenje, preterano zagrevanje skrotuma. Fizičke aberacije spermatozoida mogu se dogoditi za vreme proizvodnje spermatozoida ili tokom skladištenja u epididimisu. Praktična korisnost procene morfoloških osobina spermatozoida kao preduslova plodnosti muškarca, zavisi u velikoj meri od klasifikacijskog sastava koji laboratorija koristi, te od tehnike obrade ejakulata.

VRH

Vitalnost
Ako je procenat pokretljivih spermatozoida izuzetno nizak, potrebno je uraditi procenu vitalnosti spermatozoida. Metoda bojenja eozinom omogućuje razlikovanje živih od mrtvih spermatozoida, bez obzira na njihovu pokretljivost. Eozin ulazi u mrtve ćelije, dok žive ostaju neobojene. Na takav način procenjuje se najmanje 100 spermatozoida. Na taj se način mogu razdvojiti nepokretni, ali ipak živi spermatozoidi, od mrtvih. Smanjena pokretljivost s visokim procentom vitalnih spermatozoida može ukazivati na metaboličke abnormalnosti spermatozoida koje proizlaze iz poremećaja funkcije testisa ili nekih činilaca koji deluju na smanjenje pokretljivosti, a nalaze se u plazmi semena.

VRH

Odstupanja od normalnih vrednosti
Najčešće korišćeni parametar kod analize semena je broj spermatozoida, odnosno koncentracija spermatozoida u semenu. Muškarci s koncentracijom spermatozoida <5 mil/ml smatraju se neplodnima, dok koncentracija od 5 do 20 mil. spermatozoida u ml semena obično ukazuje na umanjenu plodnost, odnosno verovatno je potrebno duže vreme kako bi se ostvarila trudnoća. Međutim, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) postavila je nove referentne vrednosti spermograma. Najznačajnija promena odnosi se na povećanje donje granice koncentracije spermatozoida potrebnih za prirodno začeće sa 20 miliona/ml na 40 miliona/ml.

Asthenozoospermia - udeo pokretnih spermatozoida < 50%
Oligoospermia - koncentracija spermatozoida u ejakulatu < 20 mil/ml
Azoospermia - nepostojanje spermatozoida u ejakulatu
Teratozoospermia - < 15 % spermatozoida normalnog oblika
Necrozoospermia - nepostojanje živih spermatozoida u ejakulatu
Polyzoospermia - visoka koncentracija spermatozoida u ejakulatu
Hypospermia (parvisemia) - volumen ejakulata < 2 ml
Hyperspermia - volumen ejakulata > 6 ml
Aspermia (asemia) - nepostojanje ejakulata
Hematospermia - prisutnost eritrocita u ejakulatu
Pyospermia - prisutnost leukocita u ejakulatu (više od normalnih vrednosti)

U nekim laboratorijima primenjuje se i kompjuterska analiza ejakulata koja omogućuje digitalnu sliku svakog spermatozoida posebno. Međutim, svaka pa i najmanja, promena u kompjuterskom programu može značajno promeniti rezultat, stoga se računari moraju neprestano proveravati.

U svakom slučaju, nalaz spermograma koji odstupa od normalnih vrednosti zahteva daljnje analize. Na prvom mestu među njima je pregled urologa koji utvrđuje eventualno postojanje varikokele, te upućuje na daljnje analize koje smatra potrebnim (hormonski profil, bakteriogram ejakulata (spermokultura), test na spermalna antitela (ASA) i mnoge druge).

