Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 18.6.2009 17:07:01
Visnja RR
Ja licno mislim da je ovo sa zvakanjem inidividulano... Jer Asja nikada nije htjela zvakati... na zalost ni sada... iako sam joj davala bas sve da proba ...da se sama igra uz moj nadzor ali dzaba... ako osjeti bilo sta krupnije samo ispljune ili ako je posla da proguta onda povrati... to mi je sad bas problem... juce jede pitu sirnicu al kako sam primjetila ona je samo malo provrti u ustima i proguta...jer je ionako mekana....spuca citav prutic sirnice sa pola case jogurta (al nije htjela iz svoje case vec tajine) vodu i jogurt pije iz case... ali mlijeko, caj i sok iz flasice ... kljun nije nikada htjela pa ni sada...
danasnji slani obrok je : malo telece supice sa tarhanom (koja je morala biti izgnjecena jer prethodnog dasna izbacila sve) i Hipp kasica s tjesteninom (trecina teglice) s par kapi maslinovog... vocna kasica sumasko voce Hipp (domace ni primirisati nece) vecera ce biti cokolesnik (al cu prvo pokusati da joj udrobim hljeb u jogurt)
Kupila sam neki vocni namaz Alnatura od sumskog voca pa cu sutra probati s grizom... ciji to bjese recept
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 18.6.2009 20:54:33
haidy
joj vase bebe svasta jedu, moja je prava probirljivica, voli samo najprostije stvari, ako je pura nek je samo pura, ako je griz nek je samo griz prije neki dan odlucim da joj napravim nesto kreativno, proso i rizu sa pekmezom od jabuka i da ste vidjeli samo njenu facu, najezila se i odmah povratila a danasnji meni dorucak: jaje sa pavlakom i hljebom uzina: smoki, kajsija i kruska i bonzita rucak: brokule i riza vecera:plazma i mlijeko i sokic
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 19.6.2009 9:58:21
Suzana
Dobro jutro! Složila bih se sa Višnjom oko žvakanja... Edi mi lijepo žvaće ali Makić kao i Asja melja po ustima pa proguta! To mi se nikako ne sviđa obzirom da svi znamo kako hranu treba dobro sažvakati pa progutati... Valjda će i on naučiti da ručki kao braco. Što se tiče menija za danas, sličan kao svih ovih dana... Jutros sam opet napravila flašicu - mlijeko sa čokolinom, Mak i popije malo a Edi odmah okreće glavu. U brizi sam iz dva razloga - da li pije dovoljnu količinu mlijeka na dan i da li je gladan do 9, pola 10 kada doručkuju imajući u vidu da se budio oko 3 h ujutro i dojio... Drugarica mi kaže da je gladan, pio bi iz flašice.. ali ja nisam sigurna.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 19.6.2009 19:04:48
Amrino
Kod tebe Suzana je malo gutava situacija jer su njih dvojica i sto ces ih, htjela ne htjela, uvijek usporedjivati . I ja mislim da nije gladan jer bi ti na neki nacin pokazao...plakao bi, kenkao...trazio da jede, ali ako vec nisi sigurna daj mu umjesto mlijeka (ako nece) nesto drugo da gricka. Moj Hamza uvijek prije dorucka voli nesto da copka .
Evo sta smo mi danas papali:
- ekspandirane zitarice - dorucak: jaje na maslinovom i puteru - uzina: breskva, pistacije, jagode i pola kukuruza - rucak: brokula i grasak (dinstano na maslinovom i puteru) - uzina: jagode, keks... - vecera: to cemo tek da vidimo
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 19.6.2009 23:06:16
Suzana
Nevjerovatno je draga kako dva djeteta koja su zajedno u stomaku bila mogu biti razlicita - stoga sam ja uvjerena da se bebe radjaju sa karakterom! U pravu si, plakao bi da je gladan, dam ja neki keksic i to, al' mi briga zbog neophodne kolicine mlijeka koja bi se morala popiti u toku dana. Kako jogurt jako voli, na kraju cu mu jogurt davati umjesto mlijeka!
