Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 11.2.2010 11:31:35
dana3
juce. dorucak:mlijeko rucak: 2 jaja-kajgana, kruh i cijla banana i zalio s mlijekom vecera :kus kus cijal tegla, opet cijela banana, 300 ml hape, kolaca pola (bili u gostima) vode, vode opet kod kuce poal kriske sa margarinom i pekmezom od sljiva
Danas: dorucak:mlijeko i hapa rucak:piletina s apovrcem i sosom, mlijeko(vrtic) uzina je sok od grozdja , jabuke i narandze vecera je sirnica i jogurt neko voce
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 11.2.2010 16:16:36
emma.L
Sinoć je tata pravio tikvice na mlijeku i toga se baš fino najela.
Danas je pura sa mladim sirom i maslacem za doručak, ručak je carsko povrće i piletina pečeni u vrhnju sa parmezanom, a večera je pileća juha sa kruhom. Užina opet kivi i naranče.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 11.2.2010 21:22:29
Medić*
odmah nakon budjenja mlijeko, za dorucak hljeb s puterom i dzemom od kajsija, rucak od juce pileca jetra s povrcem, zalio sokom od narandze, uzina vocna salatica kruska,banana i mandarina, pileca supa za veceru i flasica pred spavanje. dosta vode i caja u toku dana.
sutra aBg na meniju
dorucak - pileca supa bez mesa od vecere rucak - oslic s krompirom i spinatom za veceru najverovatnije spagete sa sirom
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 12.2.2010 10:47:39
emma.L
Danas smo planirali za doručak banana + kivi + plazma keks. Ručak je varivo od puretine i graška. Užina je Dukatino šumsko voće. Večeru moramo planirati prema tome hoće li išta pojesti od ovoga, pošto je prehlađena a i ovo joj nije omiljena hrana .
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 14.2.2010 14:05:57
dana3
Mutimo svasta ali dva dana je bio rucak-kajgana tek za veceru se projede, pojeo je juce cak ciljelu buhtlu. inace je bez nekog reda jeo pa mi nije bas lako ni napisati
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 14.2.2010 20:45:27
Medić*
Drage moje forumasice moj Fatih ko vjetar i magla jedan dan bi vola pojeo da se tako izrazim a drugi dan usta ne otvara , znam i vidim da su zubi u pitanju, ocnjaci krenuli, pa se ne brinem.
Danas 3 flasice mlijeka, dvije mandarine, par kasikica pilece supe i malo pire krompira, malo jabukice, vise po tepihu razbacao, puno caja i vode, valjda mu organizam tako trazi, morala sm flasice kriti samo tecnost trazi kada mu zubici probijaju. Evo sada ide na spavanje uz flasicu mlijeka naravno
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 16.2.2010 13:56:28
emma.L
Jučer smo doručkovali kruh, puter i džem od šipka i mlijeko. Ručak leća sa suhim mesom (baš je voli, kao i grah), a večera pura sa fetom i mladim sirom, banana za užinu i koji keksić poslije večere.
Danas griz za doručak, ručak ostatak leće, užina jabuka, a večera možda prženica sa ABC sirom.
U nedjelju smo za večeru pravili pastrmku i neće ni da okusi, a ni blitvu sa krompirima i maslinovim uljem. Dakle, ne voli ni ribu ni maslinovo ulje , sve fine stvari odbija, koje mi jako volimo jesti.
