mudrost
|
IZVORNA PORUKA: jasmin IZVORNA PORUKA: mamica87 Eh drage moje imam pitanje za vas moja je sveki pitala nekoliko hodza da li muskarac gubi abdest kada vidi zenu npr izlazi iz dzamije i skine maramu i vidi njenu lijepu kosu svakog koga je pitala rekli su da muskarac ne gubi abdest zatim je ona rekla ako ne gubi onda marama nije farz-nato joj nisu znali odgovoriti. U Kur anu dok ja znam pise da se pokrije za vrijeme namaza i ma sad ne znam tacno citat al nesto kao da bi se medu sobno prepoznale-eh to je lako u nekim islamskim zemljama ali ovdje u evropi i u bosni je takva situacija da ce prije napasti pokrivenu i vrijedati nego neku koja se normalno oblaci kao i ostale.Mislim da bi se trebalo drzati sredine jer Allah najbolje zna!I kod nas u islamu ima dosta sekti i ja licno mislim da se ne moze nijednoj bas vjerovati i da je najbolhje da se drzis samo Kur ana!Jer za neke muslimane je npr farz obrezivanje curica a za neke je to veliki grijeh,a tako je i sa oblacenjem nikab nije dozvoljen kada se obavlja hadz svaka mora otkriti svoje lice.Nadam se da ce svaka pronaci pravi put Ne gubi efendija abdest jer vidi njenu kosu osim u slucaju da izazove kod njega strasti koje ce mu uzrokovati izlazak tecnosti koja se inace pojavi kod navale strasti.Dakle tad gubi abdest.I sta je doticnoj dokaz da marama nije farz ako efendija ne gubi abdest kad vidi otkrivenu zenu?Abdest je poseban propis,marama poseban,kao i sve drugo u ovoj vjeri.Tacno je da sva vjera nije samo u marami,ali nije samo ni u namazu,niti samo u postu niti bilo cemu.Sve te stvari cine jednu cjelinu,poput kuce.Kuca ne bi bila kuca da je cini samo prozor,medjutim ima temelje,cigle,prozore,vrata,krov,maltu,cak i fasadu :).Ja nisam nigdje u Kur`anu zasebno nasla da se pokrije za vrijeme namaza.Hidzab u Kur`anu pomenut je kao opceniti propis zene muslimanke kad izlazi pred ljude koji joj nisu mahremi.Pokrivanje za namaz je doslo kroz hadise,kao sto je dosao cijeli opis namaza kroz hadise.U Kur`anu je samo naredba namaza,a kroz hadise jasno pojasnjenje.To sto ce neko vrijedjati pokrivenu zenu nije nikakav dokaz da je sredina u tome da zivimo bez hidzaba.Ja kao vjernica znam da mi je to naredba od Onoga koji me stvorio,a ako ce me neko zbog toga dirati,ja imam zastitu kod mog Gospodara,i ne sumnjam da ce i taj koji me vrijedja pred Njega stati i odgovarati za svoje postupke.Dakle,moje je da brinem sta ja radim,a taj tamo ce za sebe biti pitan. To sto u islamu ima sekti nije nista novo,Allahov Poslanik nas je jasno upozorio na sekte jos prije 1500 godina. U Tirmizijinoj zbirci hadisa, hadis broj 171, stoji da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: "Podijelit ce se moj ummet na 73 skupine, sve ce u Dzehennem osim jedne!" Ashabi su upitali Poslanika, s.a.v.s, koja ce to skupina bit, a on je odgovorio:"To je skupina koja slijedi ono na cemu smo ja i moji ashabi." Ovaj hadis jasno govori o toj podjeli i upucuje vjernike koje skupine da se drzi.Ako cemo se drzati Kur`ana moramo se drzati i hadisa jer je Allah bas u Kur`anu rekao:O vjernici pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku. (En Nisa, 59) I sta je god doslo kroz hadise to je Objava od Allaha,a dokaz je ajet u kojem Allah govori za Poslanika: On ne govori po hiru svome – to je samo Objava koja mu se obznanjuje.En-Nedzm 3-4 Iskreno,ne znam da je ikome obrezivanje curica farz,jer nije ni obrezivanje muskaraca farz.A sto se tice pokrivanja lica za vrijeme hadza,pokriva se gdje ima muskaraca,a otkriva se gdje nema. Sredina ove vjere je ne ici ni u jednu krajnost nego slijediti Kur`an i hadis. draga, jasmin tako volim citati tvoje odg, svaka rijec na svom mjestu! da te Allah nagradi i pomogne u svemu!