Majčica
|
Draga Leona, moj je Tarik krenuo u jaslice prije skoro 2 mjeseca, sad mu je 13 mjeseci i ja sam zadovoljna. Prvo je bio u privatnim jaslicama i onda sam ga prebacila u drzavne i sad sam jos zadovoljnija. On je u pocetku plakao, ali po tetama to nije bilo nista strasno. Sad jos uvijek place kad ga ostavljamo, ali pruza teti ruke, doduse to bi do sad vec prestalo, ja mislim, ali je pravio pauzu od 15 dana, jer je imao upalu uha. Prvih mjesec dana je kuci stalno isao za mnom, htio je da ga nosam, da ga mazim, po noci se budio i plakao, ali tete su mi govorile da je to sve normalna reakcija na odvajanje. To zaista treba samo strpljivo podnijeti. Ja nisam imala izbor da mi ga cuva ni svekrva ni mama i moj muz i ja smo skontali da je djetetu bolje s drugom djecom da se socijalizira. On fino jede tamo, igra se s djecom i meni je to najbitnije. Samo im slabo spava, ali posto on meni i kuci slabo spava, to mi nije uopste cudno. Trebas biti spremna na to da ce ti beba mozda u pocetku biti cesce bolesna, jer dolazi u susret sa virusima, mada ni to nije pravilo, djeca su razlicita. Tarik je vec 2x imao upalu uha i specijalista za uho-grlo-nos nam je savjetovao da ako imamo izbora dijete ispisemo do proljeca, ali mi smo se dogovorili da necemo odustajati kod prve prehlade, na kraju krajeva s tim virusima se kad tad mora susresti. Rekao nam je da on savjetuje svim roditeljima da dijete bude kuci do 3. godine upravo radi tih virusa, ali na roditeljima je da odluce sta je najbolje za njihovo dijete, svak zna svoje dijete najbolje. Ja znam da bi moj Tarik kuci bilo koju tetu izludio , posto je pravo ziv. Ja sam se brinula kako ce to sve funkcionisati kad pocnem raditi, ali zaista uopste nije tako strasno, samo sto mi je zao sto budem pravo malo sa svojim djetetom, nekih 4-5 sati. Zato nadoknadimo sve za vikend Sto se tice tog uspavljivanja, u ovim jaslicama svako dijete samo zaspe i tako tete praktikuju, moj Tarik to jos ne zna, pa ga oni uspavljuju, ali rekli su mi to ce samo malo dok se skroz ne navikne. Tako da se ne sekiras, mislim da je u svim jaslicama tako. To u svakom slucaju pitaj ako se odlucis i naglasi im sta zelis.