VRH

VARICOCELA

Testis se snabdeva krvlju preko jedne arterije, ali odvod krvi iz testisa se odvija preko 2 spleta vena. Proširenje ovih vena se relativno često sreće kod pacijenata koji se leče zbog infertiliteta. Način na koji je infertilitet povezan sa varikocelom nije u potpunosti jasan, a kao mogući mehanizmi navode se povišena intertestikularna temperatura, refluks hormona nadbubrežne žlezde, zadržavanje otpadnih produkata metabolizma. Osnovna dijagnostika varikocele se vrši pregledom. Proširene testikularne vene se mogu napipati nad testisom, znatno češće nad levim. Stepen proširenja označavmo brojevima od 1 do 3. Ukoliko postoji samo sumnja na proširene vena vrši se Valsalva manevar koji se sastoji u dubokom udahu pri čemu se napinju trbušni mišići i vene se pune krvlju. Dijagnoza varikocele u graničnim slučajevima se može postaviti i scintigrafijom skrotuma, ehosonografijom i Doplerom kao i venografijom. Ukoliko se radi venografija, u slučaju da se otkrije varikocela obično se izvrši i embolizacija što je terapijska procedura koja može donekle da zameni hirurško lečenje. Varikocela često izaziva oligo ili astenospermiju. Izuzetno retko je varikocela uzrok azoospermije i to samo u slučaju da je bilateralna. Korekcija varikocele se najčešće vrši hirurškim putem. Sama intervencija je laka, izvodi se u opštoj ili lokalnoj anesteziji, može se raditi ambulantno, i ne zahteva dugo bolovanje. Oporavak funkcije testisa se očekuje tek posle nekoliko meseci.

VRH

AZOOSPERMIJA

Azoospermia je po definiciji potpuno odsustvo spermatozoida u spermi. Da bi se sa sigurnošću postavila ova dijagnoza potrebno je uraditi analizu bar tri uzorka sperme. Ukoliko ni u jednom uzorku nema spermatozoida, dalja dijagnostika zavisi od veličine testisa i od drugih parametara koji se takođe određuju spermogramom. Neophodno je uraditi i hormonski status, a po potrebi i hromozomske analize. Ukoliko su testisi smanjeni radi se o hipogonadizmu koji može biti primaran ili sekundaran. Primarni hipogonodizam podrazumeva primarno oštećenje testisa dok su hormonski poremećaji sekundarni. O primarnom hipogonadizmu se radi kod većine hromozomskih poremećaja od kojih je najčešći Klinefelterov sindrom (47 XXY). Primarno oštećenje testisa se uočava i kod kriptorhizma (nespušteni testisi) i kod takozvanog "Sertoli cell only" sindroma. Sekunadrni hipogononadizam se takođe manifestuje azoospermijom ali je u ovim slučajevima smanjena funkcija testisa posledica promena na nivou hipotalamusa ili hipofize. Nedostatak GN - RH ili njegovo izlučivanje u nedovoljnoj meri je urođen poremećaj, a kao posledica neadekvatne stimulacije hipofize i testisa ne dolazi do uspostavljanja spermatogeneze. Smanjeno izlučivanje hormona hipofize može biti urođeno ili posledica obolenja hipofize (infarkt, infekcija, tumor, zračenje, operacija). U zavisnosti od perioda kada je došlo do oštećenja, testisi mogu biti normalne ili mekane konzistecije ali su skoro u svim slučajevima smanjeni. Za razliku od poremećaja na nivou hipotalamusa, poremećaji na nivou hipofize mogu dobro reagovati na supstitucionu hormonsku terapiju. Poseban oblik azoospermia pradstavlja takozvana opstruktivna azoospermia. Kod ovih pacijenata testisi su normalne veličine, hormonski status je takođe u granicama normale, spermatogeneza je očuvana ali zbog postojanja prepreke ili nedostaka nekih delova izvodnih kanala ne dolazi do izlučivanja spermatozoida sa spermom. Nedostatak fruktoze u spermi ukazuje na nedostatak semenih kesica što je najčešće udruženo sa nedostatkom semevoda, ili na postojanje prepreke na nivou ejakulatornih kanal. Ukoliko je fruktoza normalna, a snižena vrednosti alfa glukozidaze, prepreka se nalazi na nivou epididima. Opstruktivne azoospermije se kod jednog broja pacijenata mogu hirurški lečiti, međutim s obzirom da su ove hirurške intervencije koplikovane sa neizvesnom prognozom sve češće se koristi drugi oblik lečenja koji podrazumeva punkciju epididima čime se dobija dovoljan broj spermatozoida koji se mogu koristiti u procesu vantelesne oplodnje/mikrofertilizacije.