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 20.6.2009 13:40:40
haidy
Pa nemoj se Suzana toliko brinuti, ne moras se tako cvrsto drzati pravila, svaka beba je individua za sebe, tako da ako ne popije pola litre mlijeka dnevno sigurno mu nece nista biti. a nadoknadi on to sa drugom hranom, a plus doji. npr. moja beba bi samo mlijeko pila pa se ja bojim da nije previse
maca je danas doruckovala palentu sa kajmakom i jogurt i malo banane uzina banana, visnje i maline sa medom i mlijekom rucak: grasak i kompot od borovnica uzina: dukat dezert vecera: HIPP fine apple
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 21.6.2009 21:08:08
mišur
Elma, baš te dugo nije bilo ovdje
Luka je danas ručkao: doručak: griz sa jogurtom i poslije kifle užina: Hipp voćna ručak: tikvice sa paradzom i rižom ( mislim da je ovo po Suzaninom receptu ) užina: malo Kinder čokolade večera:puding od vanilije sa kajsijom i višnjama
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 21.6.2009 21:43:21
haidy
dorucak: cicvara i jogurt uzina: banana, mlijeko i plazma rucak: puretina i kukuruz uzina: kinder pingvin, vocni jogurt i kokice vecera: krompir pire i kompot od borovnica
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 22.6.2009 11:11:23
Suzana
Evo jučerašnji meni.
Doručak: izmislila sam novi recept i predobar je, dečki oduševljeni, Mišur ti bi mogla probati - griz sa mlijekom skuhala (standardno), umutila jedno jaje kao za kajganu i kad je griz provrio, dodala to jaje (malo posoljeno), uz lagano miješanje sa drvenom kašikom dodala onaj Meggle kajmak i za 2 min. gotovo. Onda kad sam im izvadila u zdjelice dodala malo narendanog trapista i pavlake - ekstra, ja htjela i meni i MM napraviti. Elem, toplo preporučujem! Užina: breskve, marelice, banana, maline i borovnice - malo su zabušavali... Primjetila sam da definitivno više vole slane obroke. A ova voćna kombinacija ne može biti bolja... Ručak: Mišur, baš tako, tikvice sa paradajzom, lukom, vrhnjem za kuhanje + riža, lijepo ručali. Večera: u hodu malo pite sirnice, malo ovog, malo onog - ovakav način obroka ne volim, jer ne znam koliko su pojeli. Radije zdjelica i kašika i onda sam mirna.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 22.6.2009 11:16:16
Suzana
Eh da, kod nas je novost da smo za vikend probali med, u kašu od integralne riže i drugih žitarica sa mlijekom, dodali i malo meda. I još nešto, probali smo i vodu sa česme. Bili smo kod mojih i nismo kupili Jane, a dječaci su bili prežedni. Sve OK, hB!
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 22.6.2009 15:09:57
haidy
Suzana, super ti je ovaj recept sa grizom. ja sam bas mojoj maci jutros pravila griz i kontala sta bih jos mogla staviti unutra, palo mi na pamet jaje, ali odustanem. tako da cu mozda vec sutra probati na tvoj nacin.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 22.6.2009 17:20:10
Anoniman
Davud je pojeo citavo jaje, uh, bila sam kao na iglama, ali eto dobro je proslo hvala Bogu. Znaci definitivno nema alergiju na jaje. Ne jede voce, to mi se bas ne svidja. Ja u zdjelicu nasjeckam svega, pa mu dajem, on nece, a ako izmutim, th. izmiksam onda hoce.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 23.6.2009 16:57:22
mišur
Suzana, super ti je taj novi recept sa grizom i jajetom...Baš ću mu sutra to napraviti! A znači, tikvice i riža su ipak bile tvoj recept . Luka je sve smazao!
Mali gospodin je danas ručao: cicvara i jogurt sokić jabuka, mrkva, cvekla i narandža miksano breskva, kajsija i banana sa jogurtom, a sve prikriveno u posudu od Dukatino šumsko voće plazma keks sa čokoladom grašak, krompir i mrkva sa teletinom za večeru ćemo vidjeti...
