salmana
|
Sta da vam kazem, kod nas je prevagnula cinjenica da je s vremenom i brojem djece kvalitet generalno pao. Neke od uciteljica su jako mlade, neprimjerenog ponasanja i rijecnika, nezainteresovane i nemotivisane... Morala bih vam referat citav napisati da bih vam priblizila nase razloge da se povucemo iz tog vrtica, a svi znamo kako je to teska odluka i vecina roditelja izbjegava takav stres da priredjuje djetetu nakon sto se navikne na odredjenu sredinu, djecu i osoblje...tako da, razloga je u nasem slucaju itekako bilo, i previse. Jos jedna forumasica tamo od samog pocetka rada vrtica ima upisanu djevojcicu, ali ona se uvijek javi sa super utiscima i preporukama. To je u njenom slucaju mozda i tacno, s obzirom da je javna licnost i da se privatno zna sa vlasnikom vrtica, pa zasigurno ima drugaciji tretman. Ni takav odnos (povlasten) prema nekoj djeci tamo nije rijedak slucaj, npr opcenito govoreci prvoupisana djeca su uvijek tamo bila drugacije tretirana u odnosu na sve druge male koji su poceli da pristizu kasnije. Razumijem donekle takvu pristrasnost, ali to nema bas mnogo veze sa dobrom pedagogijom i psihologijom jednog djecijeg kolektiva. Dalje, sam koncept rada vrtica se jako mijenjao vremenom. U jednom momentu je bilo pokrenuto vise razlicitih radionica koje su djeca pohadjala u toku redovnog cjelodnevnog boravka, sto je imalo velikog efekta na djecu koja nisu bila upisana na iste, npr sklanjali su ih u druge prostorije (a onda ovi mali misle sta li to propustaju), pa onda zbog vise termina tih radionica tokom vise dana u sedmici, prestali su da organizuju zajednicke izlaske ili posjete kinu ili pozoristu...a da napomenem da je cijena radionica nezanemarivo visoka (30KM za ples ili muzicku radionicu ili 70 KM za engleski jezik). Nama je to jako poskupljivalo boravak djeteta (izmedju ostalog) ciji je cjelodnevni boravak vec svakako placen u okviru redovne cijene, a misljenja sam da angazovani "predavaci" radionica ne vrijede bas tolikg mjesecnog iznosa (na nivou vrtica). Zamjerke tehnicke (higijenske) prirode - nikad nisam vidjela cistacicu, mislim da je ni nemaju, nego uciteljice ciste usput sta treba, a kada i kako se obavlja temeljito ciscenje i dezinfekcija, ne bih vam znala reci (nama su rekli da vikendom dolazi zena, ali iskreno posumnjala sam nakon sto sam vidjela debele slojeve prasine na gredam u jaslicama u potkrovlju). Pjescanik u dvoristu se nikad ne pokriva, a djeca u njemu borave znacajan dio dana, pogotovo mali iz jaslica, ni nakon vise molbi roditelja to je ostalo tako izlozeno macama (ako ne i cukama) da obavljaju nuzdu u isti. Eto sam se potrudila da napisem neke udarne stavke koje su bile nama bitne, sitnica je bilo tona, tako da mso se ispisali. Vec duze vrijeme nismo tamo i ne znam da li se nesto popravilo, sumnjam. Ne dozvolite da vam oci zamazu sarenim IKEA namjestajem i zidovima, tamo se vjerujte mi, sustinski ne ulaze mnogo u djecu! Eto, potrudila sam se da vam napisem neke udarne
|