Inače je bila prehlađena i još slini i kašlje pa je nalijevam bijelim sljezom i medom, što toplije joj dajem na kašičicu, pa mislim da je i to zasiti.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 16.2.2010 19:03:01
Hanady RR
Pozdrav drage... e ovako mi smo vam nove na ovoj temi...moja beba doji (to sada prije posla svodimo na jutro i večer eventualno još 1 po danu) ima 1 godinu i ručkala je dosta toga...no nama trebaju svježe ideje. Čitala sam ovu temu i stigla do 32 stranice nastavit ću i dalje ali ponekad u nekim postovima nemogu da odgontenem koliko je baba stara pa nisma sigurna dali bi mojoj taj meni odgovarao...ali svakako divnih zdravih ideja ima. Kako je zimski period baš smo svedene na malo voća, malo i povrća nekako nije nam sezona širenja menija al eto snaći ćemo se... Imam nekoliko pitanja za mame koje imaju bebe bliske dobi ili su ovu fazu prošle: 1. domaći sir...jeli bolje kupovati domaći sir i davati bebi (znači od tete na pijaci) ili ABC sir ( njega jedemo) ali sve kontam konzervas i to jel on sadrži... 2. Buranija, grašak, grah i kupus....kada bebi dati ispasirane ove graške...ja sam za sada samo vodu davala sa krompirom iz ovih jela...a kontam i ove povrćke su zdrave al sve nesmijem 3. dali bebi u ovom periodu smijem dati kompot od bibilastog voća...bez tog voća iskuhanog ( jagoda, malina, borovnica)
ja imam stariju djevojčicu od 3 i pol godine i ona je ljetna beba pa nakon njenog prvpg rođendana ( a i odrasla je na HIPP-u) imali smo bolji izbor i mogućnosti svježeg voća i povrća....a i ona je sa 4 mjeseca počela jesti čvrstu hranu. Ova malena mi nekako nježna i doji pa sve kontam da je šta ne zezenem.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 16.2.2010 21:02:47
Medić*
dobrodosla Hanady, evo mog misljenja nadam se da ne grijesim, ali nedam se da ce se jos neko iskusniji javiti
sto se tice svjezih sireva mislim da je domace naravno bolje, posebno ako imas pouzdanu osobu kod koje bi kupovala, mi takve osobe nemamo pa dajemo ABC SIR, kajmak megle takodje, s vremena na vrijeme dobijemo malo tih domacih proizvoda i budemo sretni,naravno jer su ukusniji i po mojoj procjeni zdraviji.
od prvog rodjendana polako smo prestali pasirati hranu, tako da samo malo ugnjecimo viljuskom i dodamo vodu u kojoj se povrce kuvalo, mozes slobodno davati grasak,kupus, mahune i grah, jako je zdravo zbog zeljeza posebno pa uz to neka zalije sokicem obogacenim c vitaminom. ostavis komadice povca fino skuhanog i nek se bebara navikava zvakati hranu.
sto se tice bobicastog voca mi smo tek sa 14 mj probali borovnicu i malinu, u obicni jogurt malo bih grubo izgnjecila voce i moj maleni bi to jeo za uzinu obicno. smijes davati kompot samo u pocetku pomalo i prati reakcije, jer su cesti alergeni.
mom malenom je sada 16 mj, jede sve sto i mi s tim da sam ja nasu ishranu vise njemu prilagodila sto se tice zacina, naravno pojede se i po koji komadic pizze [sm=jezicek.g
nakon budjenja mlijeko, za dorucak cijelo kuvano jaje i caj kamilica s limunom, za uzinu mandarine, flasica i zajednicko spavanje tri sata rucak od juce cufte u paradajz sosu i malo hljeba, cijedjena narandza, poslijepodne komadici banane preliveni monte drinkom, fino pojeo posto inace ne voli bananu vecera hljeb i kajmak, malo pavlake i sve zalio flasicom mlijeka i sada vec spava dosta vode u toku dana
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 16.2.2010 23:05:39
dana3
hanady-do sada na ovoj tei pisale smo nas nekiliko sto su bebe u dva mjeseca rodjene a eto moj sin je sad 15 mjeseci ali ishrana je uglvnom ista kao i prije mada kolicinski vise. Ako te tjesi to za sir:ja nemam druge mogiúcnosti vec da kupujem samo abc sir i taj i dajem, zdenku i sl. evo danas sam kupila neku kasicu koji nije htio da jede jer izgleda vraca se opet an nejedenje. ujutro flasa mlijeka sa hapom 300 ml rucao tek u 6 sati tako da to racunam za veceru i to 4 kasike roze sa povrcem jedan danoino od jagode oko 21 st jeo malo kruha sa povlakom banana je bila za uzinu u vrijem rucka
Buranije , grasak, grah, ja verc odavno dajem prrije nego ´je napunio godinu -i to pasirano a kad je dobio jos zubica onda sma davala da sam uzima sa tanjira grasak i buraniju i kukuruz samo grah sam davala ono kasikom udrobljen kruhom pa on onda izbaci onu koru sam . Sad za jagode i to-davala sma isto svjeze i sad kupim pa jede svjeze, nisam kuhala -ja ovako radim a ti vidi kako odgovara majoj cujici pa uradi