VRH

OLIGOSPERMIJA

Ukoliko je broj spermatozoida u 1 ml sperme manji od 20 miliona u pitanju je oligospermija. Međutim, ova definicij je vrlo gruba i većina autora se ne slaže sa njom. Utvrđeno je da do spontane trudnoće može doći i ukoliko je broj spermatozoida u 1 ml manji od 10 miliona tako da se i ovaj broj može uzeti kao granična vrednost. Broj spermatozoida po 1 mililitru je svakako vrlo značajan, ali mnogo značajniji parametar je ukupan broj spermatozoida u ejakulatu. Prema tome, ne mogu se na isti način tretirati pacijenti sa oligospermijom i malom količinom sperme i oni koji u velikom volumenu sperme imaju manji broj spermatozoida po 1 militru. U svim slučajevima oligospermije, dijagnoza se može sa sigurnošću postaviti tek posle pregleda nekoliko uzoraka sperme, jer i kod pacijenta koji su dokazano fertilni postoje izražene varijacije u broju spermatozoida. Pošto se utvrdi da se zaista radi o oligospermiji, istražuje se njen mogući uzrok. Hormonske i hromozomske analize su neophodne samo u slučajevima da je broj spermatozoida u mililitru sperme manji od 5 miliona. Kod svih ostalih, prvo treba isključiti varikocelu (proširenje testikularnih vena). Smatra se da ukoliko se otkrije varikocela treba nju prvo korigovati, a zatim, po potrebi nastaviti sa medikamentnom terapijom. Kriptorhizam takođe može biti uzrok oligospermije, naročito ukoliko je jednostran. U cilju terapije neophodna je korekcija ovog poremećaja bilo spuštanjem testisa u skrotum ili odstranjivanjem nespuštenog testisa. Nažalost, kod najvećeg broja pacijenata sa oligospermijom, uzrok ovog poremećaja nije poznat (idiopatska oligospermija) tako da nam na raspologanju stoje samo empirijski oblici terapije.

VRH

ASTENOSPERMIJA

Smatra se da je u normalnim uzorcima sperme bar 50% spermatozoida pokretno, a progresivno pokretno 25% spermatozoida. Smanjen procenat pokretnih spermatozoida nazivamo astenospermijom. Astenospermija je najčešće udružena sa oligospermijom, mada se kod jednog broja pacijenata može naći i uz normalan broj spermatozoida. Najčešći uzrok smanjene pokretljivosti je prisutna genitalna infekcija, tako da je kod ovih pacijenata neophodno uraditi bakteriološka ispitivanja. Imuni infertilitet se takođe manifestuje smanjenom pokretljivošću spermatozoida, tako da se kod jenog broja pacijenata savetuje imunološko ispitivanje. Varikocela takođe može biti uzrok astenospermije. Posebnu kategoriju čine pacijenti kod kojih postoji nekrospermija (nijedan pokretan spermatozoid). Pored gore navedenih uzroka, u ovim slučajevima je verovatnije u pitanju poremećaj u građi samih spermatozoida, što se može dokazati i njihovom elektronskom mikroskopijom.

VRH

POLISPERMIA

Dokaz da u svemu treba imati meru je polispermia ili polizoospermia. Ukoliko broj spermatozoida u 1 ml sperme prevazilazi 250 miliona to nazivamo polispermijom. Ovako veliki broj spermatozoida umesto da uveća mogućnost ostvarivanja trudnoće naprotiv, može biti uzrok infertiliteta. Polispermia je često povezana sa smanjenom pokretljivošću spermatozoida i povećanim brojem morfološki defektnih spermatozoida. Ali i u slucajevima da su spermatozoidi zadovoljavajuće morfologije i pokretljivosti, ne dolazi do trudnoće. Ovim pacijentima se preporučuje prekid snošaja neposredno posle ejakulacije, tako da cela količina sperme ne bude izlučena u vaginu. Ukoliko se ova metoda ne pokaže uspešnom može se raditi arteficijelna inseminacija sa prethodno obrađenim sermatozoidima, a kao poslednja mogućnost na raspolaganju je in vitro fertilizacija.

