Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Mi smo bili na vakcini i pregledu, bebili zdrav i veseo, za 32 dana je narastao 12 cm, a za nepun mjesec, tacnije za 25 dana dobio 1100 g na tezini. teta doktorica je cestitala mami na dojenju malo je vrisnuo kad ga je teta bocnula, ali ne puno sreca mamina.
Drage moje,mi smo bili na vakcini onu od godine,i kad nas je doktorica pregledala kaze,beba je zdrava ali vam je za svoj uzrast sitna i ima malo kila,naime moja Naida je rođena sa 3250 g,50 cm duga,a sad sa 13 mjeseci ima 8500 g,i 74 cm duga. Dojila sam je punih 10 mjeseci i prestala kad sam krenula na posao,sada pije mlijeko sa keksolinom,i jede supice ,voće i tako to.Ponekad se desi da mi jede super a nekad prođe pa skoro čitav dan da nejede ništa.Inaće je ziva vrlo ziva djevojčica koja nema sekunde mira.Evo jutros smo po uputnici doktora poslali urin na analizu,ali mi je tako neki nemir u srcu.Koliko su ustvar i tačne te tablice,koliko se mozemo osloniti na njih,i ako neko ima savjet šta da radim,molim da pomogne jer sad bi mi zaista dobro došao,pozzz
Dinka, te tablice su okvirni pokazatelji. Evo, prepisujem iz moje - djevojčica od 13 mjeseci treba da je u rasponu od 8 do 11,5 kg. Visina je od 70 do 81 cm. Ako bi napredovala skladno s svojom porodjajnom težinom Naida bi sada imala 10,250 kg i bila visoka 76 cm. Dakle, Naida jeste sitnija, ali je još uvijek u granicama normale, iako, pogotovo težinom, vuče više ka donjoj granici. Vjerujem da si nasekirana, ali, možda nema nikakvog razloga za to. Možda ste vi svi sitniji, pa dijete samo liči na vas?! Možda je sada u takvoj fazi, pa će naglo izrasti?! Djeca ne rastu po tabelama, svako ima neki svoj ritam. Ako je zdrava i vesela curica i ako nalazi pokažu da nema razloga za brigu - nmoj se opterećivati. Govorim ti iz iskustva. Sastarijom kćerkom kojoj je sada 14,5 godina sam se neprestano opterećivala kilama, slabim apetitom i slično, a ona je, hB, vazda bila zdrava djevojčica i sada je moramo ojerati od frižidera:)
Ma jeste ona hvala Bogu nemirna beba nema sekunde mira,a koliko vidim i čvrsta je,ona nosi kesu kko od šale u kojoj je dva litra mlijeka hehheeh ili ako neko dođe u goste ona odmah za kesu da nosa,čini mi se da je masallah jaka,al jeste mršavica.Ali od ovih doktora mi je muka,jednom je odnesem kaze bojim se da če se udebljati puno slijedeći put mršava,pa nezna čovjek šta da radi.U početku mi je savjetovala da je manje dojim,iako je nisam poslušala,naravno.Mislim da se nije prije ovoliko paznje obračalo na tezinu djece a sad to im je prvo što komentarišu. Mozda je ovaj gubitak kilaze došao zbog toga što sam ja počela da radim pa nisam bila uz nju kao prije,a i svekar rahmetli bio je bolestan pa smo stalno bili u pokretu,mozda smo i nju poremetili.Nemogu biti pametna al me je malo strah
< Poruku je uredio Dinka 79 -- 19.10.2009 11:35:45 >
U potpunosti se slažem sa Bebbe, jer težina kod beba, veća ili manja za njihov uzrast, apsolutno ne mora biti pokazatelj njihovog ne razvoja ili pretjeranog razvoja. To je, stvarno, toliko individualno..., a praksa nam pokazuje da se dešava da mršave bebe budu gojazni ljudi i obratno (neke od nas su najbolji primjer tome... ha,ha,ha)
Naša djevojčica, na primjer, je rođena sa 4 kg i bila je duga 53 cm. Kod posljednje kontrole i vakcinacije, težina 6,54 kg (sa 3 mjeseca), a dužina 62 cm. Pedijatrica je rekla da njena težina odgovara bebama od 5 mjeseci i da ne bi bilo loše reducirati obroke ??!!