< Poruku je uredio dana3 -- 16.2.2010 23:09:16 >
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 17.2.2010 0:35:28
Lejla Ka
1. Ja dajem mladi sir, kupljen u tržnici (ne na pijaci kod teta, ovaj u tržnici ima pečate kontrole, ne znam smijem li reči kod koga kupujem). Sir je krasan, blag, kao za kreme i moj ga sin jako voli. 2. Sve od navedenog sad može jesti, a ja bih sve novo uvodila postepeno kao i kad započinješ dohranu, daš malo pa vidiš smeta li joj. Ja dajem prasu, tikvu stambolku, to je sve sezonsko. Možeš radi promjene davati i smrznuto povrće. 3. Preporuke za jagodičasto voće su da se daje iza 12. mjeseca starosti, a ako postoji povjest alergija u porodici i kasnije. Mislim da kompot možeš dati, a i to daj malo, pa vidi kako ide razvoj situacije. Nemoj se bojati, dojena djeca su fizički spremnija za ostalu hranu, a uvijek imaju i dobar buck up ako im nešto smeta.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 17.2.2010 0:43:59
Hanady RR
eh hvala vam puno, za sutra smo spremile meni... i aktivno se uključujemo
Lejla Ka molila bih te da mi na PP pošalješ tačno gdje je stol idnosno ime osobe kod koje porvjereno kupuješ...jer moja sa Otoke osoba kod koje je moja mama kupovala godinama prije 16 mjeseci prestala se baviti tim poslom pa sam sad ni na nebu ni na zemlji. Hvala unaprijed.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 17.2.2010 9:00:07
emma.L
Hanady, dobro došla. Evo već si dobila savjete, samo da malo "podebljam" ovaj o pasiranju. Pokušaj bebija odmah navikavati na komadiće. Ja sam imala probleme sa žvakanjem takvih variva u kojima joj je razdvojena tečnost i komadići. Malo je bolja situacija sada, ali svejedno joj moram blendati grah, grašak i leću jer ne podnosi ljuspice. Valjda ćemo i to savladati. Što se tiče sira, ja sam jako oprezna sa domaćim budući da znam vegetarijanca koji je završio u bolnici sa brucelozom jer je kupovao sir od "provjerenog trgovca". Dakle, svatko sam procijeni. Nedavno smo i mi počeli sa tim domaćim, a MM sada predlaže da nađemo nekoga za domaće mlijeko pošto fino jede i napreduje i mislim joj ukinuti AD za dva mjeseca. Borim se s njim uredno svaki put kad spomene to . Kod nas je nastupilo odbijanje svega što joj ne izgleda primamljivo - eto i ta faza nas je snašla. Sinoć nije htjela prženice sa pavlakom, pa ni sa kajmakom, a na kraju ni sa pekmezom. Nije htjela jabuku za užinu, a kasnije ni bananu sve dok joj MM nije dozvolio da sama jede (dio smo strugali, ali eto, bar pola je pojela). Danas za doručak kruh, ABC sir i Monte Drink. Ručak je riža u tepsiji sa piletinom. Užina je banana ili kivi ili keksić koji, a večera je pileća krem juha sa brokolijem. Još uvijek je ganjamo po kući sa sljezom i toplim čajevima jer prehlada nikako da prođe.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 21.2.2010 1:30:42
Hanady RR
mi se polako uvodimo u svašta nešta...al jelovnik nam haman isti još uvijek...nema vala izbora nekog sad da uvodim nove stvari...danas je jela ovako 6,00 sika 9,00 mlijeko i keksolino 12,00 jaje sa pavlakom i hljeba u to 15,00 mlijeko i keksolino 17,00 riba ( oslić filte iz rerne sa povrćem tikvica i mrkva) 19,00 sika 21,00 sika spavanje do ujutro nema ništa više...e sad davala sam joj vode prokuhane slabo nešto je ne gotivi...al pije čaj od jabuke i luka to je naša preventiva za hronični bronhitis. Elem fino jede vidi se gore po tablici...ko bi rekao da je šta slaba
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 21.2.2010 19:13:02
Hanady RR
ja ću nastaviti pisati ovdje...sve se nadam stižu ove mame sa beba2009 kako koja beba napuni godinu pa da se možemo upratit
elem
ja sam danas za doručak svojoj princezi dala kuhano jaje sa kišlom i uz to jogurt aliiiiiiii jogurt baš i neide nešto ga nije ljubitelj pa smo malo ABC sirom ovu kombinaciju osvježili.
e sad za ručak kako smo mi jeli njenu jučerašnju kombinaciju ja sam za nju spremila supicu ...pa sam onda skontala da joj ipak nešto još napravim tako da je dobila buraniju sa pavlakom dinstanu na pari...e sad po prvi put je pojela buraniju ( domaća je napominjem) i baš joj se dopala.