VRH

KRIPTORHIZAM

Testisi se krajem osmog meseca embrionalnog razvoja spuštaju u skrotum. Ukoliko ovaj proces nije dovršen do rođenja već je testis zadržan u trbušnoj duplji ili u ingvinalnom kanalu radi se o kriptorhizmu, koji može biti jednostran ili obostran. Kod male dece, do druge godine života, ovaj poremećaj se leči hormonima ili hirurški. Smatra se da se spuštanje testisa mora izvrsiti do druge godine da bi se sačuvala njegova funkcija, pre svega funkcija spermatogeneze. I u kasnijem uzrastu, ova intervencija ima opravdanja zbog sklonosti retiniranih testisa ka razvoju tumora. Preko tridesete godine, u slučaju jednostranog kriptorhizma bolje je izvaditi testis, jer se pretpostavlja da je njegova funkcija definitivno oštećena. Šta je uzrok oštećenosti testisa kod kriptorhizma nije u potpunosti rasvetljeno. Kao i kod varikocele, povišena temperatura kojoj je izložen testis se smatra jednim od mogućih razloga, ali postoji pretpostavka i da je primarno oštećenje testisa uzrok njegovog nespuštanja. Kod kriptorhizma, u zavisnosti od poremećenosti funkcije testisa često su povišene vrednosti FSH. Stepen hormonskog poremećaja je indikator oštećenosti testisa i može se koristiti kao prognostički faktor.

VRH

KLINEFERTEROV SINDROM

Klineferterov sindrom je genetski poremećaj koji je posledica nedeljenja X hromozoma tokom razvoja embriona. Ovi pacijenti umesto 2 (XY) hromozoma imaju 3 polna hromozoma (XXY). Ova anomalija zaslužuje posebnu pažnju s obzirom na svoju učestalost; registuje se po jedan slučaj na svakih 500 novorođenih. Poremećaj se ne može dijagnostikovati pre puberteta. Kako su testisi izmenjeni, u pubertetu ne reaguju na hormonsku stimulaciju od strane hipofize i ne luče dovoljnu količinu testosterona. S obzirom na mehnizam povratne sprege, smanjeno lučenje testosterona uzrokuje povećano lučenje LH što dovodi do stimulacije lučenja estrogena, ženskog polnog hormona. Povećana koncantracija estrogena je odgovorna za karakterističan izgled ovih pacijenata. Muškarci sa Klinefelterovim sindromom su obično visoki, izduženih ekstremiteta, sa dlakavošću ženskog tipa i ginekomastijom (uvećanjem mlečnih žlezda). Testisi su mali, volumena i ispod 2 ml i čvrste konzistencije. U spermogramu nema spermatozoida ili je prisutna oligospermija. Oligospermija ukazuje da se ne radi o čistom Klinefelterovom sindromu već o mozaicizmu kada su prisutne i ćelije sa normalnom hromozomskom strukturom u testisu, koje i proizvode spermatozoide. Kod pacijenata sa odsustvom spermatozoida nema mogućnosti da se ostvri trudnoća. Kod pacijenata sa oligospremijom, na raspolaganju su neke od metoda asistirane reprodukcije (IUI, IVF).

VRH

PCR metoda

Institut za humanu genetiku Medicinskog fakulteta u Beogradu jedina je ustanova u Srbiji gde se mogu uraditi genetska ispitivanja - da li je gen odgovoran za neplodnost muškaraca. Kod muškaraca kod kojih se to ustanovi, svaki pokušaj vantelesne oplodnje je bezuspešan.

Muški polni hromozom je Y hromozom. Na njemu se nalaze geni odgovorni za stvaranje spermatozoida. Promene na tim genima mogu biti odgovorne za odsustvo ili smanjeni broj spermatozoida. Međutim, promene na genima nisu uzrok steriliteta kod svih muškaraca, objašnjava za „Blic” dr Momčilo Ristanović iz Instituta za humanu genetiku.

