sreca_
|
Unaprijed izvinjenje na predugom postu! Kome nije mrsko citati, trebao bi mi savjet. Prvo cu objasniti situaciju. Djever i jetrva su zaposleni, tako da njihovo dvoje male djece (skoro 4 i 5 godina starosti) cuva svekrva. Muzeva familija (brat, tetka i tetak, amidza i amidzinca i naravno roditelji) svi su kuca do kuce, is vi imaju naviku da psuju. Nije to vise ono psovanje kada te nesto naljuti, vec u svakodnevnom govoru se psuje i koriste jako jako vulgarne rijeci (djecica sada veoma cesto izgovaraju k**ac, pi*ka, si*e itd). Stariji djecak kada je propricao naucio je ubrzo neke psovke od svekrve. To je ona svima pokazivala pa se svi smijali. I tako, pravila se komedija od toga kako on “umije” da psuje, dok nije vrag odnio salu. Sada pored njega psuje i ovaj mladji djecak, pa djeca opsuju i svekru i svekrvi oca, i svojoj majci oca, jednostavno kome im se prohtije ili na koga se nesto naljute (mene iskreno ne cudi jer su ih psovkama ucili svi, muz i ja smo djecu pokusavali ispravljati, uciti da to tako ne valja, medjutim nista). Sada svekar i svekrva tako znaju istuci djecu, ali opet djeca nastave psovati. Doslo je do toga da svekrva ne zeli odvesti dijete u bolnicu (roditelji rade po citav dan) jer ne zeli da je sramoti. Ali, sada su se poceli smijati kako ovaj mladji hoce da pije pivo i kako zna da pusi cigare…pretpostavljam dok im se i to ne obije o glavu. Moj muz i ja ocekujemo bebu, a posto ja nisam zaposlena naravno da mi ne treba neko da mi cuva dijete. Ali, da li njima davati bez nadzora dijete uopce? Da se razumijemo, nisam protiv toga da vidjaju dijete (i da jesam to nema sanse jer jedna kuca, dva ulaza, ali ipak jedna je kuca), to su dedo i nana, ali mi ne zelimo da djeca psuju (iz vjerskih a vala i kulturnih razloga). I da li im reci da pokusaju da ne psuju pred djetom, i da li da ja kazem ili ipak da muz? Mozda preuranjeno brinem o tome, ali bolje ranije nego kasnije. Zanima me kako biste vi postupile. Svekrva je veoma dobra osoba, pomogla bi svima na koji god nacin moze, ali nije bas za dogovore, nekako vise voli u inat nesto uraditi samo da ne bude po necijem. Evo primjer situacija: mladji djecak se upiskio i trenerka mu je bila mokra, svekrva je sjedila kod nas i on je dosao i takav sjeo na seciju. Moj muz se bas naljutio i poceo ga ruziti i zamolio svoju majku da presvuce dijete i ona je sam odreagovala “ma de hajd’ nije to nista, jasta cu ga presvuci”. Ja se nisam mijesala i iskreno nije mi palo na pamet da ja necije dijete presvucem po cijenu smrdljive secije, jer zena sebi dopusta da je njen stariji sin bukvalno iskoristava (ona ima preko 50 godina, zaposlena je, a stalno cuva njegovu djecu, bez obzira da li tek dosla s posla ili imala slobodan dan, djever dodje po njih navecer i to je tako godinama-samo da dodam, nista joj ne placa, apsolutno nista, niti joj nesto pomaze oko njenih poslova-to moj muz radi jer ne moze gledati svoju mamu da se pati). Meni je nje zao, ali kada ona ne reaguje na to sve, nego suti i trpi, zasto bih ja. Svekar se naljuti na sve to ali ne reaguju jer onda ona pocne da brani svog sina-ovo treba dozivjeti da bi se opisalo vjerujte. Uglavnom, zeljela bih cuti kako biste vi postupili u ovakvoj situaciji?
|