pored ovoga pored ostalih stvari tipa sika, mlijeko i keksolino u zamjeni za siku u toku dana danas je pila kompot od borovnica, ribizli i čak 4 jagode sam u to ubacila i nekoliko šljiva ( ovo je sve iz zamrzivača svježe zaleđeno domaća proizvodnja) i baš joj se svidio kompot s tim da sam u kompot stavila samo malo smeđeg šećera.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 22.2.2010 15:39:22
emma.L
Mi smo u subotu doručkovali griz, ručali i večerali pileću čorbu sa dosta pilećeg mesa u komadićima, monte za užinu, malo sira i kruha. Jučer doručak čokolino, pa onda užina banana i kruška, kasni ručak je bio složenac od kelja (jedva malo) i nakon svega jedna palaćinka sa vajkremom. Jutros je opet griz, ručak i užina sve isto kao jučer (nema više bacanja hrane , ako možemo mi, može i Emily), a za večeru ću joj dati rezance prevrnute na puteru i malo vrhnja za kuhanje.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 22.2.2010 20:13:16
Medić*
jutros odmah nakon budjenja u krevetu flasica, dorucak plazma potopljena u mlijeko, banana, rucak maslenica sa sirom i vrhnjem za kuhanje, zatim mandarine i caj, vecera pileca supa s povrcem, sto ce biti sutra za dorucak, flasica i spavanje. za sutra pileca supa, musaka i palacici, za uzinu svjeze voce i jogurt, mlijeko ujutru, popodne i pred spavanje.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 23.2.2010 10:44:01
emma.L
Danas je doručak kruh, kajmak i čaj s medom. Ručak - makaroni sa umakom od tikvica i sira. Užina monte i možda malo mandarine. A za večeru ćemo već nešto smisliti, ili praviti neku brzinsku juhu ili iz zamrzivača krem juha od piletine i brokolija. Meni postaje pravi problem što neće fino da jede kad je s nanom. Kad ja pravim užinu, tu je cijela banana+ cijela kruška+ možda koji keksić. A ja jučer rekla nani da joj da bananu za užinu i kaže fino je jela. Kad sam vidjela da je pojela malo više od pola banane, zlo mi došlo . Ni ja je ne silim da jede, ali nekako je zabavim i uredno zijeva i govori njam-njam. Dakle, ne gadi joj se, može pojesti, ne povraća poslije, dakle nije se prejela i ako nakon toga za dva-tri sata može večerati, mislim da je to znak da zaista može toliko pojesti. Nana jednostavno ima neke druge mjere po kojima mjeri šta je i kako pojela.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 24.2.2010 0:09:16
Hanady RR
Moja curica je konačno danas prihvatila jogurt kao napitak za doručak...nekako mi je bilo izneneđujuće da ga ne želi jer mi je starija opsjednuta istim. Elem doručak banana, breskva i šljiva na kockice sa jogurtom...super je pojela, Ručak opet je jela ribu u babinoj pripremi sa integralnom kiflom i karifolom.
Elem dobro je ...a jučerašnji kompot pije i jede voće iz njega ko velika... sve mislim da porbam i sa jagodama imam naše u zamrzivaču...al neka još koji dan.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 24.2.2010 22:42:38
Medić*
jutros bio pokusaj dorucka hljeb,puter i dzem, dva zalogoja i nema sanse dalje, onda dobijo flasicu i mali monte kao dorucak , mandarine za uzinu, rucak riza zapecena u rerni sa batacima, za vceru makarone na puteru i siru,malo jabuke i malo banane,flasica i zaspao. za sutra rucak imamo gotov samo malo nadopuniti pa ce biti otprilike ovako; kad ustane mlijeko, sat vremena kasnije dorucak pileca supica s komadicima mesa, rucak riza+malo spinata uz cijedjenu narandzu, vecera planiramo ustipke s pavlakom, za uzinu bit ce svjeze voce,; banana,jabuka ili kruska.