Napominjem da je ne dojim, te da je hranimo sa Hipp 1, a da su obroci koje joj dajemo manji od onih koje proizvođač preporučuje. Kako reducirati obroke djetetu koje pije manje nego što bi trebalo, a koje (usput) jako voli papati? Iskreno, stvarno mi ne pada na pamet, posebno što smatram je je 800 gr mjesečno koje dobiva sasvim ok za njen uzrast.
Očito je pedijatrica predvidjela da je njena porođajna težina bila 4 kg, što odgovara kilaži od 1-2 mjeseca kod nekih beba.
Zaključak: mile moje, nema pravila. Samo neka su nam živa i zdrava naša dječica
Moju bebu ni ne vazu, vise.... Hahaha, ma to za kilazu je totalno bezze, ako je opste stanje bebe dobro, onda nema razloga za brigu. Svi smo mi razlicite tezine, visine, konstitucije kostiju. U home made vaganju Uma ima 12 kg, iako i meni odokativno izgleda da je smrsala, ali primjetim da se dobro izduzila, tako da smo salamicama rekli baj baj!
Ma, naravno da je bezze... Te tabelice su tek informativnog karaktera. Neka su oni zdravi i u granicama normala. Ako dijete jede, pa makar koliko, čemu panika?! Nisu ni svi ljudi ješni, nemaju isto kila, iste sklonosti ka hrani... Pa, šta... Emu vagaju i to im je glavno jer je rodjena sa 2 550 grama, u punom terminu. Nikome nije jasno zasto, ali, čim je sa sest mjeseci imala 7 kg ja sam odahnula i sve dok normalno jede i lijepo raste (a jako je visoka) baš se ne opterećujem time koliko je teška. U petak su mi rekli da ima 9,3 kg, a visoka je 80 cm. Po tome bi mogla imati i pola kile više, no, prvi put se nisam nimalo nasekirala, jer ona izgleda super, hB! Isto se ne bih nasekirala ni da ima pola kile ili kilu previše.
Slazem se vama! Nema to nikakve vezako je beba dobro i zdravo. Evo moja mala sa 1 godinu ima 12,5 kg. Pedica kaze da je malo podebela, ali nije pretjerano i da ce to spasti kada prohoda. Ona jos uvijek ne hoda samostalno, ono da se pusti. Oko necega gdje se moze drzati hoda. Pedica kaze da je moguce sto jos nije prohodala, to sto je podebela, ali da je zdrava i da nemam brige. A moj sin koji ju je stariji 20 mjeseci, ima sad 13,5 kg. Znaci samo kg vise. Trebala bih se znaci sada zabrinuti, jer ce mom sin uskoro 3 godine, a on nema ni 14 kg. Ako ped kaze da je zdrav, a ja vidim da on jede redovno i dobro...mislim da ne trebam brinut.Pedica kaze da je on zdravo dijete, bistro i da je turbo aktivan bez obzira sto on jede puno i dobro. Od rodjenja takodj nije bio neka buckasta beba. Dobijao je prosjecno na kilazi, dok je mala napredovala samo tako. Znaci sve je to induvidualno. Nisu sva dijeca ista, niti isto napreduju. To najbolje znaju mame koje imaju dvoje ili vise dijece, pa mogu na vlastitoj dijeci uporediti. Ne brigaj nista!
< Poruku je uredio Tidzi -- 19.10.2009 12:59:12 >
Evo upravo su mi javili da nam je nalaz urina hvala Bogu ok,pa mi je malo lakše.Vjerovatno ste upravu,ja se sjećam kao djete da me mati stalno trpala onim malim crvenim kuglicama ribiljeg ulja za apetit,a mozda će nam i novi zubići,pa sam se samo đabe prepala,al hvala Bogu neka sam đabe Hvala vam svima Sad ču malo pogledati da joj pojačam malo ishranu,do sada smo samo jeli baš zdravu hranu,sem monte nikakvi slatkiši,mozda sam i tu pogriješila,mozda ipak treba djeci sad od ovih dobi davati sve..........Moram malo surfati po tim temama hehheheh
mi imamo 4,5 mjeseca i 6650g. meni beba izgleda sasvim ok, ali doktorica kaze da ima malo kila
draga, moj je sa tacno 5 mjeseci imao 6,5 kg..sta bi tvoja doca na nas rekla..uf...briga nas....mi smo dugi, zilavi i tanki, pravi banana tip bebe...i zdravi hB sto je najvaznije..kuc kuc...