- Ovo ispitivanje preporučuje se onim muškarcima kod kojih su isključeni postojeći razlozi steriliteta, a imaju loš spermogram, odnosno koncentracija spermatozoida im je manja od pet miliona. Takođe, trebalo bi da se testiraju i oni kojima nije razjašnjeno zašto imaju smanjeni broj spermatozoida ili ih uopšte nemaju - kaže dr Ristanović.

Prema nekim nezvaničnim podacima, za oko deset odsto bračnih parova koji ne mogu da imaju decu uzrok neplodnosti je gen.

- Za sada se radi samo dijagnostika, a dalja istraživanja treba da ukažu na terapijski model kako tim pacijentima da pomognemo. Trenutno se nigde u svetu ne zna lek - ističe dr Ristanović.

Ispitivanje se rade „pi-si-ar” metodom. Najčešće se uzima uzorak krvi, kao i za svaku DNK analizu. Kompletna dijagnostika košta manje od 100 evra, ali prema rečima dr Ristanovića, u toku su razgovori sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje, Ministarstvom zdravlja i Medicinskim fakultetom da ta procedura ide na teret Fonda.

Izvor: www.kolevka.org

< Poruku je uredio Amelaa RR -- 8.2.2010 9:39:02 >

Ne vezimo srce za dunjaluk,jer samo tad bice nam lako podnijeti iskusenje.....

Neposredna veza do poruke: 317
8.2.2010 10:00:50   
aidicaa
bravo Bebice. Ovo moram detaljno iscitati...

*** 11.01.2013. u 11:47h Rodilo se nase Sunasce ***
14.05.2016. pozitivan test***

(odgovor članu bebica1989)
Neposredna veza do poruke: 318
9.2.2010 10:25:32   
malena27 RR
prenos postova sa duple teme:

evo i mene kao novog muškog člana
naravno tu sam iz privatnih razloga ali želim da podjelim sa vama moj problem
ovako
u braku 8 mjeseci
pokušavali i ništa
žena otišla ginekologu izgleda sve ok(mala upala)
ja uradio spermogram užas :azospermia
e sada pošto sam to uradio kod privatnikakoji je dobar urolog ali mi je ta laboratorija u najmanju ruku sumnjiva kao i rezultatia doktor mi je odmah predložio testikularnu biopsiju.
šta sada da radim možda otići na Koševo uraditi spermogram ????
trebam savjet.
još jedna stvar mi nije jasna azospermija jetotalno odsustvo spermatozoida
kako onda u sedimentu mogu pronaći pokretne????

Charlyy ako nisi siguran u tog doktora onda ne bi bilo lose da negdje drugo uradis nalaz. Posto si spomenuo Kosevo pretpostavljam da si iz Sarajeva, pa onda mozes na Klinici uraditi, nazoves narucis se i kad dojes poneses uputnicu od ljekara opste prakse. A imas i temu 'spermogram na Kosevu', pa malo pogledaj.

Nije nalaz nesto ni skup 18 KM, samo je onda pitanje hoce li te primiti ako si iz drugog kantona. A ako nista onda mozes probati u Sarajevu privatno. Sretno u svakom slucaju .

Kazes da nisi iz Sa. pa predpostavljam da onda ni nalaz nisi radio u Sa., imas mnogo privatnika u Sa., a isto tako i lab.pa ako ti nije problem platiti kao sto kazes onda ti predlazem da taj nalaz provjeris kod nekog dobrog dr. i u pouzdanoj lab., sretno.

