|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  13 14 [15] 16 17   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Zene sa Hidzabom
6.3.2010 2:04:52   
veeseelaa
IZVORNA PORUKA: malena sharena

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

ma da naravno, samo postam ne sudim, imala bi ja poraditi prvo na sebi pa zatim suditi o drugima ali eto.... lijepo je znati za one koje ne znaju
Svi mi upražnjavamo neke običaje a neke ne, ja npr nikada nisam čupala obrve i kad god kao odlučim da ih počupam sjetim se da je zabranjeno i odustanem a nisam pokrivena i bezbroj drugih propisa ne poštujem al eto nešto mi to uvijek na um padne, možda je nekom smiješno al eto tako je to

Slicno je nesto i kod mene bilo kad nisam bila pokrivena i nisam obavljala namaz. Covjek je zaista slab, ja masu stvari nisam postovala, ali sam uvijek zazirala od alkohola i to zaista iz cisto vjerskih razloga. Mozda bas zbog neke sitnice koje se cuvamo samo radi Allaha budemo upuceni na pravi put.

baš tako draga moja, Allah najbolje zna

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu malena sharena)
Neposredna veza do poruke: 351
6.3.2010 2:20:14   
veeseelaa
ima još nekih pravila vezano za hidžab
Marama ne samo da mora pokrivati glavu nego i grudi žene, zabranjeno je podizanje kose u pundju pa zatim stavljanje marame, pod šerijatskim hidžabom ne spadaju tunika i pantalone, to je "moderni islam"
... izbjegavati svijetle boje, preporučljive boje su crna, smedja, siva i sl
I šminkanje koje sam gore spomenula odnosi se na van kuće, u kući je dozvoljeno
Čitala sam da je zabranjeno bojenje kose u crno dok je zabranjeno van kuće stavljati parfem i lak na noktima

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 352
6.3.2010 4:14:24   
jasmin
Veeseelaa,jako prijatno si me iznenadila svojim znanjem :).
A sta da ti velim,breskvice,veselica vec sve rece,sminka je jako pozeljno djelo kod zene muslimanke u njenoj kuci.Ja volim njeznije tonove,ali negdje vec rekoh,surma mi je bas uvijek na ocima :).Cak i kad izlazi,ako npr.nosi nikab nema smetnje da izadje sa sminkom,jer se svakako nista ne vidi.Sve ovo s ciljem zastite pokrivene zene,da ne privlaci poglede muskaraca i ostane krajnje cedna.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

Neposredna veza do poruke: 353
6.3.2010 17:52:13   
tea lana

Marama ne samo da mora pokrivati glavu nego i grudi žene, zabranjeno je podizanje kose u pundju pa zatim stavljanje marame, pod šerijatskim hidžabom ne spadaju tunika i pantalone, to je "moderni islam"
Čitala sam da je zabranjeno bojenje kose u crno dok je zabranjeno van kuće stavljati parfem i lak na noktima

Iskreno ovo vesela sto si navela za oblacenje rijetko koja koju ja poznajem da se pridrzava.
I sta su one moderne pokrivene zene ili zene koje shvataju vjeru kako njima pase

< Poruku je uredio tea lana RR -- 6.3.2010 17:53:32 >

Neposredna veza do poruke: 354
6.3.2010 18:04:05   
mamaajna
masAllah vesela ma ti iznenadis covjeka.ja se nesminkam,ne mirisem van kuce,a u kuci sam nasminkana i namirisana(muz mi zahtjevan)user posted image .obicno uzimam kozmetiku iz avlona....

nedim 23.05.1999
iman 20.09.2009

nedim-drugi put u pubertetu uhhh ovaj je tezi
iman-poceli smo da pricamo uhhh puno da pricamo
trudimo se za trece

(odgovor članu tea lana)
Neposredna veza do poruke: 355
6.3.2010 18:04:20   
malena sharena
IZVORNA PORUKA: tea lana RR

Iskreno ovo vesela sto si navela za oblacenje rijetko koja koju ja poznajem da se pridrzava.
I sta su one moderne pokrivene zene ili zene koje shvataju vjeru kako njima pase

Postoje razlicita tumacenja propisa o oblacenju zene muslimanke. Ovo koje je navela vesela je samo jedno od njih. Ono u cemu se vecina islamskih ucenjaka slaze jeste da se kod zene ne smije vidjeti nista osim lica i saka, a prema nekima i stopala. To je osnov hidzaba, ostalo su nijanse.

