IvanaTz
|
evo da i ja podijelim svoje iskustvo (porodila sam se pocetkom septembra), najavili smo da muz zeli prisustvovati porodu, vec smo prije bili gore na psihofizickoj pripremi trudnica i objasnili su nam da muza zovnu tek kasnije u poodmakloj fazi, kad si otvoren ca.7 cm. meni je pukao vodenjak u 2 u noci (vec sam bila u bolnici) a porodila sam se u 12.50. muza su zovnuli oko 10.45 i bili smo zajedno otprilike sat vremena, i to bas ono na kraju kad ne mozes ni progovoriti kako treba, i oko 12 su me vratili nazad u zajednicke radjaone jer je doslo do nekih komplikacija, beba se nije spustala pa u jednom momentu nisu dobro culi bebine tonove tako da su me ekspresno vratili tamo, a inace se u ovoj odvojenoj radjaoni mozes poroditi samo ako ti je porod idealan i ako nema ama bas nikakvih problema, jer tu nemaju bes neke opreme, imaju jedan ctg i to je to. babica i doktorica su nas obilazile svaki 15ak min. i taj krevet u toj radjaoni je nekakav hafifan, to je i sama dr. prokomentarisala! ma po meni je sve to nazor, to prisustvovanje muza, mislim da je nazor isforsirano da se to omoguci samo kako bi se moglo reci da nase porodiliste to ima a nisu stvoreni pravi uslovi za to. ja licno smatram da bi nam bilo puno bolje da smo mogli provesti one prve sate zajedno kad sam se ja jos mogla i nasmijati i nasaliti a ne onaj zadnji sat kad ti stvarno nije ni do cega, mislim ok pomoglo je meni i tada njegovo prisustvo, kvasio mi je celo, masirao i tako to, ali daleko bi mi bilo lakse da smo od pocetka mogli biti zajedno. a pilates lopte se mogu koristiti i u zajednickoj radjaoni, ja sam trazila i dali su mi. mene su na kraju porodili na vakum. hb beba je ok i nema nikakvih posljedica! ja bih u svakom slucaju preporucila svakome da ode na ovu psihofizicku pripremu, to vodi babica Dana (predivna zena, nemam rijeci, meni je ona bila na porodu), muz i ja smo bili skupa na tom razgovoru kod nje i tako smo se lijepo ispricali sa njom, sve nam je objasnila i bas nas nekako umirila i pripremila za to sve. mozete nazvati porodjajno i pitati za to. sto se tice osoblja, ima ih svakakvih kao i zena porodilja uostalom, meni nije niko nista ruzno rekao ali sam se naslusala svakakvih komentara od strane sestara i mislim da nisu bas uvijek bili opravdani tj. da ih nisu bas uvijek zene zasluzile! u sustini ne bi trebalo da iko ima problema ko se normalno ponasa... treba ih slusati sta govore, to je definitivno tacno! eto, toliko od mene, a vama sto uskoro ocekujete porod zelim puno srece, brz i lagan porod i da sto prije uzmete u ruke svoje slatke bebice!