Charlyy ne bih da moj post ispadne brutalan ali situacija je ovakva, u Bih ne postoji dobar urolog vezan za nasu problematiku pa ti toplo preporucujem da odes u inostranstvo. Ne znam gdje si radio spermiogram po kom si dobio dijagnozu azoospermia. Ono sto je meni poznato je da ljudi sa tvojom dijagnozom mogu imati djecu ali samo ako se podvrgnu vantjelesnoj oplodnji i samo u postupku ICSI (mikro injekcija). Procitaj na netu malo o postupcima TESA/MESA (ne znam da li se ovako pise ila sa dva s) a to je postupak biopsije testisa kojim se iz njih izvlace spermici. Nemoj molim te gubiti vrijeme pokusavajuci sa travcicama, Proksidom i slicnim stvarima vec nadji dobrog Androloga. Mi smo svojevremeno mislili otici u Zagreb u kliniku Vuk Vrhovac jer tamo imaju odlicne androloge ili mozda cak u Maribor. Nemoj zaboraviti da nije sve crno dok god u testisima postoji barem jedan zdrav spermic jer upravo toliko i treba da bi se oplodila jedna jajna stanica. Ako ti ikako mogu pomoci s nekom informacijom slobodno mi se javi na pp.
Zelim vam punoooo srece i snage!
Leva

hvala leva na savjetima ali jedna stvar mi nije jasna
az00spermija je potpuno odsustvo spermatozoida ali kako su mi onda u sedimentu(uzorku)našli 1-2 pokretna 2-5 uginulih ????to me zbunjuje i zato bih volio uraditi spermiogram negdje gdje je to sigurnije
pozdrav

Pozdrav,
apsolutno se slazem sa preporukom Leve, s obzirom da je i kod mm konstatovana azoospermia. Čim smo saznali dijagnozi uputili smo se u Split, tu mu je urađena TESA (punkcija testisa), u ejekulatu su mu nadjeni pokretni spermiji što je veoma vazno. Poslije toga smo uradili ICSI i iz prvog pokusaja sam zatrudnila. U sarajevu nismo nista ni pokusavali tako da smo spasili zivce, novce i bespotrebno obilazenje ljekara/nadriljekara.
Sretno!

Srecica mala tako sam sretna zbog vas
Charlyy imas pp
Nisi nam napisao gdje si radio prvi spermiogram da bih te mogla uputiti negdje drugdje.
U Sa se spermiogram radi na Klinici i kod Mehmedbasica npr. oni su pouzdani

Evo mene dragi moji nije me bilo dugo,a sad ugledah Charlyyjev problem...Moj savjet mu je da ipak uradi spermogram na vise mijesta jer jedan je nepouzdan...i da ode kod urologa na detaljnu pretragu!Vrlo moguce da je neka upalica pa se to akpo bog da rijesi i pojave se spermici-)))ako nista punkcijom pa imaju mogucnost vantjelesne oplodnje....MM ima azospermiju u braku smo skoro 5 godina savasta smo pokusavali,radio je i punkciju kod dr. Raljevica Slovenija,nema nista ali kod njega je problem visok fsh i nema sanse za lijecenje. Eto dragi moji malo sam se ispricala s vama pa kad sam lose ovako mi bude bar malo bolje....Poseban pozzz za Levu-)))pussa

Pozdrav svima, i ja sam nova i konacno sam uspjela da se ubacim...Evo kako stoje stvari kod nas dvoje...Moj muz i ja smo u braku 6 godina, on ima Azospermiju a sa mnom je sve ok.I mi smo uzimali razne cajeve, tablete, Tesiceve terapije.....ali nista nije pomoglo...Zatim smo isli kod Mehmedbasica i nista nije posebno uradio, osim nekih tableta koje nisu imale ucinka, zatim smo otisli u Beograd kod dr. Save Bojovica, on nam je uzeo vrijeme,novac, nalagao svega...i nista, zatim sam ja vidjela reklamu na Tv-u za polikliniku u Gradačcu i otisli tamo, uradili smo vantjelesnu oplodnju, stim da je mm dao spermogram prije same nego smo ista poceli a do sad smo samo slusali da nema spermatozoida....i kad je dao spermogram...desilo se Bozije cudo..Dr.Suada nam je dosla i rekla da su ih pronasli 10-11 i da mogu da me oplode sto su i uradili...Bila sam trudna 15 dana i onda se plod otkidao u meni i imala sam jake bolove, ali eto bar smo dobili spermice i to je nesto najbolje sto smo mogli tog trenutka cuti...Bili smo u soku, ali smo izdrzali dalje, meni je poslije toga bio ciklus koji je trajao 10 dana i poslije toga nisam dobila sve do juce, sto znaci da mi je kasnilo 15 dana i zradila sam jedan test koji je bio pozitivan i mislim da mi se desilo opet isto, s tim da nismo radili oplodnju jer se ne smije raditi nista dok ne prodje 3 mjeseca, al hocu da nagalsim da mi redovno idemo na izvor MUSKE VODE u Kladnju i to moj muz redovno pije, a i ja s njim...pa ko zna sve je na danasnjem vaktu normlano i sve se desava sa razlogom..pa tako ako sam ikome bar malo pomogla, drago mi je i nadam se akoBogda da cemo svi uspjeti i izdrazti da bi dobili svoje dijete akoBogda