E sada jedno pitanje, kolegica mi kaze da njena jos malo dvogodisnja kcerka jede samo mandarine od voca i vec je vodila zubaru jer vec joj zubi pozutjeli a redovno ih pere, kaze da od mandarina............ . meni je to malo cudno, a s obzirom da moj tamani sve od voca a voli i mandarine , kakvo je vase misljenje
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 25.2.2010 9:07:47
emma.L
medic slatki, moja rodica je bila hospitalizirana kada se jedno jutro probudila narančasta (znam da zvuči budalasto, ali ne znam kako drugačije da objasnim). Mislili su da je žutica. Nakon svih pretraga, pokaže se visoka razina nečega u krvi i to povežu sa velikim količinama mandarina koje je jela svaki dan prethodnih dana (ali te količine su bile one manje vrećice mandarina svakodnevno). Znam da nije smjela ni sljedeću zimu jesti mandarine zbog toga, a kasnije ih je opet počela jesti, samo u normalnim količinama. Dakle, vrlo vjerojatno i to za zube. Pošto Ema voli dosta voća, trudim se da jede različito svaki dan, između ostaloga i mandarine. Ali ako joj dam jedan citrus, to je to za taj dan, jer je za mali organizam sasvim dovoljno. Eh sad... plan za danas: Doručak je kruh, kajmak i čaj od brusnice s medom. Ručak je grah, pokušaj pasiranja umjesto dosadašnjeg blendanja, pa ćemo vidjeti. Užina voćni jogurt i sigurno nešto od voća (malo mandarine ili nešto, pošto nana samo hoda za njom i nutka). A za večeru sam mislila pokušati napraviti joj tjesteninu samo s puterom i možda malo parmezana.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 25.2.2010 9:48:14
Anushka
mi se duugo nismo javili, pa cu se probati prisjetiti menija od proteklih dana. Nisu bas najbolji jer raste dvojka a probijaju cak 4 ocnjaka tako da je katastrofa. u 2,5 mjeseca izrasla su 4 kutnjaka i 2 dvojke, a ocekujemo jos 2 dvojke i 4 ocnjaka , bez pauze..
ponedjeljak: pura na mlijeku i puteru, zalijevao ab kulturom crni hljeb i sir cijedjena narandza sa medom - pomalo u toku dana danonino sumsko voce kelj corba - slabo nesto pojeo vecera opet crni hljeb i sir voda, aptamil u velikim kolicinama
utorak: crni hljeb i dukatela (sam je donio i otvorio:) sareni burek i jogurt x 2 tj dva obroka crni hljeb i sir sok od kajsije, voda i aptamil u velikim kolicinama
srijeda: griz na mlijeku crni hljeb i dukatela par zalogajcica ananasa krem supa od brokule na pilecem temeljcu i jos malo standardnog povrca keksolino sok od ananasa, voda i aptamil
danas: cokolesnik dukatino sumsko voce dzuvec i piletina zapeceni u rerni vjerovatno i za veceru isto ova druga uzina ce biti nakon 100% neuspjesnog pokusaja jabuke biti hljeb i sir i isto sok od ananasa i aptamil
voce jos uvijek nece nikako osim soka, i to gustog ili cijedjene narandze ali mu se guza zacrveni kad je pije 2 dana za redom, probala mu cijediti jabuku i nece. Izbjegavala sam slatko ovih dana da vidim hoce li biti mirniji i boljeg apetita, nije jeo nista slatko 3 dana i nista, isto, hehe cak je i manje spavao nego inace. svaki dan po nekoliko puta dam mu bebi mrkvu ledo smrznutu da ohladi desni, pa kad je "otopi" zvace je i cijedi i najcesce pljune ali nekad i proguta. Zato mu je vise ne stavljam u supe i sl da ne pretjeramo jer kao i od mandarina, i od mrkve se zanarandzasti koza zubi itd
hvala Bogu zdravi smo, i ne fali nam nista, ali ne jede ni blizu onoga sto bi voljela.. neki dan je uzeo cevap u ruku i grize i zvace a kad mu samo pokusam dati jabuku, krusku ili cak bananu rukama vadi iz usta i sav se izvraca, a da ne govorim o kiviju, mandarini..
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 26.2.2010 11:17:00
emma.L
Danas je doručak griz, ručak opet grah, užina kruška i marelice iz kompota sa malo limuna, a večera nemam pojma. Ubiše me večere - ne voli tjesteninu, ne voli baš prženice, ni palaćinke ne jede baš rado, ona bi uvijek puru i kruh i puter ili kajmak.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 26.2.2010 13:45:20
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: emma.L
Danas je doručak griz, ručak opet grah, užina kruška i marelice iz kompota sa malo limuna, a večera nemam pojma. Ubiše me večere - ne voli tjesteninu, ne voli baš prženice, ni palaćinke ne jede baš rado, ona bi uvijek puru i kruh i puter ili kajmak.
Djete voli da večera lagano i zdravo, a ti se sekiraš