ema_
|
Moram roditeljima da skrenem paznju na lose uvjete i nebrigu o djeci i njihovom zdravlju u vrtiću PONY. U navedeni vrtić smo htjeli upisati svoje dijete, te su nam zakazali sastanak i obilazak vrtica u tačno tempirano i određeno vrijeme, pri čemu nisam imala nikakvih zamjerki, uz napomenu da je tada u prostorijama vrtića bilo jako ugodno i toplo što mi je jako bitno obzirom na zimski period godine u kojemu je dijete trebalo krenuti u vrtić. U ponedjeljak oko 15 do 8 doveli smo dijete sa stvarima, pri čemu sam odmah primjetila da je u prijemnoj prostoriji gdje se okupljaju sva djeca i sjede na podu, jako hladno. Na tu konstataciju mi je vaspitačica rekla da je to zbog otvorenih vrata, na sto sam joj sugerisala ili da zatvaraju vrata ili da maknu djecu jer će se isprehladivati. Nakon toga djeca odlaze na spratove po grupama, među njima i moje dijete, dok sam se ja zadrzala jos nekih 3-4minute u istoj prijemnoj prostorji razgovarajuci sa vaspitacicom u cijoj grupi ce biti moj sin. Nakon toga od iste trazim da krenemo na sprat da vidim da li mi dijete place da li je snjijm sve ok, kako bih mirna mogla otici na posao, na sto ona meni odgovara da roditelji ne mogu ici gore. Kao razlog takve prakse navodi da djeca placu kad roditelji idu, medutim ja kazem da cu samo proviriti i da me nece niti vidjeti ali da moram vidjeti dijete. Ista i dalje ne dozvoljava meni da se popnem i , kao, sva je u soku da ja to uopce trazim, a ja joj govorim ili cu ga vidjeti ili ga necu ni ostaviti. Nakon toga nerado i kao toboze van sebe od soka izazvanog mojim zahtjevom da vidim dijete penje se sa mnom na sprat gdje imam sta i da vidim. TO JE LED LEDENI PROSTORIJA U KOJOJ SU DJECA SKINUTA U MAJIČICAMA. Ja joj govorim ovdje vam je jako hladno, a ona meni kao cudi se sto je meni u bundi hladno, kao nesto nije u redu sa mnom, i govori bas je toplo ne znam sta vam je. Nakon toga ja krecem prema radijatoru da vidim da li uopste radi, ona me prati, i nakon sto sam opipala radijator i konstatovala da ne radi ona govori JAO NEKO GA ZABORAVIO UKLJUČITI. Ja na to konstatujem da je to ocito i razlog zbog kojega se uvela praksa nepustanja roditelja u obilazak svoje djece. Naravno pokupim svoje dijete i završim pricu sa vrticem PONY Napominjem da je to bio ponedjeljak, da se subotu i nedjelju u prostorijama vritca nije grijalo i umjesto da osiguraju paljenje grijanja najkasnije u 6 sati kako bi se prostirije barem malo zagrijale do dolaska djece, oni ga ne pale i eto daj dan su ga upalili u 8 sati nakon sto sam ja insistirala da obiđem prostorije u kojima borave djeca, uz napomenu da mi nije poznato kada bi ga i da li bi ga uopće upalili da se nisam popela. ŽALOSNO JE DA JE CIJENA TOG VRTICA 320,00 KM, DA RODITELJI OD USTA SVOJIH I SVOJE DJECE ODVAJAJU KAKO BI, AKO NISTA DRUGO, BAREM MISLILI DA SU SIGURNI I DA SU IM DJECA NA SIGURNOME I DA SE NEKO BRINE ZA NJIH, A ZAPRAVO U CIJELOJ TOJ PRICI RODITELJI BIVAJU PREVARENI, JER SE NA RAČUN DJECE INJIHOVOG ZDRAVLJA NASTOJI OSTVARITI ŠTO VEĆI MOGUĆI PROFIT. MOGU SAMO RECI BRUKA I SRAMOTA ONIH KOJI TAKVE VRTIĆE DRZE I ONIH KOJI U NJIMA RADE A NE PODUZIMAJU NISTA ZA DOBROBIT DJECE KOJA SU IM POVJERENA NA CUVANJE
|