Zato vidimo razlicite nacine pokrivanja u Saudiji, Iranu, Turskoj, Maleziji, Sjevernoj Africi, Srednjoj Africi, Ceceniji, Bosni. Po meni, nepostojanje strogo odredjene definicije o samom izgledu i boji hidzaba predstavlja Bozju milost, jer omogucava zenama da se oblace sukladno tradiciji, obicajima i klimi podneblja i vremena u kojem zive.

To ne znaci da uzimaju od vjere ono sto im pase vec da koriste mogucnosti koje im pruza sirina i otvorenost njihove vjere.

< Poruku je uredio malena sharena -- 6.3.2010 18:10:32 >

Ne znas ti majko, kako je dijete roditi

(odgovor članu tea lana)
Neposredna veza do poruke: 356
6.3.2010 18:15:09   
mamica87
Eh drage moje imam pitanje za vas moja je sveki pitala nekoliko hodza da li muskarac gubi abdest kada vidi zenu npr izlazi iz dzamije i skine maramu i vidi njenu lijepu kosu svakog koga je pitala rekli su da muskarac ne gubi abdest zatim je ona rekla ako ne gubi onda marama nije farz-nato joj nisu znali odgovoriti.user posted image U Kur anu dok ja znam pise da se pokrije za vrijeme namaza i ma sad ne znam tacno citat al nesto kao da bi se medu sobno prepoznale-eh to je lako u nekim islamskim zemljama ali ovdje u evropi i u bosni je takva situacija da ce prije napasti pokrivenu i vrijedati nego neku koja se normalno oblaci kao i ostale.Mislim da bi se trebalo drzati sredine jer Allah najbolje zna!I kod nas u islamu ima dosta sekti i ja licno mislim da se ne moze nijednoj bas vjerovati i da je najbolhje da se drzis samo Kur ana!Jer za neke muslimane je npr farz obrezivanje curica a za neke je to veliki grijeh,a tako je i sa oblacenjem nikab nije dozvoljen kada se obavlja hadz svaka mora otkriti svoje lice.Nadam se da ce svaka pronaci pravi putuser posted image

Benjamin 17.07.2009

(odgovor članu malena sharena)
Neposredna veza do poruke: 357
6.3.2010 18:25:06   
veeseelaa

mislim da nisu dovoljno informirane, po meni prije nego odlučiš staviti hidžab moraš se dobrooo informirati i proučiti Kur'an a zatim i pojašnjenja islamskih učenjaka o svemu onome u čemu se dvoumiš ili imaš pojedinih nejasnoća
Nažalost neke hanume stave hidžab pa zatim pitaju
Eto ja nisam pokrivena al kad sjednem nekad s nekim ko jeste iznenadim se kako malo zna o Islamu i ja ne sudim dok nekog ne upoznam, to što neko nosi hidžab ne mislim da je bolji musliman od one muslimanke koja je ne nosi, muslimanka s hidžabom samo je ispunila taj uvjet a da li je drugo e to već nije sigurno
Vjera nije samo marama, kurbam i post, pored ovog ima jako jako bitnih stvari koje su farz
I kad imaš neku nedoumicu u Kur'anu ćeš naći odgovor
Sori cure nije mi bila namjera da kritikujem user posted image  onako pričam s mog aspekta

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu tea lana)
Neposredna veza do poruke: 358
6.3.2010 18:34:49   
malena sharena

A one muslimanke koje se oblace na gore navedeni nacin u Bosni nazivaju vehabijama. Nikako ugodit narodu user posted image

Ne znas ti majko, kako je dijete roditi

(odgovor članu tea lana)
Neposredna veza do poruke: 359
6.3.2010 18:37:27   
mamaajna
eeee to je ono sto sam gore negdje navela.PRVO ZA STA CEMO BITI PITANI JESTE NAMAZ.HIDZAB nije moda nego zivot,zivim da postignem Allahovo zadovoljstvo da udzem u DZennet,tek kad to srce spozna onda je spremno na hidzab koji je farz jer u Kur anu pise.da se spustaju haljine preko glava i grudi vasih....