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
Beta 09.06.15. <5
27.01.17. vanmatericna

(odgovor članu aidicaa)
Neposredna veza do poruke: 319
14.2.2010 15:35:29   
Amelaa RR
Evo nove pretrage na pragu..dragi dobio nove tablete
Tocopherol i Proviron nadam se da ce imati ucinka na poboljsanje spermiogram.

1. ICSI Bahceci-Sarajevo
22.07.2013pocetak bockanja
04.11.2013 Beta 1:(
2. ICSI Bahceci-Sarajevo
26.06.2015 - Beta 73-80 biohem
3. 17.11.2015 Beta 0,1
4. 30.09.2016 Beta pozitivna
10.11.2016 Spontan
5. 2018 FETBahceci Beta pozitivna

Neposredna veza do poruke: 320
7.3.2010 12:20:23   
Amelaa RR
IZVORNA PORUKA: viOl@

Drage/i moje/i, nadam se da ce mi barem neko od vas moci pomoci ako ne savjetom, onda barem nekim rijecima utjehe. Naime, muzu je prije tri mjeseca dijagnosticirana oligoastenoteratozoospermia (mislim da nije ostalo vise nista sto ga nije snaslo) i urolog u KB Zenica mu je propisao Proxeed. Pio ga je 3 mjeseca i kad je ponovio nalaz bio je losiji nego onaj prvi. Onda nam je taj isti dr. rekao da je po njemu ovo nalaz za umjetnu oplodnju i uputio nas kolegi urologu koji se ipak vise bavi sterilitetom i ovaj novi dr. nam je malo ulio nadu i rekao da se opustimo jos godinu dana (a to vec slusamo skoro 2 godine od svakog moguceg doktora i nista se znacajno ne poduzima) i da je po njemu, po ovom nalazu moguce zatrudnjeti i prirodnim putem (malo teze, ali ipak moguce).
Rekao je MM da opet ponovi nalaz, a meni da mu donesem svoj hormonski status i nalaz od doktora da je sa mnom sve u redu.
Tesko jest, ali odlucili smo da se jos malo strpimo i da jos malo slusamo doktore i nadamo se da ce predloziti neku kvalitetniju i ucinkovitiju terapiju.
Ono sto me zanima, je li neko imao ovakav nalaz i da se izlijecio (tj. da sad ima malog andjela)? i sta da koristi od vitamina i minerala?

Oprostite mi na dugom postu, ali morala sam se izjadati jer niko oko mene me ne razumije

Hvala vam unaprijed na odgovorima

1. ICSI Bahceci-Sarajevo
22.07.2013pocetak bockanja
04.11.2013 Beta 1:(
2. ICSI Bahceci-Sarajevo
26.06.2015 - Beta 73-80 biohem
3. 17.11.2015 Beta 0,1
4. 30.09.2016 Beta pozitivna
10.11.2016 Spontan
5. 2018 FETBahceci Beta pozitivna

(odgovor članu Amelaa RR)
Neposredna veza do poruke: 321
9.3.2010 15:40:46   
malena27 RR
viola kod kojih urologa je isao tm? mozda bi bilo najbolje da uradite spermogram negdje drugo, npr. kod Mehmedbasica.
mm ima istu dijagnozu kao i tvoj i nismo jos uvijek uspjeli dobiti user posted image ni prirodno ni vantjelesnom oplodnjom.
moj savjet je da ne odugovlacite previse i ne vjerujete urolozima vec da sto prije kontaktirate neku kliniku za vantjelesnu oplodnju. nikakvo opustanje, ved odmah reagujte!

