Amelaa RR
|
Ovo znam napamet NA PRAVI PUT SAM TI MAJKO IZAS´O Skender Kulenovic Mati moja: Stabljika krhka u saksiji. pod strehom pitoma kumrija. Vijek u cetiri duvara. Celo na zemlji pred svojim Allahom velikim i milosnim. Dervis s tespihom u tekiji U mejtefu, u zutoj sufari i bijeloj bradi hodzinoj ovaj i onaj svijet ugleda: Po kosi osjeti rosu meleca, na uhu crni sapat sejtana, u srcu prelest saraja dzennetskih i stravu vatara dzehennemskih, pred ocima cengel strasnog Azraila sto dusu vadi iz zila roba bozijeg. Djevojkom, s ledenog Sumeca pod kucom vodu je grabila djugumom i preko sokaka,zavrnutih dimija, rumenim je listovima treptala, kaldrmom grbavom pod kucom mokrim je nanulama klepetala, od muskih ociju bjezala: cista da dodje onome koji joj je zapisan, kadifa bijela i kap rose sabahske na njegov dlan. Na dan petput je od svog Allaha iskala taj da joj bude mlad i pitom ko softa, i ko kadija pametan. Uz sokak ga je kroz musebak snivala. Srmom i jagom u cevrme slivala. Svilom iz grla,podnoc ga zazivala: "Kolika je duga zima bila....” Na pjesmu:mjesecinu, na dlanove:caske rumene Allahu otvorene, Allah joj njezin, na dlanu svoje milosti, spusti sa njezine zvijezde sudiine duvak paucinast,ucvao zlatima, bogatu udaju: Te icindije, djugum i mladost iz ruke joj ispade i Sumece ih odnese: fijaker stade pred avlijskim vratima, sidjose jendjije. Grlo i koljena britka strepnja presjece. Srce glomnu. Glava prekrvi. "Tako ti velikog straha i milosti, on da mi bude dobar i ugasan, ne odmici me u daleku tudjinu, i ne prepusti me zlojedoj svekrvi !” Premrlo krto joj tijelo u feredzu, u kabur tijesan,slijep,zagusljiv stavise. Ko ranjeniku, glavu joj bijelim tulbentom zavise. Ko s ovim svijetom, s rodnom se kucom i plahim Sumecem u Sumecu suza,majci na prsima, rastajala. Ko mejita, obeznanjenu je u fijaker unesose, i dva je ata, ko na onaj svijet, zanesenu ponesose i ko kadifu bijelu i kap rose sabahske mom je ocu donesose. Usnom i celom, tri nove ruke poljubi: svekru,svekrvi,njemu. I kako tada sakri pred njim oci, nikad mu vise u njih ne pogleda: Nit joj bje softa,nit kadija ! Pred svitanja, prigusiv dah i lampu, uz mrtvi sokak batrgav mu je korak osluskivala. Pjanom, kundure mu je ubljuvane odvezivala. Stranca, pitomoscu srne zalud ga je prodobravala. Voskom podova i mirisom mivene puti, svjetlinom odaja i grla, kajmakom na kahvi, cimetom jela i tijela, zalud ga je,zalud docekivala: Sljepocnice nikad joj ne dirnu dlanovima dragosti, vec je istrga kljestima pozude. Zelene nokte u tjeme joj je svekrva zarivala: Bez njenog pitanja ne dahnu. U cetiri tupa duvara klonulo je othukivala. "Golemo nesto,golemo sam ti skrivila”-Allaha je zazivala - svakog klanjanja. Na tespih zuti suze cehlibara, na zute usne:zapis koji sapce, na dlanove:zuta,Allahu otvorena sureta, Allah joj njezin, prstom svoje miloste, otrese s njene zvijezde sudbine rosu vedre rumeni nur u pomrcinama: Te noci, ja joj se rodih:sin ko san ! Izezeh joj se iz krvi: Bjeh joj razgaljenje u grcinama. Odlomih joj se od srca: Bjeh joj krna bakarna preranim sjedinama. Bjeh joj sunce u cetiri duvara. Hasis tupim mozdinama. Ko pjenom smijeha, sapunicom je omivala butice mi rumene, ko u dusu, u pamucne me uvijala pelene. Dojkom ko hurmom na usta mi je u besici slazila. Ko u svoj uvir, na dojku je uvirala u mene. Nad dahom mi je strepila ko jasika. Da joj ostasam - Allaha svog je molila - ko jablan uz vodu, i da joj ubijelim,urumenim ko djevojka pod samijom, i da joj upitomim ko softa pod ahmedijom da joj ne budem kockar ni pijanica, nego sve skole da joj izucim, i da joj budem ucevan i ljudevan i kucevan, i da se procujem u sedam gradova pa da me onda na glasu kucom ozeni, pticom iz kafeza, koja ne zna na cem zito, na cem vino raste, o kojoj se prvi momci izlaguju petu da su joj i pletenicu vidjeli, o kojoj krmeljive ebejke sapucu ko o sehari mirisnoj zakljucanoj. Kucom i dusom mir i bogatstva da joj rasprostrem, kucu i dusu bajramskim slastima da joj zalijem, pa kad joj se vratim iz carsije, podvoljak da mi udobrovolji sofrom raspjevanom, nevjestom sjetovanom, a kad joj od srece i godina ohlade kapci ocinji, ja,vid joj ocinji, na svojim da je rukama, sretnu i mrtvu, u kabur meki polozim ko u dusek dzennetski, zemlji i Allahu njezinom da je predadnem pravednu... A trut begovski i rakija, u ocu muska pomama - kucni hajduci vukodlaci - kucu i dusu joj ko vode rastakahu, dok jedne noci dodje poplava, odnese zemlje i kmetove, a zadnji dukat,sto joj ostade, zadnje zrno bisera, zadnji cilim pojede rz begovski bezruki i glad bezoka: Rodnu kucu prodasmo i gola cerga postasmo, plasljiva,kirajdzijska... Od tespiha su joj jagode drvenile. Od aminanja joj usnice mavenile. Ko trulez slezenu memla joj je progrizala zelena dva zuta obraza u cetiri siva duvara. Pijavica gladi tjemena nam je nesvjesticom sisala. A ona, ko zemlja pregladnjela, u zile sinu-jablanu svoj zadnji sok je brizgala: Od starog zara haljine mi skrojila da joj u skoli ne krijem golih laktova, a kad joj se vracah s knjigama, s gladju u mozgu, sa zimom pod noktima, dva mi je promrzla krompira gulila i nekakvu mi pticu bajala koja je pjevala kad joj je bilo najgore: Samo da jednom kucu i srce joj napunim i na put pravi da joj izadjem... Skender Kulenovic
< Poruku je uredio Amelaa RR -- 22.10.2008 18:02:08 >
1. ICSI Bahceci-Sarajevo 22.07.2013pocetak bockanja 04.11.2013 Beta 1:( 2. ICSI Bahceci-Sarajevo 26.06.2015 - Beta 73-80 biohem 3. 17.11.2015 Beta 0,1 4. 30.09.2016 Beta pozitivna 10.11.2016 Spontan 5. 2018 FETBahceci Beta pozitivna
|