nedim 23.05.1999
iman 20.09.2009

nedim-drugi put u pubertetu uhhh ovaj je tezi
iman-poceli smo da pricamo uhhh puno da pricamo
trudimo se za trece

Neposredna veza do poruke: 360
6.3.2010 18:48:13   
jasmin
IZVORNA PORUKA: mamica87

Eh drage moje imam pitanje za vas moja je sveki pitala nekoliko hodza da li muskarac gubi abdest kada vidi zenu npr izlazi iz dzamije i skine maramu i vidi njenu lijepu kosu svakog koga je pitala rekli su da muskarac ne gubi abdest zatim je ona rekla ako ne gubi onda marama nije farz-nato joj nisu znali odgovoriti.user posted image U Kur anu dok ja znam pise da se pokrije za vrijeme namaza i ma sad ne znam tacno citat al nesto kao da bi se medu sobno prepoznale-eh to je lako u nekim islamskim zemljama ali ovdje u evropi i u bosni je takva situacija da ce prije napasti pokrivenu i vrijedati nego neku koja se normalno oblaci kao i ostale.Mislim da bi se trebalo drzati sredine jer Allah najbolje zna!I kod nas u islamu ima dosta sekti i ja licno mislim da se ne moze nijednoj bas vjerovati i da je najbolhje da se drzis samo Kur ana!Jer za neke muslimane je npr farz obrezivanje curica a za neke je to veliki grijeh,a tako je i sa oblacenjem nikab nije dozvoljen kada se obavlja hadz svaka mora otkriti svoje lice.Nadam se da ce svaka pronaci pravi putuser posted image

Ne gubi efendija abdest jer vidi njenu kosu osim u slucaju da izazove kod njega strasti koje ce mu uzrokovati izlazak tecnosti koja se inace pojavi kod navale strasti.Dakle tad gubi abdest.I sta je doticnoj dokaz da marama nije farz ako efendija ne gubi abdest kad vidi otkrivenu zenu?Abdest je poseban propis,marama poseban,kao i sve drugo u ovoj vjeri.Tacno je da sva vjera nije samo u marami,ali nije samo ni u namazu,niti samo u postu niti bilo cemu.Sve te stvari cine jednu cjelinu,poput kuce.Kuca ne bi bila kuca da je cini samo prozor,medjutim ima temelje,cigle,prozore,vrata,krov,maltu,cak i fasadu :).Ja nisam nigdje u Kur`anu zasebno nasla da se pokrije za vrijeme namaza.Hidzab u Kur`anu pomenut je kao opceniti propis zene muslimanke kad izlazi pred ljude koji joj nisu mahremi.Pokrivanje za namaz je doslo kroz hadise,kao sto je dosao cijeli opis namaza kroz hadise.U Kur`anu je samo naredba namaza,a kroz hadise jasno pojasnjenje.To sto ce neko vrijedjati pokrivenu zenu nije nikakav dokaz da je sredina u tome da zivimo bez hidzaba.Ja kao vjernica znam da mi je to naredba od Onoga koji me stvorio,a ako ce me neko zbog toga dirati,ja imam zastitu kod mog Gospodara,i ne sumnjam da ce i taj koji me vrijedja pred Njega stati i odgovarati za svoje postupke.Dakle,moje je da brinem sta ja radim,a taj tamo ce za sebe biti pitan.
To sto u islamu ima sekti nije nista novo,Allahov Poslanik nas je jasno upozorio na sekte jos prije 1500 godina.
U Tirmizijinoj zbirci hadisa, hadis broj 171, stoji da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao:
"Podijelit ce se moj ummet na 73 skupine, sve ce u Dzehennem osim jedne!" Ashabi su upitali Poslanika, s.a.v.s, koja ce to skupina bit, a on je odgovorio:"To je skupina koja slijedi ono na cemu smo ja i moji ashabi."
Ovaj hadis jasno govori o toj podjeli i upucuje vjernike koje skupine da se drzi.Ako cemo se drzati Kur`ana moramo se drzati i hadisa jer je Allah bas u Kur`anu rekao:O vjernici pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku. (En Nisa, 59)
I sta je god doslo kroz hadise to je Objava od Allaha,a dokaz je ajet u kojem Allah govori za Poslanika:
On ne govori po hiru svome – to je samo Objava koja mu se obznanjuje.En-Nedzm 3-4
Iskreno,ne znam da je ikome obrezivanje curica farz,jer nije ni obrezivanje muskaraca farz.A sto se tice pokrivanja lica za vrijeme hadza,pokriva se gdje ima muskaraca,a otkriva se gdje nema.
Sredina ove vjere je ne ici ni u jednu krajnost nego slijediti Kur`an i hadis.

