Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: Amrino RR IZVORNA PORUKA: leona81 @skorpija ma svi me zezaju da je bas buca sad, al zar nisu sve bebe bucke? sad ima negdje blizu 6 kg i 57/58 cm al fakat jede ko luda, non stop, kad ugleda sisu razgoraci oci i fata s cim stigne, i drzi me za ruku da slucajno ne odem negdje hehe:) ma dosta mi ljudi govore da je previse navikavam na sebe, da sam je razmazila, da kad god trazi dobije sta hoce iako ne bi trebala toliko jesti, smiju se jer trcim kuci ako negdje izadjem da je podojim i sl...plus svi su mi rekli, od patronazne do pedijatrice da bi vec trebala da jede obroke tj da se tacno zna red? i da se zna kad je noc a kad dan...meni je logicno da mala bebica bude vezana za majku bas kako je i moja za mene, i da ne zna za red...pa pobogu ima 2 i po mj Sto me slatko nasmijase...Ma zeno- samo ti po svom nahodjenju...slusaj sebe i instinkt...a to da je navikavas na sebe- pa zar postoji nesto normalnije i prirodnije? Ne boj se- moj Hamza iako je cijelo vrijeme ko moja prikolica sasvim je samostalno dijete...bez ikakvih problema pstane sa nanom i dedom po par sati...ni ne pita na za nas...a nismo ga nigdje ostavili jedno godinu i po. I bebe znaju za red- ali ne onaj koji im mi nampetnemo nego svoj. Draga leona, ti njih sviju fino upitaj znaju li oni koji je vijek, i znaju li da taj eksperiment zvanično nije uspio? Beba se ne može razmaziti! Bebi je fizička blizina majke, dodir i nošenje fiziološka potreba isto kao hranjenje, spavanje, presvlačenje. Djete se ne može naviknuti na majku (mislim, zar je ne razmazuješ i pretjerano navikavaš na sebe čitavih 9 mjeseci dok ti je u stomaku), samo neka djeca osjećaju veću, a neka manju potrebu za kontaktom. I to je do individualnih karaktera. Na temu, u dosta knjiga piše da djetetu već sa 4 mjeseca starosti "ne treba" nočni obrok. Sad, najviše tih knjiga koristi podatke dobivene pračenjem beba hranjenih formulom. Moja je kči samostalo prestala jesti u toku noči sa nekih 4 mjeseca, kad je u potpunosti prešla na formulu. Sin (doji, 15 mjeseci) se budi i sada, i ako znam da to nije glad, već potreba za kontaktom. A dok je bio mlađi, pa čak i kad smo uveli "poštenu" večeru, on se budio da jede, jer je zaista jeo, i nisam ni razmišljala da pokušam da mu to uskratim. Sad već smišljam strategiju da ukinem bar to nočno buđenje, jer se mi uspavljujemo dojeći i dojimo za dobro jutro.