Vodolija0602
|
Hvala svima na lijepim zeljama Moja porodjajna prica U subotu sam otisla na redovan ctg i akuserski pregled. Otvorena tri prsta. Vratim se kuci. Javili su se bolovi od akuserskog pregleda, nista strasno. Dolazim kuci, tu je moja mama, svratila da mi nesto skuha Legla sam u spavacu da odmorim, i tada se javljaju kontrakcije oko 16.30. Jedna po jedna, lagana. Muzu sam rekla da su krenule kontrakcije i da bude spreman. Isaretimo jedno drugome kad je kontrakcija, da mama ne skonta, jer ne zelim da je brinem Sjedim na lopti i tako mi kontrakcije budu lakse. Mama je otisla, a moje kontrakcije su vec sisle na 3 minute. Spremam se i odlazim u bolnicu u 20.00h. Na pregledu sam otvorena 4 prsta i doktorica mi slucajno u toku pregleda probila vodenjak. Smjestili su me u sobu, kontrakcije su sve jace, ali izdrzljive. Svaku lagano predisem, pratim kroz aplikaciju razmak. Izmedju kontrakcija zaspim debelim snom (ili mi se bar tako cinilo) To spavanje mi je bilo odlicno, mnogo mi je godilo. Sestra mi je ukljucila drip i tada vec malo pocinje jaca bol, ali uz disanje to ide super. Ne dam sebi da izgubim kontrolu nas sobom. Ustanem, ritmicno njisem kukovima, jedem hurme, pijem vodu...Doktorica dolazi, pregleda koliko sam otvorena i kaze: Ovo je super. Pitam sta je super, koliko sam otvorena. Kaze mi zovite supruga, idemo u salu. U tom trenutku su mi se pomjesali strah i sreca. Zovem ga i kazem da dodje, idemo u salu. On je bio ispred bolnice, cekao da ga nazovem. U salu sam usla u 00.20, kada sam ugledala supruga mojoj sreci nije bilo kraja Iz treceg napona sam rodila svoju kcerku u 00.25h. Nisu me rezali, malo sma pukla sama, slusala sam instrukcije babice koja me poradjala. Imala sam dva konca i to usivanje me je boljelo vise nego porod Kada su mi je stavili na grudi vrijeme mi je stalo, ljubila sam joj ruke i tepala, gledala tu malu caroliju na svojim prsima i divila se Moja mala carolija, kako je danas zovem, rodjena je sa 3750gr i 55cm Osoblje Opce bolnice je predivno, zaista sve pohvale imam za njih. Zaista sam imala savrsen porod, sto zelim svakoj zeni. Zato, drage trudnice, nemojte se plasiti, sve prodje mnogo bolje nego sto zamisljate. Mene su plasili kojekavim pricama o porodu, ali nisam dala da me to savlada, uzivala sam citati druga pozitivna iskustva i to mi je dalo mnogo snage. Vjerujte u svoju moc, u svoje tijelo i u prirodu. Ja nisam imala nikakvu vezu u bolnici, a imala sam super njegu, apsolutno mi nista nije falilo. Samo disite, pronadjite polozaj koji vam odgovara, opustite se i znajte da je svaka kontrakcija jos jedna manje do vaseg susreta sa bebicom
|