< Poruku je uredio jasmin -- 6.3.2010 18:53:58 >

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

(odgovor članu mamica87)
Neposredna veza do poruke: 361
6.3.2010 19:02:55   
mamica87
Zena dok obavlje hadz nije joj dozvoljeno da pokrije lice jer sami "policajci" koji prate sve za vrijeme hadza govore zenama da je to haram i da moraju skinuti jer nigdje ne pise da pokrijes cijelo lice.A na kraju krajeva mislim da svako za sebe najbolje zna,a i tesko je da se aman bas svega pridrzavas cak mislim da je to ne moguce onda bi bilo najbolje ostati samo kod kuce i kad hoces da ides gdje samo s muzemuser posted image

Benjamin 17.07.2009

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 362
6.3.2010 19:11:03   
jasmin

Zena dok obavlje hadz nije joj dozvoljeno da pokrije lice jer sami "policajci" koji prate sve za vrijeme hadza govore zenama da je to haram i da moraju skinuti jer nigdje ne pise da pokrijes cijelo lice.A na kraju krajeva mislim da svako za sebe najbolje zna,a i tesko je da se aman bas svega pridrzavas cak mislim da je to ne moguce onda bi bilo najbolje ostati samo kod kuce i kad hoces da ides gdje samo s muzemuser posted image

Eto dusice,ja sam ti tri puta bila na hadzu i nijednom nisam cula da je ijedan policajac opomenuo ijednu curu koja ga nosi,a njih je u Saudiji more.Sto se tice nigdje ne pise...u tome se islamska ulema razisla,jedni kazu da pise,jedni da ne.Zanimljivo je navesti podatak da ucenjaci SVA 4 MEZHEBA smatraju da je za zenu obaveza pokriti i lice u vremenu fitne(iskusenja).Dakle,hanefijski mezheb npr,ne smatra da zena treba pokriti lice,ali ako je vrijeme fitne da joj je obaveza :).
A nije bonicko plaho tesko da se pridrzavas vjere.Ja ti nekad kazem i bolji od mene su se drzali vjere,sto i ja ne mogu probati.Kad sam probala...osladilo mi se heheh:).

(odgovor članu mamica87)
Neposredna veza do poruke: 363
6.3.2010 19:15:31   
mudrost