< Poruku je uredio malena27 RR -- 9.3.2010 15:42:39 >

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
Beta 09.06.15. <5
27.01.17. vanmatericna

(odgovor članu Amelaa RR)
Neposredna veza do poruke: 322
9.3.2010 22:45:50   
POZITIVACs
3.4ml
IZVORNA PORUKA: POZITIVACs

pozdrav svima,

ja sam nov ovdje user posted image imam 30 a zena 23 i vec 2 god pokusavamo dobiti bebu.

Sad se lijecimo u klinici IVF u Zagrebu

radio sam spermiogram tamo i ovo su mi rezultati:

volumen ejakulata 3.4ml
viskoznost normalna
broj spermija 57 x 10na6/ml
broj spermija u ejakulatu 194 x 10na 6
pokretljivost pokretni 23x10na 6/ml
nepokretni 34 x 10na 6/ ml
kinetika 3
morfologija 9%
leukociti -
dijagnoza: ASTHENOTERATOZOOSPERMIA

i napisano mi je kontrola???

imamo zakazano 19tog janura al interesuje me da li jaka gripa i krajnici koji su me držali 10tak dana utiču na spermiogram ako sam bio bolestan 20tak  dana ili mjesec prije spermiograma.

All The Best,
POZITIVAC user posted image

samo da javim nove vijesti user posted image

poslije 2 mjeseca išli smo na AIH i prilikom toga dr. je bio oduševljen mojim spermiogramom (volumen umjesto 3.4ml sad je bio 19ml a i sve ostalo u redu) dokazano je da je bilo zbog temperature prvi loš (rekli su nam da bar 2 mjeseca poslije bolesti rezultati će se popraviti) user posted image user posted image user posted image

sad čekamo rezultate

Inace da napomenem moja draga ima policisticne i radila je HSG

Nadamo se najboljem... user posted image

(odgovor članu POZITIVACs)
Neposredna veza do poruke: 323
10.3.2010 8:29:09   
malena27 RR
prenos postova:

IZVORNA PORUKA: mimi78

citam vase postove iznam da nije sad trenutak da i ja sjedam zeni na vrat al slomih se od placa ne samo zbog nje, nego i zbog sebe same... poceli smo s pretragama prije par mjeseci i imam osjecaj tome nikad kraja. ne znam po koji put je uradio spermiogram, sad su leukociti poviseni. moramo urologu, a ja vec sad vise nemam snage. pocinjem i sumnjati da li uopste zelim dijete... 

IZVORNA PORUKA: Leva

Mimi naravno da želiš i naravno da imaš snage samo polako. Za početak nađite dobrog urologa ili androloga još bolje (nema ga u BiH). Moj muž je imao Oligoasthenozoospermiu, leukocite i skoro sve moguće bakterije. Nakon deset mjeseci se stanje poboljšalo i sada ima Normospermiu

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
Beta 09.06.15. <5
27.01.17. vanmatericna

(odgovor članu POZITIVACs)
Neposredna veza do poruke: 324
10.3.2010 23:17:46   
Banana
Nakon tri mjeseca Bioastina i raznoraznih dodataka situacija je slijdeće:

Apstinencija: 4 i po dana
pH: 8,6
Volumen: 3,2
Boja: blijedožuta
Viskoznost: 0
Br. spermatozoida: 25 mil/ml
Br. spermatozoida u ejakulatu: 80 miliona
Progresivno pokretnih: 25%
Slabo pokretnih: 30%
Pokretnih u mjestu: 4%
Nepokrenih: 41%
Leukociti: po 4 u vidnom polju
Fruktoza: 18,6 (što visočija to bolja user posted image )
Bakterija: ima ih user posted image

Nakon dva sata pokretljivost je ostala skoro ista!

Sad mi fali smajlić koji od sreće skače po stanu user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Ja Hadi, Ja Mudžibu...

3 IUI -

Neposredna veza do poruke: 325
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *