|
RE: Dijasporo, sreco? Tugo? 16.12.2009 11:03:10
|
|
|
|
Hocu bebu
|
IZVORNA PORUKA: Misica84 Sto se tice njemacke, ima ih i ovde takvi. Kada im udjes u kucu mislis oni se sele, stan prazan! Samo se jedu pite, nigdje se neide, mora ocima nevide, samo se gleda kako ce se po bosni sepuriti kako moj babo kaze. Sto se tice mene i moje porodice (s moje strane), svi radimo na papire, dobro zivimo, bez punog razbacivanja, ali se nekad moze neki malo veci lukzus priustiti ala markirane suncanice itd. Auta su nam svima prilicno nova i negledamo marke, svako kupuje sta mu odgovara i sta moze izdrzavati, da nestoji auto cjelu godinu na parkingu (od Bosne do Bosne). Dali to bio Mercedes, BMW, Opel ili Honda. Kredita nemamo, jednom godisnje idemo u Bosnu i jednom negdje drugo na more. Da me nesvatiti pogresno, necu ja sada kao jabuka da se falim, ali hocu sa ovim primjerom samo da dokazem, da nismo svi isti i kao sto je Ilhana vec rekla, ti hebeni sozijalci su ti, koji nama kvare ugled,da na kraju svi misle da citava dijaspora se hrani samo pitama. Nije to tako, ali brate mili mi se slomismo raditi. MM radi 200 sati mjesecno. Vikendom se malo provedemo i to je to. Ali smo zato ponosni na sve sto imamo, jer smo sami stekli i nije nam to drzava dala kao vecini drugim. A isto tako ima vala i u Bosni naroda koji zna pocjeniti. Najpoznatija mi je recenica "Sto ce ti Opel, sto nisi kupio VW". Pa halo, kupuje svako sta mu se svidja, pa makar to bila fica! Zar ne? Slazem se potpuno s tobom. Nije bitno kako ko zivi, svak zivi najbolje kako umije. Ali je zaista jadno i mizerno to pokusati isticati. Iskreno, kako god postoje predrasude za svasta nesto u zivotu, tako postoje predrasude i za ljude koji su vani. Meni evo licno smeta sto se, ako se nema sta reci, kaze: ma sve mu je babo to stekao! A od takvih ''babinih sinova'' bjezala sam glavom bez obzira Bez obzira na to, mom muzu nije potrebno da se ikome dokazuje, da sve sta je stekao , stekao je sam svojim rukama, i da , kad se odlucio da zeni, odredio da kupi kucu i sam da se brine o tome, da mu zena ima gdje doc, sta jesti, da ima gdje raditi... Cesto zbog upravo takvih, koji dole po Bosni, furaju nove majice, tenisice, auta, ljudi govore da su svi u ''Dijaspori '' isti, da dole dodju , a gore nemaju sta da jedu i ciste WC pa ako ja zivim normalnim zivotom, radim, i trudim se, ali isto tako znam sta je kafa, kino, disko, ceif Za mene je pravi covjek onaj koji stoji cvrsto na zemlji, bio on u Njemackoj, Bosni, bilo gdje Onaj koji druge ljude ne gleda kroz njihov novcanik nego kroz njihov karakter Sasvim mi je neukusno raspravljati tko sta ime i koliko, svi mi zivimo onako kako najbolje umijemo , ne samo sa financijske strane, nego i one ljepse, dusi blize... pa tako ja svoju bosansku kafu volim vise nego ikakav ceif ovdje, jer je to nesto moje, bosansko, nasu muziku, nase opustene kafe i ruckove kad odemo dole... Uzimam od zivota ono sto je pozitivno i lijepo, tako i od zemlje Ako krenem s bilo kojeg aspekta, ne bi mogla biti osoba ''puna sebe'' niti radi mog karaktera, niti radi moga odgoja, a najvise radi svoje vjere koja me uci da je skromnost najljepsa vrlina...
|