IZVORNA PORUKA: jasmin

Ne gubi efendija abdest jer vidi njenu kosu osim u slucaju da izazove kod njega strasti koje ce mu uzrokovati izlazak tecnosti koja se inace pojavi kod navale strasti.Dakle tad gubi abdest.I sta je doticnoj dokaz da marama nije farz ako efendija ne gubi abdest kad vidi otkrivenu zenu?Abdest je poseban propis,marama poseban,kao i sve drugo u ovoj vjeri.Tacno je da sva vjera nije samo u marami,ali nije samo ni u namazu,niti samo u postu niti bilo cemu.Sve te stvari cine jednu cjelinu,poput kuce.Kuca ne bi bila kuca da je cini samo prozor,medjutim ima temelje,cigle,prozore,vrata,krov,maltu,cak i fasadu :).Ja nisam nigdje u Kur`anu zasebno nasla da se pokrije za vrijeme namaza.Hidzab u Kur`anu pomenut je kao opceniti propis zene muslimanke kad izlazi pred ljude koji joj nisu mahremi.Pokrivanje za namaz je doslo kroz hadise,kao sto je dosao cijeli opis namaza kroz hadise.U Kur`anu je samo naredba namaza,a kroz hadise jasno pojasnjenje.To sto ce neko vrijedjati pokrivenu zenu nije nikakav dokaz da je sredina u tome da zivimo bez hidzaba.Ja kao vjernica znam da mi je to naredba od Onoga koji me stvorio,a ako ce me neko zbog toga dirati,ja imam zastitu kod mog Gospodara,i ne sumnjam da ce i taj koji me vrijedja pred Njega stati i odgovarati za svoje postupke.Dakle,moje je da brinem sta ja radim,a taj tamo ce za sebe biti pitan.
To sto u islamu ima sekti nije nista novo,Allahov Poslanik nas je jasno upozorio na sekte jos prije 1500 godina.
U Tirmizijinoj zbirci hadisa, hadis broj 171, stoji da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao:
"Podijelit ce se moj ummet na 73 skupine, sve ce u Dzehennem osim jedne!" Ashabi su upitali Poslanika, s.a.v.s, koja ce to skupina bit, a on je odgovorio:"To je skupina koja slijedi ono na cemu smo ja i moji ashabi."
Ovaj hadis jasno govori o toj podjeli i upucuje vjernike koje skupine da se drzi.Ako cemo se drzati Kur`ana moramo se drzati i hadisa jer je Allah bas u Kur`anu rekao:O vjernici pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku. (En Nisa, 59)
I sta je god doslo kroz hadise to je Objava od Allaha,a dokaz je ajet u kojem Allah govori za Poslanika:
On ne govori po hiru svome – to je samo Objava koja mu se obznanjuje.En-Nedzm 3-4
Iskreno,ne znam da je ikome obrezivanje curica farz,jer nije ni obrezivanje muskaraca farz.A sto se tice pokrivanja lica za vrijeme hadza,pokriva se gdje ima muskaraca,a otkriva se gdje nema.
Sredina ove vjere je ne ici ni u jednu krajnost nego slijediti Kur`an i hadis.

draga, jasmin tako volim citati tvoje odg, svaka rijec na svom mjestu! da te Allah nagradi i pomogne u svemu!

nasa dusa Šejma 22.2.2009

...za cim moja dusa zudi,u Dzennetu Tvome ima...

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 364
6.3.2010 19:17:24   
jasmin
user posted image user posted image user posted image
Srce si :).

(odgovor članu mudrost)
Neposredna veza do poruke: 365
6.3.2010 19:17:39   
mamica87
Svako ima svoje iskustvo ja sam samo navela to jer mnogi muskarci i zene koje su bile tamo bili su svjedoci tamo da oni zenama govore da otkriju lice da je to haram-ali svako zna svoje!Moze jedna zena biti do kraja zivota pokrivena al to ne mora da znaci da je bolja muslimanka od druge isto tako mozes 1000 namaza klanjati niko ne una da li se tvoj prima bolje od onog sto jednom klanja a na kraju samo Allah zna i On ce nam suditi!Isto tako ne mora da znaci da ako je neko Hodza da ce uci u dzenet ima mnogo stvari o cemu bi se moglo raspravljati.user posted image

Benjamin 17.07.2009

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 366
6.3.2010 19:21:32   
mudrost
mamice87, ni nikab ni hidzab, niti bilo koji vjerski propis nisu poteskoca za jednu muslimanku, ako to radi u ime Allaha! a Uzviseni SIGURNO nije propisao nesto svojim robovima sto ce im stvarati prepreke u zivotu.

(odgovor članu mudrost)
Neposredna veza do poruke: 367
6.3.2010 19:32:20   
mamica87

IZVORNA PORUKA: mudrost

mamice87, ni nikab ni hidzab, niti bilo koji vjerski propis nisu poteskoca za jednu muslimanku, ako to radi u ime Allaha! a Uzviseni SIGURNO nije propisao nesto svojim robovima sto ce im stvarati prepreke u zivotu.
Nisam mislila na maramu vec uopce ima dosta zabrana za koje mnoge ne znaju a cisto sumnjam da se bas svaka pridrzava svega lijepo je da se trudis i nbadam se da mnoge uspiju u tome a sve sto se radi u ime Allah ne bi trebalo biti tesko.Ja licno se nadam da cu se jednog dana pokriti ako Bog da-ali prije toga zelim da naucim arapski tj sufaru i da dobro proucim sve prije nego sto se pokrijem.Nisam imala namjeru da nekog izazivam na svadu vec samo samo pitala ono sto me je zanimalo jer mi nije bilo logicno da nijedan hodza nije znao odgovor na njeno pitanje zato sam vas drage moje pitala da vidim vase misljenjeuser posted image Veliki selam za sve vas...