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 26.6.2009 9:13:35
mišur
Evo mene.... Evo šta je Luka ručkao zadnja dva dana: griz sa jajetom- ekstra ukusno i zdravo, i Luka je sva smazao- bravo za Suzanu miks voća karfiol i tikvice sa pilećom džigericom Hipp good night
zobene pahuljice sa jogurtom miks voća špinat i krompir sa jajetom Nestle kakao
Danas je u planu: cicvara opet miks voća i sokić od istog mahune, krompir i mrkva sa teletinom plazma keks
Između uvijek gricka ponešto...Poslije doručka i ručka to je uglavnom hljeb ili kifla, a kad smo vani u šetnji onda su to štapići... Juče sam mu prvi put dala bonžitu i svidjelo mu se..
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 26.6.2009 9:36:21
natalie
Hej cao svim MOj sin ima 14 mjeseci i pokusavam mu uspostaviti pravilnu i zdravu ishranu, medjutim moj muz kao da je zavrsio za pedijatra stalno nesto pametuje. Po njegovom misljenju dijete treba da jede cijeli dan po malo a ne da ima normalne obroke. I misli da je mlijeko osnov sve ishrane da be z litre mlijeka dijete ne moze da opstane i da je mlijeko najzdravije i da su u njemu svi vitamini. Sta da uradim, kako da mu dokazem da nije u pravu, (hehe, da je on ipak muskarac i da tamo i ostane). Intresuje me vase misljenje o rasporedu obroka i o vaznosti mlijeka u djetetovoj ishrani? Hvala svima
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 26.6.2009 10:04:10
ElEmina
Pošto i ja s vremena na vrijeme uletim evo i našeg: 1. Trudim se da sve kuham i pravim s mlijekom ili mliječnim proizvodima jer je Maza prestalo u potpunosti da pije mlijeko - jednostavno mu se jedan dan ogadilo tako da ga sada max. ubacujem u ishranu pa nam raspored bude: Dorucak: -jaja s pavlakom i crnim hljebom -kada dedo donese taze kajmak i mladi neslani sir -čokolino/medolino -zobene pahuljice sa sušenim voćem - samo što ja tu izmeljem još grožđica, suhih marelica, pšeničnog keksa, i sl. sušenog voća, -keks s mlijekom - u zadnje vrijeme samo Kent baby keks dolazi u obzir....
Ručak: -u principu jede sve kao i mi, dakle nema nikakve potrebe da mu sad nešto posebno pravim, samo što vodim računa o masnoći, soli, začinima i sl. Strašno voli pite, čorbe, rižu s povrćem i mesom, krompir, lud je za uljevacima ili kako ko zove koji od krompira, zelja i onog sa kukuruznim brašnom i blitvom-u zadnje vrijeme je to suha žara. I to sve naravno uz čitav jogurt u čašici :)
Užina II: -samo 1 voćka
Večera: -mliječni obrok - keks, čokolino ili sl. -često pravim crni hljeb naveče pa mu je duša da ga onako toplog naumače u kajmak ili pavlaku. E od tog spava ko top:)
Uz sve to, dnevno popije oko 500 ml čaja i 1 cjeđeni sok.
Sve ovo izgleda kao da je ko lopta, ali nije, samo je jedna zdrava i jaka beba koja sve i jedan gram koji pojede utroši na svoje skakanje i igranje jer od 7 sati ujutro kada ustane, pa do 7 naveče kad izuzmem spavanje njegova guza ne dodirne niti pod niti stolicu niti išta!:) Ima 14 mjeseci i 11 kila
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 26.6.2009 10:05:05
mišur
Ja mislim da je jako važno da dijete ima glavne obroke i užine.. Moj Luka će za par dana napuniti 15 mjeseci i ima 3 glavna obroka i dvije užine.. Možeš vidjeti na mojim postovima šta mu dajem, s tim da mi je jedna užina svježe iscijeđen sokić i miks voća, a druga keksić, štapići, banana...kako kad.. A što se mlijeka tiče, pije 180 ml pred spavanje i ujutro oko 100lm, jer neće više..Mislim da ovaj jutarnji izbacuje lagano...Mlijeko i mliječne proizvode uzima kroz doručak i kroz večeru, i mislim da oni u ovom uzrastu trebaju uzeti oko 500ml mlijeka na dan.. Od kako smo počeli sa uvođenjem guste hrane, on ima raspored u jelu u smislu da se uvijek otprilike zna u koliko sati je koji obrok šta se jede, i po mom mišljenju to je dobro i za njegov razvoj i napredovanje.. Isto tako, sad se zna i kad ide na spavanje, i dnevno i večernje, i svaki dan pratimo taj raspored...Kod nas je sve po planu i programu
