mamine oci
|
IZVORNA PORUKA: Ella_H Pozdrav veliki svim zenicama sa hidzabom ili ne.. Eselamu alejkum za vjernice... Draga Hanady slazem se sa tvojim postom i slazem se i s tim da mi zene sa hidzabom netrebamo samo skrstiti ruke i sutiti nego se boriti za svoja prava, ja sam okrenula drugi list ne sazaljevam se i nerazmisljam eh moglo bi biti ovako ili onako nego cinim djela da to uspostavim... Kao djete sa 13 godina napustila sam Bih i s mamom i dvije seke dosla u AmeriK cHemerik heehe.. Oblacila sam se normalno, znala sam uciti sure sto bih i radila jutrom i veceri i to je bilo to... Kao djevojka nisam bila nemoralna i svi su me pitali pa tako si lijepa pa sto nebi ovo pa sta ima veze svi danas rade ovo ili ono znate na sto mislim... Poslije srednje skole upisala sam se na fakultet i zavrsila sa med sestru i ubrzo toga ludo zaljubljena i cestita selim se 8 sati voznje od majke i sestara.. Mama me je uvijek ucila iskrenosti i postenju i da cuvam svoju cast jer tako muslimanka treba.. Udala sam se za momka koji je praktikovao vjeru i gledala sam ga svaki dan kako klanja, kako je pazljiv, kako se zna i saliti, kako postuje rodbinu, prijatelje i ima svoj ponos... Nekako me je sve to privlacilo posebno kad bi dugo ucio Kur'an... Zatrudnila sam i vecinom bila sama kuci a moj mm je posjedovao mnogo knjiga o Islamu, zbirke hadisa, djela Ibn Tejjmije, itd itd price o Vjerovjesnicima, ashabima(prijateljima Poslanika s.a.w.s) Pocela sam citati i toliko se priljubljivala uz knjigu dok je cjelu nebi zavrsila i kad bi on dosao s posla pricali smo razgovarali o svemu, propisima i svemu sto nalaze Islam... Kad sam rodila sina nakon svog citanja sanjala sam da nosim hidzab i da je pored mene vatra SubhanAllah ja sam se probudila i rodila tog dana kad sam stavila mahramu... Moja dusa je bila sretna i ispunjena plakala sam od srece i svih uzburkanih osjecaja koje sam osjecala... Moj mm je bio jako sretan i pitao me da li sam sigurna odgovornosti koju hidzab prestavlja da li sam svjesna da cu mozda nailaziti na poteskoce da ce me ljudi mozda drugacije gledati i dozivljavati.. Meni to nije bilo vazno, ja sam samo htjela zadovoljiti Gospodara svjetova, Onoga koji sve vidi i cuje, Onoga koji oprasta ali i zestoko kaznjava... Dozivljavala sam razne stvari ponovo sam krenula studirati i nije bilo vise isto iskusenja su se redala jedno za drugim ali moj hidzab ostaje, pocela sam bila i raditi iskusenja, lazi, klanjala sam i moj hidzab ostaje, Allah dz.s nam je u Kur'anu obecao iskusavati nas s nasom djecom, imetcima, roditeljima pogledajte samo sta su Poslanici prolazili... Ovaj zivot zivite samo kao putnici on je bezvrijedan jer Allah dz.s u Kur'anu kazu da mu je ovaj svjet(dunjaluk) vrijedan koliko i kap vode pa nebi nevjerniku dao ni gutljaj da se napije... Razmislite o tome drage moje.. Sada trenutno sam kuci, odgajam djecu, citam, pisem, trudim se provesti vrijeme u korisnim stvarima... Ako je cjena da skinem hidzab i nadjem neki kancelarijski posao neka hvala Allah dz.s je jedini skrbnik svima nama.. Sve sto mi se desi u buducnosti trudit cu se da nedozvolim komprimizirati svoju vjeru koja je moj zivot i zbog koje disem zbog bilo cega...Molim Allaha dz.s da mi da snage za sva sadasnja i buduca iskusenja... Ja koliko imam nekih predrasuda o zivotu u Americi s hidzabom elhamdulilah upoznala sam zene cak i sa nikabom na radnim mjestima i to me odusevilo, upoznala sam profesorice, doktorice, domacice i sve se mi susrecemo s nekakvim iskusenjima svi smo mi ljudi...I cak mi je i drago uz ramazan kad se svi skupimo u vrijeme iftara kad vidim Bosance, Arape, Indijce, Pakistance, sve moguce rase i kazem elhamdulilah pa to je Islam i hvala Allahu dz.s na ovoj blagodati.. Zena s hidzabom ima faze kad joj je Iman(vjera) na visokom stupnju a i kada je na niskom pa se mora svaki dan boriti sama sa sobom a lijek pronalazi u namazu(klanjanju) koje cisti covjeka... Meni je cudno nekada kada i vjernice zene sa nikabom osudjuju iako znaju da su nase majke majke svih vjernika pa i Aisa r.a nosile nikab i postoji i hadis koji kaze da je nekad toliko plakala da su joj suzile natopile prekrivac preko lica.. I moja zelja za kraj je da bez obzira kakve smo pod hidzabom, nikabom ili bez icega na nasim glavama ne prekrivajte vasa srce unesite u njih toleranciju i ljubav svakoj zeni i sjetite se svaka je zena samo majka i ono malo milosti na ovom svjetu sto je Allah dz.s je spustio samo radi majke... Poljubac za sve... rasplakala si me svojim tekstom...kako i u tekstu covjek moze osjetiti iskenost i dobru dusu...Allah,da nagradi sve hanume koje se jave na ovoj temi sa dobrom namjerom,Hannan masAllah prelijepa si...