Benjamin 17.07.2009

(odgovor članu mudrost)
Neposredna veza do poruke: 368
6.3.2010 19:33:22   
jasmin

Svako ima svoje iskustvo ja sam samo navela to jer mnogi muskarci i zene koje su bile tamo bili su svjedoci tamo da oni zenama govore da otkriju lice da je to haram-ali svako zna svoje!Moze jedna zena biti do kraja zivota pokrivena al to ne mora da znaci da je bolja muslimanka od druge isto tako mozes 1000 namaza klanjati niko ne una da li se tvoj prima bolje od onog sto jednom klanja a na kraju samo Allah zna i On ce nam suditi!Isto tako ne mora da znaci da ako je neko Hodza da ce uci u dzenet ima mnogo stvari o cemu bi se moglo raspravljati.user posted image

Ovdje se bas slazem s tobom :).Zaista Allah zna sta je u srcima ljudi i sta ce od njih primiti,zato je rekao u Kur`anu da Allah ne prima osim od bogobojaznih.Znamo da ce biti potpaljen dzehennem hafizom koji je naucio Kur`an kako bi ljudi rekli da je ucen,i onim koji je udjeljivao kako bi ljudi rekli da je darezljiv,zato trebamo ocistiti nasa srca i raditi samo za onaj svijet onako kako nam je Allah naredio kroz Kur`an i sunnet.

(odgovor članu mamica87)
Neposredna veza do poruke: 369
6.3.2010 19:36:45   
jasmin
I jos nesto,meni je puno drago kad mi jedna s drugom pricamo o nekim nasim nedoumicama,i zelim da o tome i pricamo,da saznajemo razna iskustva i da prosirujemo svoje znanje.

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 370
6.3.2010 19:54:26   
mudrost

IZVORNA PORUKA: mudrost

Nisam mislila na maramu vec uopce ima dosta zabrana za koje mnoge ne znaju a cisto sumnjam da se bas svaka pridrzava svega lijepo je da se trudis i nbadam se da mnoge uspiju u tome a sve sto se radi u ime Allah ne bi trebalo biti tesko.Ja licno se nadam da cu se jednog dana pokriti ako Bog da-ali prije toga zelim da naucim arapski tj sufaru i da dobro proucim sve prije nego sto se pokrijem.Nisam imala namjeru da nekog izazivam na svadu vec samo samo pitala ono sto me je zanimalo jer mi nije bilo logicno da nijedan hodza nije znao odgovor na njeno pitanje zato sam vas drage moje pitala da vidim vase misljenjeuser posted image Veliki selam za sve vas...

rijec INSAN je nastala od arapske rijeci nesije, sto znaci zaboraviti. sto znaci da covjek grijesi i da sam sebe mora podsjecati i tjerati da izvrsava duznosti prema Allahu! molim Allaha da se odlucis da se pokrijes sto prije i da izvrsis i tu duznost,aBd!
i ja volim puno da pricam o islamu, i da saznam neke stvari.
i jos da kazem, ako saznamo nesto novo, cega se moramo odreci ili pridrzavati, onda to postaje farz da ispunjavamo, i odgovaracemo pred Uzvisenim za to.
a da ja vas pitam: da li je dozvoljeno da odem u zlataru i prodam ili zamijenim za nesto novo. buni me to malo, jer znam za hadis u kojem se kaze da nije dozvoljeno prodavati zlato za zlato, srebro za srebro... vise me interesuje zamjena, jer imam par stvari koje bih voljela zamijeniti i uzeti sebi neki prsten ili naruknicu da to nosam. jer, ovako mi ove stvari samo bezveze stoje, ne svidjaju mi se!