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 26.6.2009 12:30:18
haidy
Mi smo ovih dana uglavnom jeli sve isto, pa mi je bilo mrsko pisati I ja, kao i Misur se drzim plana i programa ima tri obroka i dvije uzine i pored toga ponekad pojede smokic, grisine i sl. pije mlijeko oko pola litre, a jede ga jos u kasicama. jos uvijek ne jede sto i mi, osim corbi, jer nece da zvace. rado bih joj dala kiflu ili hljeb sa necim ili pitu, ali ona to odmah izbaci. pa do daljneg smo na corbicama, supicama i "glatkoj hrani". evo danasnjeg jelovnika: dorucak: blitva sa jajetom, mlijekom i pavlakom uzina: kasica od mrkve i jabuke rucak: pileca supica uzina: maline i monte vecera: plazma i mlijeko
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 26.6.2009 13:37:37
Amrino
natalie- pa i nasa djeca ruckaju nesto po cijeli dan ali mislim da se vec sada moraju uspostaviti tri "glavna" obroka- bas kao i nama- odraslima (sto ne znaci da taj obrok mora biti obilan, jer dijete treba da jede onoliko koliko mu organizam trazi). Mada ja znam doooosta odaslih ljudi koji uopste nemaju jasno utvrdjene obroke i nikada ne jedu svi skupa nego svi ukucani jedu kada im padne na pamet...meni se to nimalo ne dopada jer su mi obroci mnoooogo vise od unosenja hrane u organizam. I druzenje, i socijalizacija i zblizavanje sa porodicom...jednostavno jako bitan "ritual". Mi se trudimo da Hamza sjedi s nama za stolom uvijek kada se objeduje pa cak i kada nista nece da jede.
Mlijeko jeste jako bitno ali posto moj Hamza doji ja ne znam kako da ti odgovorim jer njemu jeste sika No. 1 u ishrani a kako ce to nakon prestanka dojenja izgledati- nemam pojma.
Drago mi je kada vidim da mnoge meme ovdje jako vode racuna o zdravoj ishrani jer u svom okruzenju, moram priznati, to rijetko vidjam.
Sta smo jeli ovih dana- pisat cu malo poslije- odoh sad da ja nesto ubacim u "kljun"...otvorio mi se apetit od citanja i pisanja o hrani .
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 27.6.2009 18:07:08
haidy
Mi smo jutros doruckovali griz sa jajetom i pavlakom i jogurt, super recept i maci se svidio uzina monte i piskote rucak teletina sa povrcem i malo sirnice uzina banana i mlijeko i keks a vecera
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 28.6.2009 13:50:59
mišur
Evo našeg jučerašnjeg papanja: žitni musli sa jogurtom i mlijekom sokić od narandže banana i breska sa jogurtom pileća supica sa kapanjcima od jaja i brokule štapići i plazma lješnjak čokolino
Danas: griz sa jajetom i šolja mlijeka štapići i sokić od jabuke i breskve dukatino šumsko voće krompir, mrkva i proso sa piletinom za užinu ćemo neko voće, nadam se i večera....vidjećemo...
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 29.6.2009 21:44:37
mišur
Opet nam djeca ništa ne jedu
Luka je jutros ručkao žitne musli sa jogurtom i mladim sirom, pa onda bananu, breskvu i kajsiju, koje je zalio sokićem od jabuke i mrkve..
Za ručak je prvi put jeo grah...Malo čorbice sa par graškica i hljebom...Do sada sam ko zna koliko puta pokušavala da mu ga dam i nije htio, ali je sveki danas pojeo...Izgleda da mu je slađe od bake
U šetnjici je grickao štapiće i Wellnes keksić, a za večeru je smazao Nestle riža sa bananom...
Popio je oko 350ml vode, ali mlijeko sve više smanjuje, a meni nije jasno zašto Jutros oko 6h je popio samo 50 ml, i sad pred spavanje oko 170ml...