(odgovor članu mamica87)
Neposredna veza do poruke: 371
6.3.2010 20:04:55   
jasmin
Ja duso,koliko znam da mozes zamijeniti ali za istu vrijednost,da ne bi bilo kamate,tj da se tvoje zlato precjeni ili potcjeni.
A opet se raspitaj kod nekog ucenog covjeka ili pitaj nekog putem neta na fetve.org il slicno.

(odgovor članu mudrost)
Neposredna veza do poruke: 372
7.3.2010 7:45:38   
Lalana
Esselamu alejkum zenice
Vidim vi svasta napisale, ja sam ponekad navracala ali nije pisalo da ima novih komentarauser posted image pa sam mislila da se tema utisala.
Masallah za sve vas, sto ste se ukljucile u temu i raspravu oko nekih nedoumica.
Sto se tice teta veeseeleuser posted image stvarno masallah dosta znas, vjerujem da ces i ti insaallah uskoro poceti konkretno se okretato vjeri.user posted image
Vezano za pokrivanje lica na hadzu, u osnovi ono se treba otkriti, ali ako ima muskaraca u okolini, sto je danas nemoguce da nema, pokrije se. Dokaz za ovo sto govorim je govor Aise zene Poslanika sallallahu alejhi we sellem, da su one na hadzu pokrivale lice a kada bi naisao muskarac prekrivale bi ga. Tako da je na hadzu posebno danas kada je prepuno ljudi nemoguce da nema muskaraca. I te zenice koje pokrivaju lice, nece ga ni tada otkrivati.
A mama Alma je spomenula neku svoju rodicu, nece biti trac-gibet jer mi ne znamo o kome se radi, ona je samo pitala za tamo nekoga koga mi ne znamo, to su mama alma trenuci slabosti i onda covjek jednostavno poklekne i oda se da ga sejtan nagovori da uradi nesto sto je do tada znao da je zaista obaveza i ispravno, pa mu ucini to odbojnim i covjek poklekne, u ovom slucaju sto se ona otkrila.
Ne znam, ja sto vise saznajem vise mi je drago sto sam i pokrivena, evo za sve ove godine samo mi je draze i draze, nikada nisam osjetila da mi je dojadilo ili da sam mozda pogrijesila.user posted image
Tako moje zenice odoh sada burek praviti, mada bih pisala do sutrauser posted image

Moje tri srece...

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 373
7.3.2010 10:52:25   
jasmin
Dozivljaj jedne pokrivene zene...

Setam sa mojim muzem kroz jedan mali turisticki gradic u Austriji...stizemo do jedne simpaticne zlatarne...muz me uzima za ruku i uvodi unutra...ostavlja me nasamo sa prodavacicom i odlazi na drugu stranu te radnje...zena sa druge strane pulta iznosi mi predivan nakit i pokazuje, ali me neprekidno mjerka...

"Htjela bih vas nesto upitati" rece zena...podizem pogled sa nakita i klimam glavom u znak odobrenja... "Zasto ste zamotani u odore i marame". Nasmijesila sam se i rekla joj: "Odgovorit cu vam na pitanje, ako vi meni najprije nesto odgovorite..."

Zena se nasloni radoznalo na pult... "Imate li vi dijamante u ovoj radnji?" - pitam je..."Imamo"-kaze zena... "A gdje vam stoje?" - pitam je opet... Zena se okrenu, otvara kljucom jedan regal iza sebe i iznosi predivnu drvenu kutiju oblozenu svilom, te razotkriva dijamante iz svile...

"E sad vi meni odgovorite, zasto ste zamotali svoje dijamante u svilene maramice?"
"Pa zato sto su dragocjeni"...kaze zena i gleda me upitno... "E vidite, bas zato sam i ja zamotana u odore i marame..."

Ostala je tako zamisljena jos dugo stajati za pultom...ne znam da li je shvatila sta sam joj htjela reci...ali se iskreno nadam da sam je spotakla na razmisljanje..

< Poruku je uredio jasmin -- 7.3.2010 10:57:28 >

(odgovor članu Lalana)
Neposredna veza do poruke: 374
7.3.2010 11:05:09   
veeseelaa
divna priča Jasminuser posted image

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 375
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  13 14 [15] 16 17   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  13 14 [15] 16 17   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *